Исус, Мухамед, Буда, Конфучие... кој?

divine напиша:
Јас не, ама и не верувам дека се муслимани. Освен ако мислел од разните терористички организации за кои не е место да збориме тука. Донекаде ја знам муслиманската религија, и секако не го проповеда тоа што го прават истакнати групи.

да, ама овие се екстремисти

Две најголеми Христијански заповеди

Возљуби Го Господа,твојот Бог,со свето свое срце,со света своја душа,со сета своја сила,со сиот свој разум.

Возљуби го својот ближен како себеси.

зашто не сфаќате дека не е финтата до тоа ако го поштуваш господ тој ке ти направи добро, се е во психата, само тргни го бог од сликата, а нека останат добрите работи што ги учи религијата, значи работата е не да се понашаш примерно само за да види госод колку си добар, туку себе, тоа е што ме нервира во народот, што господ се доживува како некоја личност што седи горе на небото и не посматра сите штоправиме и ни става рецки во тефтерот колку добрина сме направиле

затоа реков претходно дека 99% од луѓето не ја сфаќаат религијата

divine напиша:
А каков би требало да е со толку многу злоба? Зашто сите што не верувате во било кого, мислите дека ако тој би постоел би течело мед и млеко на сите страни? Не сакам да убедувам никого во ништо, но ич не ми држи место тој муабет ... сите за исто се фаќате ... ајде во тој случај кажете ми каде пишува дека би било така ако верувате? Кој ви гарантира дека ако верувате ќе ви е животот онака баш како што сакате?

Добро, ајде да го оставиме настрана тоа - ако постоел Господ на земјава ќе течеше мед и млеко.
Да тргнеме од тоа што е Господ? Совршенство? Нешто идеално, безгрешно, без емоции..
Нешто вечно кое ниту настанало, ниту ќе умре?
Нешто што постои од секогаш засекогаш?
Зарем не е наивно да веруваме во постоењето на некоја си виша сила?
Да веруваме во нешто што го пишува во Библијата?
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica]Дали религијата е систем од верувања и дејства насочени кон светите нешта преку кои верниците се обидинуваат во една заедница?

П.С. Ако не верувам во Господ не значи дека не верувам во никого.:wink:
[/FONT]

Гижо напиша:
зашто не сфаќате дека не е финтата до тоа ако го поштуваш господ тој ке ти направи добро, се е во психата, само тргни го бог од сликата, а нека останат добрите работи што ги учи религијата, значи работата е не да се понашаш примерно само за да види госод колку си добар, туку себе, тоа е што ме нервира во народот, што господ се доживува како некоја личност што седи горе на небото и не посматра сите штоправиме и ни става рецки во тефтерот колку добрина сме направиле

затоа реков претходно дека 99% од луѓето не ја сфаќаат религијата

Хаха.. зарем има некој од верниците кој не се плаши од божјата казна?
Од тоа што го чека во „другиот свет”?
Демек ако се водиш по 10 божји заповеди нема да одиш во пеколот туку во рајот?

П.С. Не мешајте вера и религија.

The`bItCh напиша:
Хаха.. зарем има некој од верниците кој не се плаши од божјата казна?
Од тоа што го чека во „другиот свет”?
Демек ако се водиш по 10 божји заповеди нема да одиш во пеколот туку во рајот?

П.С. Не мешајте вера и религија.

како не мешајте кога религиозни луѓе веруваат во рај и пекол, така да му доаѓа иста работа

Бич, поштовам да се верува во нешто или некого, немора да е тоа идентично со мене. :wink:

А што со прашањата што ги поставив?:icon_lol:

Религијата е направена од Човекот. Што значи дека има грешка. Вербата е направена од Господ, значи е вечна и безгрешна. Бич, ако е совршенство тогаш тоа е во универзални мерки. Сосема е природно сега да кажеме пример да ни експлодира сонцето и да исцркаме ко глувци да се дереме и цвилеме полека умирајќи и во целата агонија да им љубомориме на мртвите бидејќи не мора да ја почувстуваат нашата болка.

Во очите на Човекот, Господ е добар, во очите на универзумот Господ е совршен. Бидејчи тој воведува баланс во универзумот. Тој не е слатко розево меченце со магични моќи. Тој е сериозна фаца која ладнокрвно следи што се случува со нас и ни дава препреки секој ден. Седум луѓе вкупно умреа од целата моја фамилија Стоилкови и не го мразам Господ. Напротив, го закав уште повеќе бидејќи сватив дека смртта е исто толку вчудоневидчувачка колку и животот. Ако бевме совршени (како што ние гледаме на совршенството, нели) постоењето ќе го изгуби секаква смисла и балансот во целиот универзум и природата во целина ќе биде парадокс самата по себе.

Господ = Рамнотежа

The`bItCh напиша:
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica]

П.С. Ако не верувам во Господ не значи дека не верувам во никого.:wink:
[/FONT]
Хм кога ке видиш секоја (скоро)секоја религија верува во Господ.или си припадник на црните ружи.:raz:

The`bItCh напиша:
А што со прашањата што ги поставив?:icon_lol:

Бич моето мото е

Those who fear God are those who fail to understand Him.

Зошто да се плашам од Господ? Повотрно, луѓето кои веруваат во него бидејќи им е страв да не одат во пеколот се примитивни работи. 80% од тие 99% што ги кажа Гижо не ја сваќаат вистинската смисла на христијанството и се држат до примитивни ствари. А пораката е, мир, еквилибриум, единство, духовно богатство, и возвишување на моќта на човекот координирана од Господ. Не е пекол, не е заповеди. ЗАповедите се точки од кој се тргнува. Кога учиш мало дете што да прави а што да не прави. Тоа се заповедите. А христијанството не е толку плитко како што мислите. Тоа е многу по длабоко од едниствено прави ова/не прави ова ствари.

Наташа, не сум припадник на црните ружи.:pos:
Зашо бе така мислите? Дека не верувам во Господ?:lud:
Можам да ВЕРУВАМ, да сум/да не сум религиозна и да мислам дека Бог постои/не постои!

Тореадор, мислиш доколку би ја немало религијата луѓето ќе требаше да ја измислат?
Од кај си ти сигурен дека само на нашава планета има живот?
Дека животот почнува со нас и дека мора да заврши со нас?
Како го опиша Господ ко да се знајте упм..
Не можам да сфатам што ја спомна смртта на седумте кај тебе во фамилијата? Што сакаше да кажиш.. дека сите ние кој порано, по подоцна се враќаме од таму од каде што сме дошле?:raz:

Сакав да кажам дека

Првото прашање баш не го контирав. Ама можда ќе беше измислена. Религијата е родена; гром/оган + човекова фантазија + моќта на вербата + два/три сона = религија. А тоа што не сме једини тоа си оди по дифолт.

1. баш е сосема ок сега ние сите да исцркаме. А луѓето мислат дека ние сме фаца, ние сме гламур у универзумот дека ние имаме право да правиме што сакаме. А го кривиме Господ? Зашо? тој ни е крив оти не знаеме да се средиме? А зашо не знаеме? 21 век е бе луѓе...

2.смртта ја спомнав у стил, демек, "господе зашо ми ја зеде!!!" сценариа. Ќе цркне и сега не верувам во Господ. Зашо? Требаше да живее 500 години?

Само едно мене некој да ми објасни. Ако религијата не е производ на човековите замисли за тоа како треба да изгледа општеството, тогаш зошто сите религии се географски предодредени. Значи зошто луѓе од посебни географски области веруваат во посебни религии и воопшто филозофски учења? Што значи тоа? Дека Господ има моќ само на одредени географски области, а на други области има моќ некој друг бог. Зборуваме низ историјата кога немаше средства за информирање како денес, што сепак не е случај ни денес во христијанството на пример да верува некој кој израснал во средина со друго верување. Значи религијата е производ на човековата фантазија. И глупаво е да се тврди со сигурност дека постои Господ. Затоа мислам повеќе да не се става во прашање постоењето на боговите како физичка појава.

Религијата е со единствена цел секој човек да дојде до некаков контакт со самиот себеси. Да си постави некои морални норми на однесување, да постави свои етички принципи по кои тој понатаму ќе перцепира во општеството. Сакале или не религијата е тоа, производ на човековата потреба за општествени норми.

а јас да те прашам нешто Синдикат ( и другите засегнати), знаеш ли колкав е човекот....?
А човековата душа?
Кога ќе ми одговориш на тие прашања, можеби ќе ти стане појасно...

Lele lele znaci mnogu ateisti imalo vo deneshno vreme..... zaboravate na edna klucna rabota.... deka Gospod.... i Verata ne se nikakva institucija na kontrola bidejki go ima toa klucno.... a toa e IZBOR.... takada imate izbor da ste "Vernik" ili "Nevernik"..... poentata na "Veruvanjeto" e da veruvash vo neshto shto ne go gledash.... bidejki ako Gospod bi shetal i bi piel kafe so vas togash sigurno bi znaele deka postoi i ne imalo potreba nekoj da "Veruva" vo toa.
Jas licno sum vernik.... i veruvam.... veruvam deka Gospod go stvoril covekot.... veruvam deka mojata dusha posle mojata smrt ke odi po raj ili vo pekol vo zavisnost od toa shto sum pravel vo tekot na mojot zivot.... veruvam vo toa deka Gospod ke me kazni ako pravam grevovi za koi shto nikoj ne bi mozel da znae (sepak Toj ke znae).....
Ako nekoj ima cvrsti dokazi za ovie moi veruvanja slododno neka prilozi.... jas ne sum tvrdoglav covek.... ako e neshto sprotivno od toa shto jas veruvam ke se preobratam i jas vo nevernik....
Se cudam zoshto ste tolku "losho" nastroeni kon veruvanjeto..... jas ne sum mnogu navlezen.... no me interesirale site Veri.... pa sum se informiral kolku shto sum mozel.... sekoja Vera propoveda i uci samo na dobro.... (da ne nabrojuvam i jas kako i site drugi)....
Moe licno mislenje: Covek so toa shto e Vernik i veruva vo Gospod moze samo da ima korist.... ako ne e toa materijalna togash sigurno e dushevna.... i nema shto da gubi.
Sepak na kraj ke vidime site na "Sudniot Den" koj kade i kako ke e.... poshto vo sekoja Vera e ubavo definirano shto ke bide so Nevernicite, Greshnicite i tnt...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom