Гностицизам

• Креатор на темата Креатор на темата Cool Hand Luke
  • Време на започнување Време на започнување
Онаа која доктрините исклучиво ги темели на Библиските записи.Не на алтернативни откровенија или преданија.
Еден од битните критериуми.
Гностицизмот не е ништо друго до своеволна интерпретација(субјективно "духовно"искуство)која е се разбира многу исклучива(само одредени имаат gnosis-знаење за толкување на истите).
Босански лонец од духовност.

Ваљда ова се однесува за Христијанските верници,така?
Се зависи од степенот на духовна зрелост и карактерот на христијанинот.
Никој не може толку да наштети од надвор колку што може човек сам себе да си ја замрси.
Па дури и оние со полабилен карактер би требало секогаш да знаат кого имаат на своја страна,така да непотребно да се вознемируваат нема потреба.
Но секогаш е корисно да се биде добро поткован со знаење за она што го веруваме.Еден од начините на самоодбрана:)

trilobite напиша:
Онаа која доктрините исклучиво ги темели на Библиските записи.Не на алтернативни откровенија или преданија.
Еден од битните критериуми.
Гностицизмот не е ништо друго до своеволна интерпретација(субјективно "духовно"искуство)која е се разбира многу исклучива(само одредени имаат gnosis-знаење за толкување на истите).
Босански лонец од духовност.

Па која е де? Ја ко што знам, католиците си го измислиле Purgatory, некои други имаат измислено Rapture, заборавив кои беа итн, итн.....Има толку многу одграници од првата црква да више не можам ни да ги следам нити па да запамтам зошто се одвоиле и по што се различни

Инаку, сите тие мистични „секти“ како суфите, кабалистите или гностистите, не знам, човек треба да е на друго душевно ниво за да може да ги разбере барем 50%. Сеуште неам прочитано многу ствари за нив, али ќе дојдат на ред

short1 напиша:
Па која е де? Ја ко што знам, католиците си го измислиле Purgatory, некои други имаат измислено Rapture, заборавив кои беа итн, итн.....Има толку многу одграници од првата црква да више не можам ни да ги следам нити па да запамтам зошто се одвоиле и по што се различни
Purgatory-то(чистилиште) е чисто папска измислица,ниту еден од 40+ писатели на Библијата,а нит Христос ни апостолите не го спомнуваат овој термин како оноземска дестинација или состојба сеедно,едно од погрешните учења на Римокатилицизмот.
А што е најсмешно или најтрагично(не можам да дефинирам точно што осеќам) новиот папа спрема декрет во кој се планира да се укине чистилиштето!Абе да пукнеш од мака више,не е фер стварно...
Rapture-то пак од друга страна е стандардно Новозаветно учење и сите Цркви го поучуваат како дел од идното сценарио за судбината на човештвото.
short1 напиша:
Инаку, сите тие мистични „секти” како суфите, кабалистите или гностистите, не знам, човек треба да е на друго душевно ниво за да може да ги разбере барем 50%. Сеуште неам прочитано многу ствари за нив, али ќе дојдат на ред
Одкога ќе ги прочиташ ќе дискутираме за нивното "душевно" ниво.
Исто еден од начините на манипулација,демек треба да си посебен,избран,просветлен за да проникнеш во тајните бла бла...пљуц!!

Да се укине чистилиштето? Единственото место за мојот спас и сакаат да го укинат (иако не сум католик)? :) Туку сакам да ја знам трилчо причината зошто го 'додале' како 'опција', па ако можеш допиши.

Сајтот кој го ставив како линк се обидува да даде"теолошко"објаснување за овој термин.Прочитај од прва рака.

Упс не видов дека има линк. Пардон ми.

Ќе ви го опишам своето најсилно искуство кое би можело да биде гностичко, настан кој што целосно ми го промени животот. Пред 7 години не верував многу во Бога, но не бев ни атеиста додуша. Се почна кога почнав да ја читам книгата на Џозеф Марфи - Моќта на подсвеста, третиот дел - моќ на богатење. Пред тоа слабо бев упатен во автосугестија а кога почнав да ја читам многу ми се допадна. Вежбав и си рецитирав себеси позитивни сугестии, главно религиозни со Бога, и добро ми се виде. Еден ден решив да одам до крај, то ест според книгата, да ја доведам својата желба за седумка на лото до точка на прифаќање и Господ да ми ја исполни. Тој ден осеќав дека нешто ќе се случи, осеќав помалку нејасен страв и возбуда. Цел ден го поминав повторувајќи си позитивни сугестии за добитка на лото и тоа со полно внимание и концентрација. Ништо не се случуваше (а и што би се случило?), саатите минуваа а јас не се предавав, бидејќи тој ден имав желба да одам до крај. После 5 или 6 саати бев толку психички уморен да не можев веќе на ништо да мислам. Ме обзеде умор и неволност бидејќи умот ми беше како зашеметен од тоа долготрајно повторување и концентрација. Прекинав со вежбањето бидејќи изгубив сила а не затоа што сакав. Некое време се одмарав а не бев ни свесен дека уморот не се губи туку напротив расте и се претвора во депресија и страв за кои едвај да бев свесен бидејќи ѓи прифатив некако здраво за готово, а ѓи чувствував и тоа како. Се наоѓав во својата соба и не можев да си ја објаснам ситуацијата во која што се најдов прв пат во животот. Се чувствував бедно како црв, згазен од депресија и страв за кои мислев дека потекнуваат од мојот страв од иднината и сиромаштијата. Одеднаш, наизглед сосема случајно, изговорив тивко: „Помогни ми, Боже“. Како да се запали некоја искра во мене! Веднаш се почувствував подобро, го изговорив тоа уште еднаш, и уште еднаш, и повеќе пати... Стравот и депресијата веднаш исчезнаа а јас се осеќав како да ме исполнува некоја добра моќ и енергија. Тогаш се присетив на зборовите од книгата кои не ги сфатив но токму тогаш ги доживував - „За да се воздигнете, треба најпрвин да ги доведете своите желби до точка на прифаќање, а тоа во најдобар случај може да значи состојба на депресија! Тогаш треба да се охрабрите со автосугестија или молитва и да ја остварите својата желба“. Нејасно ми беше тоа, но сега знам дека за успешна молитва мора да постои вистинска желба или услов, а и не знаев дека ќе се чувствувам толку згазено и бедно. Значи, почувствував огромна моќ, добра моќ, прекрасно чувство на силен мир, како во рај, се чувствував баш како да сум едно со Бога. Се сетив за желбата за лото и ја изговорив, одговор во вид на сознание веднаш ми дојде, а тоа беше - „во ред, ќе добиеш на лото“. Потоа осетив и таква радост да не можам да опишам, баш како стварно да сум добил на лото. Остана уште малку до крајот на тој ден во кој животот ми се промени, до тогаш само верував во Бога, а од тогаш верував и дека го осетив Бога, а знаев и дека ќе добијам на лото. Легнав на спиење и следното утро се разбудив како најсреќен човек на свет. Но, ете невоља. Сомнеж! Сомнеж кој што ми зборуваше - „Помоли му се уште еднаш на Бога за да бидеш сигурен дека навистина ќе добиеш на лото“. Мислев дека нема ништо лошо во тоа, но тоа не беше молитва иако така мислев, туку неверување во тоа што се случи претходниот ден и... како се повеќе се “молев“ сознанието дека ќе добијам на лото исчезна. Сосема. Што се случи? Што направив? Се посомневав во Бога и ја поништив својата желба. Повторно се почувствував обично, сосема обично, се исчезна, и се разбира, ништо не добив на лото.

Од тогаш станав поинаков човек, видикот кон сите работи во животот ми се промени. Од тогаш се ми изгледа некако небитно но и понатаму ме погодува, многу повеќе од претходно, во смисла дека сум поосетлив. Повеќе пати се обидував да ја повторам таа вежба но никако со успех, бидејќи веќе никогаш немав таква волја, а треба огромна волја, сила и вера за тоа. И причина веројатно. Иако мојата причина наизглед беше прилично егоистична (лото), можеби несвесно бев тргнат кон Бога. Се прашувам дали од тогаш Господ можеби бега од мене бидејќи заврши со мене, го видов и толку. Слушав многу мислења за ова мое искуство, од атеисти дека се работи за пласибо ефект на сугестивна база, за индуцирана состојба на свест... Најдобар одговор добив во вид на прашање - „А зошто мислиш дека таа твоја состојба на Бог треба да се разликува од твојата секојдневна состојба?“
Ако ова спаѓа во гностичко искуство, значи човек сам може да реши да биде од избраните. Можеби и во зависност од околностите во мојов случај...
Фала ви за трпението што го прочитавте ова.

Cool Hand Luke напиша:
Слушав многу мислења за ова мое искуство, од атеисти дека се работи за пласибо ефект на сугестивна база, за индуцирана состојба на свест...
Го делам истото мислење.
Тоа што советот си го добил од атеист не значи дека не можат и тие да бидат понекогаш во право:)шала-мала,сепак мое мислење е дека состојбата на умот и способноста личноста да влијае свесно или несвесно на него игра голема улога во т.н.мистични или религиозни искуства.

Cool Hand Luke напиша:
Ако ова спаѓа во гностичко искуство, значи човек сам може да реши да биде од избраните. Можеби и во зависност од околностите во мојов случај...

Мислам дека ти сега го опиша Законот за Привлечност. Сумњам дека е тоа гностицизам. :helou:

Cool Hand Luke напиша:
Иако мојата причина наизглед беше прилично егоистична (лото), можеби несвесно бев тргнат кон Бога. Се прашувам дали од тогаш Господ можеби бега од мене бидејќи заврши со мене, го видов и толку. Слушав многу мислења за ова мое искуство, од атеисти дека се работи за пласибо ефект на сугестивна база, за индуцирана состојба на свест... Најдобар одговор добив во вид на прашање - „А зошто мислиш дека таа твоја состојба на Бог треба да се разликува од твојата секојдневна состојба?“
Очигледно не била Божјата рака у прашање во случајов, туку многу поверојатно е дека се работи за пласибо ефект.
Порано ги читав и Моќта на Подсвеста и сите оние позитивистички прирачници(за мене не се ништо повеќе од тоа), одев на курсеви кои се занимаваа со афирмација, и бев сведок што може да направи сугестија. Но, и заклучив дека не се работи за доближување до Бога, него просто поигрување со мозочните бранови, ефектите на хипервентилација и сл. и тоа од чисто егоистични побуди.
Инаку навистина е мудро прашањето кое ти го дале како одговор. Затоа што ако не е така ко што е изнесено во прашањето, тогаш треба да му се верува и на секој наркоман на ЛСД кој тврди дека го видел Бог, сфатил смисолот, осетил единството, бла,бла...
Вистинскиот Бог (за кој сум убедена дека не може да се најде никавов доказ или да постои gnosis) е постојано во нас и околу нас, а не си игра криенки, или како што велиш ти бега од тебе затоа што завршил со тебе, т.е си го видел и толку.

Vo vrska so iskustvovo, licno ne znam sto tocno bi mislel, dali treba da se cuvstvuvam privilegirano ili mozebi naprotiv. Samo ednas spomenav deka posle toa stanav mnogu nemiren, duri histericen, ne znam dali go primetivte toa. Mnogu nemiren! Pricinata bi bila vo toa sto ne cuvstvuvav vistinska zelba da stignam do Boga, pa ni do dobitka na loto, tuku glavnata pricina mozebi bese dosada, togas bev mnogu zdosaden se sekavam. I tie 5-6 saati sto gi pominav silno koncentrirajki se, bea mnogu mačni, ne bea prijatni vo smisol da znaeš deka sepak ke se isplatat. Izbrzano i nasilno iskustvo bese toa. Da imav vistinska potreba ili kopnež da go postignam toa, ke go postignev mnogu pobrzo, bez da se mačam. A jas skoro go siluvav svojot um. I ne sum siguren dali bi go sovetuval nekomu, najmalku važno dali Bog beše vo prašanje ili plasibo.
Dokolku beše Bog, postoi edna anegdota za nekoj čovek što mnogu sakal da go doznae vistinskoto ime na Boga. Posle dolgi molitvi, Bog mu ja ispolnil želbata i... čovekot poludel od strav. Potoa go molel Boga da napravi da go zaboravi negovoto ime, i toj povtorno mu ja ispolnil želbata i ovoj pak stanal normalen. Pišuvaše - opasno e da se padne vo race na živ Bog.
Ako pak beše plasibo efekt, togaš sigurno beše na baza na psihička premorenost, koga umot veke nema sila na ništo da misli i ona što go sakav izleze na površina na svesta. Vo toj slučaj onie što mnogu učat možebi ja postignuvaat taa sostojba na svest.
Short1, ne te sfakjam, ili se šeguvaš?
Ada, i jas sum siguren deka Bog e okolu nas no ne možeme jasno da go vidime, ili podobro rečeno osetime, poradi toa što umot ni e obzemen od sekojdnevnostite, nie vsušnost spieme bi rekol.
Koga bi sumiral se, bi rekol deka ništo ne treba da se pravi bez vistinska pričina ili potreba.

Cool Hand Luke напиша:
Short1, ne te sfakjam, ili se šeguvaš?
Не, не се шегував, а не ти се ни потсмевав. Сите тие книги за позитивно мислење, за како да научиш да ги настремиш своите мисли кон остварување на својата цел и да научиш како да прифатиш, тоа се тие Law of Attraction и Law of Acceptance на Универзумот. Тоа ти што го опиша звучи точно како такво искуство, затоа што тие те учат да визуелизираш и да се чувствуваш како веќе желбата да ти е остварена и ќе се оствари. Учат дека ние самите си ја креираме средината и стварите што ни се дешаваат. Ако сме преокупирани со лоши и негативни мисли, такви ствари и ќе ни се дешаваат. Универзумот е наводно како Аладиновата лампа - све што ќе посакаш, ќе го добиеш али мораш да го насочиш умот кон позитивни мисли и да се чувствуваш како веќе да си го добил тоа што го сакаш.
Има луѓе што се колнат дека е ова све вистина.....според мене, може и да е, али не е Универзумот што ти го дава, него твојата концетрација и опседнатост да го оствариш тоа што го сакаш :toe:

short1 напиша:
Има луѓе што се колнат дека е ова све вистина.....според мене, може и да е, али не е Универзумот што ти го дава, него твојата концетрација и опседнатост да го оствариш тоа што го сакаш :toe:
Јас се колнам дека е вистина иако ретко сум профитирал од оваа “идеологија“. И незнам дали е универзум или Господ или едноставно така се поставени работите да можеме да имаме се што ќе посакаме... во секој случај така е. Немам докази, немам ништо, имам само надеж дека кога ќе користиме преку 50% од капацитетот на мозокот... чуда ќе има.

п.с. Како прилог на целиот муабет, кој има шанса да дојде до “Илузии“ на Ричард Бах, ќе му се допадне... на оваа тема е..:helou:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom