Поправилна аналогија би била:
Сум купил нова кола, сум пробал со неа 12 пати да поминам низ ѕид. Па после им зборам на другарите дека ништо не и е на колата и пичам со истата 147 км/час преку плоштад.
Јас не барам ништо повеќе од тоа што веќе го направил досега.
Од Господ барам да повтори нешто од Библијата (
или да направи нешто ново). Ама онака да се знае дека баш доаѓа од него, односно да биде пропратено со грмушка или нешто слично.
За Исус сум пофлексибилен ги барам само оригиналните записи од Новиот Тестамент.
И пред тебе да воскресне ти пак нема да поверуваш......
Богатиот и сиромавиот..
Сиромавиот секој ден чекал некоја трошка леб што ке му ја фрлат слугите на богатиот,при што кучињата му ги лижат раните.А додека богатиот,си живеел раскошно со своите браќа.Дојде судниот ден.Сиромавиот се најдел во рајот,а богатиот во пеколот.Кога видел какви маки има,му рекол на Св.Петар,да пушти некој,за да им каже на неговите браќа,за маката која ја има,па да можат да се спасат.Св.Петар му вели:Долу е Светото Писмо и илјадници луге кој зборуваат за Бог.А тој:Еее не веруваат во тоа тие,треба некое чудо да се случи па да поверуват....
Не. Ама никој не ми вика да го јадам телото на Бонапарта и да ја пијам крвта на Хитлер и да го слушам „словото“ на Линколн без многу да прашувам. И никој не ме убедува дека ако го правам сето тоа ќе живеам рајски и прекрасно, ама не тука туку во Неверленд, откако земното тело ќе се престори во гнилеж.
Не ти вика,зашто тие не се Божји синови.
П.П.С. Не постојат историски записи за Исус Христос.
П.П.П.С. Понуди конкретен историчар кој живеел во тој период.