Има или нема судбина?

• Креатор на темата Креатор на темата kat.<3
  • Време на започнување Време на започнување
А што толку е битно дали има или нема судбина?
Тие што мислат дека има судбина ништо во својот живот не го прават по своја волја.
Тие што мислат дека нема живеат како што они сакаат.

sekoj zivee kako sto mu e naredeno, ima genetska predodredenost. Sto e krivo bebeto sto ima sida od majka mu koja mu prenela, zar toa samo odbralo, jasno ne.

sudbina , ne postoi , tuku postoi sopstven pat , i da receme nekakva lotariska igra na zivotot, sto znaci toa.
epa vaka: znaci , mn glupavo bi bilo da ima sudbina , odnosno lugeto pred da bidat rodeni , i da bide odluceno , kakov ke im bide zivotot, mislam deka covekot ne bi trebalo da zivee , dokolku e toa taka, osven ako golemata energija koja rakovodi so se i svasta ili tn.gospod ne e nekoj manijakalno bolen kuklar koj saka da upravuva so zivotite na lugeto , i da gi gleda kako ke go izziveat zivotot koga ke im postavi nekoi uslovi , so koi ke ziveat cel zivot.neso kako The Truman Show.
e sea za toa so lotarijata , sekoj den sto ke go iziveeme , moze da ima milijardi kombinacii , sto ke se slucat eden telefonski povik moze da promeni se , toa se raboti koi ne gi kontrolirame , znaci vlijanija koi se nadvoresni , ako me sfakate so sakam da kazam , znaci covekot go kontrolira zivotot svoj , no ima i eden del koj e taa lotarija , koja ete mora da ja ima , primer denes mozete da zaginete vo krazba u prodavnica dokolku idete da kupite leb vo 13 casot , no dokolku otidovte vo 12 casot vie ke go odbegnevte kradecot , i nemase da ve zastrela, ili pak zavcera , dokolku kradecot ja skrsese nogata ,nemase da bide deneska vo prodavnicata so pistol. se e ova hipoteticko , no mozese da se sluci , zatoa sto nekoi raboti covekot ne gi kontrolira.i mislam deka ne postoi , rabota kako na primer , sudbina ti bese denes na bides otpusten od rabota , no ti go odbegna toa , no spored prirodata na nestata , ti moras sepak da bides izbrkan od rabota , bez razlika , dali ke bide utre ili zadutre , nesto na primer kako koga Desmond go spasuase Charlie u Lost od smrtta, ili pak onoj filmot koga smrtta koa ke te izbere , nemozes da i izbegas , se dur ne te zeme u svoi race. mozda koa ke se izmisli masina za patuvanje vo vremeto , koga ke moze da se manipulira so nastanite , ke se dokaze deka ne postoi sudbina. druga stvar poradi toa sto covekot ima sloboda (necelosna) da odlucuva za sebe , na nekoj nacin zivotot , mu zavisi i od drugi luge , sto znaci toa , zatoa sto site raboti sto postojat vo kosmosot , od karpa do komarec do covekot ,,zavisat site od sekogo ,sekoja nivna akcija(svesna ili nesvesna), tuka ima i fizika , koja e sepak odreduvana od taa golema energija, go odreduva tekot na nestata spored koe se funkcionira. i plus tuka e taa lotariskata rabota , koja mora nekad da smesa , ako rabotite ako ne se smesuvaat.

ti samata ne si birala dali ke bides covek ili zivotno, posle ne si birala da li ke bides zensko ili masko, dali ke bides bel ili crna rasa, dali ke se rodis vo makedonia ili kalifonia, dali ke se rodis vo 15, 20 ili 35 vek. posle ne si gi birala roditelite, nacijata...imas karakter koj ti e daden, imas genetska predodredenost za ovaa ili onaa bolest, imas pojaki motivi koi gi determiniraat tvoite postapki, smrtta ti e kodirana vo genite... glupo ili ne ne moze poinaku, ti samiot ne si se biral, nego svetot e takov so tebe pokraj drugite...

ti samata ne si birala dali ke bides covek ili zivotno, posle ne si birala da li ke bides zensko ili masko, dali ke bides bel ili crna rasa, dali ke se rodis vo makedonia ili kalifonia, dali ke se rodis vo 15, 20 ili 35 vek. posle ne si gi birala roditelite, nacijata...imas karakter koj ti e daden, imas genetska predodredenost za ovaa ili onaa bolest, imas pojaki motivi koi gi determiniraat tvoite postapki, smrtta ti e kodirana vo genite... glupo ili ne ne moze poinaku, ti samiot ne si se biral, nego svetot e takov so tebe pokraj drugite...

aj kazi mi sto bi bila smislata,bidejki smetas deka postoi sudbina,edno bebe koe se raga i na 3 godini mu se dijagnosticira rak i umira vo 4 godina,
koja e smislata na zivotot koga veke e odredeno veke so ke ti se desi.
da go izdrkal tatko mu u solja , nemase ni da se rodi , toa bebe i nemase ni da umre od rak. ili od tie milijarda i kolku uste gi ima spermatozoidi , ne se pogodilo toa tuku drugo , nemalo da umre od rak , se e toa lotarija na nestata, ne odlucuva za toa bog.sudbina e termin so koj siromasnite se pravdaat za svojot los zivot, a bogatite se gordeat deka se od boga izbrani da vladeat.

aj kazi mi sto bi bila smislata,bidejki smetas deka postoi sudbina,edno bebe koe se raga i na 3 godini mu se dijagnosticira rak i umira vo 4 godina,
koja e smislata na zivotot koga veke e odredeno veke so ke ti se desi.
da go izdrkal tatko mu u solja , nemase ni da se rodi , toa bebe i nemase ni da umre od rak. ili od tie milijarda i kolku uste gi ima spermatozoidi , ne se pogodilo toa tuku drugo , nemalo da umre od rak , se e toa lotarija na nestata, ne odlucuva za toa bog.sudbina e termin so koj siromasnite se pravdaat za svojot los zivot, a bogatite se gordeat deka se od boga izbrani da vladeat.
A zasto ne se pogodil nekoj od drugite milijarda spermatozoidi, tuku tokmu toj sto na deteto mu go donelo rakot. Dali e toa slucajno ili e sozdadeno so odredena cel ili kako posledica proizlezena od genetski, karmicki, egzistencijalen aspekt (za roditelite). Veruvanjeto vo sudbinata mozebi gledano od eticki aspekt e apsurdno, no toa ne znaci deka taa delumno ili sustinski ne postoi. Ako e taka, nasproti determinizmot ke treba da se favorizira slucajnosta. Dali covekot navistina e plod na slucajot i poradi toa negovoto delo, trud i zivotna misija ke otidat vo nistoznosta ili se raboti za nesto drugo koe nie lugeto poradi nasata ogranicena racionalna mok mnogu tesko ke uspeeme da go sfatime?
Koj e vasiot klucen argument vo odbrana na tezata deka so se vo prirodata i vo Univerzumot vladee slucajot.
Primerot so bebeto ne dokazuva nisto vo polza na slucajnosta, naprotiv duri asocira deka mozebi ne bil slucaen izborot na spermatozoidot koj go zacnal noviot zivot vo utrobata na majkata.
Sepak, naucno gledano, toa ne znaci deka se e sudbinski odredeno, no nitu potvrduva deka se proizleguva od slucajnosta.
Od druga strana, psiholoski gledano, veruvanjeto vo sudbinata za nekoi lica navistina pretstavuva korisna fikcija, no za t.n. izbrani taa ne mora da znaci deka e blagoslov, osven ako ne se raboti za isklucitelni i duhovno osvedoceni religiozni licnosti. Zasto koga covekot so svojot trud i intelektualen angazman se iskacuva na vrvot, sekogas saka toa da bide plod na negovite sopstveni zaslugi, a ne zatoa sto se rodil pod dobro vlijanie na zvezdite, kako ljubimec na Bog ili na sudbinata.

pazi sea , mojot klucen argument , jas sum obicen smrtnik ko ti ,
taka da mojot argument nema nisto da dokaze , bidejki ova se samo teorii
druga rabota , dokolku postoi sudbina , navistina neznam sto e celta na zivotot? ako se znae koj ke bide uloven,koj ke lovi, togas ne se ostava sansa na poedinecot , da go zivee svojot zivot , tuku e marioneta .neli e toa malku dosadno. sah partija , na koja se znaat site potezi , i se znae civ kral ke bide matiran.togas , prirodata ili koj i da e ne go pravi sekogas najdobriot izbor ,(Hitler und Stalin)ili go pravi, dali da se somnevam vo mojot tvorec,nemozam da se bunam, Matrix filmot.

masta rasta, procitaj ja sistem na prirodata od Pol Holbah i nesto od Spinoza ili Za slobodata na voljata od Sopenhauer, pa ke pravime muabet.

masta rasta, procitaj ja sistem na prirodata od Pol Holbah i nesto od Spinoza ili Za slobodata na voljata od Sopenhauer, pa ke pravime muabet.
Tie se odlicni filozofski knigi vo koi avtorite pisuvaat za dominacijata na determinizmot (da ne recam fatalizmot), nad slobodnata volja.
No, mora da priznam deka mnogu teska zadaca mu dade na nasiot prijatel (koj veruva vo mokta na slucajnosta), zasto stilot na tie filozofi izobiluva so metafizicko-ontoloska terminologija, zatoa dokolku ne e solidno filozofski potkovan, prasanje e kolku ke uspee da razbere od tie sodrzini (so ova ne sakam da ja potcenam negovata inteligencija).
Bidejki e mnogu zainteresiran za etickite prasanja i sudbinata, najdobro e da otide vo nekoja od knizarnicite i da ja procita knigata Sudbinata i Etikata napisana od makedonski filozof, so sto nekoi nesta ke mu se razjasnat.

sekoj zivee kako sto mu e naredeno, ima genetska predodredenost. Sto e krivo bebeto sto ima sida od majka mu koja mu prenela, zar toa samo odbralo, jasno ne.

Во таа воодушевувачки, олеснувачка ситуација тогаш јас можам да се препуштам на комплетно хедонистички живот во кој што ќе ги задоволувам своите потреби без да се грижам за светот.
Тоа ми е преодредено, судбина.

Некој* некаде го запишал и ја фрлил хартијата во некој ќош како доказ дека сите мои гревови веќе биле планирани и дека во ниту еден случај, не е моја вина што јас сум тоа што сум, затоа што тоа ми било преодредно да бидам.

Судбина.
Хех.

Во таа воодушевувачки, олеснувачка ситуација тогаш јас можам да се препуштам на комплетно хедонистички живот во кој што ќе ги задоволувам своите потреби без да се грижам за светот.
Тоа ми е преодредено, судбина.

Некој* некаде го запишал и ја фрлил хартијата во некој ќош како доказ дека сите мои гревови веќе биле планирани и дека во ниту еден случај, не е моја вина што јас сум тоа што сум, затоа што тоа ми било преодредно да бидам.

Судбина.
Хех.

Pa sto mislis ne e taka ?

Ama ako ti e pisano , ti kolku sakas hedoniziraj se na kraj ke stanes kaludjerka :smir:

Muabetot mi e ne moze taka...ili ima sudbina ili nema ..e sea ja vaka toa go razbiram

Ima sudbinski momenti ... energetski kanali ... vo koi mozes da vlezesh i po izbor , so tek na vreme u zivotot naucuvas kako da gi osetish deka e toa toa... tie sto go osekaat toa mozat da ja smenat svojata sudbina , tie koi ne za niv ima samo edna sudbina i nema menjavanje.

Pa sto mislis ne e taka ?

Ama ako ti e pisano , ti kolku sakas hedoniziraj se na kraj ke stanes kaludjerka :smir:

Muabetot mi e ne moze taka...ili ima sudbina ili nema ..e sea ja vaka toa go razbiram

Ima sudbinski momenti ... energetski kanali ... vo koi mozes da vlezesh i po izbor , so tek na vreme u zivotot naucuvas kako da gi osetish deka e toa toa... tie sto go osekaat toa mozat da ja smenat svojata sudbina , tie koi ne za niv ima samo edna sudbina i nema menjavanje.

Калуѓерка тешко дека ќе станам, пропорционално не сум скорена за тоа.:icon_lol:

Види, да се разбереме, јас најмалку сум против фокусирањето на енергијата за да се откријат некои повисиоки цели и планови за да можеме да си го прилагодиме функционирањето на нив.
Но кога ќе налетам на ваков груб концепт за судбина, убаво ми е да си се замислам како хедонист кој нема да трпи никакви санкции.:pipi:

Znaci po tebe ako ima sudbina se ti e dozvoleno , nema sankcii ... zivot je lep

pa od tuka

Ako nema sudbina , ima sankcii ...zivot je sto ? zivot ?

Ova sudbina e cesto vrzano pogresno po mene so postoenje na Raj i Pekol ... pa se gleda niz prizmata na sankcioniranost na coveckite postapki i kako toa ke vlijae dal ke kupime karta na kraj za raj i pekol sto e po mene pogresno.

Nema ni raj nema ni pekol , ima samo eden konstanten energetski karmicki krug koj ni se povtoruva dur ne se pretvorime u nesto sovrsheno.

E toa e nashata sudbina , karmickoto povtoruvanje na nestata se dur ne se naucat nekoi lekcii.

Site odgovori ni se dadeni, se e okolu nas vo prirodata samo treba da gi citame znacite , sudbina na drvoto e da raste dava plod i potoa da umre izgnie, go jadat crvi tie stanat hrana za cavki , tie cavki da jadat semki od drugo drvo i potoa pak toa isto drvo esencijata negova od taa semka da izrasne negde drugde.

Circle of life... kako sto e vo makrokosmosost taka e vo site mikrokosmosi i obratno toa e celata poenta na se . Energijata koja kruzhi, no nie morame da bideme oslobodeni od sebe , da umreme so site nashi zelbi , sueti , za da ziveeme.

Malce se odaleciv od temata no se ova e povrzano , i sudbina i energija a jas stanav rano pa se raspisav od sabajle , ne mislam da popuvam ja kao nesto pameten sum , nego onaka mi se diskutira za nekoi sustinski prasanja kako sto e sudbina , so kvalitetni diskutanti :smir:

Znaci po tebe ako ima sudbina se ti e dozvoleno , nema sankcii ... zivot je lep

pa od tuka

Ako nema sudbina , ima sankcii ...zivot je sto ? zivot ?

Ova sudbina e cesto vrzano pogresno po mene so postoenje na Raj i Pekol ... pa se gleda niz prizmata na sankcioniranost na coveckite postapki i kako toa ke vlijae dal ke kupime karta na kraj za raj i pekol sto e po mene pogresno.

Nema ni raj nema ni pekol , ima samo eden konstanten energetski karmicki krug koj ni se povtoruva dur ne se pretvorime u nesto sovrsheno.

E toa e nashata sudbina , karmickoto povtoruvanje na nestata se dur ne se naucat nekoi lekcii.

Site odgovori ni se dadeni, se e okolu nas vo prirodata samo treba da gi citame znacite , sudbina na drvoto e da raste dava plod i potoa da umre izgnie, go jadat crvi tie stanat hrana za cavki , tie cavki da jadat semki od drugo drvo i potoa pak toa isto drvo esencijata negova od taa semka da izrasne negde drugde.

Circle of life... kako sto e vo makrokosmosost taka e vo site mikrokosmosi i obratno toa e celata poenta na se . Energijata koja kruzhi, no nie morame da bideme oslobodeni od sebe , da umreme so site nashi zelbi , sueti , za da ziveeme.

Malce se odaleciv od temata no se ova e povrzano , i sudbina i energija a jas stanav rano pa se raspisav od sabajle , ne mislam da popuvam ja kao nesto pameten sum , nego onaka mi se diskutira za nekoi sustinski prasanja kako sto e sudbina , so kvalitetni diskutanti :smir:

А што ќе се случи ако никогаш не се научат лекциите или ако целокупниот систем по кој што се водиме е погрешен, што тогаш?
Целиот план за совршениот круг на космичката енергија станува вечен ... и со тоа сам по себе совршен. :)

И тоа на некој начин повторно ограничува и создава чувство на сигурност дека ако згрешиш во овој живот во наредниот ќе можеш да се поправиш.
Ако згрешиш, ќе ти биде простено.

Човечкиот мозок секогаш ќе си пронајде оправдување на постапките, така ни е врежано и со тоа ќе живееме.Само што некои од нас, бараат опрадување, други осудуваат, а третите, тие кои јас лично ги сакам и ценам, не ја бараат смислата, не ја читаат судбината, не се грижат ... само ме држат за рака додека се криеме зад виножитото.:wink:

(Ептен избегав од темата, ама мислам ме сфати)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom