Medea
Облинеса
- Член од
- 25 април 2007
- Мислења
- 2.973
- Поени од реакции
- 3.269
Мафини со аронија, јаболка и карамел
За 12 мафини:
1 јајце
10 лажици шеќер
1 ванилин шеќер
100 мл млеко
80 мл масло
еден исцеден лимон
рендана кора од лимон
200 гр брашно
1 пециво
1 рендано јаболко
100 гр аронија одмрзната (или било кое бобинкасто овошје)
12 коцки карамела.
Во длабок сад, го матите јајцето со 10те лажици шеќер, додавате постепено млеко додека матите со маталка, ванилиниот шеќер, исцедедниот сок од лимон, и на крај маслото.
Во друг сад, мешате брашно со прашокот за пециво и го додавате во течната смеса. Ставате рендано јаболко, аронија и мешате.
Во намрсени калапи за мафини, ставате од смесата. Врз секој мафин, ставате по една коцка карамел и ја потапкувате одозгора со филот за да дојде во средина.
Изгледаат вака. Ми испаднаа суви (мислам дека бидејќи ставив брашно од ѓутуре, а по рецептот треба да е 200-230 гр), ама за нареден пат ќе ги облагородам со повеќе овошје.
За 12 мафини:
1 јајце
10 лажици шеќер
1 ванилин шеќер
100 мл млеко
80 мл масло
еден исцеден лимон
рендана кора од лимон
200 гр брашно
1 пециво
1 рендано јаболко
100 гр аронија одмрзната (или било кое бобинкасто овошје)
12 коцки карамела.
Во длабок сад, го матите јајцето со 10те лажици шеќер, додавате постепено млеко додека матите со маталка, ванилиниот шеќер, исцедедниот сок од лимон, и на крај маслото.
Во друг сад, мешате брашно со прашокот за пециво и го додавате во течната смеса. Ставате рендано јаболко, аронија и мешате.
Во намрсени калапи за мафини, ставате од смесата. Врз секој мафин, ставате по една коцка карамел и ја потапкувате одозгора со филот за да дојде во средина.
Изгледаат вака. Ми испаднаа суви (мислам дека бидејќи ставив брашно од ѓутуре, а по рецептот треба да е 200-230 гр), ама за нареден пат ќе ги облагородам со повеќе овошје.