Има или нема судбина?

• Креатор на темата Креатор на темата kat.<3
  • Време на започнување Време на започнување
Под „судбина„ во православието се подразбира склоп од околности под кои се случил одреден настан.
Не постои судбина како однапред предодреден редослед од настани кои никој не може да ги проеми оти се веќе предодредени од некого. Тоа е во спротивност со црковното учење за слободната волја која само човековиот дух ја поседува. Кај животните, нема сободна волја оти се ограничени со нивните однапред зададени инстинкти и тие (животните) можат да делуваат само во рамката од тие инстинкти. Кај растенијата ситуацијата е уште поограничнеа, пошто нивната душа е уште поедноставна од животинската. Само човечкиот род има слободна војла и тоа како духовно-етичка категорија а не физичка, како тоа ни го наметнуваат световните мудреци. Според тоа, слободната волја за избор помеѓу доборо и злото е можност самите да одредиме што ни се случува и што ќе ни се случи во иднина.

една прекрасна личност ми ги кажа зборовите што можеби и сама не можев да ги најдам " Бог е праведен, Тој нам не би ни судел за она што го правиме, но да, секако дека слободни сме да ги избираме лошите и добрите дела, но целиот овој живот е планиран од Него "
Значи целиот живот е еден вид филм во режија на Бога, во кој сите ќе си ги одиграме улогите, а на крај, како и после секој филм, и “позитивците“ и “негативците“ ќе си седнат на заедничка слава и сите мирни, добри, задоволни... Само некои ќе одберат да не бидат на заедничката слава, а ќе можат да сакаат, секој ќе може...

Значи целиот живот е еден вид филм во режија на Бога, во кој сите ќе си ги одиграме улогите, а на крај, како и после секој филм, и “позитивците“ и “негативците“ ќе си седнат на заедничка слава и сите мирни, добри, задоволни... Само некои ќе одберат да не бидат на заедничката слава, а ќе можат да сакаат, секој ќе може...
Тешко оти ќе го гледаме тој филм..ова повеќе звучи како..Апокатастаза..укинување на сеопштиот суд..ова го нема ни на полиците на Матица српска..а тие држат доста научна фанатастика..

„Позитивните„ т.е праведницте, ќе бидат десно од Христа, ќе бидат дел од небесниот Ерусалим и Царството Христово, а „негативците„ грешниците, ќе бидат лево од Христа и упатени во огнот кој нестивнува. Според тоа, нема сите да бидат мирни, добри и задоволни...

Верувам во судбина и дека од некои работи човекот не може да избега.
Сметам дека намерно ни се поставуваат пречки, крстопати, со тоа се тестира човековата одлучност.

Да многу нешта во животот се однапред зададени од Бога..но тоа не значи дека нашата судбина е однапред цврсто зацементирана..тоа само значи дека Бог ги знае нашите срца знае какви сме...и однапред ги знае изборот на нашата слободна волја.. нашите патишта..
Кога би постојала вистинска судбина...би било смешно..замисли да ти е предодредено да се самоубиеш..што и да направиш не зависи од тебе неможеш да го смениш текот на настаните а од друга страна осуден си на пократок живот и според Божјите правила на пропаст..
Бог не делува така..

прекрасни зборови, токму така е и за мене, само Тој знае што е во нашите срца и само Тој ги надгледува нашите патишта, ни помага со вера и љубов да чекориме по нив.

Според учењето на црквата судбина нема ние луѓето сами си ја креираме кроиме судбината затоа и имаме слободна волја затоа што ако имавме судбимна ке немавме никаква одговорност ке имавме оправдување мене бог ми дал таква судбина несум ја скрив тој таков ме создал

Pa koja bi bila celta na naseto postoenje ako imame odnapred opredelena sudbina???Zasto Bog gi ni dal zivot,za da go odigrame dobro osmislenotot scenario od Nego???za da bideme samo kukli na konci koi gi dvizi Bog???
MIslam deka ovie retoricki prasanja go davaat mojot odgovor:smir:

Да, има толку многу нешта за кои одлучуваме ние, за нив чувствуваме ние, а Бог не Благословува за со љубов и милост да чекориме по патот, со вера дека тој пат е оној праведниот.

не постои некоја судбина која ни е зацртана, запишана, зошто настаните на случувањата се само моменти на времето во кое се настанати..Тоа што ке ни се случи е последица од она што самите ке си го направиме заслужиме. јас верувам во нешто кое сама го постигнувам
-тоа сум го постигнала со свој труд и по своја заслуга, а не дека така требало да биде!
Ако некаде се тоа е запишано, тогаш зошто запишале некој да биде богат, среќен а друг да се дави во немаштија?!

не постои некоја судбина која ни е зацртана, запишана, зошто настаните на случувањата се само моменти на времето во кое се настанати..Тоа што ке ни се случи е последица од она што самите ке си го направиме заслужиме. јас верувам во нешто кое сама го постигнувам
-тоа сум го постигнала со свој труд и по своја заслуга, а не дека така требало да биде!
Ако некаде се тоа е запишано, тогаш зошто запишале некој да биде богат, среќен а друг да се дави во немаштија?!

За да има баланс ...
Според некои од форумот , за да занеш што е среќа , треба да доживееш несреќа, па така за да има добро , треба да знаеш што е зло ...:nesum:

За да има баланс ...
Според некои од форумот , за да занеш што е среќа , треба да доживееш несреќа, па така за да има добро , треба да знаеш што е зло ...:nesum:

очекував дека тоа ке го каже некој,
да, ако не ни се случуваат лоши работи ние нема да им се радуваме на добрите
но ако има некој семоќен тогаш зошто едноставно не не научи да бидеме среќни и покрај се никогаш да не се разочараме, ние секогаш кога нешто лошо ке се случи се тешат со тоа демек така требало да биде бидејки таква им била судбината.
овде се навраќам на тоа дека се зависи од нас!

очекував дека тоа ке го каже некој,
да, ако не ни се случуваат лоши работи ние нема да им се радуваме на добрите
но ако има некој семоќен тогаш зошто едноставно не не научи да бидеме среќни и покрај се никогаш да не се разочараме, ние секогаш кога нешто лошо ке се случи се тешат со тоа демек така требало да биде бидејки таква им била судбината.
овде се навраќам на тоа дека се зависи од нас!

Комплетно се согласувам , јас не верувам во судбина , мисалм дека работите кои ни се случуваат се само збир на случајности , ништо више .

Јас знам дека суднбината постои,
како?
Епа вака:
Со оглед на фактот дека ние неможеме да ги менуваме законите, тогаш неможеме да ја менуваме ни иднината,
затоа што сите честички, сите процеси,со еден збор: СЕ` во овој универзум се случува по законите на физиката,
што значи дека неможеме да го менуваме движењето на било која честичка во оној универзум,ниту на честичките кои не градат нас,
што значи дека дудбината постои..
Ме мрзи да го објаснувам ова подетално, зошто на discovery channel гледа интересна емисија за забрзувачите на честички..
ако има потреба, кога ова ќе заврши, че го објаснам..
има потреба?
Aman be AgOrA i vo ovoj podforum li uspea da gi vmetnes tvoite fiks idei okolu naukata. Dete nema spas za tebe :)

Okolu temata.

Gledano i od religiozen a i od naucen aspekt sudbina ne postoi vo toj smisol vo koj sto mnozina og lugeto go zamisluvaat, deka demek se e napisano i predodredeno sto ke se desi uste pred da se sluci. Ako bi bilo taka bi izgubil sekakov smisol zivotot sto go ziveeme.
A i naukata bajagi vreme go ima otfrleno determinizmot kako teorija koja bi mozela da se smeta za tocna ( ostajte go vie agora, ne mi e kriv nitu eden fizicki zakon ako mene mi pukne filmot sto u 90 minuta primaat gol nekoja ekipa i me ebat za 500 evra, pa ja parce go pravam monitorot.)

sudbina mislam deka postoi.Mn raboti ne bi mi se slucile da ne e taka.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom