LCD телевизори

• Креатор на темата Креатор на темата VINO
  • Време на започнување Време на започнување
Да ве прашам нешто, не знам длаи е тука местото на прашањето, но сепак ќе го поставам
На мојот LCD телевизор само на ХРТ кога ќе упалиш се мења размерот на сликата и сликата станува WIDE, потоа може да си ја ставиш во нормален размер 16:9 со подесување на размерот со даљинско, но зашто само кај Хрт се шири сликата? До телевизорот е, до телевизијава или до некоај променета фукнција на таа телевизија?

Да ве прашам нешто, не знам длаи е тука местото на прашањето, но сепак ќе го поставам
На мојот LCD телевизор само на ХРТ кога ќе упалиш се мења размерот на сликата и сликата станува WIDE, потоа може да си ја ставиш во нормален размер 16:9 со подесување на размерот со даљинско, но зашто само кај Хрт се шири сликата? До телевизорот е, до телевизијава или до некоај променета фукнција на таа телевизија?

Се е во ред со ТВто не се секирај. Сигналот на ХРТ е во 16:9 (Widescreen) формат.

Дали некој би можел да ми објасни нешто повеќе околу Screen burn-in бидејќи имам земено лцд сасмунг 32 инчи па ме итересира дали може да настане овој ефект,ај ве молам некој ако знае да ми објасни.

Дали некој би можел да ми објасни нешто повеќе околу Screen burn-in бидејќи имам земено лцд сасмунг 32 инчи па ме итересира дали може да настане овој ефект,ај ве молам некој ако знае да ми објасни.

Тоа се случува кај Плазма и ЦРТ мониторите.
Кај ЛЦД не. :)

Да ама во упатството за користење пишува дека може да дојде до овој ефект ако се прикажува неподвжна слика повеќе од 2 часа а и прдавачите во техномаркет ми го кажаја истото па затоа сеа незнам дали може или не :vozbud:

LCD нема screen burn-in. Има расипување и заглавување на пиксели.

LCD нема screen burn-in. Има расипување и заглавување на пиксели.

Burn-in е она што се јавува кај плазмите? Да речеме знакчето на сител или а1 да ми седи 1-2 саати да речеме, после кога ќе сменам канал, на местото кај што бил знакот да гледам како дух, траги од претходното што е останато?

burn-in.jpg

Имам дола Samsung LCD постаро е малце 3-4-5 години можеби, и се дешава вака како на сликава да останат духови:D. Најчесто ова се дешава кога гледам нешто, и наредното е една иста боја на екранот подолго време, а кога постојано се мењаат бои и слики, не се ни приметува.

http://www.techlore.com/article/10099/Do-LCD-TVs-Burn-In-/

Дали некој има ЛЦД монитор - телевизор LG FlatronM227WD?

Се додека не направат LCD со чисто стаклена слика не купувам. Неможам да ги гледам коцките.

Се додека не направат LCD со чисто стаклена слика не купувам. Неможам да ги гледам коцките.

Си чул ти за viewing distance?

Препорачливо е најмалку 2 метри за 40 инчен.
Ако ти и понатаму ги гледаш пикселите од 2 метри, види случајно Спајдермен да не си.

Си чул ти за viewing distance?

Препорачливо е најмалку 2 метри за 40 инчен.
Ако ти и понатаму ги гледаш пикселите од 2 метри, види случајно Спајдермен да не си.

Незнам дали сум спајдермен или супермен. Знам само дека чим ги видам тоа коцките ми се гади. Плус треба да дам 40 000 за нешто што ќе ме нервира. А сум рекол, ако купам ЛЦД испод 100цм не зиам. Ја навистина се чудам каде затаи технологијата до ден денес да не го средат тој проблем.

Незнам дали сум спајдермен или супермен. Знам само дека чим ги видам тоа коцките ми се гади. Плус треба да дам 40 000 за нешто што ќе ме нервира. А сум рекол, ако купам ЛЦД испод 100цм не зиам. Ја навистина се чудам каде затаи технологијата до ден денес да не го средат тој проблем.

Ајде сега пак.

Maximum%20viewing%20distance.gif

Еве ти цртеж.
Значи, ако ти од +2 метри одалеченост успееш да видиш пиксел, ти си друже - спајдермен.

Мислам дека Милојко зборува за лошиот сигнал на каналите што ги пуштаат нашите кабелски оператори.Јас лично од таа причина не купувам сеуште LCD телевизор :nesum: . А сум киснел по техномаркет и нептун ко блесав гледајки од различни дистанци по тоа LCD-ата

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom