Што мислите за комунизмот, Тито, Che Guevara..?

SLaCk

Remember me?
Член од
23 ноември 2005
Мислења
1.451
Поени од реакции
18
Za NikolaP ne znam te molam prosvetli me. Ne cekaj da pogodam narod e celoto naselenie sto zivee vo edna drzava a nacija e odreden del od toj narod sto ima svoi posebni nacionalni,jazicni i kulturni karakteristiki? I fala za pravopisot i eve ti edna pouka i za tebe - ne se vika takoj ovakoj i jucer tuku TAKA i VAKA i VCERA.
Za Ofcar.
Офчар напиша:
Тој устав е еден од најнапредните модели. Тој устав (ќе) се зема како преседан. А, не е ништо повеќе од апгрејдуваните декларации за правата на црнците во САД. Суштината на тој устав е во гарантирање на основните човекови слободи + план за интеграција.

haha eden od najnaprednite! Kazi sto falese na prethodniot dali ne bea site spomenati nancionalnosti vo Makedonija i vsusnost kazi sto toa im falese na nacionalnite malcinstva vo Makedonija prethodno i napravi sporedba so sosednite zemji i toa odgovori mi! Do 2001 godina Badenter i site megunarodni eksperti ne ispofalija za Ustavot, i a naednas stariot stana nacionalen a ne graganski i ne znam kakov. Ne ti e toa malku cudno? Da ne slucajno ne prinudija da go zimenime Ustavot i si pravat eksperiment so nasata drzava?

Bullshit. Споредба има - човеку, НИ ОВА НЕ Е УНИТАРНА ЗЕМЈА. А тоа со државити матици.. а бе голем си (не знам како жив остана со матициве).. нешо Швајцарски пасош, Белгиски пасош.. а држави матици.. абе леле..

(за Холандија алудирав на јазиците, пошто освен Холандски, официјален е и Фризискиот јазик - и ти нешто ново да научиш ;) )

Ova e nov moment. Spored Ustavot i spored site makedonski politicari ova e UNITARNA DRZAVA t.e. ako e KOMPLEKSNA ne gledam kade se REGIONITE ili FEDERATIVNITE REPUBLIKI? Pasosi imale vikas vo Svajcarija i Belgija e ova mora da priznaam deka ne mi e nov moment sekoja nezavisna drzava ima pasosi. Muabetot bese deka koga ke prasas covek od Svajcarija i Belgija sto si po nacionalnost veruvaj dali 10% ke recat Belgijci Svajcarci... I nema sporedba na tie zemji so nasava, t.e. toa e zelbata na site nasi protivnici Makedonija da bide Svajcarija na Balkanot. Znaci site nacii da si imaat svoi drzavi - Albanija, Srbija, Bugarija, Romanija a nie da bideme vo nekoj vid Obedineti Nacii. Makedoncite najmalku go zasluzuvaat toa posle vekovi borba za svoja drzava. Samo ne ocekuvam ti toa da go sfatis zosto ocigledno si na drugata strana. Za Holandija... The official language of The Netherlands is Dutch, which is spoken throughout the country. In the province of Friesland, however, a large percentage of the population speaks another Germanic language, Frisian, as its first language.
Microsoft ® Encarta ® Reference Library 2005. © 1993-2004 Microsoft Corporation. All rights reserved. I kaj e tuka primerot za sporedba? Vo nekoja si provincija oficijalen bil i Germanskiot jazik. Znaci tuka pravis golemi greski i kaj nas po opstinite se oficijalni nekoi jazici sto gi govorat mnozinstvoto od naselenieto. A ti da mi davas primeri deka vo drzavni gradinki treba da se dozvoli ucenje na jazik sto go zbori 1% od naselenieto epa toa izvini ni na Dzvezdeni Pateki ne sum gledal. I kakva sporedba mi pravis pretpostavuvam vo taa provincija Germancite se avtohton narod, a kaj nas Albancite avtohton narod li se? I pak imaat oficijalen jazik po opstinite! Demokratija na nivo.

Зи Хајл! А логори да уведеме? Чек, си чул ти за меритократија бе?

Него реков, убава филозофија е национализмот, сите ти се криви, ти си жртва.. како и да го вртиш нели. Така е бе, ние Власите клето племе сме.. ;) Да даде господ жена ти Влавче да роди ;) (мала шала не скокај)

Sieg Heil (Zig hajl) se vika:) Ej slusaj a ja znaes ovaa pogovorka "Da ne se setat Vlasite?" :))) Znaci koga nesto pravis vo tajnost vikas "Da ne se setat Vlasite" hm cudno i neobicno zosto e stara izrekava.

Си кидал од предавања на факултет а :) Кое црно единство на Американците, сублимат од 101 народ. А да, и француското единство, со Алжирци и Црнци.. а знаеш ти колку ги боли Англичаните за Ирска друже (не трескам, зборам за целото кралство)? Уште не можат да си го опростат Мајкл Колинс.

Капитализам. Само еден збор. Во капитализмот нема нации. Има пари.

Koe crno edinstvo? A izvini koj stana povtorno pretsedatel na SAD? George W. Bush crncite go mrazat cel svet go mrazi ama Amerikancite(zboram za belite Amerikanci nosechkiot narod vo Amerika) si izlegoa i bez gajle si go izbraa George W. Bush. Koga trgna na Irak ja imase poddrskata na javnosta, kaj nas vodevme 2001 godina odbranbena vojna a nekoj sred vojna rece "Dosta e", nekoi mozebi slicni na tebe ja potkopuvaa odbranata. Za francuskoto edinstvo ke vidis na slednite izbori ako se kandidira ministerot za vnatresni Sarkozi (koj patem buntovnicite od Pariz gi narece gubrinja) koj sega posle vovedenite merki i izjavi uziva ogromna popularnost kaj Francuzite (vistinskite Francuzi:) ).

Па поголеми милитаристи од Америте се сите исламисти.. а за националисти.. во најекстремен случај, и да постои, тоа се рефлектира на еден перфиден начин.. Нивната политика е неоколонијалистичка, империјалистичка, но (оф зашто го тресна и ова) човеку, НИВНАТА ПОЛИТИЧКА И ВОЕНА СУПЕРМАТИЈА Е НЕПОБИТНО ДЕТЕРМИНИРАНА ОД ЕКОНОМСКАТА МОЌ. Во САД ама баш никој не се претргнува по патриотски идеи, никој не доживува изблик на емоции. Доживуваат изблик на идеи за заработка.

Amerikancite i islamistite se ista sorta t.e. opsto poznato e koj go sozdade Osama Bin Laden - Amerika. Vojnata vo Koreja, vojnata vo Vietnam, intervencijata vo Kuba, bese pred na scenata da se pojavat islamistite. Patriotski idei ima narodot, politicarite toa go koristat za svoite ekonomski potrebi. I vo nikoj slucaj ne se voodusevuvam od sodrzinata na Amerikanskiot patriotizam bidejki e aroganten, militaristicki i tn.

НАРАВОУЧЕНИЕ: Во 21 век, изблик на национално чувство имаат.. хм.. УЧК.. ИРА.. Палестинци.. Израелци.. Хезболах.. Рамалах.. Шин Фејн.. ЕТА.. а зад нив пак стои материјалниот интерес. Ако ти се сметаш за нивно ниво, пеки.
UCK go ottrgna Kosovo od Srbija, IRA dobi skoro se sto sakase vo Severna Irska, Palestincite i Izraelcite se uste status kvo, ETA e na pat da postigne nesto... zad niv stojat pred se ideali, i zatoa ke pobedat.

NikolaP

Команданат Флик
Член од
30 октомври 2005
Мислења
1.095
Поени од реакции
16
SLaCk напиша:
Za NikolaP ne znam te molam prosvetli me. Ne cekaj da pogodam narod e celoto naselenie sto zivee vo edna drzava a nacija e odreden del od toj narod sto ima svoi posebni nacionalni,jazicni i kulturni karakteristiki? I fala za pravopisot i eve ti edna pouka i za tebe - ne se vika takoj ovakoj i jucer tuku TAKA i VAKA i VCERA.
Е баш обратно. Знаеше дека ги мешаш. Народ е група на људи што има свои културни, езични и остали етникчки карактеристике што га разликуев од други народи. Нација е популација на едну државу. Америчка нација постои, Амерички народ не. У британију на пример имаш британску нацију, а народ су Шкоти, Енглези, Велшани, Ирци и остали...
А вика се такој, овакој, ама на кумановски, на кој и пишују. Ако не ти е јасно, распитај се.

StormAngel

Stormology
Член од
22 јануари 2005
Мислења
5.059
Поени од реакции
244
Имав си ја еден текст за Че Гевара.
Сеа ќе га постирујем. :)

иде овакво

Ernesto Rafael Guevara de la Serna е роден на 14 Јуни 1928 година и е еден од најпознатите светски Марксистички револуционери и Кубански герилски водачи. Биле потребни повеќе од 30 години за да се открие гробот на Che, кој бил егзекутиран од страна на Боливиската војска, која го заробила на 9 Октомври 1967 година.

Сега по повеќе од 30 години, мистеријата е решена, Che е мртов, но тоа што не умира е легендата за овој голем револуционер. Токму кога се откри неговиот гроб, како иронија, комерцијалноста на оваа револуционерна икона воскресна. Одеднаш Che е шик! Годишнината од неговата смрт предизвикува френетична навала на нови книги, документарни и играни филмови за астматичниот Аргентинец, кој со силата на сопствената волја се трансформира во бестрашен компањеро на Fidel Castro. Како и другите гламурозни звезди кои умреле млади - на пример, James Dean, Che долго време беше симбол на бунтовништво и идеализам, засекогаш заглавен во времето. Но во денешнава постојано прилагодлиа потрошувачка култура, стариот револуционер се појавува како одлична трговска реклама.
Сега ликот на Che се користи за да се продава сe' - од рок музика и облека, до часовници Swatch и скии Fischer. Една од епизодите на "The Simpsons" дури прикажа и ноќен клуб наречен “Chez Guevara”. Che живее, навистина. Привлечноста на Che веќе не е ограничена само на остарените левичари. Него го сметаат за кул и помладата генерација. Рок-рап групата "Rage Against The Machine" го користи неговиот лик секогаш кога ќе и се укаже прилика, додека "Allstonians", ska бенд во Јамајка стилот, промовираше албум со една нумера "Doctor Che Guevara".

Но Che повеќе продава скии отколку ska. Последниве неколку години, продажбата на скиите "Revolution" на фирмата Fischer се зголеми четирикратно, делумно затоа што комбињата што го промовираат производот на скијачките терени низ светот се украсени со ликот на Che. Се до неодамна, ликот на Che се гледаше на маици и на ѕидовите во студентските домови. "Лабел", еден њујоршки бутик што ја снабдува урбаната младина, сега има постгранџ модна линија со фустани и кошули со војнички мотиви во стилот на Che, и веднаш се распродава. Револуционерот има и други свои инкарнации. Земето го, на пример Дневникот на Гевара, "Мотоциклистички дневници", од неговиот пат низ Јужна Америка во 1952 година со неговиот забревтан Нортон 500. Тој дневник доби олицетворение на филм, кој што доби и Оскар за најдобра оригинална песна на годинешните Оскари. Песната се вика "Al otro lado del rio", а неа на Оскарите ја претставија Antoniot Banderas и Carlos Santana.

Книгата посветена на Che стана неочекуван хит, па во САД и Англија се продадоа повеќе од 30.000 примероци додека во Италија книгата се продаде со над 80.000 примероци. Сево ова кажува дека времето на Che сеуште не е одминато. Воскреснувањето на Che како симпатична икона на поп-културата не им се допадна на сите, нормално. Кубанските изгнаници аргентинскиот герилец го сметаат за убиец и наметливец, одговорен за уништувањето на неговата татковина.

Самиот тој денеска би бил збунет поради растечката популарност која што ја има, но сепак, тој свесно ја создаде легендата, трансформирајќи го младиот Ernesto Guevara во неуморливиот Che. Мачеништвото го претвори него во инстант глобална икона, симбол на една генерација. Се' на се', легендата за него ќе постои уште долги години.

stormangel@kajgana.com

Член од
4 декември 2005
Мислења
179
Поени од реакции
3
StormAngel напиша:
легендата за него ќе постои уште долги години.
:ne: никогаш нема да умре , се повеке од новите генерации е се по прифатен кое мене тоа ме радува

Офчар

The Bite of The Mamba [81]
Член од
24 април 2005
Мислења
3.717
Поени од реакции
57
Слек, човече..

1. На стариот устав му фалеше уште да го вратиме времето.
2. Децентрализација..
2.1. Ако, нека ти одговори Швајцарецот тебе, ја не го прашувам.
2.2. Frisian is officially recognised and protected as a minority language in Germany and is one of the two official languages in the Dutch province of Fryslвn. (wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Frisian_language)
2.3. У право си, него кажи каде логорот.. у близината на Крушево а? Да не арчиме на транспорт.
3. За Буш: ти текиња на Флорида?! Ти текиња на Мајкл Мур? А ти текиња на фактот што огромен процент од Америте не гласаа? Уствари, Буш ти е пример за претседател кој има слаб рејтинг. Мајк Мур дури и награди собра за своите филмови.
3.1. Француско единство.. бла бла.. ко Хајдер во Австрија. Истото.
3.2. За САД: добро, она со интервенциите.. како бе патриотизмот црн.. а хипи движењето, а протестите, а Рејџ, а Мур.. абе нивните војни врска немаат со патриотизам бе еј. И материјален интерес ги води, не заебаај и ти сеа, те глеам си листал нешто, сигурно и за тоа си пролистал. КАПИТАЛизам..

Ај бе ме мрзи сеа цел пост да ти го корегирам.

Човек, стварно толковникот под мишка.. народ и нација, дефлорација и слично..

Ботом лајн: ти си тежок националист, конформист кој би климнал со глава пред некој како чичкото со брковите. И дај да најдеме дозвола за логорот ;)

SLaCk

Remember me?
Член од
23 ноември 2005
Мислења
1.451
Поени од реакции
18
Da mi go koregiras cel tekst te mrzi?:) Ova ti bese dobro neli sekoj si kazuva stavovi ne da se stavame na pozicija ucitel-ucenik. Jas sum makedonski nacionalist ti si vlashki nacionalist koj go poddrzuva terorot na malcinstvoto nad mnozinstvoto sto se vrsi vo Makedonija. Nie sme vsusnost so isto mislenje no na sprotivstaveni stani i toa e dobro! Toa mi se dopaga, znaes koj na koja strana e, me nervira koga nekoj se prikriva.

J

Johnny Stulic

Гостин
Svetovid напиша:
Ushte ednash za site komunjarski psihopati koi smrdat na forumov! Ernesto "Che" Guevara e sociopat i masoven ubiec. Spored sopstvena presmetka toj e odgovoren za smrtta na najmalku 2.500 Kubanci. Ovoj psihopat bil osobeno hrabar vo ubivanje na vrzani protivnici. I za kraj shlagot. Koga Boliviskite vojnici konechno go fakjaat ovaa pichka psihopatska gi prekolnuvala so plachen krik: "Ne pukajte ve molam, jas sum vi povekje vreden zhiv!"
Povekje tuka: http://www.fiu.edu/~fcf/che.html
I tuka: http://www.sfherald.com/columnists/fontova/the_real_che.html
I tuka: http://www.capmag.com/article.asp?ID=4450
Sakas da ti dadam link deka majka tereza e kucka ili pak deka hitler e najgolemiot covekoljubec.
aj ne zaebavaj Che cel svet go velichi ti go omalovazuvas?
Da ne bese vo kuba ramo do ramo so nego pa da mu go znaes karakterot?
tezok asmatichar se bori za ideite na revolucijata vo teski nevremima vo planinite na siere madre.a ti go narecuvac picka.
respect man
respect
znaes deka najgolemata mana na che kako gerilec e negovata hrabrost?
Priznat od site generali vo US ARMY kako najgolem gerilec ,a ti go narekuvas picka.
Mislam deka samo uste koga se kachuva na brodot edinstven argentinec medzu kubanci ja dokazuva svojata hrabrost i svojata zelba za pravda.
Te molam samo ne pisuvaj deka me lazat komunistite

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Slack дефинитивно човек со тебе не може да развие културна издржана и заснована на аргументи дискусија, затоа што премногу си затворен во некои свои стереотипни предрасуди кон другите размислувања. И ако можиш барем неколку страни од дискусијата околу комунизмот прочитај, па коментирај, за да не се повторуваме.

Офчар, во право си за многу работи ама мислам дека не си во право и самиот го знаеш тоа, кога ги прифаќаш промените во новиот устав на Македонија како најдобро решение. Знам дека знаеш колку тој устав е заснован на национализам и никако на демократија рационално човечко размислување. За да ја добиеш дискусијата мислам дека нема потреба да подржуваш нешто во кое и самиот не веруваш. Токму со таквите промени во нашето општество се засилува чуството на национализам, затоа што нашето место во општеството сега е комплетно предодредено од нашата националност (вработување, образование итн.) што е обратно од мојата замисла за општество каде нема да се цени човекот по својата националност.

П.С. Администратори сите постој поврзани со национализмот одма да се префрлат во друга тема, тотално се оф топик а, и не можи да се развие дискусија кога некој разговара за едно друг за друго.:wink:

Офчар

Член од
24 април 2005
Мислења
3.717
Поени од реакции
57
SLaCk напиша:
Da mi go koregiras cel tekst te mrzi?:) Ova ti bese dobro neli sekoj si kazuva stavovi ne da se stavame na pozicija ucitel-ucenik. Jas sum makedonski nacionalist ti si vlashki nacionalist koj go poddrzuva terorot na malcinstvoto nad mnozinstvoto sto se vrsi vo Makedonija. Nie sme vsusnost so isto mislenje no na sprotivstaveni stani i toa e dobro! Toa mi se dopaga, znaes koj na koja strana e, me nervira koga nekoj se prikriva.
Лепи, те поздрави блогот мој, таму види која е мојата определба ;)

А постот за корекција ти е печен.

Иначе, не кажа, логорот кога? Машничка ќе сечеме? ;)

Офчар

Член од
24 април 2005
Мислења
3.717
Поени од реакции
57
Sindikat напиша:
Офчар, во право си за многу работи ама мислам дека не си во право и самиот го знаеш тоа, кога ги прифаќаш промените во новиот устав на Македонија како најдобро решение.
Овој Устав е подобар од претходниот. Иако во 2001 фрлав камења, како младо националистче, сепак, после катарзата од неколку прочитани дела потоа, сега сфаќам дека овој Устав е понапред од времето.

Не е Уставот проблем, проблем е неговото спроведување.

А дискусијата шо, дискусијата е добиеан од првиот пост ;)

Член од
24 мај 2005
Мислења
957
Поени од реакции
16
Офчар напиша:
Не е Уставот проблем, проблем е неговото спроведување.
То бе офчаре,на хартија американциве вода ни носат,ние сме јаки теорија.

SLaCk

Remember me?
Член од
23 ноември 2005
Мислења
1.451
Поени од реакции
18
Dobar rezon, nema vrska sto Ustavot ne e odobren od narodot bitno bil ponapred od svoeto vreme. Dali toa nekoj bil vo idninata pa sega ni raskazuva?

Офчар

Член од
24 април 2005
Мислења
3.717
Поени од реакции
57
SLaCk напиша:
Dobar rezon, nema vrska sto Ustavot ne e odobren od narodot bitno bil ponapred od svoeto vreme. Dali toa nekoj bil vo idninata pa sega ni raskazuva?
ВМРООО, ВМРООООООООО.. ;)

SLaCk

Remember me?
Член од
23 ноември 2005
Мислења
1.451
Поени од реакции
18
Sepak da go zadrzime nivoto na razgovorot neli...

Kajgana Shop

На врв Bottom