Што претставува крстот и зашто Христијаните го обожаваат?

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
Кога поп стои над полица со наредени калашњикови, пее молитва и мафта со кандило, тоа што е? Дали го одобруваш тоа?
Уште е лаичко прашањево или сега е ок?
Oчигледно не си прочитал и незнаеш што е БЛАГО-СЛОВ, ако знаеше ќе ти беше јасно дека ’’пеење молитва и мафтање кандило’’ врз калашникови не е благослов.
[
Туку не кажа се согласи ли со поукиве, ги прочита ли воопшто.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Oчигледно не си прочитал и незнаеш што е БЛАГО-СЛОВ, ако знаеше ќе ти беше јасно дека ’’пеење молитва и мафтање кандило’’ врз калашникови не е благослов.
Па да бееееее, како не ми текна порано?! Тоа попот онака му се припеало и случајно калашњикови се нашле пред него, небило благословување. Ок, извини, моја грешка.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Па да бееееее, како не ми текна порано?! Тоа попот онака му се припеало и случајно калашњикови се нашле пред него, небило благословување. Ок, извини, моја грешка.
Егзорцизам Ипси. Да се истераат лошите духови од калашите.
Или осветување. Ќе објасни ваљда дечкото.

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
Егзорцизам Ипси. Да се истераат лошите духови од калашите.
Или осветување. Ќе објасни ваљда дечкото.
Доволно е да се помисли само за зборот БЛАГО-СЛОВ, за да се разбере дали може да биде даден на калашникови.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Доволно е да се помисли само за зборот БЛАГО-СЛОВ, за да се разбере дали може да биде даден на калашникови.
Незнае @Сталкерот, не му замерај. Попот сигурно не ги приметил....чад му идело од кандилото во очи.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Дали според твоиве поуки, го одоборуваш чинот на попивите кои благословуваа калашњикови?
Излегува дека ова е најмногу употребуваниот контрааргумент во последно време.

Ајде вака да гледаме на сето ова.

Имаме агресор, загрозување безбедност лична и колективна,имаме оружје кое нанесува зло, и имаме оружје кое треба да биде употребено з а одбрана.

А проблемот е тоа што некој поп дал некаков си благослов.

Интересна логика.

Замисли да така размислувале нашите предци за време турското ропство.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Излегува дека ова е најмногу употребуваниот контрааргумент во последно време.

Ајде вака да гледаме на сето ова.

Имаме агресор, загрозување безбедност лична и колективна,имаме оружје кое нанесува зло, и имаме оружје кое треба да биде употребено з а одбрана.

А проблемот е тоа што некој поп дал некаков си благослов.

Интересна логика.

Ајде истава логика да ја примениме тогаш и во државните закони и регулативи. Јас сметам дека моите примања не се адекватни на даноците и порезите и решавам да ги протолкувам како што мене ми одговара, па законот ќе го сметам за важечки само за оние кои сами речиле да плаѓаат не и за мене.

Интересна логика нели?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ајде истава логика да ја примениме тогаш и во државните закони и регулативи. Јас сметам дека моите примања не се адекватни на даноците и порезите и решавам да ги протолкувам како што мене ми одговара, па законот ќе го сметам за важечки само за оние кои сами речиле да плаѓаат не и за мене.

Интересна логика нели?
Јок. Тотален фејл.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Библијата вели дека секоја власт е од Бога, што значи ако црквата си ги почитувала сопствените закони, не смеела да се буни против таа власт.

Римјаните 13:
1.Почитувајте ја државната власт. Секоја власт произлегува од Бога, па и државната власт е воспоставена од Бог. 2 Оној што се противи на институцијата државна власт, се противи на уредба воспоставена од Бог и ќе биде казнет.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Библијата вели дека секоја власт е од Бога, што значи ако црквата си ги почитувала сопствените закони, не смеела да се буни против таа власт.

Римјаните 13:
1.Почитувајте ја државната власт. Секоја власт произлегува од Бога, па и државната власт е воспоставена од Бог. 2 Оној што се противи на институцијата државна власт, се противи на уредба воспоставена од Бог и ќе биде казнет.
Токму така.

Гледаш ли колку е погрешно буквално толкување на Библијата.:)Какви последици би донело.

Едноставно не смее да се негира улогата на религијата за време на турското ропство, колку и да изгледа различно од оваа перспектива. Во тоа време носела сламака за спас.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Токму така.

Гледаш ли колку е погрешно буквално толкување на Библијата.:)Какви последици би донело.

Едноставно не смее да се негира улогата на религијата за време на турското ропство, колку и да изгледа различно од оваа перспектива. Во тоа време носела сламака за спас.
Спас?! Колку само случаи имало кога истата таа црква барала помош од турците за да си го наплати својот дел од населението! Спас.....

П.С. Ако не треба да се толкува буквално, кој е критериумот за правилно толкување? Личната убеденост дека токму јас сум во право? Православните велат дека само тие се во право, католиците исто, протестанти, адвентисти, методисти.....сите до еден само нивното толкување е она исправното!

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Спас?! Колку само случаи имало кога истата таа црква барала помош од турците за да си го наплати својот дел од населението! Спас.....

П.С. Ако не треба да се толкува буквално, кој е критериумот за правилно толкување? Личната убеденост дека токму јас сум во право? Православните велат дека само тие се во право, католиците исто, протестанти, адвентисти, методисти.....сите до еден само нивното толкување е она исправното!
Ти ова за болдот сериозно?

п.с. не. Едноставно не ја земај за релевантен критериум во одредени дискусии.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Библијата вели дека секоја власт е од Бога,
Ваќе размишљаат саде протестантите.
Ајде подобјасни: како може една власт, која е црковноборечки и Богоборечки настроена, да биде „...од Бога дадена...„?
Затоа што „...така пишува во Библијата...„?[DOUBLEPOST=1401305874][/DOUBLEPOST]
Да де, исто како у Телемата: секој телемит си има свој пат кон вистината и секој телемит доаѓа до вистинската вистина непогрешливо...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ваќе размишљаат саде протестантите.
Ајде подобјасни: како може една власт, која е црковноборечки и Богоборечки настроена, да биде „...од Бога дадена...„?
Затоа што „...така пишува во Библијата...„?
Епа тогаш во куранот да видиме што велиш?
Да де, исто како у Телемата: секој телемит си има свој пат кон вистината и секој телемит доаѓа до вистинската вистина непогрешливо...
Телемата има начело - принцип кој јасно нагласува дека секој треба сам да дојде до вистината, другите можат само да му помогнат во тоа. Во христијанството таков принцип непостои, затоа неможе да се споредуваат.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Епа тогаш во куранот да видиме што велиш?
.
Прашањето мое уште стои неодговорено:
„...Ајде подобјасни: како може една власт, која е црковноборечки и Богоборечки настроена, да биде „...од Бога дадена...„?...„.[DOUBLEPOST=1401306509][/DOUBLEPOST]
Телемата има начело - принцип кој јасно нагласува дека секој треба сам да дојде до вистината, другите можат само да му помогнат во тоа. Во христијанството таков принцип непостои, затоа неможе да се споредуваат.
Секако дека не можат: во рисјанството, Вистината самата ни се објави па затоа Вистината Е референца за вистината, а не субјектот.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom