Teтоважата повеќе од моден детал

• Креатор на темата Креатор на темата The`bItCh
  • Време на започнување Време на започнување

The`bItCh

AdJuStAbLe mAdNeSs
Член од
22 јануари 2005
Мислења
4.605
Поени од реакции
114
blondegeek.jpg

Тетовирањето е повеќе од сериозна работа, на што укажува фактот дека пред да се одлучите на ваков потег морате добро да размислите што и каде на телото ќе тетовирате, и што е најважно, кој ќе ве тетовира.
Секој треба добро да размисли зошто сака тетоважа, каде сака да ја смести, но пред се треба да ги погледне фотографиите од делата на оној кој ќе ви ја изработи тетоважата. Едно од најважните предупредувања и упатства кои секоја личност пред тетовирање треба да ги знае е дека не смеат да се впуштаат во тетовирање во неадекватни услови, што значи дека не треба да се тетовираат во домашни услови, туку во студија кои имаат дозвола за работа. На прво место се хигиенските услови, запазени во секое сериозно студио. За одржување на приборот за тетовирање секое студио треба да има апарати за стерилизација кои со помош на притисокот и високите температури ги уништуваат хив вирусот, хепатитисот и другите вирусни заболувања.
Што се однесува пак на самиот процес на тетовирање, секоја личност треба да знае дека не може да биде подложена на тетовирање доколку не е полнолетна. Во случај личноста да има 16 години на третман може да дојде во придружба од само еден родител. Имено, не постои закон кој ја регулира возрастната граница за тетовирање, но секое студио има свои правилници за работа.
Безбедното тетовирање бара и одредени правила на однесување кои секој треба да ги почитува. Имено на третман не смеете да отидете гладни (ниту пак да бидете прејадени), ненаспиени ( уморот и недостатокот од енергија можат да предизвикаат нервоза, чувствителност на болка, а во некои случаи и несвестица), во видно алкохолизирана состојба, под влијание на дрога или лекови. Тоа може да предизвика зголемено крварење и да влијае на квалитетот на тетоважата и процесот на заздравување.
Доколку сте алергични, страдате од некои хронични болести, срцеви збаолувања или сте бремени, морате да го преудпредите мајсторот за тоа, кој ќе ве насочи на консултација со лекар за евентуални нуспојави.

dragontattoo02.jpg

Избор на тетоважата

Во првиот договор со мајсторот, личноста со разговор се одлучува за мотивот кој ќе го тетовира, неговата големина, бојата, како и позицијата на телото. Во зависност од големината на тетоважата мајсторот ќе ви објанси колку време ќе трае самата изведба и ќе ви договори термин.
Секоја одлука, па така и оваа подразбира трпение. Имено, брзоплетите одлуки најчесто завршуваат со разочарување по кратко време. Исто така, треба да се нагласи и дека не смеете да им подлегнувате на трендовите, туку да бидете сигурни дека истата таа слика, детал или мотив ќе ви се допаѓа подолго време. Имаме совет и за овој случај: „Тетоважите не и се потчинуваат на модата, тие се доживотни!“.
Затоа, доколку минатото лето се заљубивте во шарената пеперутка на нечиј грб, а оваа пролет ве маѓепса делфинот на стомакот на некоја случајна минувачка, добро размислете што всушност сакате. Доколку вашата одлука е конечна, пред самото тетовирање побарајте совет при изборот на дизајнот и местото на телото – секоја тетоважа не му одговара не секој дел од телото.

tatoo3.jpg

По тетовирањето

Самиот дел од телото на кој сте се тетовирале бара одреден вид на нега по третманот. Во студиото вашата свежа тетоважа ќе ја заштитат со крема и фолија, и детално ќе ви објаснат што се е потребно за нега на тетоважата. Првите 10 дена тетоважата се третира со за тоа наменетата крема пет до шест пати на ден, по што тетоважата се покрива со заштитната најлонска фолија. Важно е да се напомене дека првите 10 дена, тетоважата не треба да се изложува на вода од базен, река или поток. Исто така првите три месеци тетоважата не смее директно да се изложува на сонце, а не се препорачуваат ни третмани во солариум.
Непочитувањето на овие правила може да влијае врз квалитетот на тетоважата, или пак да резултира со најразлични воспаленија на кожата.

Според тоа, доколку се одлучите за тетоважа, ви советуваме – добро размислете, побарајте стручен совет и, она најважното, не впуштајте се во рацете на нестручни личности.

Da, stvarno e seriozna rabota-bidejki e dozivotna.Moze da se otstrani so laser, megjutoa toa kje cini kolku 20 takvi tetovazi.Jas imam drugarka koja se istetovira na desnata grada, nekoja si peperutka i e tolku neprofesionalna sto e i odvratna za gledanje.Nekoja si crna boja i so znam ic ne mi se svigja.Jas licno postuvam poveke pirsovi, zatoa sto mozes da gi stais, da gi nosis dodeka ti e merak, plus go krasat teloto i izgledaat ubavo, i mozes da gi izvadis koga sakas.
Imam pirs na jazik i stomak i sum mnogu "privrzana" za niv.
Koga bi stavila tetovaza toa bi bilo nesto, sto mene mi oznacuva nesto ali nikogas ne bi stavila necie ime, zatoa sto ako vo toj period sum zaljubena vo taa licnost, ili ete drugarka, rodnina ne e bitno, utre kje se skaram ne daj boze i cel zivot kje treba nejzinoto/negovoto ime na mene da go nosam.
Bi stavila tetovaza ali onie sto se od 3-5 godini :wink:

Ja sum si stavil ednas tetovaza sto trebase da trae 2 nedeli, ama traese edna. Ne e bitno, grda rabota se...moeto telo e premnogu sovrseno za da go ostetam so takvo nesto

Као шо напоменав у неколку наврата, тетоважа да, ама трајна не.
Така да, ќе ги гледам, ама тешко дека ќе се одлучам да ставам на мене една, барем трајна не.
А инаку од овие со хана-кана или уатевер, имав ставено неколку.
Една со ликот на Че Гевара, друга со јапонски букви и една во лик на змеј. Интересни беа и пак можда ќе ставам.

Не ми се допаѓаат ниту на мене, а ниту на другите.

Прифаќам тетоважи само кај моторџии. Кај жените, без навреда, ама многу курвински ми изгледа кога ќе видам некоја со тетоважа. Поготово на гради или на грб. Единствена прифатлива опција би била мала тетоважа на ногата. :wink:

Angela напиша:
:) bi odbrala tetovazha so odreden rok na traenje, a nikako pirsing bidejki od nego ostanuvaat dupki :)

Ne ostanuvaat dupki, ostanuva mal beleg ali skoro i da ne se primetuva.:)

да се средам физички, и иам у план 7 тетоважи. неам време сеа ама ќе образложам попосле..

Незнам зошто толку филозофии развивате за една тетоважа. Јас барем на тоа гледам скроз нормално. Тетоважата ја гледам како украс на телото а не како симбол дека припаѓам на некоја група луѓе (ко Acid што вика моторџии или сл.)

Јас добив желба да истетовирам еден симбол на моето тело (нешто што значи во мојот живот и што сакам да ме потсеќа на нешто цел живот), неколку дена размислував каде на телото најдобро би ми стоело - лесно да може да се види, а и лесно да може да се прикрие. Се решив тоа да биде левата нога. Отидов да се тетовирам, платив пари, се напив две чашки виски и испушив еден џоинт, за 15 минути ме заврши дечкото, бев до аптека и си купив маст, ја мачкав 15-тина дена тетоважата додека да се стабилизира и толку!

И горд сум на неа!

Да бич,тaa и уште една друга тема за тетоважи има ама, колку што јас видов сите три се различни. Јас овде не барам ваше мислење за тетоважите побогу! Прочитај го насловот на топиков.:wink:

Кај жените, без навреда, ама многу курвински ми изгледа кога ќе видам некоја со тетоважа. Поготово на гради или на грб. Единствена прифатлива опција би била мала тетоважа на ногата. :wink:

Ај агри..
Јас би сакала да иам тетоважа ко оваа на Памела.. не е лошо местото, а и добро стои.:wink:

pamela_anderson4.jpg

zEk0 напиша:
И горд сум на неа!
Баш за ова и говорев... Некои се горди на тоа што го постигнале, некои затоа што знаат да играат фудбал, а некои затоа што имаат тетоважа.

Значи исто како обетките и пирсовите, фарбањето коса и ред други (глупи) работи, и тетовирањето го сметам како нешто со кое личноста може да „се гордее“ или да го привлече вниманиете на другите - затоа што најверојатно мислат дека без тој детал, не би можеле да го постигнат тоа.

Колку и да негираш, точно е, јебига. Во потсвест ти е врежано. :wink:

Acid напиша:
Значи исто како обетките и пирсовите, фарбањето коса и ред други (глупи) работи, и тетовирањето го сметам како нешто со кое личноста може да „се гордее“ или да го привлече вниманиете на другите - затоа што најверојатно мислат дека без тој детал, не би можеле да го постигнат тоа.

Не ти ја разбирам многу мислава?! Да ти појаснам ако си ме разбрал погрешно: не сум јас горд дека сум “носител“ на тетоважа или пак дека сум “успеал“ да се истетовирам или пак не го сметам тоа за некој подвиг или остварување во животот.

Едноставно, како дел од мојот имиџ. Може погрешно се изразив “горд сум на неа“ - едноставно мерак ми е!

Како што на тебе (пошто еве не сакаш тетоважи, пирсови и сл.) би ти било мерак да си купиш наочари за сонце што добро ти стојат, или нешто друго за носење, мене ми е мерак што сум се истетовирал и што добро ми стои тетоважата (така самиот мислам а така и ми кажале тие што ја забележиле).

Од друга страна, тетоважата нешто симболизира во мојот живот и ме потсетува на нешто важно, така што има и друго значење освен “модното“.

ако го исполнува зашто да не?

zEk0 напиша:
Од друга страна, тетоважата нешто симболизира во мојот живот и ме потсетува на нешто важно, така што има и друго значење освен “модното“.
тачно, ова и ја би го потенцирал!

тетоважи

Сакав и јас да си кажам мислење.
Тетоважи обожавам! И на мене, и на други. Имам веќе пет, малечки, и не можам да речам дека нема да имам и наредна. Последната што ја направив беше Виканското знакче за Божицата. Нешто што ужасно многу ми значи мене, лично. Тетоважата е дел од имиџ, но многу повеќе, тетоважата е дел од тебе, дел од накит, дел од нешто што си направил што останува засекогаш.
И тоа е убавината на истата.
Имам и пирсови. Имав на нос, сега го тргнав али стаив на јазик. Прво, и основно, морам да кажам дека ако тргнеш пирс не останува дупка - дупката заздравува многу брзо. Него, друга ми е поентата - сакав да кажам, стаив пирс оти ми беше мерак, оти јас мислам дека изгледа убаво, дека се чувствува убаво на мене, дека ми се допаѓа мене. И дека, на еден или друг начин, ми значи нешто мене. Исто како што на некој од вас му значи убава фризура, убаво ланче, добри наочари за сонце, добри патики.
И не менува ништо. Сосема различни луѓе имаат тетоважи и пирсови. Ќе ме сретнете некој ден, и ќе видите дека не личам ни на моторџија, ни па на курва. Носам фармерчиња или долги хипи суќнички и блузички и патичиња, тоа е све, скоро и неприметливо. И само една сум од многуте - само пример.
И така...

ЛисарОув, евојче, па ти си била ем присој, ем тетоважи, па само ко за мене, иако јас не можам како делфинот триесдевет пати да натерам никоја да сврши, сепак.

Јас како мал, луд ко и денес, читав книга во која се тетовираа деца, руси, па земав и јас сам да се тетовирам, среќа мал бев, плачко, па ме заболе, па престанав навреме, сеа имам само една ташка, иначе којзнае на што ќе испаднеше мојот подвиг имајќи предвид дека е за мене успех чика Глиша да го нацртам.

Уште немам, ама се мислам на стари години да стаам една. Не знам што. па думам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom