Bacillus gagous
Biohazardous
- Член од
- 21 јануари 2006
- Мислења
- 7.380
- Поени од реакции
- 168
транскрипција.
Препишување
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
транскрипција.
имплементирање
Внесување
Остварувањереализација.
точно, но хрватите имаа објавено натпревари-конкурси за избор на нови зборови- и свемрежје ги доби потребните гласови , исто и за медицински изрази-Не можеш да се бориш против термини пред кои потклекнува целиот свет и кои навлегоа во сите јазици од типот на менаџер, интернет, хард диск, монитор, телефон, камера...
Баш ме интересира, кој збор би бил соодветен на камера? Снимало?
Но, има многу други зборови во нашиот јазик кои се користат од многу поодамна и имаат фатено корен, а не се наши, ниту интернационални. Тие треба да се исфрлат.
Хрватите глумат лудило - во цел свет се вика интернет, само кај нив СВЕМРЕЖЈЕ. Глупости.
а во македонскиот- соодветен кој би бил????Јас сметам дека и во македонскиот јазик треба малку да се средат некои интернационализми, не сите, некои. Ние имаме преубав и навистина богат јазик. Жалосно е да го касапиме со интернационализми кои понекогаш и несоодветно се употребуваат.
Јас сметам дека, со непотребната и несоодветна употреба на интернацинализми само си го нагрдуваме јазикот. За да се изразиш поубаво, пред се`, треба да си начитан и добро да го познаваш јазикот на кој се обраќаш. Мене многу ми е смешно кога ќе видам некоја искомплексирана џукела која лупа интернационализми за да се направи нешто над другите, ама тој обид е секогаш неуспешен. Ако не употребувам интернационализми не значи дека нешто не знам, туку баш напротив, значи дека точно знам што зборувам и дека убаво знам да се изразам.
Контејнер е многу широк поим. Кога се користи за ѓубре мислам дека смечњак им е соодветен избор. :smir:
а во македонскиот- соодветен кој би бил????
е паа, гледаш и самата, убаво си се изнасмеа- нешто што не иде, не иде- Голема канта за ѓубреГолема канта за ѓубре.Заменетиот зборот, кој го прифатиле хрватите за употреба, им е навистина добар избор. :smir:
добро би било кога сленгот би бил македонски.....не гледам ништо македонско во хејтање...гемање......лајкање![]()