„Со кого си - таков си!“ - Дали е така?

Член од
7 јануари 2008
Мислења
276
Поени од реакции
13
Во пубертетот може да се подпадне под влијание на друштвото,но кога веќе си се изградил како личност,мислам дека не може да ми влијае никој.Еве на пример се дружам со ептен домакинки-а јас не знам да готвам (ха,ха),се дружам со ептен откачени девојки на работа по 8 часа дневно,па не ми влијаат нивните навики да се менуваат партнерите.Партнерот ми е мирна вода-брег носи,а јас сум брза,импулсивна и премногу искрена без разлика на тоа дали ке повреди некого мојата искреност.
 
Член од
17 декември 2007
Мислења
40
Поени од реакции
2
Vlijae i toa mnogu...ne zboram da se najdes u drusvo kade pijat pa ti da nejkes pa ne pies tuka za tvoeto sekojdnevie...ako sekoj den si so drusvo koe si ima nacin na zivot ti bi se druzel so niv zosto imas isti interesi so nego i so toa se dokazuva tezata vo globala-skim si takov si-
 

Chombe_United

Да ми бричите ташаците!
Член од
14 декември 2007
Мислења
8.809
Поени од реакции
452
За да се дружиш со некого треба да имате заеднички навики, заеднички интереси, заеднички теми за разговор и слично. До некаде тоа е така но во секое друштво секој има и по некои други навики кои го разликуваат или истакнуваат во однос на другите. А ова со кого си-таков си некако е повеќе народски кажани и нема буквална смисла!
 

Kvendolin

чупе од бурдите
Член од
24 март 2007
Мислења
1.003
Поени од реакции
75
За да се дружиш со некого треба да имате заеднички навики, заеднички интереси, заеднички теми за разговор и слично. До некаде тоа е така но во секое друштво секој има и по некои други навики кои го разликуваат или истакнуваат во однос на другите. А ова со кого си-таков си некако е повеќе народски кажани и нема буквална смисла!
Болдираното е точно. Не можеш да се дружиш со некој што е многу различен од тебе во секој поглед. Сепак јас имам една ваква пријателка, интересно ми е да ја слушам и да се дружам со неа баш поради тоа што е потполно различна од мене, значи нешто во стилот ,,спротивностите се привлекуваат,,. Ама ова трае се додека не ми зоврие мене од нејзината радикалност, брборење и кога ке ги минимизира логичните муабети наспроти прикаските што ги раскажува набиени со понекоја интересна лага. И тука пресекувам, и не можам да се дружам повеќе ми станува напорна. Се разликуваме во однос на карактер, ставови, слушаме различна музика...повеќе или помалку различни нешта, битно е дека многу се разликуваме и затоа ретко, многу ретко и се дружиме. Сепак, некогаш, некој кога некаде не видел заедно можеби рекол:,,Со кого си таков си.,,:)
 
Член од
29 ноември 2007
Мислења
1.149
Поени од реакции
38
Не мора да значи.Ако имаш цврст карактер никој неможе да те натера(директно или индиректно)да направиш нешто што несакаш или да бидеш тоа што не си.
 
Член од
5 јануари 2008
Мислења
91
Поени од реакции
3
Не мора да значи дека си ист како и пријателите со кои си во друштво, но колку долго би можеле да издржиме разговарајќи за теми кои што не не интересираат и да се чувствуваме како да не припаѓаме таму?
 

5ko

Член од
20 октомври 2007
Мислења
122
Поени од реакции
3
Мислам дека е така ако не би било така тогаш не би биле со нив.
Чест на исклучоци но и тие се под голем притисок.
 

MaRyJaNe-poison

Beauty in Black
Член од
11 септември 2007
Мислења
2.722
Поени од реакции
167
Точно е! ским си такав си! Ептен има влијание друштвото! Ги попримуваш нивните навики сакал не сакал, почнуваат да те интересираат истите работи, со самото дружење автоматски стануваш како него!
 
С

Сатори

Гостин
~*~

Колку според вас во ова има вистина? Денес се` повеќе се соочуваме со ситуација неприфатлива (за кого повеќе за кого помалку), се` повеќе има деца кои се оддале на некои пороци. Дали мислите дека друштвото е пресудно за вакво нешто? Дали ако еден другар е наркоман (алкохоличар, што ти знам јас таму, ова само како пример), под дифолт и сите во негова близина се?

Дали ако за некого имате оформено некакво мислење, тоа ви влијае и за оценувањето на личноста на другарот/другарката? Пример друг.. дали ако некој/а е со „кренат нос“, тоа истото важи и за останатите од неговото/нејзиното друштво?

Дали важи онаа српската „С ким си - такав си“? Дали ги оценувате луѓето според другите?

Дали има/нема исклучоци?
Премногу огранична ми е таа перцепција на работите, пред се затоа што дружам со различни типови на луѓе и никогаш не би карактеризирала според луѓето со кои што се.
Затоа што сите ние сме сами по себе индивидуи кои што имаат различни карактерни особини кои што не оделуваат од општествената група во која што моментално се наоѓаме.
Сите ние имаме различни полиња на интереси и затоа не можеме да се ограничиме само на еден тип на личности, на сите ни треба разновидност во животот.

Додека за пороците, повторно, сите ги имаме, кај некои од нас се поистакнати, кај некои се повеќе, кај некои со помалку, но ги имаме.Не ги гледам и не ги деградирам луѓето по тоа.

Сите имаат нешто ново да понудат, а од секој може нешто да се научи.
:gitarce:
 
Член од
3 јануари 2006
Мислења
1.200
Поени од реакции
10
Abe lugje, ednas ako ste podpadnale na vlijanie na drustvo, znaci ste go pottvrdile ova "skim si takof si." A nekoj ako mi kaze deka od koa bile u peleni, od koa izlegle od majka im imale svoe jas, i nekoj ako mi kaze deka na 7-8-9 godinki znaele so e toa svoe jas i si imale na tie godini zacrtano kakva licnost tie sakaat da bidat do krajot na zivotot i so kakvi morali i principi ke ziveat, ke ve prasam samo edno: zaso ne ste nekoi Nobelisti deneska nekoi sledni Ajnshtajn?
 

\m/arko

A place where the beer flows like wine...
Член од
15 јануари 2008
Мислења
6.357
Поени од реакции
789
imam licno iskustvo od moe drustvo eden drugar do vcera slusase rap, 3-4 drugari napravija bend i odednas drugarcevo go gledas doaga so maiden maica, kilerka na ednata raka, tesni farmerici i kozna jakna.
ok spored mene takvi luge se pozeri ama jbg teorijava e potpolno tocna...
uste edno iskustvo eve ke kazam se druzev so luge so zimaat narkoticni sredstva (taka da gi narecam), zemav i ja malce no razumot prorabote... :D:D
 
U

UnholY

Гостин
Да, ама до одредена мера....не можеш да бидеш идентичен со нив....ама секој одбира друштво кое највеќе му одговара, има слични интереси со неговите,практикува работи што тој ги практикува ама веќе доколку си со лабилен карактер и потпаѓаш под туѓо влијание само за да се вклопиш и да се адаптираш во друштвото правејќи работи кои не си сакал и не сакаш да ги правиш тоа е веќе друго...ќе правите заедно повеќе работи ќе бидете слични по некои одредени работи ама во целост мислам дека не....
 

CELTIK

magionicar
Член од
23 декември 2007
Мислења
2.909
Поени од реакции
839
jas sum so site i site se somene dali site me isti ? no ima mladi koi potpagaat pod drugo tugo vlijanie
 

Kajgana Shop

На врв Bottom