Апатијата на младата генерација

• Креатор на темата Креатор на темата Setsuko
  • Време на започнување Време на започнување
Држете се до темата ве молам.
Јас се држам на тема. Мое мислење е дека феминизмот многу придонесе за апатијата, особено од машка страна.
Друго, општеството.
Сите се многу себични, трули, секој можем ден црна хроника, и има вина кај постарите генерации. Ама не во кој/а што носел/а, феминизам, туку помиреноста со сѐ. Баш генерации што растеле во друго време, систем, сѐ било едно, единство. И доага период на децентрализација. Краде кој стигне. Доага 2001, итн… оваа состојба на помиреност, на ќути има и полошо/и, не допринесува за општеството баш и за младите. Ако сакате да се бориме, треба да ни дадете поддршка. Системот на партиски книшки ќе го заборавите, ќе ги учите децата на семејство, почит, основни човекови вредности, на труд, работа, чесност. Да не им бркате врски, да не дигате телефон, да не трчате секој пат кога ќе се изгорат, да не се во стаклено ѕвоно. Не може младите да се борат додека другите крадат, лажат, се местат, контролираат луѓе, повредуваат.
Не може да очекувате од младите промена, со 2% доверба во Судови. Два посто!!!

Јас лично, овде се имам расправано со особи што не верувале дека не сум партички определена. Јас имам 24 години, за мене бар, тоа не ми е јасно, и за што да се борам? За некој што би се карал со мене затоа што од партија му дале позиција да лапа муви дур ја црнчам?
Колку толку имаше дружба се додека не излегоа социјалниве мрежи. Проблемот дојде затоа што немаше никаква блокажа на контент од запад. Луѓето се повеќе и повеќе почнаа да имитираат западни трендови на места што не се компатибилни. Можеше тоа да се реши доколку имавме нешто како Кина со нивниот пристап кон интернетот.

Е сега тој пристап ни овозможи многу работи, и многу шанси за работа со странски компании, ама од друга страна ни го еродира опшеството.
Како ќе биде понатака, не знам, ама вака работава не мириса на добро. Затоа многу и се селат.
Мене ми рекоа нешто многу паметно за мое добро: ако нешто не ти одговара, повлечи се.:)
Јас на 23 ја напуштив Македонија, затоа што сакав да бидам архитект на мојата иднина. Македонија за жал не ми го пружи тоа.
Доколку беше вградено во луѓето сето ова што го наброја. Немаше ни да почне војната воопшто.

Ментална стабилност не се гради во војска. Тоа или го има војничето или го нема. На фронтот секогаш од два војника, едниот ќе пука ко рамбо, додека другиот ќе се крие во дупката.

И мешаш дисциплина со страв од последици. Дисциплината е нешто доброволно а не нешто присилено!

Не ти се јасни рабоќиве бе момче.
Строго утврден ред и правила, задолжителни за сите членови на некој колектив, проверив уште еднаш на речник за дефиниција на зборот, не гледам избор на доброволно или присилено. Де пиши му на Дигиталниот Македонски Речник. Изгледа не го допишале.

Дисциплина, станување во 6:00 АМ, извршување воени задачи и влегување во рутина. Буквално тренинг за работа во следните 40 години од животот.

Колега од факултет, последната генерација што служеше задолжителна војска, до ден денес станува од спиење, мие лице и се бричи секој ден. Војска беше пред 15 години, уште дисциплината од војска ја држи. За жал ја укинаа војската година пред да требаше да одам, така да мака мие што не го искусив тоа.

Јас се држам на тема. Мое мислење е дека феминизмот многу придонесе за апатијата, особено од машка страна.

Колку толку имаше дружба се додека не излегоа социјалниве мрежи. Проблемот дојде затоа што немаше никаква блокажа на контент од запад. Луѓето се повеќе и повеќе почнаа да имитираат западни трендови на места што не се компатибилни. Можеше тоа да се реши доколку имавме нешто како Кина со нивниот пристап кон интернетот.

Е сега тој пристап ни овозможи многу работи, и многу шанси за работа со странски компании, ама од друга страна ни го еродира опшеството.

Јас на 23 ја напуштив Македонија, затоа што сакав да бидам архитект на мојата иднина. Македонија за жал не ми го пружи тоа.

Строго утврден ред и правила, задолжителни за сите членови на некој колектив, проверив уште еднаш на речник за дефиниција на зборот, не гледам избор на доброволно или присилено. Де пиши му на Дигиталниот Македонски Речник. Изгледа не го допишале.

Дисциплина, станување во 6:00 АМ, извршување воени задачи и влегување во рутина. Буквално тренинг за работа во следните 40 години од животот.

Колега од факултет, последната генерација што служеше задолжителна војска, до ден денес станува од спиење, мие лице и се бричи секој ден. Војска беше пред 15 години, уште дисциплината од војска ја држи. За жал ја укинаа војската година пред да требаше да одам, така да мака мие што не го искусив тоа.
Самиот факт дека си барал дефиниција за тоа, те прави тебе перфектен будучи војник.

Не се секирај за тоа што мислиш дека си го пропуштил. Војска пак ќе се воведе за едно 3-4 години.

Самиот факт дека си барал дефиниција за тоа, те прави тебе перфектен будучи војник.

Не се секирај за тоа што мислиш дека си го пропуштил. Војска пак ќе се воведе за едно 3-4 години.
Ај за крисмас ќе ти купам речник, за да не се брукаш со дефиниции.

Се гледаат серии, и од седење на телефон се тапи мозокот. Поготово сега со АИ? Порано сме сечеле од книги, списанија, сме правеле проекти на хамер. Се собиравме кај некој дома и лепи со УФО. Сега чатџпт сѐ им прави. И јас го користам ама повеќе како асистент.
Лесно си поминала ти, да не речам убаво си го отапила мозокот - извади неколку исечоци од списание, пресечи некоја сликичка, залепи ги на хамер и ете готов проект за 30 минути. Ехх златни времиња порано кога проекти и есеи се клесаа на камен.

Напреднала технологијата и го олеснила животот на сите, трагедија у пичку матер, дај да се враќаме во пештери, не бива вака.

Ја ако се изнервирам може да те пратам со зборови на место од кај што нема да се вратиш, пошто немаш интелигенција. Толку си невоспитана што мислиш дека си фраерка. Ти ако си била цело средно онлајн, збори си за тебе. Затоа сте вакви распиздени. Од дома дремење пред компјутер.
Ако ти е досадна темата, прескокни ја, не мора да вреѓаш.
prvo procitaj si sto pisuvas i kolku vregas konkretno ti a mene mi pripisuvas, jas nikogo ne vregam samo pisuvav ona sto GLEDAM, sfakas? se gleda kolku si "inteligentna" i kulturna
so sto ? so koi zborovi ti mene bi me pratila za da ne se vratam, SO KOLNENJE I KLETVI? sakas da ti lepnam tuka tvoi komentari kade kolnes? toa li e inteligentna, kulturna licnost?
ja tocno znam kakva licnost si, dovolno mi bea sto procitav 20-na tvoi komentari u razni temi, ti za mene si prvoodelenski bukvar,
ne mi se sili, aj da te vidam dal voopsto ke me iznerviras,tvoite kolnenja ne ke doprat do mene, jas ne sum vernik, pa da vidis kako ke trcis ne kaj maticnata, tuku tamu kade maticnata te prepraka
navredi me uste ednas pa mamiceto ke ti rasplacam,
trgni mi se i ne mi repliciraj, ja ne sum ti vinovna sto ne mozes da se vklopis vo vremeto vo koe ziveeme

Тој што прашува треба да оди, јас не прашував за еднаквост. Кај Свети Петре на биро се, пушти поплака.

Во хипотетичкото сценарио, +2 жртви на модерниот феминизам.
Немој море, ќе се поткршат. Гледам колку волонтерки има Украина, а колку на шеиците му се пучат за иљадарче.

Беше запознаена дека од луѓето што ги обвиниле тие вештици за горење на клада се 70-80% жени? Сами ќе се изедите, гарант од тие 20-30% мажи што обвинувале, зад обвинението гарант е друга жена што успеала да го наговори.

Sisterhood, give me a break.
Види, можеме до утре да дискутираме, ама поразително е што досега во дискусијава со тебе не сретнав независно мислење.
Истите одговори од американскине грифтери. Ми здосади. Стварно шаблонски.
Не правиш дистинкција помеѓу правна и физичка еднаквост и тоа е тоа, нема да одам со главата во ѕид.

Од една страна сака воен рок за мажите за да се изграделе како прави мажи, од друга страна ридаш зошто мажите биле повикани како резервисти.
Ете во љубениот ти Израел одат и мажи и жени, ќе оставам ти да кажеш евреите кои ги ставаат на први борбени редови, зошто они нели се најинтелигентните.

Јованка Орлеанка нема врска со вештерките...

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom