Што ви се допаѓа кај другите религии и култури?

Nonteizam

Полихистор
Член од
13 декември 2008
Мислења
1.132
Поени од реакции
801
Џајнизмот ми е омилен религиозен и етички систем. Едноставно се вклопува целосно во моето убедување за апсолутно ненасилство, толеранција и давањето право на опстанок на секој човек. Што е најважно не само во дејствувањето, туку и во мислењето.
Знам дека во реалноста такво нешто е далеку од можно, но навистина, длабоко го ценам секој кој се придржува и дејствува концептуално со оваа философија.
Самиот симбол на оваа религија потсетува на универзалната заедница, едно светско семејство кон кое имаме одговорност. Во центарот на дланката пишува токму она што е најдрагоцено - ненасилството!

Во Џајнизмот правилно се наведува дека секоја единка страда заради своите сопствени дела.
Зороастризмот го ценам поради тоа што е едно од првите етички идеи, излезени од „златната ѕвезда“ Заратустра. Заратустра никогаш не нудел чуда и спасенија, туку морални учења како центарот на мислата. Тој во своето учење вели дека човекот не е роб на Бог, туку суштество со слободен избор. Мудриот човек, според него, секогаш го бира вистинскиот пат.
И Будизмот е една од религиите/философските учења кои ги почитувам малку повеќе од другите. Достигнувањето дамапада или патот на совршенството според будизмот може да се постигне само преку воздржување од правење зло, преку медитација и добро однесување што не штети на ниту едно суштество, преку обединување на моралот и осознанието.
Ми се допаѓа и оргиналниот систем на јога на Хиндуизмот, преку напор да се стигне до ослободување. Всушност ова го содржи универзалното етичко правило дека е тешко да бидеш добар и дека потребен е напор и волја да се совладаат злите инстинкти.
Се разбира дека ги почитувам и основните начела на Христијанството и Исламот. Десетте божји заповеди, со исклучок на првите четири кои за мене како атеист се нерелевантни, се прекрасен морален кодекс кој е исправен и добар. Почитувањето на родителите, ненанесување зло и совладувањето на егоистичните емоции треба да ги почитува секој човек. Исламот во својата структура е религија која инсистира на правење добри дела. Начелото на скромност, умереност и практичност на верниците исто така ја истакнуваат оваа етичка философија. Кај Куранот најмногу ми смета крвната одмазда како едно од 12-те основни норми на секој муслиман.

Сите религии имаат мудрости и одлични морални учења, со огромниот број од нив лично се сложувам и ги практикувам. Сепак не ги одобрувам теистичките религии од една проста причина - што е потребен надприроден и застрашувачки авторитет кој ги дава и гарантира овие сосема човечки, универзални и пред се природни правила на однесување.

Одлична тема Петар.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
А што мисли Ипсисимус, како сатанист, за Језидите?
Колку што знам Језидите се еден вид на микс од елементи на Ислам, Христијанство, Зороастризам и Јудеизам. Тие веруваат дека сатаната се покајал и му била вратена власта над земјата, и поради тоа тие го сметаат за владетел на овој свет и го почитуваат. За нив сатаната или како што тие го нарекуваат - Малак Таус е антропоморфно суштество и во него се комбинирани принципите на доброто и злото.
Инаку Језидите колку што знам веруваат дека Малак Таус го уништил пеколот и тој повеќе непостои, па поради тоа тие неверуваат во простување на гревови и награда и казна во задгробниот живот, туку веруваат во реинкарнација и во карма која зависи од сторените дела.

Моето мислење за нив е дека единствено различно е сценариото од она на останатите бајки...т.е. религии.
Во контекст на темава, ми се допаѓа кај нив што критериум им се делата кој ги прават, а не апсолутната послушност кон семоќен креатор.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Џајнизмот ми е омилен религиозен и етички систем.
Фала ептен за Џајнизмот, никогаш не сум обрнал некое внимание. Ептен ми се свиѓа.

Ова индијциве - све хипик до хипик... супер!

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Фала ептен за Џајнизмот, никогаш не сум обрнал некое внимание. Ептен ми се свиѓа.

Ова индијциве - све хипик до хипик... супер!
Тоа ненасилство и кроткост почива на принципот на ахимса. Ганди е светол пример како тоа се спроведува во дело.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.646
Поени од реакции
85.450
Премногу препотентно и етноцентрично ми звучи ова. Зарем не мислиш дека од друга временста перспектива (пр. мојата) твојот светоглед е анахрон, затуцан и „духовно атрофиран“?
.
Дали ја мислам дека од твоја перспектива мојот светоглед е затуцан, анахрон?
-Не, не мислам, затоа што твојата перспектива се темели на непостоечки основи = погрешни информации.

А дали сметам дека постои можност за некого моите сатвови, светоглед да се анахрони ?
-Да, постои таква можност. Секој има право да мисли што сака (освен во шеријатот:rolleyes:).

Универзалните вредности на Исламот, Христијанството, Јудаизмот (и на некои други религии), се баш тоа - универзални, независни од времето. Духот на времето за кој збориме, е пред се резултат на многу фактори, како на пример несовршеноста на човекот, степенот на материјален и духовен развој на цивилизацијата, и така натаму.
Несовршенста на човекот директно влијае врз искривувањето на универзалните вредности на религиите. Но исто така и на искривувањето на универзалните вредности на демократијата и многу други нешта, како на пример злоупотреба на технолошките достигнувања.
Но исто така тој дух на времето е обликуван и од разни позитивни трендови (групната еволуција на духот, суштинските религиски вредности, лична карма на исклучителни поединци и др.)

На крајот сепак, накај он-топик, ќе кажам дека постојат "реони" од: Будизмот (тибетанскиот, кој е мешавина со Бон религијата) и Јудаизмот, кои ме интересираат подолго време и кои, да речам, ги проучувам. Но, тоа e друга приказна.
Можеби, би ме заинтерисирал и Суфизмот (ќе дојде на ред ваљда).

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
богомилите -нивната претстава дека со светот владеат темниот и светлиот која има смисла
будистите - мирољубивоста и медитацијата
православните - мирисот на темјан, свеќи и босилек :)
Индијанците од Северна Америка - нивната сплотеност со природата
Јудаизам- пиететот кон писменоста (стиховите од Стариот Завет звучат сосема поинаку на еврејски)
Јапонците- нивната почит кон животот, сочувството и жртвувањето за заедницата...
после тоа што им се случи во Фукушима, сметам дека тие треба да пуштат мисионери кај нас, а не ние да ги мисионираме...

поздрав до Перо за темата.
да не бидам мрчатор, ама можеби треба да се отвори и нова тема : Што не ви се допаѓа во вашата религијата и култура?

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.061
Мене ми се допаѓа тоа што сите религии мислат дека се во право. Толку ми се допаѓа што ме смее понекогаш.

Член од
3 јуни 2011
Мислења
56
Поени од реакции
7
Обемно се пишуваше за сопствените религии и верувања. Еве за промена, да напишеме нешто убаво за другите.

1. Будизам: ми се допаѓа мирољубивоста на будистите. Никогаш не го наметнувале своето верување со меч.
2. Ислам: забраната за наплаќање камата кога позајмуваш пари.
3. Навахо и Апачи: во овие култури не постоеле пцости. Едноставно немало концепт за пцост се` до наездата на белите луѓе.
4. Јудаизам: пиетет кон писменоста и едукацијата

Повелете...
Браво ,убава тема ,ми се допаѓа твојата позитивност.

Член од
28 март 2006
Мислења
18.047
Поени од реакции
12.831
Во студентски денови ми се бендиса растафаријанството па колку што тогаш имаше можност пробував поблиску да се запознаам со тоа движење/религија/стил на живот. За жал тогаш беа слаби методите за дополнително информирање за се што не е во духот на општествениот систем па дигнав раце. Ми се допадна...што, .... егзотика, слободата, повикот против западните системи и системите воопшто, начинот на исхрана (колку што се сеќавам некое вегетаријанство), тревата како свето растение, а пред се музиката (Тош, Марли, Кемпбел) ради која и се заинтересирав. Другите детали не се сеќавам...многу вода протече. Али беше интересно во секој случај :)

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Многу ми се допаѓа односот на домородните Американски култури кон молкот и тишината, како и нивната тивка, невербална комуникација. Ми се чини дека сите можеме да научиме од Навахо народот како се почитува соговорникот.

Silence is a major value in Native American culture, for silence is the token of acceptance, the symbol of peace and serenity, and the outward expression of harmony between the human and natural worlds.

Navajo Indians, for example, may be comfortable with long periods of silence, and may not share inner thoughts and feelings with anyone outside their clan.

Interest in what an individual says is shown through attentive listening skills.

To establish a positive social relationship, the rule of silence is considered a serious matter that calls for caution, careful judgment, and plenty of time.

A person may be considered immature if answers are given quickly, or if he/she interrupts another who is forming a response.

It is important to allow time for elderly Navajo to respond to questions. Not allowing adequate time for information processing may result in an inaccurate response, or no response.

Navajo Indian family members may show support to sick family members not through talking, but by simply being present. For Navajo Indians, silence is being supportive.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Многу ми се допаѓа односот на домородните Американски култури кон молкот и тишината, како и нивната тивка, невербална комуникација. Ми се чини дека сите можеме да научиме од Навахо народот како се почитува соговорникот.

Silence is a major value in Native American culture, for silence is the token of acceptance, the symbol of peace and serenity, and the outward expression of harmony between the human and natural worlds.

Navajo Indians, for example, may be comfortable with long periods of silence, and may not share inner thoughts and feelings with anyone outside their clan.

Interest in what an individual says is shown through attentive listening skills.

To establish a positive social relationship, the rule of silence is considered a serious matter that calls for caution, careful judgment, and plenty of time.

A person may be considered immature if answers are given quickly, or if he/she interrupts another who is forming a response.

It is important to allow time for elderly Navajo to respond to questions. Not allowing adequate time for information processing may result in an inaccurate response, or no response.

Navajo Indian family members may show support to sick family members not through talking, but by simply being present. For Navajo Indians, silence is being supportive.
Ова е одлично. Шопенхауер велеше дека способноста не еден човек да произведува и трпи бучава е обратнопропорционална со неговата интелегенција...

MakeLOVEnoTwar

Љуби без оглед на се’
Член од
10 декември 2010
Мислења
213
Поени од реакции
114
* * * Браво, браво, браво - многу ме радува твојата иницијација - истакнување на позитивните аспекти на религиите/филозофиите . . . тие што имаа оформени мислења ги кажаа, другите верувам дека читаа и се потикнаа да размислат за темата
Супер одличен 10 ! ! !
(по форумов најчесто читам препукувања, а на оваа тема 99% од муабетите се позитивни - Браво [пак :) :)] )

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Kaj Budizmot mi se svidza za zenite Buda rekol zenite se glupi!
Kaj islamot mi se svidza solidarnosta i borbenosta!
kaj site religii ich ne mi se svidza sto edno zborat a vernicite u globala im se katastrofa od ludze!

Christian Lovato

stonecold
Член од
2 април 2012
Мислења
601
Поени од реакции
272
Кај Вика - (Wicca) религијата ми се допаѓа што има едно основно правило на кое се темелат принципите на нејзините слебеници - Прави што ти е воља, но не поврдувај никого без причина!
Едноставно но моќно и сеопфатно правило, кое не ја гуши индивидуалната слободната воља, а во исто време ја почитува туѓата.
Ги почитувам сите религии кој го имаат вградено ова правило во нивната идеологија, како на пример телемата и сатанизмот.
Wicca не е религија драги мој! Тоа е начин(пат) на живеење!

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
.

Пред се’ ми се допаѓа Милоста - во сите култури и религии - бидејќи Таа е првата и крајната Вистина!

Бидејќи се јави Божјата Милост, спасителна за сите луѓе!

(Тит 2:11)

.

Kajgana Shop

На врв Bottom