Што е Исус?

Што е Исус?

• Господ/Бог (Отецот)

Гласови: 14 3,6%
  • Божји Син (синот)

Гласови: 184 47,1%
  • Светиот Дух (гулабот)

Гласови: 6 1,5%
  • Божји Пратеник

Гласови: 82 21,0%
  • Нешто друго...

Гласови: 105 26,9%

• Вкупно гласачи
    391
Член од
18 септември 2011
Мислења
221
Поени од реакции
24
Ти прифаќаш постоење на Исус како син божији и истовремено постоење на Алах како апсолутна вистина?[/quote]
Не, туку поединците од секое општество, без разлика на која вера припаѓаат.

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Постоење на сите пагански и други богови е потврдено со писма, сведоштва и што е најважно со верба на многу луѓе низ иљадници години. Исус не бил дрводелец, библијата е полна со погрешни преводи и толкувања на луѓе, тој е наречен во оригинал “мајстор“ неодредено, дали мајстор зидар, дали мајстор грнчар, дрводелец, ортомџија, семкар... Али ете се вкоренило тоа “дрводелец“ Не е само таму дојдено до грешки во превод или толкувања. Денес за да се преведе или пренеси точно мисла од еден на друг јазик потребно е труд на учени луѓе преведувачи, лектори, рецензенти. Од еден јазик на друг се губи смислата, значението на реченицата, дури и условите во кои живееле луѓето во одреден период создавале специфчни сленгови, узречици кои на генерациите подоцна им се нејасни и неразбирливи. А библијата не ја преведуваа дипломирани преведувачи или лектори. Тоа беа луѓе кои го знаеле едниот и другиот јазик кој појќе кој помалце. Зато и имаме сега Марија девица, Исус дрводелец, камила низ иглени уши... Таа не е историска книга ниту може да ни докаже дека Исус навистина постоел или прравел и кажувал она што вели дека кажувал. Не е ни многу оригинална пошто такви пораки имаме веќе во предходни, постари религии и верувања. Значи ништо посебно ни спектакуларно.

Во Исус Христос отелотворената Првородена Мудрост БОЖЈА е Пророкот над пророците, Кралот над кралевите, Господарот над господарите, ... Сеачот над сеачите, Дрводелецот над дрводелците, Ѕидарот над ѕидарите, Лозарот над лозарите, Грнчарот над грнчарите, Пастирот над пастирите ... пред Кого и сите вистински Ангели се поклонуваат !

Кога Таа Мудрост БОЖЈА ќе изгрее во дечјото срце на човекот, тогаш одеднаш сите тие преводни “грешки“ постануваат Божанствени “смешки“ на кои се сопнуваат и паѓаат сите оние мудро надуени и во невера школувани умови. :)

Таквите неможат никогаш да сватат, дека сиот пагански и непагански митос е - повеќе или помалку - само бледа сенка од БОЖЈИОТ Логос!

Во тоа време, откако продолжи Исус, рече: „Те прославувам, Оче, Господи на небото и на земјата, зашто си го скрил тоа од мудрите и разумните, а си им го открил на децата!
Да, Оче, зашто таква беше волјатаТвоја.
Се’ ми е предадено од Мојот Отец и никој не Го познава Синот, освен Отецот; ниту Отецот Го познава некој освен Синот, и кому што сака Синот да Го открие.

(Ев.Матеј 11:25...)

.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Spiros daj be oladi malku so tie prepiski od tvojata "kniga na vistina".
Coek kje pomisli deka si totalno zabegan i osven biblijata neznaes za nisto drugo vredno vo zemskiov zivot.

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Spiros daj be oladi malku so tie prepiski od tvojata "kniga na vistina".
Coek kje pomisli deka si totalno zabegan i osven biblijata neznaes za nisto drugo vredno vo zemskiov zivot.

.

Како бе незнам (?), па ете - со БОЖЈА помош и вонредно залагање - ја победивме чешка, нели? :)

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
.

Како бе незнам (?), па ете - со БОЖЈА помош и вонредно залагање - ја победивме чешка, нели? :)

Дедо боже облечен во Македонски дрес со капа - шлем на глата и на образите исцртано македонското знаме вика од небесите АЈДЕ ЛАЗАРОООВ ПОДАЈ МУ БЕ НЕ НЕ ШУТТ БЕЕ СЛЕПЕЦ ЕЕДЕН!!

А кој му помогна на Германците?? Сатаната го надвладеа бог?

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
..

...

А кој му помогна на Германците?? Сатаната го надвладеа бог?

Јас на првата германска национална програма го гледав натпреварот помеѓу македонија и германија, за која германска победа и самите германски коментатори потврдија дека беше со голема среќа, што покажа и радувањето на германските играчи, белки го победија шампионот на свет и самите станаа шампиони. :)

Е кога би знаел и би можел да видиш каква голема победа е тоа, посебно за една напатена државичка како македонија. :)

п.с. Некои скандирања, дофрлувања и однесувања од страна на одредени во македонската публика воопшто не ми се допаднаа, бидејќи не се достојни за вистински Чеда БОЖЈИ! :(

БОГ на сите нека го прости слепилото!

Амин

.

.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
..
Е кога би знаел и би можел да видиш каква голема победа е тоа, посебно за една напатена државичка како македонија. :)

.
Oти и вадиш муабти на Македонија дека е напатена? Зошто шириш такви информации во јавност?
Mислиш германија не е напатена, прва светска војна, па втора кога беше целосно разурната окупирана, поделена а нејзините водачи јавно осудувани и погубувани а 7 милиони германци убиени. За мене Германија е понапатена од Македонија. Вакви нехумани изјави да даваш за сопствената татковина... срамота!!

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986

.

Можеби и германије е напатена колку и македонија, а можеби - како што велиш ти - дури и повеќе од неа, но македонија засигурно не нанела никому толку причини и патња како што тоа го сторила германија низ историјата, па затоа патњите македонски се неспоредливи со патњите германски ...!

Но, во секој случај - порано или покасно - најкасно преку горките патњи што морале и мораат да ги претпуваат масите водени од слепи водачи, ќе им се отворат очите на сите за Мудроста БОЖЈА чиста - за спасение на сите - отелотворена во Исуса Христа!

Сваќаш ли сега кој е Исус?

Господ БОГ ме имаше уште на почеток на Својот Пат, пред да бидат создадени творбите.
Поставена сум од вечноста, во почетокот, пред да ја создаде земјата.
Јас сум родена, кога уште немаше бездни, кога уште немаше извори, изобилни со вода.
Јас сум се родила пред да бидат втемелени горите, пред ридовите,
кога Господ БОГ уште не беше ја создал земјата, ни полињата, ниту првите прашинки на вселената.
Кога ги создаваше небесата, бев присутна, кога распростираше свод над лицето на бездната;
кога ги зацврстуваше облаците во височината и кога ја одреди силата на изворот на прадлабочината.
Кога му ги поставуваше на морето неговите граници, за да не му се прелеат водите преку бреговите, кога ги поставуваше основите на земјата,
Бев покрај Него, како градежничка, бев радосна, од ден на ден, радувајќи се пред Него сето време:
Се радував по почвата на Неговата земја, и мојата радост се човечките чеда.
И така, чедо, сега послушај ме: блажени се, оние што ги пазат моите патишта!
Послушајте ја поуката, за да добиете мудрост и не ја отфрлајте.
Блажен е човекот што ме слуша, и бдее пред моите врати секој ден, и кој ги чува моите довратници.

Зашто, кој ме нашол мене, нашол живот; и ќе добие благодат од Господа БОГА;
а кој греши против мене, нанесува штета на душата своја: сите што ме мразат мене, ја сакаат смртта."

(Изреки на Мудроста 8:22-36)

Член од
21 јануари 2012
Мислења
33
Поени од реакции
8
Здраво на сите вам. :)

Мене многу ми се допаѓаат дискусиите, и затоа се регистрирав.
Дискусијата е дискусија, и затоа нема за што некој да биде навреден! :)

Јас аргументирам дека Исус e само профет (пратеник) и бил човек
како сите нас, и тој и ние имаме Единсвениот Бог, кој го моламе како Исус
и треба да го моламе Тој како пратеникот (профетот) Исус (како муслиманите):

"Потоа тој (Исус) се оддалечи малку, падна ничкум (со лицето кон земјата)
и почна да се моли..." (Јован, 26:39)

Ако Бог да имаше ''деца'', значи ''родител'', тогаш мораше да има мртва за Тој,
а ова е невозможно; тогаш мораше да има и Тој ''родител''... значи ''каузалитет''.

Од овој цитат надгоре, гледаме дека Исус (како човек) се оддалечил малку
понатаму и со лице кон земјата почнал да се моли.

Во Исламската вера, Исус е истиот профет како ни кажи Јован во неговата книга
во Библијата, значи Исус е пратеник и ништо друго.

Никогаш Исус не рекол: ''Јас сум бог и поклањате пред мене!'' :)

Добра ноќ. :)

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Ne postoi nitu edna pricina zaradi koja bi veruvale deka Isus bil poveke od Bozji pratenik (Bog ili Sin Bozji).
Toa sto go poseduval Isus go poseduvale i mnogu drugi Bozji pratenici (a.s).
Ako e pricina negovoto raganje bez tatko,togas ima i doagjanje na svet i bez tatko i bez majka duri.
Ako se pricina negovite cuda sto gi pravel,vo nekoi priliki nekoi drugi Bozji pratenici pravele i pogolemi cuda.

A ako navratime na zborovite od biblijata koi izleguvaat direktno od ustata na Isus,ke vidime deka i sam istoto go potvrduva.
Isus im se obrakja na Apostolite deka Bog nikoj nikogas ne go videl,dodeka site Isus go gledale. Isto im rekol deka tie ni glasot negov ne go slusnale,dodeka site go slusale Isus.
Isto taka,Isus vika i spomnati se mnogu vo biblijata kako Sinovi Bozji.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ne postoi nitu edna pricina zaradi koja bi veruvale deka Isus bil poveke od Bozji pratenik (Bog ili Sin Bozji).
Toa sto go poseduval Isus go poseduvale i mnogu drugi Bozji pratenici (a.s).
Ako e pricina negovoto raganje bez tatko,togas ima i doagjanje na svet i bez tatko i bez majka duri.
Ako se pricina negovite cuda sto gi pravel,vo nekoi priliki nekoi drugi Bozji pratenici pravele i pogolemi cuda.

A ako navratime na zborovite od biblijata koi izleguvaat direktno od ustata na Isus,ke vidime deka i sam istoto go potvrduva.
Isus im se obrakja na Apostolite deka Bog nikoj nikogas ne go videl,dodeka site Isus go gledale. Isto im rekol deka tie ni glasot negov ne go slusnale,dodeka site go slusale Isus.
Isto taka,Isus vika i spomnati se mnogu vo biblijata kako Sinovi Bozji.

Ti stvarno si zabegan. Pa pricinata koja go odvojuva od jadnikot Muhamed e tokmu VOSKRESENIETO!

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Ti stvarno si zabegan. Pa pricinata koja go odvojuva od jadnikot Muhamed e tokmu VOSKRESENIETO!
Ne umeete da diskutirate bez da vregjate ? Vasata reakcija e vsusnost dokaz deka navistina nemozete da najdete nitu edna ubava pricina za ona vo sto veruvate. Prazen San kreva bucava.
Sto znaes ti za raspnuvanjeto i voskresenieto ?
Ni za eden detal od "voskresenieto" sigurno ne znaete sto bidnalo. Premnogu se kontradikciite.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ne umeete da diskutirate bez da vregjate ? Vasata reakcija e vsusnost dokaz deka navistina nemozete da najdete nitu edna ubava pricina za ona vo sto veruvate. Prazen San kreva bucava.
Sto znaes ti za raspnuvanjeto i voskresenieto ?
Ni za eden detal od "voskresenieto" sigurno ne znaete sto bidnalo. Premnogu se kontradikciite.
Mene mi se cini deka vie muslimanite kje puknete od maka shto ISUS VOSKRESNAL, a toj vashiot e ramo do ramo so denesnite pedofili.

Isto taka mi lichi deka kje puknete od maka shto se poveke RELIGIITE ODAT VO ZABORAV I NA SCENA STAPUVA RAZUMNOSTA.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Mene mi se cini deka vie muslimanite kje puknete od maka shto ISUS VOSKRESNAL, a toj vashiot e ramo do ramo so denesnite pedofili.

Isto taka mi lichi deka kje puknete od maka shto se poveke RELIGIITE ODAT VO ZABORAV I NA SCENA STAPUVA RAZUMNOSTA.
Sto se odnesuva do "voskresenieto" vie mu se raduvate na raspnuvanjeto i izmacuvanjeto na Isus. Sto se odnesuva do nas Muslimanite,nie go sakame i mnogu poveke go cenime,taka sto ne veruvame deka Bog dozvolil da mu se sluci takvo nesto na eden tolku mil covek i Bozji pratenik i blizok do Boga takvo nesto. Vie spravata na koja bil "izmacuvan" denes ja smetate za sveta i ja velicate,na gradi ja nosite,na vrvot od vasite sveti mesta.

Sto se odnesuva pak do pedofilijata,pa drugar moj,takvite moze samo po crkvi da gi najdete (svestenicite). Homosexualcite isto taka si ja pravdaat bolesta so citati od vasata Biblija. Jasen e stavot i zakonot na Islamot prema vakvi bolestini.
Takvite samo vo vasi zemji mozat da opstanat a ne vo Islamski.

A sto se odnesuva do toa deka religiite odat vo zaborav,pa jas navistina neznam vo koj svet ti zivees ?

Kajgana Shop

На врв Bottom