Што носи сината карта?

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.876
Поени од реакции
6.932
Абе стандардот се гледа по колите. Кога ќе видам какви коли возат тие шо имаат/имале некаква врска со странство, се ми е јасно. Зошто големите производители вадат нов модел секоја година?! Зошто колата со веќе поминати 150 000 и старост 5 години за нив е веќе стара....? А кога ќе ми текне дека во фамилијава наша се претерале 3 101-ни, еден фиат од жолтите и едно пегличе за период од 25 години, се ми е јасно.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.876
Поени од реакции
6.932

@cool@

Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113
Испаѓа дека програмерите и систем администраторите не влегуваат во 44.000 евра плата што е потребна за сина карта

Halbleiter
39.560€
46.000€
Software
38.040€
43.200€
Telekommunikation
44.197€
52.600€
IT-Systemhaus
41.419€
47.862€
lчитај на почетокот
кај доктори, информатичари и инженери прагот е 39 000

Член од
4 мај 2011
Мислења
1.282
Поени од реакции
563
Дефиниција сакаш?
Можеби и има дефиниција ама ете јас не ја знам. Најверојатно тое би бил некој со кој радо би се заменил во животот, некој што има се за што ти мечтаеш или сакаш да имаш.
и велиш дека тоа го има кај нас, а? убаво живеење, убава плата, убав бизнис ...

Член од
6 септември 2007
Мислења
1.361
Поени од реакции
2.176
lчитај на почетокот
кај доктори, информатичари и инженери прагот е 39 000
cool@ можеш ли во кратки црти за Blue Card за Шпанија да пишеш? Најдов еден линк http://extranjeros.empleo.gob.es/es/index.html ама некако не се снаоѓам..

Едит: Најдов уште некоја корисна информација ако некој е заинтересиран http://www.overseas-exile.com/2012/09/the-eu-blue-card-in-spain.html и http://www.spainexpat.com/spain/information/the_eu_blue_card/ :)

D

Drima94

Гостин
А ти правиш разлика помеѓу 300 евра тука и 1300 таму.
Или тамошната плата си ја префрлаш во тукашни стандарди.
И да гледам дека многумина сваќаат дека таму исто како и тука треба многу пот и маки за да се пробијат и дали ке се пробијат воопшто и тоа под услов да имаат појма од тоа што го завршиле. Само што ке прават додека се пробијат. Од што ке живеат, што ке работат во меѓувреме каде ке престојуваат кој ке им ги плаќа сметките, лекарско и така натаму да не должам.
Дали мислиш дека повеќето тука сваќаат дека најверојатно ке работат работи за кои не ни помислувале дека ке треба некогаш во животот да ги работат или на крај на памет би им паднало тука да ги работат. Колку мислиш од нив дека одма ке најдат работа каква што сакаат и тоа по струката. Повеќето нема ни да се доближат до таква работа, а прашањето е за што се друго се способни да работат. Да не мислат дека таму нема евтина работна сила за копање и по скелиња качвање. Прашање е и дали и таква работа ке најдат.
А за прашањето зошто реплицирам на оваа тема.
Прво затоа што ми се можи.
Друго ете сакам да ви го расипам филмот во кој сте влезени.
И трето и конечно дали со цел ум очекуваш дека би заминала цела млада популација па би требало да бидам загрижен.
Во најдобар случај би заминале некој 1% од младите , а од тие 1% само 1% и би успеале таму. Сите други кога ке видат колку е сатот ке си ја свиткат опашката и назат. Нема таму мама и тато врски и пријатели. Од 0 се почнува.
А пошто од Битола сум а градот е познат по печалбарство и секоја година на овој или оној начин заминува по некој па немам забележано дека градот ни се испразни, така да ама воопшто не гледам причина за загриженост барем за тоа. Но од друга страна има причина за загриженост затоа што се повеќе расте бројот на луѓе кои си летаат со умот наместо да си ја сватат сериозно работата.
Daj be nemoj da ja lazis mladinava i da i vlevas somnez...ajde vejce ko se iskazuvas vo procenti kazi kolkav procent od lugeto prosperiraat vo Makedonijava ? i dali se cenat vistinskite sposobnosti ? i dali si bil ti voopsto vo stranstvo pa da znajs dali ce najda ili nema da najda rabota ? koj so si ima namisleno toa i neka go pravi ;)

@cool@

Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113
cool@Најдов еден линк http://extranjeros.empleo.gob.es/es/index.html ама некако не се снаоѓам..

Едит: Најдов уште некоја корисна информација ако некој е заинтересиран http://www.overseas-exile.com/2012/09/the-eu-blue-card-in-spain.html и http://www.spainexpat.com/spain/information/the_eu_blue_card/ :)
1) Logic market
2) Monsteres
3) prosegur
4)Bolsa de trabajo - trabajo.org

6) Bolsa de trabajo
7) El estrecho, empleo
8) InfoJobs - Bolsa de empleo, ofertas de trabajo
9) Trabajo - Empleo
10) ACCION TRABAJO
11) Comercio de Valencia
12) UnTrabajo
13) Periodistas en Internet: Bolsa de Trabajo
14) Oficina de Empleo de España Online
15) Jobsite España
16) Bolsa de Trabajo de ATI
17) Infoempleo
18) Empléate

20) NUEVA ECONOMIA. Bolsa de trabajo
21) Bolsa de Trabajo
22) Ponte trabajo
23) Empleo de Páginas Amarillas
24) Global Work
25) SEPAR. Area de trabajo
26) Viterra Energy Service
--- надополнето: 12 септември 2012 во 12:03 ---
cool@ можеш ли во кратки црти за Blue Card за Шпанија да пишеш?
:)
Целосно опишување за процедурата за вадење сина карта
TÍTULO IV. RESIDENCIA TEMPORAL

Capítulo V. Residencia temporal y trabajo de profesionales altamente cualificados titulares de una tarjeta azul-UE
--- надополнето: 12 септември 2012 во 12:04 ---
потребни документи
http://extranjeros.empleo.gob.es/.../documentos2/37.pdf

@cool@

Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113

ruller

Expert
Член од
5 септември 2011
Мислења
523
Поени од реакции
349
Гледам почнавте да чекате да излезат сини и незнам какви карти, за да си отидете од Македонија. Всушност, кога ќе размислам подобро, одете си, мислите некој ќе плаче по вас? Песимисти, само да се мрчело нешто.
Не ја напуштам Македонија, па и месечна плата 44.000 евра да ми се нуди. Тоа е тоа. :)
Едноставно премногу си ја сакам државата и сум благодарна што сум се родила овде, за вака да и враќам. Ако во времето на Филип Втори, Александар Македонски, Гоце Делчев итн вака се откажувале, што ќе бевме сега? НИШТО. Тие ги дале нивните животи за нас, за подобро УТРЕ, ама ова да го видат, ќе се превртуваат во гроб. Срамота.
Што ви фали бе во Македонија?
Соодветниот одговор на ова треба да биде доста безобразен затоа само ќе ти речам: Што ми фали? Ми фали: Моќта што ја добивам кога ќе завршам факултет (знаењето е сила,знаењето е моќ), ми фали работа за да живеам а не за да преживувам, ми фалат луѓе кои не брчат и не лаат по многу со муабети од типот "во времето на вмро во времето на сдс" или луѓе што се чукаат во гради "патриотски" а најпатариотското нешто што го имаат направено досега е навивање за репрезентација на европско во кошарка или некој сл настан се разбира на грбот на народот, ми фалат политичари кои штом ќе дојдат на власт ќе дадат нешто за народот а не да си ги гледаат своите интереси. Можам да продолжам уште за многу работи кои ми фалат во нашава напатена Македонија ама ќе застанам тука.

А за тоа подобро утре? Мислам деко подобро ни било во 1903 него сега!
--- надополнето: 12 септември 2012 во 15:11 ---
Дајте линк за пријавување

@cool@

Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113
ај не туку се препирајте без везе
Туку ДАВАЈТЕ линкови нек се спаси народов(младите ) греота е да залудно си го трошат животот во МК
Sve je otislo u..................... Honduras

D

Drima94

Гостин
da ne znaj nekoj kako se plateni ekonomistite vo germanija i vo svetot ( se razbira ako imam diploma od stranskite univerziteti) oti od Makedonija ne ja priznavaat... na pr tie so se bava so biznis i predpriemnistvo ili so management ili so marketing...?

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.399
Поени од реакции
9.027
Интересна тема, без да правиме споредба МКД - ГЕР ама плативе и не биле господ знае што како за факултетски професии со оглед на скапиот стандард, си мислам колку заработуваат тие без факултет, како за Германија очекував нешто повеќе.

Kajgana Shop

На врв Bottom