Што мислите за пајак службата во Скопје?

Член од
14 јануари 2006
Мислења
93
Поени од реакции
2
Дефинитивно е така -прво нека се направат услови за прописно паркирање па после да видиме дали народот ќе има потреба од непрописно паркирање.Ама нормално пошто некој од сето тоа профитира не му се исплати ваквото рационално решение.Инаку мојот предлог беше чисто онака "во случај на зорт искористи":smir:

Ја тука нигде не спомнав ни тендери ни инспекции ни ништо-само спомнав привремено чаре за пајак службата која мошне добро профитира од мошне лошата инфраструктура на Скопје и недостигот на паркинг плацови:toe:
А во врска со пајачето-збирало и ќе продолжи да збира коли-некои многу добро профитира од тоа, и во скоро време нема да се откаже од прекрасниот бизнис, така да помирете се со неизбежното.Затоа и спомнав можни решенија:smir:
Taka e Krasulke ne trebase da te zamaram so tenderi i finansiski inspekcii samao sakav da go iznesam problemot na videlina ima li resenie za ova ili nema moze li nekoj da stori nesto ili ne ovde vo ovaa drzava luge ziveat ili neznam.T blagodaram za resenieto ama kaj niv toa ne pomaga posto tie za se imaat resenie za 3500 denari ako treba i na raci ce ja odnesat do placot nemozes da zamislis kolku se podzinati za pari.Samo zastani do toa parkingot i ce vidis kako na patarina da se naogas.

Красулка

Replay & Undo
Член од
3 јануари 2009
Мислења
1.508
Поени од реакции
1.157
Taka e Krasulke ne trebase da te zamaram so tenderi i finansiski inspekcii samao sakav da go iznesam problemot na videlina ima li resenie za ova ili nema moze li nekoj da stori nesto ili ne ovde vo ovaa drzava luge ziveat ili neznam.T blagodaram za resenieto ama kaj niv toa ne pomaga posto tie za se imaat resenie za 3500 denari ako treba i na raci ce ja odnesat do placot nemozes da zamislis kolku se podzinati za pari.Samo zastani do toa parkingot i ce vidis kako na patarina da se naogas.

Решение на овој проблем нема да се најде уште доста долго време бидејќи некој вади опасни пари од целокупната несреќа на луѓето.Сум за кревање на колите кои навистина попречуваат сообраќај и спречуваат нормално одвивање.Посебно претставуваат проблем во најголемата гужва.Но, исто така сметам дека кога би имало услови т.е. простор и место за оставање на возилата значително би се редуцирала работата на пајак службата.Ама тоа е што е.:toe:

Член од
5 јуни 2007
Мислења
890
Поени од реакции
9
Nikogas nema da razberam.. kojznae mozebi tolku mi e potencijalot... najinteresna e gradskata "sema" manifestirana na kejot na primer.. ete tamu ima 3 OGROMNI parkinzi i uste nekolku pomali vo okolinata i od dvete strani na GTC i kejot... pa videte semadjiite kakoparkiraat.. ili prasajte gi momcinjata na parkinzite sto se slucki se nemaat iznagledano od gradskiot krem... toa ti e.. da se iznacudis.. dali e pocudno toa sto potrosile 50-ina evra za pienje pa ne im ostanale 40 denari za parking (tolku e za 3 saati na najgolemiot) ili pak ligavele 1 pijacka cela vecer pa ni ni imale pari za parking nezam.. ama znam deka bev svedok koga eden kopuk so kola od 40-50k evra krsese rampa za da ne plati 40 denari (go prasav deckoto sto rabotose) a za zal bev svedok i koga uste eden uste pogolem kopuk so svojot sjaen djip begase preku skalite od istiot parking.. da ne spomenuvam fintite so kola pozadi kola dole vo gtc.. ili ripanje preku trotoari ..

P.S Nekomu mu se svigja nekomu ne .. normalno.. no se prevzede nesto za da se potredi situacijata.. jas znam deka DENES koga i da mi dojde nozot do koska i itnomi treba ranota da si zavrsam imam mesto kaj da parkiram i da si zarsam rabota za saat vreme max i da si brkam rabota ponatamu..prethodno saat vreme kruzev za da najdam parking.. sigurno trosev poveke od 40 denari benzin :)

alek34

Многу искусен форумџија
Член од
23 јуни 2009
Мислења
451
Поени од реакции
25
Nikogas nema da razberam.. kojznae mozebi tolku mi e potencijalot... najinteresna e gradskata "sema" manifestirana na kejot na primer.. ete tamu ima 3 OGROMNI parkinzi i uste nekolku pomali vo okolinata i od dvete strani na GTC i kejot... pa videte semadjiite kakoparkiraat.. ili prasajte gi momcinjata na parkinzite sto se slucki se nemaat iznagledano od gradskiot krem... toa ti e.. da se iznacudis.. dali e pocudno toa sto potrosile 50-ina evra za pienje pa ne im ostanale 40 denari za parking (tolku e za 3 saati na najgolemiot) ili pak ligavele 1 pijacka cela vecer pa ni ni imale pari za parking nezam.. ama znam deka bev svedok koga eden kopuk so kola od 40-50k evra krsese rampa za da ne plati 40 denari (go prasav deckoto sto rabotose) a za zal bev svedok i koga uste eden uste pogolem kopuk so svojot sjaen djip begase preku skalite od istiot parking.. da ne spomenuvam fintite so kola pozadi kola dole vo gtc.. ili ripanje preku trotoari ..

P.S Nekomu mu se svigja nekomu ne .. normalno.. no se prevzede nesto za da se potredi situacijata.. jas znam deka DENES koga i da mi dojde nozot do koska i itnomi treba ranota da si zavrsam imam mesto kaj da parkiram i da si zarsam rabota za saat vreme max i da si brkam rabota ponatamu..prethodno saat vreme kruzev za da najdam parking.. sigurno trosev poveke od 40 denari benzin :)

само да те потврдам.

и да резимирам дека во Скопје НЕМА проблем со паркинг во центарот. дека тој е многу евтин споредено со било кој друг главен (или поголем) град во светот. и дека е многу блиску до продавниците и банките и се што ти треба, во однос на други градови.

и да - македонските возачи,со 40К евра или 400 евра кола имаат некоја глупа навика да ги избегнуваат паркинзите.

пајакот треба да работи и поинтензивно ако може.

но не треба се на пајак да се остава. тој не е единствен кој може да казнува погрешно паркирани коли. погрешно паркираи коли може ПРОСТО ДА СЕ КАЗНАТ од страна на полицаец, без дигање и сл. белешка ќе ти дојде дома. многу побрзо е еден полицаец да помине и да казни 50 коли, отколку еденпајак-камион да дојде, да подигне кола, да ја однесе и да се врати.
пајакот повеќе би требало да се користи ако некоја кола е не само погрешно паркирана, туку и значајно пречи на сообраќајот.

негативна стграна на пајакот е што некогаш треба да ги чекаш и по 5 минути додека дигаат кола која не пречи на сообраќајот, па тие ги успоруваат наместо да го помогнат...

многу напишав. се занесов. да бев на економскои, може ова ќе ми беше магистарска ...:pos2:

Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
150
само да те потврдам.
македонските возачи имаат некоја глупа навика да ги избегнуваат паркинзите.
многу побрзо е еден полицаец да помине и да казни 50 коли, отколку еденпајак-камион да дојде, да подигне кола,
многу напишав. се занесов. да бев на економскои, може ова ќе ми беше магистарска ...:pos2:
Сосема исправно, треба повеке пајаци ,но и сообракајната милицијата повеке да пишува казни за несовесните и дрски скопски "не возачи".....:toe::toe:

Lajce

Не за сркање
Член од
19 април 2006
Мислења
997
Поени од реакции
116
Сум слушнал дека штрковите носат деца, ама дека пајаци дигаат коли... е тоа прв пат слушам:toe:

Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
150
Сум слушнал дека штрковите носат деца, ама дека пајаци дигаат коли... е тоа прв пат слушам:toe:
Тебе сигурно Силјан штркот те донел на свет, штом така расудуваш?прочитај подобро за темава, па дискутирај... кој што носи.:baeh:

Член од
14 јануари 2006
Мислења
93
Поени од реакции
2

Mnogu ubavo sega ti ce uzivas vo pridobivkite od resenieto no sto ce mu kazis na onoj nesrecnik od negotino ili kavadarci sto go dal grozjeto po 6den i po neznam kakva maka se nasol vo skopje i pajakot mu ja zel kolata mozam da si zamislam kakov odgovor ce mu dadis.Mnogu ce go utesis i ce ti rece fala ti za sovetot nedaj boze da ja bara kolata od tebe a uste po malku od tie sto glumat pajak sluzba vo skopje[profiteri].Ajde ti mene najdi mi eden plac vo centarot na skopje kade sto ne se naplaca a jas tebe ce ti nabrojam povece od dvaeset bukvalno celiot centar e okupiran ili prodaden pod koncesija ili neznam sto samo da se ograbi narodot.Toa sto go velis 40den e za 1h a koj od strana moze da zavrse vo skopje rabota za eden has ako ti stoe kolata 8h racunaj:nenene:

Сосема исправно, треба повеке пајаци ,но и сообракајната милицијата повеке да пишува казни за несовесните и дрски скопски "не возачи".....:toe::toe:
Ama da ima povece milicioneri a ne koncesioneri i profiteri.Ova sto go kazuvam do sega e nasoceno povece za profit otkolku kon resenie na problemot.Ne ti dava nalog od policijata zamisli a ti ja zema kolata pa ova kaj go ima toa pa ako sega taka se ponasat utre ce dojde i od dvorot ce ti ja krene kolata.Nikakvo objasnuvanje ne ti dava kade ti ja zemal zosto ti ja zemal na kraj so se vika i neka ja slika pa da se vide dali stvarno kolata go poprecuva soobracajot.Pa uste i zakacil fiskalna demek 18posto za drzavata a drugoto za cica.

K

kaiser soze

Гостин
И да ти ја дигнат колата со пајак,добро е после да си ја вратиш читава:)
Како бруцош у Бугарија,првпат имав случка поврзана со озлогласената пајак-служба.Се возиме со еден пријател,со негово авто.Го паркираме автомобилот,застануваме на по една пијачка,се враќаме и колата испарила.Ни кажуваат пајак ја подигнал,па ајде во депоата кадешто ги чуваат автомобилите `запленети` во нивните секојдневни акции.Барај,на едно,па на друго место,па и на трето,ама колата нигде ја нема.Така,до ден денес,ни трага од финото автомобилче на пријателот.

Член од
14 јануари 2006
Мислења
93
Поени од реакции
2
Tesko na toj sto ce mu ja zemat kolata posto se mu e isplanirano samo mozis da gi tuzis ako ti ja izgrebat kolata inace za drugoto tesko posto sudot ne ti sudi za 3500den bas mu e gajle ako gi prijavis za maltretiranje ili perenje pari zabe on uspeal pod koncesija da ja zeme pajak sluzbata pa ce ti se plasi od inspekcija.Zatoa otvaranje oci cim slusnes deka nesto vlasta saka da go dade pod koncesija znaj deka tuka nesto se sprema eve sega slusam ja merkat i naplatnata rampa za patarinata kako nekoj oktopod poleka poleka saka da se postele sekade kade sto ima svezi pari.

Член од
5 јуни 2007
Мислења
890
Поени од реакции
9
gorane..
Znaci jas ne znam kako da ti objasnam...ajde so red.. 40 den e saat zonskoto.. 40 den se tri saati na parkingot sproti holiday inn, vo najstrogiot centar na gradot. a i cisto se somnevam deka ti trebaat poveke od 1-2 casa da ja zavrsis bilo koja adminstrativna rabota.. banka ili institucija whatever.. ottuka i velev koga se brzam epten treba da se odnese dokumentacija me cekaat za potpis ili neznam sto uste ne, ne se dvoumam da si parkiram vo zonsko i da si zvrsam rabota.. posto kasnenjeto na krajot na kraistata e moja krivica neli?

P,S Posto si od strana pa najverojatno i ne go znaes dovolno skopje eve nekolku lokacii vo cenatarot besplatni.. iako jas pretpocitam parking..Pred i pozadi olimpiski bazen.. megju golemiot parking i bulevarot se 2-3 ulicki so kuki isto besplaten.. kaj zlate vo negova okolina ima nekolku parkinga.. sproti tutunski kombinat ima ogromen parking besplaten na ekonomskiot institut, 1 paketce orbit = cel den parking vo ramstor...itn, itn a tocno e toa deka od bilo koja od ovie lokacii imas nekoi 3-5 minuti peski do epicentarot na Skopje .. ama toa za tebe e maltretiranje neli?

P.P.S Sto gi mesas pa sega lozarite tuka vo ovaa tema??? Za negotino neznam ama doma kupija kavadarecko prekrasno grozje za vino po 16 den kg od pazar...i ne sakale da cujat da spustat cena, ama ako, vredi navistina ubavo grozje ..

Член од
28 март 2006
Мислења
17.848
Поени од реакции
12.374
Можеби нема проблем со паркинг, можеби има.
Не секој може да пешачи, што од старосни, што од здравствени причини. Да не ги заборавиме тие категории кои и не се баш во мал број-додека сте млади или здрави фала богу, можете. Но и макар една дисфункционалност го чини ова претешко за остварување.
Друга категорија се жителите во централно подрачје за кои и имаше отворено тема во врска со зонското паркирање, а кои очигледно имаат проблеми. Трето е начинот на наплата на паркирање -од час што е многу скапо плус некој како мене кој не користи мобилен треба да бара трафика со картички, а за да бара треба да паркира некаде. Не мора со кола, да...но поврзано со ова е градскиот превоз и врските на одредени релации.
Од градска болница до фонтана не можев никако со автобус (на страна што автобусите се прљави кочини и нередовни), а со кола требаше да дадам плус 100 денари за паркирање, под услов да најдам картички за истото. Има многу зошто не е позитивно сето ова, а гужвата нема да се намали. Само таксистите (барем така се имаат изјаснето 2-3 што ме возеле низ центар за да го избегнам зонското) ќе се во некоја добивка, другите... зијан. Се на се, решение без соодветни предуслови.

Да не ги споменувам болниците или институциите каде имате потреба од неколку часа чекање во редица, а за кои веќе доста се говореше и кои се голем проблем при вакво паркирање-на час.
Доколку се споредуваат други градови низ светот и нивните централни решенија...би требало да се споредат и условите во истите -јавен превоз, пристап до институции, услови за плаќање на превоз, стандард оф ливинг, паркинзи и на коловозот (доста улици им се адаптирани да едната коловозна лента е паркинг, нормално со плаќање, но сепак може да се остави на коловоз) ...има доста фактори кои треба да се земат предвид.

Член од
5 јуни 2007
Мислења
890
Поени од реакции
9
Генерално се сложувам Лурц и мислам дека во од ќе се надминат некои проблемчиња а за остатокот гражаните ќе се адаптираат.. бидејќи зонското е поставено и веруј никој нема да го укине.. макар и утре да се смени градска власт..
За зградиве и луѓето што живеат таму го решија тоа .. дури искрено мислам дека тие и најмногу ќе се офајдат.. 200 ден месечно.. јас сум во куќа ама имам пријателче едно токму позади бисер.. со душа го чека зонското во аеродром :)..
Во болниците барем клинички и градска имаат паркинзи ама не се по тарифите од зонското паркирање.. скоро бев во клинички ама не ми текнува искрено.
време за на работа.. а и почнав да отекувам веќе на темава
поздрав,

Член од
28 март 2006
Мислења
17.848
Поени од реакции
12.374
Генерално се сложувам Лурц и мислам дека во од ќе се надминат некои проблемчиња а за остатокот гражаните ќе се адаптираат..
Оно, како и за се друго ќе се адаптираат...иако со примањата не можат да се адаптираат, јавниот превоз не може да се среди така лесно. Значи пак остануваме на она -населението да се малтретира и адаптира, што секако не е фер. Работата е зошто, која е причината за воведување на зонското паркирање (претходно паркирање од час кое исто е многу скапо), дали има некој резултат и всушност која е целта. Доколку е намалување на гужвата, истото не се случи, во случај да целта е воведување ред во паркирањето тогаш беше подобро да се изградат ветените паркинзи (подземни и надземни) наместо да се воведува рестрикција на паркирање. Во однос на паркирање во овој дел за оние кои сакаат да тераат гости (во една друга тема имаше исто споменато), треба да мислат дали ќе ги казни полиција или колата ќе им ја земе пајак...додека тие пијат кафе кај пријателите...или треба да платат 100 денари најмалку за да уживаат во седенката :) Затоа велам, не секое решение од тој многуразвиен запад (или Австралија на исток) е добар, соодветен на нашите услови.

Значи дали некој знае за резултатите од овој начин на паркирање и крајната цел?

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.035
Јас ги доживувам тие од пајак службата како обични лешинари. Дури и визуелно ми се персонификација на грабливица...
Интензитетот на собирање на плен рапидно се зголемува по големи трошоци (изборни кампањи и слично)...
Главна асоција при самото спомнување на нив ми е дрскост и безобразлук. Многу ретко впрочем сум помислила: „Види го идиотов, само за пајак е...“

Kajgana Shop

На врв Bottom