1001 Albums Generator

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.448
Поени од реакции
38.553
1743189518366.png

44. Public Image: First Issue - Public Image Ltd. (1978)
КОЈ УЖАС Е ОВА! Почнува со песна во која милион пати повторува „I wish I could die“ додека звучи ко да ставил крпа врз микрофонот на кој се дере. Или ко на мегафон наместо на микрофон да урла. И ти заедно со него умираш од досада и мислиш дека иако тој посакува да умре, ти ќе умреш пред него. И на крај од песната изговара: „Terminal boredom“ и совршено го опишува тоа што штотуку заврши.

Почнува втора песна со апологетско просеравање колку христијанската религија не чини демек они атеисти биле. Цела е само spoken word, без музика дури, чинам, или може јас не ја слушнав. Третата песна, Religion II е со музика, а истиот срање текст од втората и пак тој зборува, урла, не пее.

И толку. (Не) жалам, ама ова е првиот албум што ќе го прескокнам и нема да го довршам. Ова е радиоактивно срање, се фаќа канцер од чудово. ДА СЕ ИЗБЕГНЕ ВО ШИРОК ЛАК. Олицетворение на ужасот. Ако сакате да знаете како звучи ужасот - еве вака звучи.

0/5

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.448
Поени од реакции
38.553
e9fdf9c6daebb2d3a8efbd1ff9b23c8d8cfa3d1e.jpeg

45. Music For The Jilted Generation - The Prodigy (1994)
Денов го почнувам не со некој од денешните албуми, туку со уште еден од испуштените, од две причини: прво - ми требаше нешто нормално да се опоравам од Public срањето од синоќа и второ - ми требаше нешто јако утрово, да ме размрда зашто едвај станав од кревет од замор.

Music For The Jilted Generation е совршенство без мана! Добро познатата техно музика од 90-тите со која растевме и која не само што имаше неверојатно влијание брз многу музичари од светот, туку и направи таков бум што успеа дури и хард рок и металци да ги пренасочи кон електронската музика. Некој да рече дека ова не му се допаѓа, е грев, иако според мене другиот албум на Prodigy на листава е дури уште подобар. Тука ја имаме маестралната No Good - мојата омилена нивна и феноменалната Voodoo People. Но тука се и One Love, Poison и сите останати кои можат и мртовец да станат од гробот.

Без дискусија, без приговор, чиста ко солза 5/5!

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.448
Поени од реакции
38.553
ab67616d0000b273e06ab2393cffcc174c604244.jpeg

46. A Little Deeper - Ms. Dynamite (2002)
И конечно, денешниот албум од индивидуалниот проект. Ко прочитав - British rap & hip hop ми идеше да не го ни пуштам. Па уште повеќе по буката наречена Germs од групата. Ама позитивно ме изненади со мелодичноста. Можеби да го слушав директно по Prodigy немаше да имам таков впечаток, ама по Germs - ми беше сосема ОК. Е сега ова не значи дека многу ми се допаднал или дека ќе слушам од ова некоја песна пак. Ама за кец не е!
2/5

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.448
Поени од реакции
38.553
1743406426441.png

47. Hard Again - Muddy Waters (1977)
Ова е албумот од вчера, тогаш и го преслушав, само не стигнав да пишам ништо. Слично како со албумот на Соломон Бурк, ова беше добра, јака блуз и соул музика која многу ми се допадна. Тука дури инструментално ми звучеше подобро, со гитарчиња. :D Убав албум, во секој случај, за кога си во ваков лежерен mood, не е лошо да се преслуша пак. 3/5

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.448
Поени од реакции
38.553
1743409360226.png

48. Oedipus Schmoedipus - Barry Adamson (1996)
Претпоследниот албум од испуштените кој го почнав вчера, а го довршив денес. Многу чуден албум. Ова не може да се дефинира на никој можен начин, не знам што музика е ова. Плус и секоја една нумера е различна од претходната. Почнува интересно, со една песна со чуден наслов: „Set The Controls For The Heart Of The Pelvis“, ама после станува чудно, па уште почудно, па пак кул, па страшно, па си во фаза „WTF is this“... Прочитав, Бери Адамсон го нарекуваат Ник Кејв со помалку талент - јас овде Ник Кејв не го слушнав (освен во песната во која стварно пее - The Sweetest Embrace). Освен првата песна, ми се допадна уште и „Achieved in the Valley in the Dolls“, која пак, чудно, е со најмалце преслушувања на Spotify. И секако, The Sweetest Embrace на Кејв. И таман си се понадевал ќе тргне на нормално, и следната - една типка си раскажа детска бајка со зборови за возрасни додека во позадина се нижеа морничави звуци. Веројатно ова е најчудниот албум кој ми се појавил до сега. 2,5/5

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.448
Поени од реакции
38.553
c7f055ce60d0eade25266c339715f78bf5bb30b4.jpeg

49. The Number Of The Beast - Iron Maiden (1982)
Не сум голем фан на метал музиката. Па така и никогаш не сум ги сакал Iron Maiden. Не се смени ништо ни со албумов. Но мора да признаам дека е добро направен. Инструментално е добар, вокално ОК, продукциски совршен! Од она малку што ми се допадна - гитарските рифови и солоа. И од песните, крајната Hallowed Be Thy Name. Останатото, за мене lame. Sorry, ама едноставно ова не е my cup of tea.
3/5

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.448
Поени од реакции
38.553
1743527270881.png

50. Birth Of The Cool - Miles Davis (1957)
Ја сфаќам големината и значењето на Мајлс Дејвис во светската музика, ама досадно е ова бре брате! Скоро 40 минути дување и еднолични звуци и немаш поим кај почнува една а завршува друга песна. Плус така некако е депре албумов, што ако не го слушаш покрај каминот додека на него се печат костени, а ти си чиеш чајче или салепче додека мачката ти преде во скутот а надвор вее снег, мислам дека озбилно може психички да ти наштети. :D
2/5

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.448
Поени од реакции
38.553
1743540409323.png

51. Music From Big Pink - The Band (1968)
3.38 средна оценка на генераторот за бендот кој е толку generic што дури и името на бендот му го ставиле - The Band. Некогаш стварно се прашувам дали е до мене...

Нејсе, ова е последен од испуштените албуми во индивидуалниот проект од деновите на жалост, па така се радувам што тука конечно се вратив на патеката. Остануваат уште 7 испуштени албуми во групата.

А за ова - 2,5/5, онака, просечно, ко и цел албум.

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.450
Поени од реакции
25.403

190. Finley Quaye - Maverick a Strike (1997)

Немам ништо против реге, дури и генераторов го докажа тоа - два албуми од Боб Марли ги оценив високо, и имаше уште нешто тук-таму што ми се допадна. Како и да е, ова е неподносливо - почнува добро, но недоволно за да задржи внимание. Со времетраењето стана мачење последните неколку траки но го дослушав од принцип. Уште еден 1/5 албум кој заслужено ќе се најде во категоријата Lowest rated.

Многу испуштив откако се случи трагедијата во Кочани и не ми се ни пишуваше ниту слушаше, но периодов надокнадувам и ми останаа уште само два албуми за слушање од History табот. Ќе почнам да надополнувам и тука со мини рецензии.
Автоматски споено мислење:

44. Public Image: First Issue - Public Image Ltd. (1978)
Дефинитивно ужасен албум. И јас му дадов оцена 1. За жал Public Image мислам дека имаат уште еден или два албуми во каталогот, така што одвај чекам да видам дали другото е океј (чисто се сомневам). Полека сфаќам дека панк is not my cup of tea, иако ова не беше ниту панк туку рандом звуци и врискања како бургија во недела наутро.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.448
Поени од реакции
38.553
Дефинитивно ужасен албум. И јас му дадов оцена 1. За жал Public Image мислам дека имаат уште еден или два албуми во каталогот, така што одвај чекам да видам дали другото е океј (чисто се сомневам). Полека сфаќам дека панк is not my cup of tea, иако ова не беше ниту панк туку рандом звуци и врискања како бургија во недела наутро.
Единствен албум што не го дослушав! Значи од овие 80-тина до сега поминати, најлош без конкуренција!

Панк is not my cup of tea either, иако генераторов вели друго за сега:
Индивидуален проект:
1743541609986.png

Група:
1743541648938.png

Едното вика електроника сум сакал, другото сум мразел. Фолк обратно. Уште е рано веројатно за да се искристализираат работите, на крај веројатно инди / инди рок / рок / бритпоп / трип хоп (ако има посебен таг) ќе ми бидат меѓу омилените, а секако хип хоп / панк / метал / industrial меѓу најнеомилените.

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.450
Поени од реакции
25.403
Единствен албум што не го дослушав! Значи од овие 80-тина до сега поминати, најлош без конкуренција!

Панк is not my cup of tea either, иако генераторов вели друго за сега:
Индивидуален проект:
Прегледај го приврзокот 447547

Група:
Прегледај го приврзокот 447548

Едното вика електроника сум сакал, другото сум мразел. Фолк обратно. Уште е рано веројатно за да се искристализираат работите, на крај веројатно инди / инди рок / рок / бритпоп / трип хоп (ако има посебен таг) ќе ми бидат меѓу омилените, а секако хип хоп / панк / метал / industrial меѓу најнеомилените.
Мене појасна слика ми даде тек откако ги преслушав 100тина албуми. Дотогаш веќе имав опфатено од сите жанрови по нешто.

Моментално ова стои кај мене на индивидуалниот. Сѐ уште немам Worst artists :D
Screenshot 2025-04-01 at 23.15.45.png

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.448
Поени од реакции
38.553
Ова со artists делот уште се нема појавено кај мене. Веројатно после 100 албуми.

Инаку бидејќи денешниот (на Мајлс Дејвис) уште го немам оценето на генераторот (нели утре дури), сега ми даде нотификација за milestone - 50 албуми, па ајде, ќе пробам да направам еден краток пресек со најдоброто што го преслушав и ќе се обидам да го правам истото на секои 50 албуми.

НАЈПРИЈАТНО ИЗНЕНАДУВАЊЕ: Since I Left You - The Avalanches (2000)

НАЈДОБАР АЛБУМ: Music For The Jilted Generation - The Prodigy (1994)

ОМИЛЕНИ ПЕСНИ: (ги исклучив од старт најпознатите хитови)
3. The White Stripes - Forever For Her (Is Over For Me)

2. Bjork - Play Dead

1. Pulp - This Is Hardcore

ПОСЛЕДНИ 30 ДЕНА МУЗИКА (нема опција за 50):
1743543734562.png

НАЈСЛУШАНИ ИЗВЕДУВАЧИ ВО ПОСЛЕДНИ 50 ДЕНА:
1743543918145.png

НАЈСЛУШАНИ АЛБУМИ ВО ПОСЛЕДНИ 50 ДЕНА:
1743544020181.png

НАЈСЛУШАНИ ПЕСНИ ВО ПОСЛЕДНИ 50 ДЕНА:
1743544118508.png

Член од
23 февруари 2011
Мислења
1.251
Поени од реакции
2.393
50 ислушани албуми, просечна оценка што ја имам давано е 2.18. Не открив сеуште некој албум кој е добар и вреди да се слушне, а до сега го немав слушнато.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.448
Поени од реакции
38.553
1743607753454.png

52. The Sounds Of India - Ravi Shankar (1957)
Што беше ова, упм? И како ова е релевантно во темава? Еве еден тип што направил:
I took a lot of drugs before listening to this. I was whisked off to a magical land, where a talking frog convinced a boy to kill his father. Then a grumpy emo chick started pestering me, trying to get me to choose between fuckin' a zebra or fuckin' a corpse. I chose zebra. Then an abused orphan watched me peel a verucca sock off a disabled ghost. Then a noseless man raped a singing omelette. What's it all about?
:pos:
Албумов доаѓа со образложение што е индиската музика, па за некои нејзини елементи со примери, курци-палци. Дури и после секоја песна има друго кратко образложение, демек да ја приближел индиската музика до Западот. Ја приближи, my ass. Освен издрогирани џанаци ко тој погоре и следбеници на Харе Кришна, се сомневам дека некој друг западњак некогаш го пуштил од мерак ова. Првите два коментари под албумот се: „повеќе историски куриозитет отколку албум кој може да се слуша“ и „албумов доаѓа со инструкции и јас се уште не го сфаќам“. :pos:

Дрн дрн јариња!

1/5

Kajgana Shop

На врв Bottom