Што претставува крстот и зашто Христијаните го обожаваат?

Статус
Затворена за нови мислења.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Прашањето мое уште стои неодговорено:
„...Ајде подобјасни: како може една власт, која е црковноборечки и Богоборечки настроена, да биде „...од Бога дадена...„?...„.
Прашај го авторот, што ме прашуваш мене? Јас ниту го измислив ниту напишав тој стих.
Секако дека не можат: во рисјанството, Вистината самата ни се објави па затоа Вистината Е референца за вистината, а не субјектот.
Арно ама, истата таа вистина која ви е објавена тебе не ти е јасно како може на секоја земна власт да и дава Божји авторитет.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Арно ама, истата таа вистина која ви е објавена тебе не ти е јасно како може на секоја земна власт да и дава Божји авторитет.
Ај уште еднаш, не “копчам“...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
А зашто не дадеш одговор на поставено прашање, туку се „шалташ„ во друга насока?
Која друга насока? Стихот е јасен:

Римјаните 13:
1.Почитувајте ја државната власт. Секоја власт произлегува од Бога, па и државната власт е воспоставена од Бог. 2 Оној што се противи на институцијата државна власт, се противи на уредба воспоставена од Бог и ќе биде казнет.

Ти на ова велиш:
„...Ајде подобјасни: како може една власт, која е црковноборечки и Богоборечки настроена, да биде „...од Бога дадена...„?...„.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Стихот е јасен:
Стихот не е јасен: оти ако се јасен, ќе испадне дека Бог доделува власт, за да истата таа власт ја гони ем Црквата, ем Бога?...

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Која друга насока? Стихот е јасен:

Римјаните 13:
1.Почитувајте ја државната власт. Секоја власт произлегува од Бога, па и државната власт е воспоставена од Бог. 2 Оној што се противи на институцијата државна власт, се противи на уредба воспоставена од Бог и ќе биде казнет.
Oва се зборови на Павле
Не заборавај дека Павле делувал како богат Римски граѓанин кој бил под заштита на Римските власти и римската армија. Тој пропагирал мир и покорност кон властите, додека Исус повикувал на бунт и борба против Римската окупација. Тие имале сосема спротивставени ставови еден со друг.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Стихот не е јасен: оти ако се јасен, ќе испадне дека Бог доделува власт, за да истата таа власт ја гони ем Црквата, ем Бога?...
Значи авторите на евангелијата се нејасни и конфузни?

Aleksandar Nevski

Окултисти свих земаља ... чувајте се! Доваѓам!
Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
Дали според твоиве поуки, го одоборуваш чинот на попивите кои благословуваа калашњикови?
Ама тебе млада дамо, мноогу нешто ти пречи намената на тие калаши? Ако, убаво е да се знае. Не сте единствени! Впрочем затоа и се почна со Украина ама Путин не трпи окултистички банди да му претат. Многу сте се замислиле нешто у задње време... Да живее Путин Велики (нешто како Филип Убавиот... у свое време).

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Значи авторите на евангелијата се нејасни и конфузни?
Не: туку се јасни и складни, откако ќе се истолкуваат правилно.

Јас само посочив еден можен начин на гледање на наведениот стих и намерно го „протолкував„ по принципот „...така пишува во Библијата...„ и испадна дека стихот е противречен: Бог одредува власт, за да истата таа власт Го гони Бога???

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ама тебе млада дамо, мноогу нешто ти пречи намената на тие калаши? Ако, убаво е да се знае. Не сте единствени! Впрочем затоа и се почна со Украина ама Путин не трпи окултистички банди да му претат. Многу сте се замислиле нешто у задње време... Да живее Путин Велики (нешто како Филип Убавиот... у свое време).
:pos::pos::pos::pos:[DOUBLEPOST=1401309191][/DOUBLEPOST]
Не: туку се јасни и складни, откако ќе се истолкуваат правилно.

Јас само посочив еден можен начин на гледање на наведениот стих и намерно го „протолкував„ по принципот „...така пишува во Библијата...„ и испадна дека стихот е противречен: Бог одредува власт, за да истата таа власт Го гони Бога???
А тоа толкување правилно е......? Онака како мене ми одговара у дадена ситуација?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
А тоа толкување правилно е......? Онака како мене ми одговара у дадена ситуација?
Не е правилно: затоа и посочив дека механичкото повикување на библиските стихови, без нивно правилно толкување, редовно води кон погрешно разбирање и злоупотреба на истите.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Не е правилно: затоа и посочив дека механичкото повикување на библиските стихови, без нивно правилно толкување, редовно води кон погрешно разбирање и злоупотреба на истите.
Кое е правилното, кое е немеханичкото?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom