- Член од
- 5 мај 2005
- Мислења
- 4.454
- Поени од реакции
- 178
Ајде бе, сега и Иванович се вика а?? Тоа интересно ти е а да читаш а? Добро, за твое добро ти препорачувам немој.Jasar-Nasteva, Olivera.
Scanderbeg nella letteratura Macedone.
Palermo, l’Universita di Palermo, 1969
Нов запис, не го прифаќам, неважечки.
Petrovitch, Georges T..
Scanderbeg (Georges Castriota): Essai de bibliographie raisonnee
. Paris, Ernest Leroux, 1881
Whincop, Thomas.
Scanderbeg: or, Love and Liberty
. London, Edward Mills, 1747
Lillo, George.
The Christian Hero
. London, John Gray, 1735
Христијанското во него никој не го успорува. Христијанин бил, таков и умрел. Да бидеш христијанин не значи по автоматизам а си македонец. Сфати го тоа, ќе си олесниш во животот.
Kastriot bil Hristijanski junak, zatoa uste potragicno e negovoto denesno albansko tolkuvanje.
Да, христијански, но никако македонски. Дека никогаш не се борел за ништо македонско. Доказ? Лигата на Лежа, ниеден македонец. Точка.
Tek doprva ke pocne da se otvaraat site aspekti, sega nema ogranocuvanja i censura.
Konstantin Michal vo svoite Hroniki napisani 1496-1501 na Polski jazik napisal:
"ktoremu było imie Skinder Iwanowicz“, „był syn Iwanow“.
Друже, постирав на претходната тема, точниот редослед на буквите не го паметам, но ако го преведеш на англиски значењето беше следновоrymz а капата, каков симбол носи ?
Што означува тој симбол ?
(извини овака прашање за прашање, ама навистина ме интересираат тие детаљи)
"Jesus of Nazareth, bless thee, King of Albania, King of Epirot, Prince of Ematia"
Тоа го носел тој самиот на шлем. Крал на Албанија, Крал на Епир, а жалам на тие со погрешно толкување на неговиот живот, само принц и ништо повеќе, на Ематија...и тоа благодарејќи на мајка му по потекло од Полог.
Значи уште еднаш да се разбереме, било што некој ќе каже дека тој христијанин бла бла дрн дрн јариња, џабе губи време. Албанците БИЛЕ христијани, и голем број од нив сеуште се. Сеуште постојат албанци со име Ѓорѓија или на албански Ѓерѓ. Другар ми се вика Ѓерѓ Додај.
Go razbiram, zatoa i ti go pastirav.
Онака најпријателски да не ме сфатиш погрешно, курац разбираш. Ништо не разбираш албански, мислиш дека нешто си прочитал, ама нит знаеш да го преведеш, нит ништо, затоа цело време и си во забуна.
Како прво, срам е да кажеш дека арбрешите не биле албанци. Не ни знаеш кои се арбрешите. Да даде господ да го прошеташ малку светов, да те носи патот некогаш накај Сардинија, да си седнеш во тие убавите стари села по ридови, да си влезеш во некоја меана, и да ти свири некој стари арбрешски песни. Во тој момент, слободно јави ми се, ќе ти ги преведам. Еве..нешто слично на и во Сицилија...
Си го зачувале христијанството, си го зачувале стариот албански дијалект со ептен мали модификации (од времето на Скендербег, 15ти век, времето кога бегаат во Италија за да не си ја променат верата)
Ете особено во вториот клип се гледа христијанството во нив. И после фати се за иконите, и кажи дека се христијани (ЗНАМ!!!!) па според тоа не се албанци. Па да ти се смее цел форум после.
Крај краева, ги заболе арбрешите ти што мислиш дека се. Затоа во Италија, на патоказни знаци...пишува на албански. Не ми веруваш??