Дали е најважен изгледот на партнерот?

• Креатор на темата Креатор на темата bella
  • Време на започнување Време на започнување
Ги читам постовите и како да сум измешал Прозак со Бензедин...
На никој не му текнува дека и изгледот и карактерот се ПРOМЕНЛИВИ категории...

Се лепотани и лепотици на форумов...и карактерно беспрекорни...Et in Arcadia ego...

Ги читам постовите и како да сум измешал Прозак со Бензедин...
На никој не му текнува дека и изгледот и карактерот се ПРМОНЕЛИВИ категории...

Се лепотани и лепотици на форумов...и карактерно беспрекорни...Et in Arcadia ego...
bas taka,i dvete se promenlivi kateogorii,a osobeno karakterot...

a osobeno karakterot...

како бре променлив карактерот ???

баш карактерот е она најконстантното за една личност .. не се менуваш никогаш - ти си она што си , може да влијаат некои нешта ама дека е рпменлива величина .. па тоа не е цената на горивото ...

за убавината да , со текот на годините ...

баш карактерот е она најконстантното за една личност .. не се менуваш никогаш - ти си она што си , може да влијаат некои нешта ама дека е рпменлива величина .. па тоа не е цената на горивото ...

kako ne be sega,ne e bas taka,ubavinata e taa sto e,zavisi od vkusot,...a karakterot,ne samo sto e promenliv tuku i nikogas nema da znaes kakov e navistina

Карактерот е променлив,начинот на мислење исто,гледањето на работите исто така...
Ти ако не се менуваш никогаш ок...многумина се менуваат и ќе се менуваат...зависно околностите...животот не е прикаска од учебник...

Секако дека е бидет изгледот,ама не толку колку што е карактерот и однесувањето.

Карактерот е променлив,начинот на мислење исто,гледањето на работите исто така...
Ти ако не се менуваш никогаш ок...многумина се менуваат и ќе се менуваат...зависно околностите...животот не е прикаска од учебник...

Па тоа не е карактер. Начинот на мислење, погледот на свет се работи кои се менливи, но кои со текот на годините исто така потешко можат да бидат испровоцирани од било кого и што. Карактер е дали си лицемер, дали си лажго, дали си себичен, и тоа може да го смени можеби само третман во Гвантанамо.

Голем шок, голема промена во животот може да смени, нормално, но по извесен период кога работите ќе се стабилизираат, повторно карактерните црти доаѓаат на свое. За разлика од “начинот на мислење“ кој го спомна, каде малото комшиче кое цел живот било неодоливо, наеднаш може да изгледа не-баш-сјајно бидејќи имаш врска со мисица. :toe:

:)
Па тоа не е карактер. Начинот на мислење, погледот на свет се работи кои се менливи, но кои со текот на годините исто така потешко можат да бидат испровоцирани од било кого и што. Карактер е дали си лицемер, дали си лажго, дали си себичен, и тоа може да го смени можеби само третман во Гвантанамо.

Голем шок, голема промена во животот може да смени, нормално, но по извесен период кога работите ќе се стабилизираат, повторно карактерните црти доаѓаат на свое. За разлика од “начинот на мислење“ кој го спомна, каде малото комшиче кое цел живот било неодоливо, наеднаш може да изгледа не-баш-сјајно бидејќи имаш врска со мисица. :toe:

Може да е така но и не мора. Зависи што ќе дефинираме под карактер и како тој карактер е оформен? Делумно е секако генетиката одговорна но има и еден куп надворешни фактори каде две личности навидум многу слични во различни животни услови развиваат сосема поинакви карактерни особини. Значи има и нешто што се вика надворешен фактор а тој е дефинитивно променлива категорија.

Карактер може да се смени затоа што не е забетонирана категорија но проблемот е што околу 95% од популацијата заради преголемата самобендисаност не е способна да го согледа во длабочина сопствениот карактер и да ги промени оние особини кои се слаби точки какви што има кај секого.

Тие што имаат способност да гледаат, разберат и прифатат некои работи за себе кои и не се така позитивни можат и нешто да променат па би рекол и од корен да се променат. Останатите ќе останат најчесто какви што ги дал господ. Значи во апсолутни рамки не си во право а во релативни си во право :).

Инаку се согласувам дека голем шок може да предизвика „иницијација„ која може да доведе и до трајна промена на карактерот но само под услов ако дојде и до промена на свеста инаку ќе биде како што кажа, по извесно време се ќе се врати по старо.

Инаку повеќе по темата. Изгледот е променлива категорија, треба да ни се допаѓа но не смее да биде круцијален фактор за нашата одлука затоа што е една од најпроменливите животни категории во позитивна а и во негативна смисла така да некогаш добиваш шатче кое станува лебед а некогаш лебед кој станува патка така да треба и малку осет да се предвиди иднината а и доста среќа :).

:)

Може да е така но и не мора. Зависи што ќе дефинираме под карактер и како тој карактер е оформен? Делумно е секако генетиката одговорна но има и еден куп надворешни фактори каде две личности навидум многу слични во различни животни услови развиваат сосема поинакви карактерни особини. Значи има и нешто што се вика надворешен фактор а тој е дефинитивно променлива категорија.

Карактер може да се смени затоа што не е забетонирана категорија но проблемот е што околу 95% од популацијата заради преголемата самобендисаност не е способна да го согледа во длабочина сопствениот карактер и да ги промени оние особини кои се слаби точки какви што има кај секого.

Тие што имаат способност да гледаат, разберат и прифатат некои работи за себе кои и не се така позитивни можат и нешто да променат па би рекол и од корен да се променат. Останатите ќе останат најчесто какви што ги дал господ. Значи во апсолутни рамки не си во право а во релативни си во право :).

Инаку се согласувам дека голем шок може да предизвика „иницијација„ која може да доведе и до трајна промена на карактерот но само под услов ако дојде и до промена на свеста инаку ќе биде како што кажа, по извесно време се ќе се врати по старо.

Инаку повеќе по темата. Изгледот е променлива категорија, треба да ни се допаѓа но не смее да биде круцијален фактор за нашата одлука затоа што е една од најпроменливите животни категории во позитивна а и во негативна смисла така да некогаш добиваш шатче кое станува лебед а некогаш лебед кој станува патка така да треба и малку осет да се предвиди иднината а и доста среќа :).
Јас му верувам на Фројд и неговите сексуални проучувања. Карактерот тој го има проучено до детали и смета дека сите карактерни црти, особини ги влечеме од детското спознавање на својата и секусалноста околу нас. Затоа мислам дека карактерот е изграден некаде до својата 16 година, потоа се само нијанси на моделирање.

Јас навистина психологијата не ја познавам до детали, но можам да се снајдам со еден обичен пример како следниов... Ако личноста (заради некои случки во својот развој) научила дека работите треба да бидат во перфектен ред на своето биро, нема сила на светот на 30 години која ќе го натера да го види своето биро растурено и да се осеќа задоволно со тоа. Нема. Тоа е карактер.
Од друга страна, сфаќањето за моќта на Русија во однос на Америка секако дека е менливо бидејќи и самата моќ е менлива а и перспективите можат да бидат прилично различни.

Затоа, не се сложувам дека ако доволно посветиме внимание на себе ќе смениме дел од нашиот карактер. Можеме да се убедиме себе си дека ќе правиме нешто спротивно на она кое веќе сме го запишале во себе одамна, ама тоа нема да бидеме ние, ќе се обидеме да сме некој друг. По извесно време, работите ќе дојдат на свое, како што реков. Можеме да се однесуваме како вегетрјанци, ама останува фактот дека како луѓе уживаме најмногу во месо.

И да се осврнам и јас малку на темата :) А исто така поврзано со твојот последен пасус...
Сметам дека секој човек поседува добри особини (кои го привлекуваат партнерот), но исто така и голем број лоши. Евентуалниот физички изглед секако привлекува, но е гарант дека кај тој човек ќе наидете на повеќе негативни особини отколку кај релативно непривлечен (физички) човек. Е сега, дали смее или не смее, нека си одлучат луѓето сами нели, ама мислам дека секој треба да знае дека она кое изгледа убаво, и има смисла за хумор, не е џек пот. Веројатно е нешто како Хари Потер, добра корица, кул фонт за насловот, па дури и читањето може да биде забавно заради приказната, ама на крајот сепак ќе сфатите дека вредело што сте го поминале Хесе. :helou:

Ова ме става во страшно лоша позиција, но... нозете и чергата се сепак битни.

Мојата гледна точка ... Ценам надворешен изглед .. али премногу пати ми се има дешавано да преуба на фаца и тело а ко ке ја отвори устата да сакам да бегам и да дувам ... Не се сметам за паметен ... али сериозно не поднесвам недостаток на некаква интелегинциа или некакво знаење . Ме иритира се обидувам да напрам нешто кое јас го сметам за нормален муабет да ме гледат ко да зборам на неразбирлив јазик .

Освен то докажано е дека лугето кои се убави и знаат дека се убави се полоши в кревет (секој чест на ретките исклучоци ) , што го потврдува и Стив( се мисли на студентскиот )правилото : „ Колку по дебела и по грда е типката , толку е поголем бројот на мажи кои ја работат ( понекогаш и истовремено ) “

Значи во секој случај сум Brains before Looks тип на чоек ... Во однос на подолги врски се збора ...

Ако е за една вечер во тој случај лепота многу пожелна , глупост задолжителна .

Е сега во однос на Карактер .. па да клајме дека се содржи во терминот „памет“ кој го користам . Под памет разбирам и интелегенциа и начитаност и социални способности .

И на крајот уште едно нешто кратко ама слатко ... Изгледот со време ке се изгуби ... Сите остарваме и огрдваме ...
Само јас како стареам станвам поубав :pos2::pos2::pos2:

Јас навистина психологијата не ја познавам до детали, но можам да се снајдам со еден обичен пример како следниов... Ако личноста (заради некои случки во својот развој) научила дека работите треба да бидат во перфектен ред на своето биро, нема сила на светот на 30 години која ќе го натера да го види своето биро растурено и да се осеќа задоволно со тоа. Нема. Тоа е карактер.

Ти збориш во релативна мерка а јас во апсолутна и затоа не се разбираме :).

Во просек ти си секако во право, и затоа ти потенцирав дека најчесто е така но во апсолутни мерила може и тоа да се случи, еден шок или тешка болест може од најуредна личност да направи сенка која освен за своето здравје или моменталниот приоритет ништо друго да не го интересира. Може и станот и бирото тотално да ги запусти. Ако таквата состојба состојба трае со години како можеме да кажеме дека и карактерот не е сменет, кој тоа ќе може да го пресуди?

Затоа и потенцирав претходно дека мора да дефинираме што е карактер да не биде дека збориме за господ а него секој го доживува на свој начин.

Затоа, не се сложувам дека ако доволно посветиме внимание на себе ќе смениме дел од нашиот карактер. Можеме да се убедиме себе си дека ќе правиме нешто спротивно на она кое веќе сме го запишале во себе одамна, ама тоа нема да бидеме ние, ќе се обидеме да сме некој друг. По извесно време, работите ќе дојдат на свое, како што реков. Можеме да се однесуваме како вегетрјанци, ама останува фактот дека како луѓе уживаме најмногу во месо.

Не си ме разбрал иако објаснив претходно, многу е тешко тоа да се постигне и скоро никој не е доволно свесен тоа да го направи но тоа сепак не значи дека не е можно! Можно е но бара голема свест, голема и силна воља и многу работа и саможртви затоа што внатрешната инерција и внатрешниот саботер (израз од Груден) ќе се борат со сите сили против било каква промена.

И да се осврнам и јас малку на темата :) А исто така поврзано со твојот последен пасус...
Сметам дека секој човек поседува добри особини (кои го привлекуваат партнерот), но исто така и голем број лоши. Евентуалниот физички изглед секако привлекува, но е гарант дека кај тој човек ќе наидете на повеќе негативни особини отколку кај релативно непривлечен (физички) човек. Е сега, дали смее или не смее, нека си одлучат луѓето сами нели, ама мислам дека секој треба да знае дека она кое изгледа убаво, и има смисла за хумор, не е џек пот. Веројатно е нешто како Хари Потер, добра корица, кул фонт за насловот, па дури и читањето може да биде забавно заради приказната, ама на крајот сепак ќе сфатите дека вредело што сте го поминале Хесе. :helou:

Ова ме става во страшно лоша позиција, но... нозете и чергата се сепак битни.

Со ова последново ме збуни :). Мислиш дека кај привлечен изглед има повеќе лоши особини или јас погрешно сум те разбрал? Ако е така не се согласувам бидејќи тогаш и карактерот мора да е чкартен а ако не ќе се доразбереме :).

Јас ќе кажам според мене како ми одат приоритетите. Душата и карактерот ми се на прво место, интелигенцијата на второ а физичкиот изглед на трето со напомена дека едно од овие ако е во дисбаланс во однос на другите може целата прикаска да се растури. Сепак кај изгледот сум најмногу толерантен и најповеќе би бил спремен да направам компромис во однос на онаа идеална слика која ја имам во умот :).

Дали е НАЈважен изгледот на партнерот?
Да.

А за градации -поважно, второ и третостепено ...друга работа :wink:

Дефинитивно е најважен изгледот. Проблемот е што кога ќе се создадат чувствата, гледаме низ чудни оптички призми.
А да се запрашеме колку реално сме свесни за изгледот на партнерот кога имаме и чувства кон него?

Дефинитивно е најважен изгледот. Проблемот е што кога ќе се создадат чувствата, гледаме низ чудни оптички призми.
А да се запрашеме колку реално сме свесни за изгледот на партнерот кога имаме и чувства кон него?
Да, но најчесто прво пристапуваш кон некого, некој те привлекува...има и случаи да уз муабет се случува нешто, но прво што привлекува е визуелното (после се праат филтри, селекции..., но првиот момент е...), не само за оваа работа со партнер туку и за се што постои околу нас.

Освен мсн, скајп, форумски и слични виртуелни (и којзнае се какви не) контакти каде е пожелно прво способност за комуникација, муабет, па и способност за подлажување :smir:

Освен мсн, скајп, форумски и слични виртуелни (и којзнае се какви не) контакти каде е пожелно прво способност за комуникација, муабет, па и способност за подлажување :smir:
Ау, лошо звучи, цитирам и пишувам вакви ствари:nesvest:...не се однесува на никој конкретно, најмалку на цитираното или цитираниот (да не ме сфати погрешно)... само општо кажано.

Најбитната работа за да стапам во било каков контакт, со било кој човек е да ги поседува основните морални и етички принципи.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom