Што готвите во моментов?

Луси

extreme
Член од
17 септември 2008
Мислења
6.852
Поени од реакции
20.353
388B48ED-ABC5-4010-ACA5-9860ECF0F1E4.jpeg Велигденски, лимонов не знам од как се најде…
 

Attachments

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.157
Поени од реакции
9.843
Оригиналниот рецепт им е без лук ама со пекорино.
Со пармезан не е со пекорино... Пекорино се става во паста а ла Аматричиана.
Автоматски споено мислење:

Јас подолго не купувам пекорино затоа што никој дома не јаде од што има малку силен мирис, иако според мене за паста е исто добро колку и пармезанот.
Пармезанот е од кравјо млеко а пекориното е од овчо. Затоа пекориното има силен мирис и вкус.
 
Член од
11 октомври 2010
Мислења
6.902
Поени од реакции
23.578
Со пармезан не е со пекорино... Пекорино се става во паста а ла Аматричиана.
Автоматски споено мислење:


Пармезанот е од кравјо млеко а пекориното е од овчо. Затоа пекориното има силен мирис и вкус.
Мммм, не. Пекорино се користи во традиционалниот рецепт за карбонара.
 

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.157
Поени од реакции
9.843
Мммм, не. Пекорино се користи во традиционалниот рецепт за карбонара.
Еве и да е така ко што пишуваш ретко на кого ќе му се допадне или ќе јаде со пекорино.
Можно е од Рим надоле да е така ко што пиша.
 
Член од
11 октомври 2010
Мислења
6.902
Поени од реакции
23.578
Еве и да е така ко што пишуваш ретко на кого ќе му се допадне или ќе јаде со пекорино.
Можно е од Рим надоле да е така ко што пиша.
lol
Абе што е битно тоа дали на некој ќе му се допадне или не? Традиционалниот рецепт е тој. И нема од Рим надоле или нагоре. Потекнува од регионот Лацио каде се произведува пекорино романо и гванчале, двете битни состојки за карбонара. Тоа останатото со пармиџано, грана падано, панчета е се варијација на оригиналниот рецепт.
 

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.157
Поени од реакции
9.843
Традиционалниот рецепт е тој. И нема од Рим надоле или нагоре. Потекнува од регионот Лацио каде се произведува пекорино романо и гванчале, двете битни состојки за карбонара.
Па токму за тоа ти пишувам Италија не е само Рим. Затоа ти пишав дека само од Рим и понадолу во Италија се трескаат од земја дека нешто прават традиционално. Прошетај погоре малку накај Болоња,Верона,Венеција,Болцано па пиши овде. Не се готви во други делови на Италија "традиционална карбонара" туку се готви според вкусовите на гостите. Пекорино не може секој да поднесе и не значи дека ако е нешто традиционално дека е и вкусно.
 
Член од
11 октомври 2010
Мислења
6.902
Поени од реакции
23.578
Па токму за тоа ти пишувам Италија не е само Рим. Затоа ти пишав дека само од Рим и понадолу во Италија се трескаат од земја дека нешто прават традиционално. Прошетај погоре малку накај Болоња,Верона,Венеција,Болцано па пиши овде. Не се готви во други делови на Италија "традиционална карбонара" туку се готви според вкусовите на гостите. Пекорино не може секој да поднесе и не значи дека ако е нешто традиционално дека е и вкусно.
Мораш да разграничиш некои работи. Традиционален рецепт си е традиционален рецепт.
Гостите какви вкусови имале нема ништо со оригиналниот рецепт.
Еве британците се дават во паела со чоризо и пилешко, и сега тоа треба да го рачунаме како оригинален рецепт а не оној традиционалниот од каде потекнува?

Прошетај погоре малку накај Болоња,Верона,Венеција,Болцано па пиши овде.
Па ако идеш во Болоња и нарачаш карбонара а не болоњезе, нешто е проблем со тебе.
Ма да сигурен сум дека и таму на традиционален начин, карбонара се подготвува со пекорино и гванчале.
Италијаните негуваат традиции. Затоа нивната кујна е една од најпознатите во свет.
 

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.157
Поени од реакции
9.843
Мораш да разграничиш некои работи. Традиционален рецепт си е традиционален рецепт.
Гостите какви вкусови имале нема ништо со оригиналниот рецепт.
Еве британците се дават во паела со чоризо и пилешко, и сега тоа треба да го рачунаме како оригинален рецепт а не оној традиционалниот од каде потекнува?



Па ако идеш во Болоња и нарачаш карбонара а не болоњезе, нешто е проблем со тебе.
Ма да сигурен сум дека и таму на традиционален начин, карбонара се подготвува со пекорино и гванчале.
Италијаните негуваат традиции. Затоа нивната кујна е една од најпознатите во свет.
Они меѓу себе не можат да се договорат што е традиционално или не па ти ќе им кажеш... Не ме смеј молим те. Муабетот за Болоња што го пиша ми се чини како фашизоиден. Ја каде и да сум седнал низ Италија си нарачувам и јадам каква сакам паста. Традиционално ретко кој готви и верувам дека не знаеш повеќе од италијаните за нивната кујна.
Лукот те издаде...
Биди ми поздравен ;)
 
Последно уредено:
Член од
11 октомври 2010
Мислења
6.902
Поени од реакции
23.578
Они меѓу себе не можат да се договорат што е традиционално или не па ти ќе им кажеш... Не ме смеј молим те. Муабетот за Болоња што го пиша ми се чини како фашизоиден. Ја каде и да сум седнал низ Италија си нарачувам и јадам каква сакам паста. Традиционално ретко кој готви и верувам дека не знаеш повеќе од италијаните за нивната кујна.
Лукот те издаде...

Биди ми поздравен ;)
Ок мистер рамноземјаш. Кај може вам нешто да ви се објасни, вие се знаете.
 

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.157
Поени од реакции
9.843
Ок е брат не се лути. Во право си за се само што реално не е низ цела Италија традиционално ко што си замислуваш.
 

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.874
Поени од реакции
21.717
Еве и да е така ко што пишуваш ретко на кого ќе му се допадне или ќе јаде со пекорино.
Можно е од Рим надоле да е така ко што пиша.
Сс пекорино се праи, пармезан се ставља одпосле на порцију заедно сс прстофат бибер.

А чекај, викаш од Рим надоле нели нема надоле нагоре, сфе е рамно :icon_mrgr:
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.995
Поени од реакции
42.710
каде може да се купи гванчале во скопје? многу ми се пријаде автентична карбонара со гванчале и пекорино како што му ја правеле на Цезар.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom