Исус, Мухамед, Буда, Конфучие... кој?

В ред, оти мене да ми се обраќаше ќе ти одговорев дека место Шорт да ти држи лекции, можеш и самата да прочиташ некоја другакнишка, освен онаа бајблот. Но, вака, ќе и оставам на Шорти да ти одговори.

Аииииии, забегани луѓе...

Марина21. Од кај да почнам? Ради луѓе како неа денеска овој свет живее во мизерија. И од секогаш живеел. Поради ксенофобични, затворени, исцрнети умови како неа...

Ти бе девојче си бајѓи заведена... Лошо заведена. Ѓаволот те има заведено, и тоа со јак трик, да сама си веруваш дека си 100% против него. Свака му част на Натемаго*. Кога викам Ѓаволот, немој некој да помислил дека мислам дека овој навистина постои како ентитет или физичка форма!

Јас сум христијан. Крстен во црква по мој избор на 20 години. Ама никогаш нема да прифатам дека побрзо ќе отидам во рајот, од некој кој што не е крстен и кој што е 100% атеист, а е подобра личност од мене.

Имено, со самиот тој постулат Библијата сама себе се вкрстува во рангот на фикција. Хари Потер, Ана Карењина, Патот до центарот на земјата, Куранот, Библијата. Нема разлика. Освен во тиражот нели ама Куранот и Библијата троа појќе стаж имаат. Али мислам дека ќе доживеам Хари Потер да ги надмине!

Царството божје било само за тие кои што верувале во Господ бе. Ол адрс ќе идат кај Ѓаволот у пекол. Па како можеа да бидат толку глупи бе? Не тие што го напишале тоа, туку тие што го прифаќаат како такво и точка. Или па Куранот... Во месец на Рамазан, не смее дур е ден ни вода да се пие!!! :lud:

Од се што прочитав, а цела тема ја прочитав, џедајот е најправичен тука, само што џедајот е теоретичар. Да се запраша дали живее по џедајски норми малку...

И за на крај еден виц...

Седат двајца луѓе во кафана, едниот Македонец другиот Албанец, и си мскаат прасенце со ракиичка. Денот бил христијанскиот празник Вели Петок. Во тој момент во кафаната влагаат други двајца другари, исто Македонец и Албанец, али длабоко религиозни луѓе и ги мава шок. Одма Македонецот почнува да реагира дека е најголем грев да мрсиш на Вели Петок, а Албанецот дека душата на другиот Албанец е изгубена оти јаде свинско и пие ракија.

На тоа тие што јадат и пијат им викаат...

-Ни ние, ни вие нема да отидеме во рајот.

-Зошто? - прашуваат верниците

-Ние нема да идеме оти јадеме свинско и пиеме ракија, а вие затоа што рајот не постои воопшто!

*Натемаго бе... Признајте дека одамна го немавте чуено овој синоним за Ѓаволот. :pos2:

Natemago ednonogio Dolphine.

Sme cule.

Inaku, od teorija preminav na praksa, konecno. Vidi go kodeksot i truismite, ke vidis.

Marina_21 напиша:
Zosto ne dades eden edinstven primer koga od nisto stanuva nesto, mene toa ne mi e jasno, kako moze po nekoja slucajnost da nastane od prosti hemiski elementi (a diskutabilno e od kaj se i tie sozdadeni) covek?I aj ne mora covek edno rastenie, be?
Mene toa mi nema logika.
Ај прво ти мене објасни ми како еден Бог може све да создаде. Тоа е уште посложено. Бог е complex inteligence, пак некоја материја. Од кај па ОН е создаден за да може и да ствара. Дали разбираш колку е ова замрсено? Оти, ако тој сам себе се создал, тогаш зошто па да не може универзумот да се создаде? Како мислиш дека едно цвеќенце израснува од вулкански карпи? Бог ли го ставил таму? Или затоа што лавата е богата со минерали?

Marina_21 напиша:
...Se nadevam deka ke najdes motiv poveke da veruvas vo Bog otkolku vo Darvin koj sto ne uspeal nisto da dokaze, a e tolku poznat samo zasto lugeto se ograniceni vo pogledite da sfatat i prifatat deka Bog sozdal se.

Zasto svetot e premnogu sovrsen za da nastane od NISTO.
Марина, верник сум а не строг догматичар. Сепак религијата ја гледам како лична работа. Извлекувам сопствени ставови, произлезени од нешто во што сум одбрал да верувам.

Не можеш да окарактеризираш како ОГРАНИЧЕН некој кој бара одговори за причините на создавањето на НЕШТОТО.

Дека светот во кој живееме е совршен како продукт,мислејќи не на меѓучовечките односи туку на биолошката еволуцијата - да.

Муабетот лесно може да премине во тавтологија со поставување на прашални зборчиња како: Зошто, Кој, Дали, Како и Кога.

Сепак, ако човекот не го наблудуваме како машина, срцето како пумпа, а мозокот како хард-диск- и се обидеме да го сватиме значењето на животот како таков, мислам дека неговото постоење може и да го оправдаме или припишеме на постоењето на некоја сила. Кај мене таа сила се вика Господ Бог, кај некој Природа, кај трет Буда или Шива, кај четврти Долар...

Ако премногу навлеземе во анализа на основното егзистенцијално прашање, ќе полудиме. Радувајте се на животот и уживајте во него. На свој начин.

Во спротивно, ќе барам да детално објаснување на The Big Bang :)

Знам, и јас не го сакам тоа....

Zatoa na Kuwait dinar pisuva: we seek god assistance!
A na dollarot: in god we trust.

Znaci i Isus i Alah se srebroljupci.

Serpico напиша:
Сепак, ако човекот не го наблудуваме како машина, срцето како пумпа, а мозокот како хард-диск- и се обидеме да го сватиме значењето на животот како таков, мислам дека неговото постоење може и да го оправдаме или припишеме на постоењето на некоја сила. Кај мене таа сила се вика Господ Бог, кај некој Природа, кај трет Буда или Шива, кај четврти Долар...

Ако премногу навлеземе во анализа на основното егзистенцијално прашање, ќе полудиме. Радувајте се на животот и уживајте во него. На свој начин
Ги разбирам твоите добри намери за компромис,но сите овие што ги наброја погоре се исклучиви меѓу себе.
Секоја вистина што едната страна ја презентира,оваа другава сосема дијаметрално се разликува од претходната,така да не останува простор за надополнување.
Значи се сведува се на она (секој својот Бог го затвора у кутија)и му дава карактеристики по сопствена желба.И име.
А не бива така.

Да ги пратиме во Kuwait нашите попови, и ќе добие тоа што си бара :)
А за доларот... новиот место окото на провидение ќе го има Мастер Јода.

Ќе ме сватиш, јас мислам.

А Исус и Алах... не знам дали се среброљупци, ама знам дека се искомерцијализирани. Како Тито денешно време...

trilobite напиша:
Ги разбирам твоите добри намери за компромис,но сите овие што ги наброја погоре се исклучиви меѓу себе.
Секоја вистина што едната страна ја презентира,оваа другава сосема дијаметрално се разликува од претходната,така да не останува простор за надополнување.
Значи се сведува се на она (секој својот Бог го затвора у кутија)и му дава карактеристики по сопствена желба.И име.
А не бива така.
Не би рекол дека разликите или презентираните вистини се дијаметрално спротивни. Сепак, такви како што се, се произлезени од повеќе услови, фактори кои постоеле во времето во кое настанало "присвојувањето" на Боговите, или именувањето на силата. Не се сите луѓе на светов исти по своите навики де... Но анатомски гледано, да :)

Serpico напиша:
Не би рекол дека разликите или презентираните вистини се дијаметрално спротивни. Сепак, такви како што се, се произлезени од повеќе услови, фактори кои постоеле во времето во кое настанало "присвојувањето" на Боговите, или именувањето на силата. Не се сите луѓе на светов исти по своите навики де... Но анатомски гледано, да :)
Но не збориме за анатомија на тело,туку анатомија на овие филозофиии.
Кога би ги стаил сите под лупа,различностите сами од себе ќе произлезат...да не тупам...еве пример:
Социјал-дарвинизмот отфрла било каква потреба за присуство на виша сила,бидејќи се околу нас е плод на случајна интеракција на атоми.
Другава страна вели дека било каков настанок макар и на еден неутрон (сам од себе,случајно) е безмислено и надвор од здрав разум и така со ред,секој со свое тумачење кое има мал број на заеднички точки.

trilobite напиша:
Кога би ги стаил сите под лупа,различностите сами од себе ќе произлезат...да не тупам...еве пример:
Социјал-дарвинизмот отфрла било каква потреба за присуство на виша сила,бидејќи се околу нас е плод на случајна интеракција на атоми.
Другава страна вели дека било каков настанок макар и на еден неутрон (сам од себе,случајно) е безмислено и надвор од здрав разум и така со ред,секој со свое тумачење кое има мал број на заеднички точки.

Социјал Дарвинизмот Sucks. Тhe Others Suck.
Си размислил за комбинација? :)

Serpico напиша:
...Извлекувам сопствени ставови, произлезени од нешто во што сум одбрал да верувам...

trilobite напиша:
Јас денес од моја перспектива гледам дека науката вика вака: Интеракцијата на атомите е поради нивните својства или крајно генерализирано, својствата на енергијата. Случајна интеракција не би ја нарекол туку повеќе како статистички многу веројатна интеракција.
Науката е на границата на разбирање односно на подетално проучување на својствата на енергијата и бидејќи сега сеуште ишто не е докажано во врска со тоа се вртата повеќе хипотези, меѓу кои не се отфрла и постоењето на нешто што и ги дало тие својства на енергијата или дури можда ја созадало на кратко постоење на господ, а хипотези илјада и една, ќе видиме која ќе се покаже научно точна, следствено целото тврдење за посотење односно непостоење на господ во материјалистичкиот свет е неосновано.

Мислам дека се повтараш Баци од тема во тема...
А кај е овде Конфучие уствари у целава збрка,ја се прашувам?!

Важно ниту Конфучие, ниту Буда се божества... :) Залутале сиротите.

Sith

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom