Serpico
Сковинистратор / I'm Batman
- Член од
- 25 јануари 2007
- Мислења
- 11.166
- Поени од реакции
- 691
1. Гледано од аспект на законот, изградба на црква со пари од буџетот на РМ е противуставно, во уставот стои дека Република Македонија е секуларна држава, so there you go my friends, plain and simple, имаме проблем уште од старт. Испаѓа дека владата треба да бара инвеститори или да ги даде парите од свој џеп ако сака да гради црква, буџетот не смее да го дира.
Многу е лесно да се испере целата инвестиција преку донации од најразлични фондови. Доколку е потребно.
2.Урбанистички гледано се создава непотребно натрупување на објекти и создавање на тесно грло баш пред влезот на ГТЦ каде има поголема фреквенција на луѓе, додека останатиот дел на плоштадот зјае празен и недовршен....Решението за кружна црква на ова место е изнудено, која е поентата ако веќе нешто се возобновува да не личи на старото? А ако веќе се гради ново, каква врска има дали е или не е на локацијата на стариот објект (која всушност и не е оргиналната, која е неповратно изгубена под ГТЦ)?
Се согласувам. Сепак, доколку како контра аргумент го поставиме реалното размислување дека во догледна иднина и просторот што зјае ќе биде реализиран во духот на некој ГУП

Доколку се сака возобновување на светото место на старата црква, во ред би било решение во далеку помал размер од предвиденото, но сепак - станува збор за плоштад, најголем, централен плоштад во главниот град на една држава - простор во кој доколку градиш нешто со цел оставање на маркантна трага на една генерација, нештото мора да е маркантно, освен ако не е фонтана

Сите сме свесни дека друга е целта, што јас го оправдувам. Наречете ме архитектонски фундаменталист, сепаратист, некосмополит... Кога станува збор за задржување на емоционалната врска на мојот народ со родната грутка и исконска мајка, тогаш нема дискусија. Зошто, додека ние тренираме космополитизам, некој кој е поизвежбан од нас, трката ја носи на други нивоа, на други стадиони - па не е лошо да ја употребиме сета моќ за да го сопнеме допингуваниот тркач.
![]()
Значи, за да го "личи" плоштадот и конечно да се доврши, мој предлог е:
1. Офицерски Дом (само не со проектот на Мангаровски, ве молам!)
....
....
4. Споменик на Мајка Тереза (те оној истиот од пред Домот на АРМ)
...
...
1. Професоре, ако читате, контактирајте ме по ПП, ќе ви ја кажам ИП адресата на членот, па ќе може да превземете мерки против поколенијата на пишувачот, кои поколенија -по непишаното правило дека архитект под архитект паѓа- ќе треба да предаваат цртежи во пеинт и текст искуцан во Пејџ Мејкер со фонт 11-ка кај вас, еден ден

4. Пре би прифатил бронзена статуа на Вангел Божиновски, поголема дури и од онаа на КПМ (Крсте Петко Мисирков, да не се разбереме погрешно) поставена пред "репрезентативниот" Fresh (додека сме тука, барам итна промена на името на фаст-фудот од Fresh во Фреш, чисто да се потенцира значењето на Мисирков на зададеното место) отколку, изградба на спомен куќата на скопјанката Мајка Тереза на даденото место... впрочем, противник сум на изградбата на проектот на Божиновски на било кое место во познатиот сончев систем, освен на Плутон, кој веќе нели не го ужива статусот на планета ами на сателит

Факт е дека архитектурата секогаш му служи на курентниот естаблишмент, ама мои драги колеги, имајте барем трошка гордост за јасно и гласно да му кажете на инвеститорот кога нешто не чини.
Значи да бидеме јасни и прецизни зошто локацијата со број 6 е најидеална за Православна црква на плоштадот:
1.Главниот влез гравитира кон плоштадот,односно западната страна што пак се поистоветува со канонско-црковните норми кој мора да бидат запазени при изградба на еден ваков маркантен верски објект.
2.Близина на реката Вардар што би се вклопило во амбиенталниот дел со поглед од камениот мост а и обавувањето на некои верски обреди за МПЦ би го поедноставило со близина на водата(фрлање на крстот за Богојављение).
3.Ќе се реши проблемот со тесно грло пред ГТЦ што е и целта на оваа дискусија.
Искрено, 6-ка е и мојата бројка. Со тоа што, она што ме мачи се повраќаниците на омалдинците кои опиени од магијата на држење микрофон на караоке забавите во соседниот "Опиум", сакале нејќеле ќе оддадат своја почит на верскиот објект преку споделување на дел од својата несварена желудочна содржина врз "opus-mixtum" фасадата на Св. Константин и Елена. Еве, "иако коинциндира во доменот на деловна тајна,во оваа прилика" и јас решив да споделам со конкурентите и газдите на локалот номер шес една ваква деловна тајна, државна би рекол, директно од тајните досиеа на МВР-Ж (Министерство за внатрешни работи, сектор "желудник")
P.P.S.
Се извинувам што употребувам лични имиња во мојот пост, можеби некој ќе ме осуди за клевета..
П.С:
Јас не се извинувам што употребувам лични имиња затоа што иако знам дека архитектурата е управувана,односно им служи на властите за собирање политички поени,тоа не значи дека треба сите ние да бидеме урбанистички тероризирани од страна на група луѓе ...
Јас пцујам по сите кои ме тераат еден ден да си купам кран со повеќетонско челично ѓуле и од плоштадов да направам плодна ораница каква шо не виделе нити во најхумусните реони на јужната полутопка. Па ќе го прекрстиме во плоштад Маракана, поставуваме два гола, еден на локација број 6, друг на локација бр. 9 (Да, 9-ка ќе се створи при орањето) и се делиме на две екипи по 25 %. Играме до асимилирање на едната екипа. За време на мечот, дозволено е градење на владини објекти и спомен куќи. Само, со одобрение на судијата.
А ги знаеме нашиве судии какви се...