Исус, Мухамед, Буда, Конфучие... кој?

Lavot напиша:
А бе ко мравки сме ситни,а секој си се гледа себеси како Бог.
Ситни сме друже, ама и крупни истовремено. Тоа е магијата на универзумот. Колку и да идеш у поситно он па е комплексен до даска. Секој има во себе малце од створителот. Сите имаме дар за стварање, сега кој колку го користи, друга работа.

yin yang напиша:
Муслиманството и Христијанството се базираат на иста идеологија. Стариот завет важи и во едната и во другата религија. Разликата е што муслиманите не сметале дека Исус Христос е месијата, а мислеле дека тоа е Мухамед.
нот рили... размисли уште еднаш ;)
yin yang напиша:
Битно е да се знае разликата меѓу доброто и лошото и да се има предвид дека не постои идеологија за која вреди да се умре или убие. Се измеѓу е ЖИВОТ. :)

да бев админ ќе ја заклучев темата после овај твој коментар

ПОЧИТУВАЊЕ за зборовите, и за тебе, ако навистина се трудиш да живееш по ваков принцип

Serdarot напиша:

ПОЧИТУВАЊЕ за зборовите, и за тебе, ако навистина се трудиш да живееш по ваков принцип

Размислив, и пребарав. :)

Notable messengers include Adam, Noah, Abraham, Moses (Musa), Jesus (Isa), and Muhammad, all belonging to a succession of men guided by God.

http://en.wikipedia.org/wiki/Islam

Мислам дека неможе да се каже кој од споменатите личности е најдостоен за ВЕРА.Верата е во нас -значи било која религија е само симбол на она што навистина се случува внатре во човекот- тој се надева,сака,мрази,верува...Исус,Буда,Мухамед се само ликови-представници на нашата верба всушност во самите себе кој што уште како мали ни биле наметнати како дел од нашата религија. Многу малку луѓе се одлучуваат да ја сменат својата религија па затоа веруваат во овие личности и директно нивните филозофии... Според мене мојата религија е мојата душа,мојата верба,мојата надеж-мојот живот и она што јас ќе направам од него.А најблиску до тоа-до мојата представа за животот е верата на која што јас припаѓам-христијанската. Е сеа не сум слеп верник во книги,икони,идеали,надприродни ствари.. слеп верник сум во моите идеи и во она што јас разумно мислам дека е правилно...Во никој случај не сум против религија напротив како што кажав верувам во господ ама пред се го гледам како енергија која што ме движи напред и во која што се надевам-а надежта е движечка сила за човекот.

Serdarot напиша:

па шознам баш дали е така...
Ти не би се жртвувал за ништо на овој свет?
Ни за деца, ни за љубов, ?
Само еден муабет од Don Juan de Marco
Постојат само 4 важни прашања во животот
и тоа:
1. Што е Свето
2. Од што е создаден Духот
3.За што вреди да се живее
и 4. За што вреди да се умри
и одговорот е еден и единствен....
ЉУБОВ
а за некои Бог е љубов...

а за тие што знаат дека има некоја `енергија` или некоја сила, ја викаат природа и тн. е тоа е тоа, само треба повеќе храброст да си признаете за....
а инаку E=m*c2
не верувам дека Бог има некаква формула

Ја пак не мислам така. Љубовта е сила во универзумот, една од принципиелните. Една од креативните.
Бог е битие. Подложно и на сите други, според мене.
Не знам дали Содома и Гомора ги ништел со љубов.
Со лавот се сложувам од 1-4 со мала измена на 2. Духот е создаден ЗА љубов, а не ОД љубов.
Се прај и без.

Крстителот напиша:
Почитувани Кајганџии
која од споменатите или неспоменатите личности ја сметате за најдостојна за Вера, за доверба, за почитување? Која Вера/Религија и/или Философија мислите дека е ОБЈЕКТИВНО(ако можете да бидете објективни) најкоректна, најправилна...? И зошто?
Обидете се Ве молам да не ја напуштате темата во Вашите дискусии

Zarem ima lugje tuka so mislat deka nivnata religija ne e najdobra?
Bas me zanima toa.
I ako e taka zasto da bidete privrzani za nea,zasto ne konvertirate vo toa so mislite e najdobro za vas?
Licno mene,pravoslavnata.Si ja sakam.Me uci i nosi na prav pat.Tocno e deka imame svesteni lica so ne ja svakjaat ozbilno religijata/verata nasa bas ama ima i religii/veri koi so povikuvaat i na vojna.Bog da cuva i od toa.

aman be,pa vo crkva ne si krsten?
Ne si vencan,ili nema da se vencas u crkva?
Ili toa odposle tebe ti dojde na um,deka nema religija so te povrzuva:)

Не сум, не сум, нема!

Постдиломаските ми се на религијата, митовите и легендите.
Всушност старите култови и религии!!

А ако сакаш, да знаеш, што е џедајството, повели!

Сите досегашни споменати богови се богови на монотеистилките религии и всушност преставуваат ист бог кој е 4д ентитет и манипулира со луѓето од целиот свет кои се припадници на една од овие религии.
Монотеистичките религии се релативно млади, а додека паганството е стара религија и постои од постоењето на човекот и е вистинската религија која треба да ја имаме сите особрно ариевците.

Zevs напиша:
Сите досегашни споменати богови се богови на монотеистилките религии и всушност преставуваат ист бог кој е 4д ентитет и манипулира со луѓето од целиот свет кои се припадници на една од овие религии.
Монотеистичките религии се релативно млади, а додека паганството е стара религија и постои од постоењето на човекот и е вистинската религија која треба да ја имаме сите особрно ариевците.

Ти ова озбилно??

Ај ако не, отвори тема, напиши нешто подетално во неа, па да дискутираме, вака само нафрлаш.

I kolenjeto jagne na temeli na kuka e del od paganstvoto. Nasata religija ne go dozvoluva toa, a ne znam zosto do den denes site go pravat?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom