Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
клипчево е многу јако, добро разработено, ама тоа не значи дека треба да се земе здраво за готово
јас имам читано нешто со слична тема и можеш да правиш експерименти во домашни услови со неа
еве го најинтересниот
земете лист хартија, почнете да цртате различни линии и замислете ги истите како траектории на движење низ просторот. Сите тие линии можат да се претскажат како патеки на одење, возење, летање или едноставно речено: патување (без граница од каде до каде). Сега земете нов лист и нацртајте една точка на едниот крај. Таа точка сте вие, нацртани ко индивидуа, независна од времето и просторот. Сега нацртајте уште една точка на другиот крај на листот, оваа точка ве претставува вас на определено растојание, поминато за определено време и брзина, од почетната точка на која бевте.
Овие две точки се шематски прикажани за други две реални точки кои се оддалечени на милиони светлосни години,на спротивни страни на универзумот, или дури во различни универзуми. за да стигнете вие физички од едната до другата точка потребни ви се стотици, па и илјадници години патување со брзина на светлината (300 000км во секунда). Но ако самотот тоа патување го преиначите од физичко до психичко виетаму ке стигнете за помалку од една секунда, што ја прави мислата побрз објект од светлината. Но како ќе го изведете тоа? Свиткајте го листот, така што двете нацртани точки ке се поклопат една врз друга, и тогаш пробушете го листот во тоа место со остар предмет. Вие сега и физички стего поминале растојанието что инаку ви биле потребни илјадници години да го поминете, и тоа во рок од една секунда.
После во продолжение има премногу објаснувања за експериментот (околу 30тина страни) но најинтересни ми беа некои изјави од големи научници
Њутн има изјавено: телата во вселената немаат криви движења поради нечија гравитација или поради било која друга причина освен од онааа едноставна која вели дека просторот е искривен.
Аристотел: мислата е побрза од светлината, зошто на сонцето му е потребно време да испрати еден зрак светлина до нашата земја, а на човекот му е потребна еден момент за да замисли дека од земјата се префрлил на сонцето, со што го изминал изминатото растојание.
ова се главно тезите што го поддржуваат експериментот
за повеке прашајте па ке отвориме можеби и тема за ова
уште не се знае која е третата димензиа, па сега 10-та димензија ми кажувате нешто
10-тата ја дефинира(добро не баш дефинира) како се' што може да се замисли.Јас како што гледав и разбрав, според нивнава теорија треба да има бесконечно многу димензии(што и според математиката е точно) ...
уште кога забегаа со 7мата дека е бесконечност на тоа ме асоцираше... незнам зашто се ограничиле на 10 ...
о.о...о.-...0.0 .... О.О....-.-....x.x
воа погоре е .. мојата реакција додека го гледав клипчево ..
секоја чест за дечкиве..
али мојов мозок не може да го свари воа..
Ај што се збунив се збунив, ама зборот dimension ќе го сонувам...