Што е Исус?

Што е Исус?

• Господ/Бог (Отецот)

Гласови: 14 3,6%
  • Божји Син (синот)

Гласови: 184 47,1%
  • Светиот Дух (гулабот)

Гласови: 6 1,5%
  • Божји Пратеник

Гласови: 82 21,0%
  • Нешто друго...

Гласови: 105 26,9%

• Вкупно гласачи
    391
Н

нихилист

Гостин
Ја ви кажав, вие си кажавте и тоа е тоа, терајте даље.
Ah be vojvodo, sto ostana od religijata, sto? Samo materijal za zaebancii! Kako sto go proucuvav hristijanstvoto taka mi stanuvase se podosadno i podosadno. Nisto ama bas nisto novo ne se slucuva veke dolgo vreme, filozofite koi se obidoa logicki da dokazat postoenje na judeo-hristijanski bog se so vekovi mrtvi a nivnite argumenti odamna razobliceni, od vreme na vreme se pojavuva po nekoe naucno otkritie koe udira li udira po veke razruseniot kredibilitet na hristijanstvoto, no toa ne menuva mnogu vo ocite na tvrdokornite vernici ili onie neinformiranite i toa e toa. Pa zatoa, in this day and age, kade evolucijata e fakt i dosta dobro ni e poznata enormnosta na univerzumot vie ste seuste zaglaveni vo mozebi najlosata forma na antropocentrizam.

P.S. Mi crkna kirilicata od zasega nepoznati pricini.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Многу елоквентно, содржајно и темелно аргументирано, впрочем, како и секогаш.

Честитки насекаде!

Со нетрпение го очекувам твојот следен обид за екскурзија во доменот на рациото.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.214
Поени од реакции
12.205

Ти посебно кенкаш коа вака некој ќе се просерава на тема телема. Нели?
Па кенкај и ти на темава... ако толку те боли за Исус :)
Јас барем сум запозанен подобро од тебе за оваа тема, а ти мрчиш на телема а не можеш на темата ни два со два да поврзеш... Затоа мора санкции и да те корегира човек... да знаеш во иднина, да имаме плодна расправа :)

П.С. Поздравот беше упатен овде бидејќи сите што требаше да го видат, го видоа :) Знам јас каде да пратам :)
И само ти си „навреден“ изгледа и мрчиш бидејќи божеството твое мило е навредено изгледа, или ти!
БОГОВИ НЕ СЕ НАВРЕДУВААТ! Тие се СЕ'! Демек :) Значи ти ми си навреден... Немој... сврти го другиот образ!

Член од
10 октомври 2011
Мислења
269
Поени од реакции
69
1. Ако е Исус Господ, Како тоа Господ го пратил Исус. Нели е едно исто све тоа?

2. Што има Господ да праќа син да ни покажува некаков пат? Зошто едноставно не посака да го знаеме патот и ние ќе го знаеме, нели?

3. Според христијанството, Јахве и тоа како казнува. Вредните атеисти седнале и ги изброиле смртните пресуди на Јахве и ги споредиле со оние на Луцифер. Односот е 2038344:10. Со букви, тоа е двамилионитриеетиосумилјадитристачетириесет и четири души, наспроти мизерните десет кои ги убил Луцифер. Кој е тука суровиот, горделив, препотентен злосторник, можеш самата да си одговориш, нели. Ова, Џулија, се само убиствата кои ги извршил милозливиот Јахве, a.k.a. Господ. Никој сеуште не успеал да му ги изброи помалите казни од типот скаменување на срце, осакатување, ментална тортура и сл.

4. Ако е Господ сеприсутен, тогаш никој не може да му седи ни од лево, ниту од десно, над или под. Од друга страна, ако му е Исус син, тогаш Исус не може да е бог, како што викаш, пошто христијанството признава само еден бог, а тоа е Јахве.

Едно е да си едно, а сосем друго да си како едно. Пробај да си размислиш (дајбоже и да разбереш) како е можно нешто што е едно да не биде едно, туку три. Тука е, нели, шизофренијата на христијанската религија која ем сака да е паганска, ем монотеистичка. Некогаш, ова можело да и' се протне на простата раја. Денес е срамота да си дозволиш некој да те лаже по проста математика.
1.Koj rece deka Isus e Bog toje bozjiot sin a napomenav deka se edno isto t.e deka Isus e najblisku do BOG ...razlikuvajte gir abotite mi zboruvate samo kako sto vam vi odogovara. 2.Bog tokmu taka deka posakal da ne spasi i ni go pokazal patotpreku Isus za polesno da se dojde do nego. 3. Ova brojka sto ja kazuvas nema smisla Bog ne kaznuva .Od kade takvi dokazi ...ovaa pretpostvka vasa e... 4.Tocno deka e nasekade prisuten i da ste malo dete ke razbere zosto Isus se sporeduva so Bog a nikoj ne kaza deka toj e Bog da ti pojasnam uste ednas ISUS E BOZJI SIN,A SE SPOMENUVA KAKO BOG BIDEJKI TOJ E NAJBLISKU DO BOG ,I SPOMENUVA DEKA SEDI ODESNO OD OCA BIDEJKI SAMO TOJ JA IMAA TAA POCIT I BLISKOST SO BOG ..TAA VOZVISENOST KOJ NEMOZE SEKOJ DA JA IMA .Nikoj ne dozvoluvam da me laze nitu pak da nametne nesto sto ne sakam ,a nemoj i vie da veruvate mnogu na napisanite vasi prikaski....ve uveruvam 90 % ne e vistina ..vistinata e BOG.Jas ne veruvam vo matematika ,veruvam vo toa sto go custvuvam......pa najgolemiot matematicar ne bi mi dokazal...za zal
--- надополнето: Oct 22, 2011 1:43 PM ---
И тоа е доказ дека е вистина? Збирка народни еврејски приказни?

П.С. Ти Еврејка ли си?
Gledam mnogu citate a malku razbirate.

N

Nessa Alcarin

Гостин
1.Koj rece deka Isus e Bog toje bozjiot sin a napomenav deka se edno isto t.e deka Isus e najblisku do BOG ...razlikuvajte gir abotite mi zboruvate samo kako sto vam vi odogovara. 2.Bog tokmu taka deka posakal da ne spasi i ni go pokazal patotpreku Isus za polesno da se dojde do nego. 3. Ova brojka sto ja kazuvas nema smisla Bog ne kaznuva .Od kade takvi dokazi ...ovaa pretpostvka vasa e... 4.Tocno deka e nasekade prisuten i da ste malo dete ke razbere zosto Isus se sporeduva so Bog a nikoj ne kaza deka toj e Bog da ti pojasnam uste ednas ISUS E BOZJI SIN,A SE SPOMENUVA KAKO BOG BIDEJKI TOJ E NAJBLISKU DO BOG ,I SPOMENUVA DEKA SEDI ODESNO OD OCA BIDEJKI SAMO TOJ JA IMAA TAA POCIT I BLISKOST SO BOG ..TAA VOZVISENOST KOJ NEMOZE SEKOJ DA JA IMA .Nikoj ne dozvoluvam da me laze nitu pak da nametne nesto sto ne sakam ,a nemoj i vie da veruvate mnogu na napisanite vasi prikaski....ve uveruvam 90 % ne e vistina ..vistinata e BOG.Jas ne veruvam vo matematika ,veruvam vo toa sto go custvuvam......pa najgolemiot matematicar ne bi mi dokazal...za zal
--- надополнето: Oct 22, 2011 1:43 PM ---

Gledam mnogu citate a malku razbirate.
Oчигледно, ти не си ја познаваш религијата. Еве јас се оттргнав од христијанството а сепак знам. Исус е Бог! Го имаш напишано тоа во Библијата. Според библијата, Исус е дел од Бог пренесен преку Светиот дух во смртничка (Марија), за да не искупи од гревовите...
Се надевам дека знаеш англиски, па еве ти да прочиташ...
http://www.christiananswers.net/kids/ednk-jesusgodorman.html

Член од
10 октомври 2011
Мислења
269
Поени од реакции
69
Правиш два грева. Прво, пишуваш латиница, второ, досадна си.

Тврдењата од Библијата не се докажуваат со помош на Библијата. Во една дискусија, тоа во што ти веруваш е потполно ирелевантно...

WTF, зарем со тебе ќе бистрам теологија? :vozbud::vozbud:

Па Мики како Кант делува покрај тебе...
Ako sum dosadna ne me citaj..ok A ti i teologijata se dva razlicni poimi .Se otkazuvas se razbira sekogas se predava onoj koj ne veruva prvo vo sebe a potoa daleku za da veruva vo drugi..
--- надополнето: Oct 22, 2011 2:24 PM ---
Oчигледно, ти не си ја познаваш религијата. Еве јас се оттргнав од христијанството а сепак знам. Исус е Бог! Го имаш напишано тоа во Библијата. Според библијата, Исус е дел од Бог пренесен преку Светиот дух во смртничка (Марија), за да не искупи од гревовите...
Се надевам дека знаеш англиски, па еве ти да прочиташ...
http://www.christiananswers.net/kids/ednk-jesusgodorman.html
Mnogu pati sum procitala ..sepak fala no ne se soglasuvam..Isus go narekuvaat Bog ..ako toj bil vo prava smisla Bog koj bil pred da dojde Isus na zemjata...a jas ubavo znam sto kazuva hristijanskata crkva...pozz

N

Nessa Alcarin

Гостин
Ako sum dosadna ne me citaj..ok A ti i teologijata se dva razlicni poimi .Se otkazuvas se razbira sekogas se predava onoj koj ne veruva prvo vo sebe a potoa daleku za da veruva vo drugi..
--- надополнето: Oct 22, 2011 2:24 PM ---

Mnogu pati sum procitala ..sepak fala no ne se soglasuvam..Isus go narekuvaat Bog ..ako toj bil vo prava smisla Bog koj bil pred da dojde Isus na zemjata...a jas ubavo znam sto kazuva hristijanskata crkva...pozz
Аха, значи веруваш во Исус, но не и веруваш на Библијата? Па ако е така од каде идејата за Исус се јавила кај тебе?

Член од
22 октомври 2011
Мислења
4
Поени од реакции
0
Исус е лик од приказна:vozbud:[/qu
Еве тема за да продискутираме што всушност бил Исус.

Ве молам сите тврдења да бидат поткрепени со докази од Светите Книги, историските списи и сл.
Isus vsusnost bil sin na Gospod bog
Тип што рендал печурки у хашишот и сите околу него мислеле дека праи чуда, уствари трипале. Обичен човек, син на незнаен јунак ама на мајка му и било срам да го признае тоа, па им праела филмови на селаните.

Чекај малку... Сакаш цитати од Библии да вадиме, како што гледам некој погоре прави? Ако веќе се учествува во дискусија, изнесете аргументи а не неразбирливи псалми.
Sigurno e taka?A toj sto spomnuva vakvi raboti da ne slucajno go pravi toa pa iskustvo???

Член од
10 октомври 2011
Мислења
269
Поени од реакции
69
Аха, значи веруваш во Исус, но не и веруваш на Библијата? Па ако е така од каде идејата за Исус се јавила кај тебе?
За да веруваш во нешто немора тоа да значи дека си го прочитала ......а не дека не верувам во Библијата...

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.167
Поени од реакции
83.990
dzulija, Исус е Бог.
Синот сфати го како еден од трите аспекти на Бог.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
isus e samo bozji verovesnik, site tie koi tvrdat deka e sin na boga ili bog se vo golema zabluda
Ти си 100% муслиман.....у живот можам да се кладам :)
Ти погоди за Исус јас еве за тебе.......
--- надополнето: Oct 24, 2011 5:42 PM ---
Ијаа! Прв пост на форумов и одма погоди.

Чиста петка!
Ебати синхронизацијата......цццццц со тебе ли :D
Не се пуштам на форумов една недела. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom