Што е Исус?

Што е Исус?

• Господ/Бог (Отецот)

Гласови: 14 3,6%
  • Божји Син (синот)

Гласови: 184 47,1%
  • Светиот Дух (гулабот)

Гласови: 6 1,5%
  • Божји Пратеник

Гласови: 82 21,0%
  • Нешто друго...

Гласови: 105 26,9%

• Вкупно гласачи
    391

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
.... I posle se toa nabrojanoto, VOSKRESNAL!
--- надополнето: 19 јануари 2012 во 17:29 ---

A, istorijata shto nudi egzaktnost, si ibalo majkata:P

Pa uste nekoi velat deka e nauka, aaaaah:cool:
Воскреснувале богови и пред него

Историјата се занимава со фкти и истражува, потврдува и докажува. Црквата н дозволува нејзината историја да се расправа, испитува или докажува. То е фашизам.
--- надополнето: 19 јануари 2012 во 17:39 ---
.

Но - БОГУ Фала и Слава - ние денес можеме да летаме дури дотаму кадешто и најснажните птици не можат да замислат да летаат.
Но не можеме јајце да снесеме

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614

Историјата се занимава со фкти и истражува, потврдува и докажува. Црквата н дозволува нејзината историја да се расправа, испитува или докажува. То е фашизам.
Ostaj crkvata. Vo nejzinite tolkuvanja ni novorodence ne veruva.

Ama ova boldov za istorijava, nekako ne mi soodvetstvuva so realnosta;), barem ne za diskutabilni prasanja.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Ostaj crkvata. Vo nejzinite tolkuvanja ni novorodence ne veruva.

Ama ova boldov za istorijava, nekako ne mi soodvetstvuva so realnosta;), barem ne za diskutabilni prasanja.
Јас не сум ја сакал математиката на школо ти историјата, јас мислам математиката дека не е реална дека претеруваат и ништо е докажуваат, ти за историјата..... А до каде си спремен да отфрлаш историски факти и докази?
Ете на пример за тебе дали како што не учи историјата, Македонците се посебен народ од Грци, Срби и Бугари или не лажат? Александар бил Македонец а не Хелен или не лажат, Самоил бил Македонски цар или не лажат, браќата Миладиновци пишеле македонски песни и прикаски како што не учи историјата или не лажат.... ??

До каде оди твоето негирање на историјата како факт?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Јас не сум ја сакал математиката на школо ти историјата, јас мислам математиката дека не е реална дека претеруваат и ништо е докажуваат, ти за историјата..... А до каде си спремен да отфрлаш историски факти и докази?
Ете на пример за тебе дали како што не учи историјата, Македонците се посебен народ од Грци, Срби и Бугари или не лажат? Александар бил Македонец а не Хелен или не лажат, Самоил бил Македонски цар или не лажат, браќата Миладиновци пишеле македонски песни и прикаски како што не учи историјата или не лажат.... ??

До каде оди твоето негирање на историјата како факт?
Vidi prifakanjeto na istoriskite fakti i nivno vospriemanje kako takvi e od subjektiven karakter. TOkmu Isus, Aleksandar, sultanot Sulejman, TIto i red drugi licnosti se primer deka mnogu istoriski "fakti" vrzani za niv se predmet na subjektivizam.

Ne e deka jas ja negiram istorijata, tuku ednostavno ne mozam spored nejzinite zapisi da zaklucam nekoi vistini. I toa ja pravi neegzaktna, neverodostojna ili vo najmal raka nevalidna da samo vrz osnova na nejzini napisi se zaklucat odredeni raboti so stoprocentna verojatnost.

A sporedbata okolu dokazuvanjeto pomegju matematika i istorija e suluda, ne?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Vidi prifakanjeto na istoriskite fakti i nivno vospriemanje kako takvi e od subjektiven karakter. TOkmu Isus, Aleksandar, sultanot Sulejman, TIto i red drugi licnosti se primer deka mnogu istoriski "fakti" vrzani za niv se predmet na subjektivizam.

Ne e deka jas ja negiram istorijata, tuku ednostavno ne mozam spored nejzinite zapisi da zaklucam nekoi vistini. I toa ja pravi neegzaktna, neverodostojna ili vo najmal raka nevalidna da samo vrz osnova na nejzini napisi se zaklucat odredeni raboti so stoprocentna verojatnost.

A sporedbata okolu dokazuvanjeto pomegju matematika i istorija e suluda, ne?
A за постоењето на Исус кои факти ти се “реални“, ете велат се родил Исус... кога? према кои факти ќе речеш да се родил тогаш и тогаш, проповдал тогаш, го фатиле и убиле тогаш и тогаш..... Со која метода тоа го заклучи дека е вистина?

Математиката не може ништо да докаже точно, за математиката жамот не е рамна површина, најправа права која ќе ја нацрташ , вели дека не е права, две прави те улат до осмо оделение дека не се сечат а пак во средно ќе ти дадат кец ако кажеш така, зато што сепак се сечале во бескрајот.... математиката се заснива на замислување... а секој си замислува субјективно.

Член од
18 септември 2011
Мислења
221
Поени од реакции
24
Постоењето на Исус или Алах се прифаќа и се прифаќало како апсолутна вистина.

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
.

.
Сиот пагански митос е само сенка од БОЖЈИОТ Логос на Кого се’ - што е добро и вистинито - укажува и упатува!

Но не можеме јајце да снесеме
Но нешто друго, што е безкрајно почудесно дури и од чудесното јајце!

БОЖЈЕ ремек дело, на кое и Ангелите небесни му се восхитуваат и надприродно му служат, бидејќи неговото срце (доколку не е инфицирано или загадено) е Храмот на Чудесната Тајна БОЖЈА !

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
.

Сиот пагански митос е само сенка од БОЖЈИОТ Логос на Кого се’ - што е добро и вистинито - укажува!

Но нешто друго, што е безкрајно почудесно дури и од чудесното јајце!

БОЖЈЕ ремек дело, на кое и Ангелите небесни му се восхитуваат и надприродно му служат!

Паганските богови воскреснувале ПРЕД Исус, значи Исус копирал или извелнешто што веќе беше видено и направено пред него. Не е оригинален.

Бебето е убо, вака можеби личеше и Хитлер ко беше бебе, али поентата е зошто луѓето не можат да снесат јајце?
--- надополнето: 19 јануари 2012 во 22:38 ---
Постоењето на Исус или Алах се прифаќа и се прифаќало како апсолутна вистина.
Ти прифаќаш постоење на Исус како син божији и истовремено постоење на Алах како апсолутна вистина?

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Паганските богови воскреснувале ПРЕД Исус, значи Исус копирал или извелнешто што веќе беше видено и направено пред него. Не е оригинален.

... али поентата е зошто луѓето не можат да снесат јајце?

Не, туку сите тие митови на тие пагански “богови“ се само приформи (или сенки) од Совршениот БОГ Кој што е лично во Христа Господа!

Но, се плашам дека некои противречници (БОГ да ги благослови) попрво ќе снесат јајце и ќе го изедат, одколку да ги отворат своите срца и да Ја прифатат Совршената Вистина!

Така? :(

.
--- надополнето: 19 јануари 2012 во 23:04 ---
veruvajte vo sto sakate toa e vase pravo , sekoj ima pravo da veruva vo sto saka jas veruvam deka postoi nesto sveto vo nego i za mene e svet covek i nisto poveke.:)
Така е, сабиха! Исус беше и е’ неспоредливо свет човек, но и повеќе од тоа!

Ако имаш дома дрвена столица, или маса, дрвена врата, ... или било што друго дрвено, тогаш би те замолил малку подлабоко и повнимателно да го посматраш тој дрвен објект и да заклучиш дали тој објект е само дрво, или пак можеби и нешто друго повеќе од дрво?

п.с. Знаеш кој занает Исус го обавуваше пред да почне да го проповеда Евангелието?

п.п.с. Ако дрвениот објект не тие баш најпријатен за длабоко посматрање и размислување, уште поубаво би било (посебно како жена) истото да го сториш со едно бебенце.

Ти посакувам убави и поучни моменти! :)

Зашто, ни се роди Дете, Син ни се даде, власта му е на рамото. Името ќе Му биде: Чудесен Советник, Силен Бог, Вечен Татко, Кнез на Мирот.

(Исаија 9:6)
--- надополнето: 19 јануари 2012 во 23:21 ---
Ти прифаќаш постоење на Исус како син божији и истовремено постоење на Алах како апсолутна вистина?

Кога човекот се разбудува за Единствениот Вистински и Совршен יהוה БОГ (Елоах, Алах) во Исус Христос, тогаш умот му замолкнува а срцето Го прифаќа тоа што ниеден човечки ум (колку и да е интелигентен) не може да го свати!

.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
A за постоењето на Исус кои факти ти се “реални“, ете велат се родил Исус... кога? према кои факти ќе речеш да се родил тогаш и тогаш, проповдал тогаш, го фатиле и убиле тогаш и тогаш..... Со која метода тоа го заклучи дека е вистина?

Математиката не може ништо да докаже точно, за математиката жамот не е рамна површина, најправа права која ќе ја нацрташ , вели дека не е права, две прави те улат до осмо оделение дека не се сечат а пак во средно ќе ти дадат кец ако кажеш така, зато што сепак се сечале во бескрајот.... математиката се заснива на замислување... а секој си замислува субјективно.
Onie sto se narekuvaat sebe si teisti, apriori go prifakaat napisanoto vo biblijata, taka da n eim s epotrebni fakti, a najmalku od istorijata.

Jas samo ti kazuvam deka so tvoite "istoriski fakti" ne mozes da gi razubedis vo odnos na Isus. A bogami tesko deka kje razubedis i nekoi drugi lugje so itite tie fakti.

Sto da ti odgovoram prijatele na boldot? Prodolzi i ponataka da si ja zamisluvas matematikata, onaka "subjektivno".

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Не, туку сите тие митови на тие пагански “богови“ се само приформи (или сенки) од Совршениот БОГ Кој што е лично во Христа Господа!

Но, се плашам дека некои противречници (БОГ да ги благослови) попрво ќе снесат јајце и ќе го изедат, одколку да ги отворат своите срца и да Ја прифатат Совршената Вистина!

Така? :(

.
--- надополнето: 19 јануари 2012 во 23:04 ---

Така е, сабиха! Исус беше и е’ неспоредливо свет човек, но и повеќе од тоа!

Ако имаш дома дрвена столица, или маса, дрвена врата, ... или било што друго дрвено, тогаш би те замолил малку подлабоко и повнимателно да го посматраш тој дрвен објект и да заклучиш дали тој објект е само дрво, или пак можеби и нешто друго повеќе од дрво?

п.с. Знаеш кој занает Исус го обавуваше пред да почне да го проповеда Евангелието?

.
Постоење на сите пагански и други богови е потврдено со писма, сведоштва и што е најважно со верба на многу луѓе низ иљадници години. Исус не бил дрводелец, библијата е полна со погрешни преводи и толкувања на луѓе, тој е наречен во оригинал “мајстор“ неодредено, дали мајстор зидар, дали мајстор грнчар, дрводелец, ортомџија, семкар... Али ете се вкоренило тоа “дрводелец“ Не е само таму дојдено до грешки во превод или толкувања. Денес за да се преведе или пренеси точно мисла од еден на друг јазик потребно е труд на учени луѓе преведувачи, лектори, рецензенти. Од еден јазик на друг се губи смислата, значението на реченицата, дури и условите во кои живееле луѓето во одреден период создавале специфчни сленгови, узречици кои на генерациите подоцна им се нејасни и неразбирливи. А библијата не ја преведуваа дипломирани преведувачи или лектори. Тоа беа луѓе кои го знаеле едниот и другиот јазик кој појќе кој помалце. Зато и имаме сега Марија девица, Исус дрводелец, камила низ иглени уши... Таа не е историска книга ниту може да ни докаже дека Исус навистина постоел или прравел и кажувал она што вели дека кажувал. Не е ни многу оригинална пошто такви пораки имаме веќе во предходни, постари религии и верувања. Значи ништо посебно ни спектакуларно.

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644

Кога збориш за историски факти има едно правило кога се одлучува дали напишаното е точно или не кое го го користат историчарите: Не е битно што е напишано туку кој го напишал.

Додека за математиката таа е единствениот универзален јазик и егзекна наука. Разликата е во тоа што во математиката има повеке патишта до целта па затоа многу луѓе не ја разбираат т.е. треба да си со отворен ум за да ја разбереш.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Додека за математиката таа е единствениот универзален јазик и егзекна наука. Разликата е во тоа што во математиката има повеке патишта до целта па затоа многу луѓе не ја разбираат т.е. треба да си со отворен ум за да ја разбереш.
Tи немаш одено многу по кафани па да видиш како математика може да се разликува од онаа што се учи по школите. Пиеш 6 ракии јадеш 2 салати а за госпѓата порција помфри и вино, а ти иде сметка како за 8 ракии и помфритот со сирење. Порачуваш порција скара, и ти иди со еден ќебап помалце... еее да знаеш колку различни математики има, повеќе од колку што има различни христијанства!

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Tи немаш одено многу по кафани па да видиш како математика може да се разликува од онаа што се учи по школите. Пиеш 6 ракии јадеш 2 салати а за госпѓата порција помфри и вино, а ти иде сметка како за 8 ракии и помфритот со сирење. Порачуваш порција скара, и ти иди со еден ќебап помалце... еее да знаеш колку различни математики има, повеќе од колку што има различни христијанства!

Таква математика има само по биртии не кафани ;)

Kajgana Shop

На врв Bottom