se mislev shto ke bidat tie dve sostojki ama ne bev siguren, chekav da postirash schefe, a soya mleko standard sekoj dnevno consumiram da znaesh ke go napravam ova koga ke pravam vechera so fries, sum pravel makalo lukche, soya milk i maslo i polovina avokado i edno chili. Thanks for the tip mate.
Автоматски споено мислење:
piti, pastrmajlii, shto e rabotava denes ligi techat! Ona pitata so praz na @shutrak vika eat me, eat me!
Најдобар веге мајонез ми е со аквафаба (водата од наутот) и се останато што иде со класика мајонез. А домашен секогаш правам во блендер со бокал, 1 јајце (полесен ми е со цело јајце), лажиче сенф дижон, пола лажиче сол и пуштам на најјако, додавам масло околу 200мл на 1 јајце и увек лажам и оставам 50-80мл негќ го ставам цело масло, на крај додавам пола цеден лимон и ако ми фали сол додавам. За нас дома највекусен мајонез!
Што се тиче мк фуд блогерство, во коронава сите запнаа да станат фуд блогери. Ги ценам само Софка и Фичо, друго се е уанабефудблогери. Дејв не го можам. Не се лоши и Готвиме со Маја и Готвиме со Маја од а до ш, две различни Маји се. Брза кујна е булшит, Викса дабетер. Има на фб една група Здрава храна мк верзија, има ок готвачи, ама се друго е шминка и фото. Не ставам слики јер се што готвам ставам и кај мене на Инста и Фб а држам до анонимност, колку може поише, али готвам многу. Моментално не баш, јер трудна и ми се лоши од мириси, али вчера имав напредок и месев и пита и правев и торта.
Јас сум многу претпазлив со јајца.Пошто коа работев на брод така јако ни го испраа мозокот,што и до ден денес сум многу претпазлив и принципиален околу food safety.
Видиш ја порано не сум се замарал.Сум викал кој ги ебе,клоунови.Али со коронава ми се отвори слободно време ша почнав да се умрам )))))
Софка не ја знам.Баш вечер ќе ја проучам.
Маја,мајче јас да ме курчи,али е ок женска,глупости праи,шљака безвезе,али со шарм го праи тоа.Се смеев многу вчера коа ја глеав како праеше карбонара.
Цурата е само да се напушиш и да глеаш,како шљака.хахахахаха
Фиќо е шарлатан,на него сум му наапан највеќе.Со него имам сериозни намери.
Он е професионален готвач,али такви глупости тресе што,мила мајче.Уште коа ќе земе,да ја гали брадата и лиже тоа прстите и да буричка у храната,се ежам ко мачор.Ја рацеве ги депилирам зашто сам не се можам со влакнести раце да спремам јадење,а не па со брада и мустаци,и коси дугачи ))))))
Еднаш зима модар домат,прљав,со прашина се глеа и на видеото,и го става у јадење.И јас му пишав одоздола на ФБ,таков ли е рецептот,со прљав мпдар домат ли ? И ме блокна,копиљот )))))))
Иначе ја ништо не ставам на фејс и инста,само на форум ...
Леле бремена жена на кујна е nightmare,не сакам да звучам сексистички али....
Останале во бавчата...
Млади компири пржени со свинска маст и путер Прегледај го приврзокот 275767
...
Ако треба да одберам едно нешто за да јадам до крајот на животот многу веројатно е тоа да бидат компирите : )))
Изгледа превкусно, но преферирај да не ги пржиш туку да ги печеш и без воопшто додадено масло. Знам дека тоа го прави да биде вкусно, али екстра брзи јаглехидрати со висок гликемичен индекс во комбинација со многу масти е една од најлошите комбинации што може да ја внесеш во телото.
Во глобала помфритот и белото лепче се штетниот дел кај брзата храна, тие помагаат буквално се да ти спакува во сало (внесуваш јх, тој тригерира голема количина на инсулин и натаму веќе е верижна реакција, толку многу инсулин за кратко ќе ги наполни гликогенските резерви и се друго ќе го пакува во сало за многу краток рок).
А на пример ако е само месо и зеленчук имаш побавно лачење на инсулин и помала количина, па додека да спакува се му треба време и голем дел од таа храна ќе се потроши за енергија пред да и дојде време да оди во масни наслаги.
Јасно како ден, амаа...пуста љубов и за двете работи што ги кажа...има периоди кај што пазам на ова, а има и кај што не обрнувам многу внимание, овој период од есента и зимо...заебано а џабе имам марули на оптег
Утре правам мимоза салата...
Денес ми е роденден .
Еленско месо со кафеав сос и зелен бипер,фарширован домат , суфле со аспарагус, ванила и морско оревче,муса од спанаќ,тартуфи со ореви и компири во ирски путер . Прегледај го приврзокот 275555
@chef_cook разгледа ли, очекувам мислење од тебе...ценам каква и да е критика од професионален, нормално дека би била корисна. Ако не сакаш тука може слободно во пп да ми пишеш.
Young enthusiastic chef with passion for cooking))))).
Сеа шеф си,или љубител? )))))))
Па добро,повеќе од половина фотки ти ги знам од форумов))) добро е што се придржуваш до одреден стил.
Калцонето не ми се свиѓа,не е тоа калцоне друже ))))
А така таман си )))
@chef_cook забелешки на место.
Во план сум поодамна да го сменам тоа со нешто друго, ама не ми текнало подобро.
Иначе љубител сум, ама човек шо готви, веројатно може да се именува како chef? или мора да имаш школо и диплома за тоа?
Готвам од 5 год. многу за тоа научив од баба ми, а поактивно почнав од кога се деси ситуацијава бидејќи се повлеков од СК, имав повеќе слободно време и си реков да направам страна, а инстаграм не ми е непознат.
Повеќе е тоа панцерота, а зборот панцерота не ми се допаѓа...
Маја,мајче јас да ме курчи,али е ок женска,глупости праи,шљака безвезе,али со шарм го праи тоа.Се смеев многу вчера коа ја глеав како праеше карбонара.
Ја вчера изгледав само две клипчиња од неа, едното со бургерите од мисиркино и таа карбонара примавера.
Јас што цело мое знаење за храна го иам само од тв и YouTube, праам пет пати пооригинална и подобра карбонара од таа нејзината. Прав си дека со шарм го прави и за разлика од Фиќо има харизма, ама готвењето и е просечно.
@chef_cook забелешки на место.
Во план сум поодамна да го сменам тоа со нешто друго, ама не ми текнало подобро.
Иначе љубител сум, ама човек шо готви, веројатно може да се именува како chef? или мора да имаш школо и диплома за тоа?
Готвам од 5 год. многу за тоа научив од баба ми, а поактивно почнав од кога се деси ситуацијава бидејќи се повлеков од СК, имав повеќе слободно време и си реков да направам страна, а инстаграм не ми е непознат.
Повеќе е тоа панцерота, а зборот панцерота не ми се допаѓа...
Па може у принцип.Али chef е професионален кувар.
Тебе повеќе ти прилега foodie и твојот стил е на готвење се нарекува slow food.
Пробај искомбинирај нешто со тие термини,у стилу на "rustic style slow food by one passionate foody" или "slow food by my aspect".... така нешто ))))
Ја вчера изгледав само две клипчиња од неа, едното со бургерите од мисиркино и таа карбонара примавера.
Јас што цело мое знаење за храна го иам само од тв и YouTube, праам пет пати пооригинална и подобра карбонара од таа нејзината. Прав си дека со шарм го прави и за разлика од Фиќо има харизма, ама готвењето и е просечно.
@chef_cook се согласувам, може нешто од тоа да се изведе и да се искомбинира.
Иначе со повеќе ствари на кои сум работел, името ми претставувало проблем од проста причина шо сум имал многу идеи за име и сум губел време додека се одлучам и пак не сум бил сигурен дали е тоа вистинскиот избор.
Во овој случај реков дека нема тоа да го правам и одбрав едноставно и брзо со ник кој ми се има мотано во глава од поодамна. Нормално дека не сакам да биде "Готвиме со" и слични...
salatava ja prigotviv po recepta na @chef_cook i moram da kazham vkusot e bomba thanks mate, sorry nemozhev da chekam 24 saata morashe povrzo da ja probam, so pechen kompir odi odlichno nema potreba od meso.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.