Што е Исус?

Што е Исус?

• Господ/Бог (Отецот)

Гласови: 14 3,6%
  • Божји Син (синот)

Гласови: 184 47,1%
  • Светиот Дух (гулабот)

Гласови: 6 1,5%
  • Божји Пратеник

Гласови: 82 21,0%
  • Нешто друго...

Гласови: 105 26,9%

• Вкупно гласачи
    391
Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Зборуваш за самодоверба, тоа нема никаква врска со муабетот.
Верба со самиот себе=самодоверба
И точно нема никаква врска со моабетот на темева али има за натпреварот.

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Што е различна САМОДОВЕРБА од ВЕРБА ВО СВОИТЕ МОЖНОСТИ????
Каква врска има твоево прашање со нашиот муабет претходно?
Ако ти имаш верба дека можеш да леташ, дали тоа прави било каква разлика во тоа дали можеш да леташ или не, и аналогно ако верник има верба во Господ, дали тоа прави било каква разлика дали Господ постои или не?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ако ти имаш верба дека можеш да леташ, дали тоа прави било каква разлика во тоа дали можеш да леташ или не, и аналогно ако верник има верба во Господ, дали тоа прави било каква разлика дали Господ постои или не?
Вербата е субјективна категорија.

Примерот со летањето е аналоген на верски лудак или фанатик.

Ако верникот има верба во Господ, тоа секако прави разлика за него на ниво на субјект.
Тоа што околината размислува дека неговата верба не прави разлика за (не)егзистенцијата на ентитетот Бог, воопшто не ја прави веродостојна истата таа мисла.

Ааа изглеа забегавме:)

Требаше само да укажеме дека треба ДА ВЕРУВАМЕ ВО ПОБЕДА ПРОТИВ ЧЕШКА, БЕЗ РАЗЛИКА ШТО ФАКТИЧКАТА СОСТОЈБА ГО ВЕЛИ СПРОТИВНОТО:D

Помози боже :cuc:;)

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
.

.

А Исус му рече: „Ако можеш да поверуваш - се’ е можно за оној што верува!”
(Ев.Марко.9:23)

Вербата е првото од најважните три нешта во животот!

Кога не би имале верба дека еден ден ние луѓете ќе можеме да летаме, тогаш засигурно и до ден денешен не би можеле да летаме, а камоли да го видиме БОГА во Христа, како што ќе Го видиме!

Но - БОГУ Фала и Слава - ние денес можеме да летаме дури дотаму кадешто и најснажните птици не можат да замислат да летаат.

Денот засигурно доаѓа, кога - преку Милоста (Мудроста) БОЖЈА - ќе патуваме не само низ просторот, туку дури и низ времето како што Господ Исус Христос тоа ни го покажа!

п.с. Што мислите зошто човекот кој што потекнува од јудејо/христијанската култура за првпат полета и зошто - ако не престане да му противи на Евангелието БОЖЈЕ (Христос) - ќе доживее голем пад?

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
.

.

А Исус му рече: „Ако можеш да поверуваш - се’ е можно за оној што верува!”
(Ев.Марко.9:23)

Вербата е првото од најважните три нешта во животот!

Кога не би имале верба дека еден ден ние луѓете ќе можеме да летаме, тогаш засигурно и до ден денешен не би можеле да летаме, а камоли да го видиме БОГА во Христа, како што ќе Го видиме!

Но - БОГУ Фала и Слава - ние денес можеме да летаме дури дотаму кадешто и најснажните птици не можат да замислат да летаат.

Денот засигурно доаѓа, кога - преку Милоста (Мудроста) БОЖЈА - ќе патуваме не само низ просторот, туку дури и низ времето како што Господ Исус Христос тоа ни го покажа!

п.с. Што мислите зошто човекот кој што потекнува од јудејо/христијанската култура за првпат полета и зошто - ако не престане да му противи на Евангелието БОЖЈЕ (Христос) - ќе доживее голем пад?

Прилично сум сигурен дека ако Исус сакаше ние да полетаме, ќе ни пишеше збор-два за теоријата на аеродинамиката во својата книга, а не да замара со апстрактни мелодраматични хипи говори.

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
.

Прилично сум сигурен дека ако Исус сакаше ние да полетаме, ќе ни пишеше збор-два за теоријата на аеродинамиката во својата книга, а не да замара со апстрактни мелодраматични хипи говори.

.

Тоа така го мислиш бидејќи не Го познаваш Светиот БОГ, нити Ја познаваш Неговата Света Мудрост, нити Неговиот Светол Дух!

.

Член од
11 октомври 2010
Мислења
1.942
Поени од реакции
1.750
Ако Исус ги дадеше сите одговори на нашите прашања во својата книга немаше да има потреба од развој на науката во било која област. Не е интересно така.:)

(и сега би требало да следува пост од спирос во стилот на: „Целото знаење на човекот е дадено од Бога. Неговата мудрост постоела отсекогаш, но ние не сме сакале да ја восприемиме.“)

Член од
2 август 2011
Мислења
139
Поени од реакции
44
definitivno i jas neznam sto e tocno edni sinot bozji drugi gospod bog a treti svetiot dux no kako i da e jas za mene znam deka e nesto sveto i mnogu sakam da gi gledam filmovite so ISUSA prosto mozam da kazam deka vo nekoi sceni i se sozivuvam so nego, no navistina sakam da mi se sluci nekoja slucka vo vrska so ISUSA ili nekoj znak deka e tuka do mene ili da se pojavi kako figura da go vidam. sakam predizvik.:)

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
sakam da mi se sluci nekoja slucka vo vrska so ISUSA ili nekoj znak deka e tuka do mene ili da se pojavi kako figura da go vidam. sakam predizvik.:)
Јас би сакал да како знак дека постои Исус ми префрле неколку стотици иљади евра на сметка... тоа би ме убедило !

Се дотогаш тој за мене ќе остане она што беше, Евреин престолонаследник , кој заедно со група зелоти се обидел да крене востаније против Рим, и при тоа бил заробен и осуден на смрт од римјаните.

Член од
2 август 2011
Мислења
139
Поени од реакции
44
veruvajte vo sto sakate toa e vase pravo , sekoj ima pravo da veruva vo sto saka jas veruvam deka postoi nesto sveto vo nego i za mene e svet covek i nisto poveke.:)

Член од
15 јануари 2012
Мислења
652
Поени од реакции
192
Za mene e Alfa i Omega kako sto samiot veli za sebe i bas mi e drago sto sum rodena na vakov den, koga Isus e krsten vo rekata Jordan. Fala Mu za toa.
Baska site sto me poznavaat znaat deka mi e rodenden denes bas zaradi praznikov, inace sto bi se setile:D
--- надополнето: 19 јануари 2012 во 16:15 ---
Што е различна САМОДОВЕРБА од ВЕРБА ВО СВОИТЕ МОЖНОСТИ????
nikakva..igra na zborovi(y)
--- надополнето: 19 јануари 2012 во 16:16 ---
Јас би сакал да како знак дека постои Исус ми префрле неколку стотици иљади евра на сметка... тоа би ме убедило !

Се дотогаш тој за мене ќе остане она што беше, Евреин престолонаследник , кој заедно со група зелоти се обидел да крене востаније против Рим, и при тоа бил заробен и осуден на смрт од римјаните.
Skromnosta e doblest:D

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Skromnosta e doblest:D
Не е.
Тоа го измислија оние кои немаат со што да се пофалат пред светот. Кој виде аир од скромност? Плус секој себе си се нае најдобр и најдобро може да сведочи за себе каков е. Затоа и можам слободно на секој да му кажам дека сум ентелигентно, начитано, бистро, стројно, лепо васпитано, секси, талентирано, паметно, работливо, добро ситуирано градско дете.

Исус постоел и живеел само во евангелијата, ако се обидеш да го реконструираш врз историски факти и настани, записи ... ќе видиш дека према нив Исус не постоел. Многу изреки на Исус се земени од други мислеители, претежно фарисеји, многиу христијански обреди се земени од пагански култови, многу легенди за Исус се земени од пагански богови. Нема ни оригиналност ни историска изджаност во постоењето на еден таков Исус.

Член од
15 јануари 2012
Мислења
652
Поени од реакции
192
Не е.
Тоа го измислија оние кои немаат со што да се пофалат пред светот. Кој виде аир од скромност? Плус секој себе си се нае најдобр и најдобро може да сведочи за себе каков е. Затоа и можам слободно на секој да му кажам дека сум ентелигентно, начитано, бистро, стројно, лепо васпитано, секси, талентирано, паметно, работливо, добро ситуирано градско дете.
Da ne si sin na minister?:D

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614

.... I posle se toa nabrojanoto, VOSKRESNAL!
--- надополнето: 19 јануари 2012 во 17:29 ---
Не е.

Исус постоел и живеел само во евангелијата, ако се обидеш да го реконструираш врз историски факти и настани, записи ... ќе видиш дека према нив Исус не постоел. Многу изреки на Исус се земени од други мислеители, претежно фарисеји, многиу христијански обреди се земени од пагански култови, многу легенди за Исус се земени од пагански богови. Нема ни оригиналност ни историска изджаност во постоењето на еден таков Исус.
A, istorijata shto nudi egzaktnost, si ibalo majkata:P

Pa uste nekoi velat deka e nauka, aaaaah:cool:

Kajgana Shop

На врв Bottom