Има или нема судбина?

• Креатор на темата Креатор на темата kat.<3
  • Време на започнување Време на започнување
ЈАс верувам дека постои судбина, меѓутоа верувам и дека човекот може да влијае на својата судбина. Всушност судбината не ја сваќам онака , целиот мој живот однапред испланиран .напротив во судбина ги подразбирам оние моменти , настани , факти,околности коишто имаат битно влијание врз животот, коишто се многу значајни.:helou:

Aman be AgOrA i vo ovoj podforum li uspea da gi vmetnes tvoite fiks idei okolu naukata. Dete nema spas za tebe :)

Okolu temata.

Gledano i od religiozen a i od naucen aspekt sudbina ne postoi vo toj smisol vo koj sto mnozina og lugeto go zamisluvaat, deka demek se e napisano i predodredeno sto ke se desi uste pred da se sluci. Ako bi bilo taka bi izgubil sekakov smisol zivotot sto go ziveeme.
A i naukata bajagi vreme go ima otfrleno determinizmot kako teorija koja bi mozela da se smeta za tocna ( ostajte go vie agora, ne mi e kriv nitu eden fizicki zakon ako mene mi pukne filmot sto u 90 minuta primaat gol nekoja ekipa i me ebat za 500 evra, pa ja parce go pravam monitorot.)
Тоа што детерминизмот е отфрлен, значи само дека од наша гледна точка, не можеме да „гледаме“ во иднината и во минатото.
Ако судбината непостоела, тогаш законите на физиката би биле „променливи“...

Хмм...ако јас неможам да детерминирам каде ќе биде некој електрон за одредено време, тоа незначи дека тој нема да биде каде што треба да биде според законите на физиката....
Каде грешам?

Тоа што детерминизмот е отфрлен, значи само дека од наша гледна точка, не можеме да „гледаме“ во иднината и во минатото.
Ако судбината непостоела, тогаш законите на физиката би биле „променливи“...

Хмм...ако јас неможам да детерминирам каде ќе биде некој електрон за одредено време, тоа незначи дека тој нема да биде каде што треба да биде според законите на физиката....
Каде грешам?
Ah bre Ag0rA, iako na momenti se odlucuvam da ne ti repliciram zosto e bescelno, sepak ne mozam da odoleam, mil si mi, "idol" si mi ......

Sto za tebe pretstavuva sudbina?

Toa sto sega e nok a utre ke bide den?
Toa sto ednas godisno ima leto i isto taka ednas godisno ima zima?
Toa sto Sonceto denes postoese a isto taka ke postoi i utre?
Toa sto ako skoknes ke padnes pak na zemja, a istototo ke se sluci ako go storis toa i utre?
Ili pak ....?
.........

Jas na primer pod sudbina podrazbiram deka e sto posto sigurno deka utre ke bidam ziv. Ama sto ako mene mi tekne onaka od korner, da skoknam od balkon ili da se frlam pod sleper. Kazi mi koj fizicki zakon, ili koj bilo priroden zakon odlucuva za toa sto ke napravam jas utre?

p.s. za boldiranoto, kontradiktoren si, doznaj sam zosto, ama pred toa povtori nesto fizika.

Ah bre Ag0rA, iako na momenti se odlucuvam da ne ti repliciram zosto e bescelno, sepak ne mozam da odoleam, mil si mi, "idol" si mi ......

Sto za tebe pretstavuva sudbina?

Toa sto sega e nok a utre ke bide den?
Toa sto ednas godisno ima leto i isto taka ednas godisno ima zima?
Toa sto Sonceto denes postoese a isto taka ke postoi i utre?
Toa sto ako skoknes ke padnes pak na zemja, a istototo ke se sluci ako go storis toa i utre?
Ili pak ....?
.........

Jas na primer pod sudbina podrazbiram deka e sto posto sigurno deka utre ke bidam ziv. Ama sto ako mene mi tekne onaka od korner, da skoknam od balkon ili da se frlam pod sleper. Kazi mi koj fizicki zakon, ili koj bilo priroden zakon odlucuva za toa sto ke napravam jas utre?

p.s. za boldiranoto, kontradiktoren si, doznaj sam zosto, ama pred toa povtori nesto fizika.
Што за мене представува судбина?
Тоа што не можеме да ги измениме законите на физиката ( или можеме ), и тоа што во целост неможеме да ги знаеме, ниту во целост да ги употребиме.

А зошто јас да ги превртувам книгите по дома, да растурам низ цд-ата, да барам на интернет и такви глупости, кога ти можеш да ми го објасниш тоа, т.е. да ми објасниш што е контрадикторно, доколку нешто во болдираното воопшто е контрадикторно само на себе...
Што?

Хмм...еве еден „груб“ пример: ти, знаеш како точно работи компјутерот?
Не, но компјутерот ќе си работи како што треба да работи без разлика на тоа што ти ќе знаеш како работи, или не, тој ќе работи дури и ти ако незнаеш дека тој постои.
Применија истата логика во квантната физика.

spored mene ako veruvas u sudbina veruvas u nekoja visha sila. taka da ja ne veruvam u sudbina, deka se e reseno kako ke bide pred da se sluci. veruvam deka se se slucuva po nasa vina. kako ke si izberes toa ke pravis. ako resisi da ides desno i tamu ti se slucuva neso ti se slucilo zosto ti si resil da go ides toj pat

Konecno i nekoj da ja svati promislata Bozja, za nas lugeto. Terminot "sudbina", koj sto go upotrebuvame za onaa sto Bog go podgotvil za nas, ne e bas dobar. potrebno e covekot da svati deka dokolku Bog smislil se sto ke se sluci, so toa ni ja ogranicuva slobodnata volja, ako vistina e taka togas nema ni potreba toa Bog da go krie od nas, ako naseto mesto e vo rajot togas logicki nema potreba da pravime dobri dela, da lubime, da se nadevame, da prostuvame.

Konecno i nekoj da ja svati promislata Bozja, za nas lugeto. Terminot "sudbina", koj sto go upotrebuvame za onaa sto Bog go podgotvil za nas, ne e bas dobar. potrebno e covekot da svati deka dokolku Bog smislil se sto ke se sluci, so toa ni ja ogranicuva slobodnata volja, ako vistina e taka togas nema ni potreba toa Bog da go krie od nas, ako naseto mesto e vo rajot togas logicki nema potreba da pravime dobri dela, da lubime, da se nadevame, da prostuvame.

Прекрасни зборови, да, не можеме да знаеме каде е нашето место, дали е некаде таму во рајот, затоа и судбината во некои нејзини делови зависи од нас, од тоа колку способни сме да љубиме, да простуваме, никогаш да не можеме да се грижиме помалку за нашите луѓе. Бог ни дал толку чисти нешта, како дрвјата, како водните лилјани, како срцето кое цвета во своите најубави бои, толку благослови ни дал, благослови кои само можеме да ги чуваме како нашето најсвето, да ги сакаме искрено и да дадеме се од себеси за да останат такви, недопрени и чисти, како што ги оставило срцето.
Тоа е она што Бог оставил на нас, за ние да сме оние кои тие делови кои ни ги дал да ги испишеме во бојата на чистите чувства, и само тогаш, секое парче од мозаикот ќе си ја погоди бојата и ќе си го најде местото, тогаш мозаикот ќе биде комплетна слика, дел од нашата судбина оставен на срцето.

Сами си ја создаваме судбината.
Ја можам да бирам што да направам, пример: Дали сега тука да се трудам да објаснувам дали постои судбина или не.
Значи со самото тоа се докажува дека не постои судбината.
Исто така утре може да станам у 10 или у 12. Значи можам да бирам и да направам што сакам.
Не постои судбина.

Jas mislam deka postoi sudbina. Za tie sto ne se soglasuvaat, veruvate li vo slucajnosti? ako odgovorite ne, se protivre4ite

Нема судбина,само луѓе кои се тешат мазохистички дека не е нивна вина што жената ги оставила,или шефот ги отпуштил од работа,итн...
Среќни се што се дел од поголем концепт,и уште посреќни што всушност на сите лоши настани во животот,тие не можат да влијаат и да ги сменат.
Превод - Судбината е измислена од лузерите,за да го покријат својот неуспех,на било каков план

Не, не верувам во судбина и тоа не ме спречува да верувам у Виша Сила. Сите сами си го кроиме животот со секојдневните одлуки што ги донесуваме.

Не верувам во судбина...нема да објаснам зошто туку само ке ви препорачам да го гледате филмот Бек ту д фјучр и трите дела,таму најубаво е доловена "судбината'

Според мене нема судбина. Не е логички Господ да го создава човекот и на секого да му ја крои судбината. Како би изгледало тоа? Илјадници тефтерчиња кај Господ со испишани приказни на нечии животи? Мислам дека со самото тоа што Господ не создал како суштества способни за размислување и донесување одлуки си ја завршил својата работа. Останатото ни се препушта нам. Тоа што си сееш - тоа ке си жнееш

Постои судбина! Дефинитивно сум убедена во тоа!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom