Што вели Kyранот за Џихадот?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Kontradikcija?

A i mojot prethodon odgovor se odnesuvase na tvojata konstatacija deka bi bilo nelogicno da se spomene vo Biblijata Muhamed, samo radi pricinata deka doaga posle nekoklu veka. Kazav, ne e voopsto nelogicno, ako se zeme vo predvid deka Biblijata e Bozji zbor.
Види го мојот претходен пост....

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
ne, nego vie nejkete da go priznaete poslanstvoto na Muhammed a.s. ko sto evreite ne go priznavaat Isus kako bozji pratenik.
Јудеите навистина не Го прифатија Христа (море, Го убија!) а христијаните Го прифатија за свој Бог и тоа им е сосема доволно.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Јудеите навистина не Го прифатија Христа (море, Го убија!) а христијаните Го прифатија за свој Бог и тоа им е сосема доволно.
Tokmu toa e dokaz za Ispravnosta na Islamot.
Judeite ne go prifatija Isus a Hristijanite ja odbija Torata,so toa i Mojsie. Dokaz za toa e nepocituvanje na Bozjite zapovedi,ne barem site... primer,ne pravete sliki,ne obozavajte (toa naj vaznoto)nikoj osven Mene. Ne bile toa zapovedi na Isus koj mu bile dadeni na Mojsie,tuku na TVORECOT,SOZDATELOT.
Muslimanite ne pravat razlika pomegju Allahovite/Bozji pratenici.
Muslimanite na Allahovite/Bozji pratenici gledaat kako vo poveke zapaleni sveki vo edna soba. Site pravat edno svetlo. Koga ke go izvadis sokot od stotina jabolka,dobivas eden sok i ne znaes koj sok e od koe jabolko.
Za Muslimanite,taka se SITE Bozji pratenici a.s i za site koga ke gi spomneme dodavame a.s a toa e kratenka od Alejhi Slam,sto znaci,Neka e MIR so niv.

So menuvanjeto na Torata,dojde Isa a.s da ja kaze pravata vistina za Musa a.s. Vo sprotivno,nemase ni potreba za nova objava,no bidejki Evreite ja izmenile za licni interesi Allah pratil nov pratenik a toa bese Isus a.s. koj ke gi upati i ke im ukaze na VISTINSKIOT PAT. Isus za negoviot narod bese PATOT,VISTINATA I ZIVOTOT,nie Muslimanite oa ne go poreknuvame,bidejki,toa bil i Mojsie za negoviot narod.
Posto e izmeneto i ucenjeto na Isa a.s i se izgubile ovcite,Allah prati drug Bozji pratenik voedno i posleden na kogo ke mu bide dadena Objava koja ke ostane cista i ne promeneta od samiot pocetok do SUDNIOT DEN.
Toa e dokazano,deka od Kur'anot do denes ne e smeneta nitu edna zapirka nitu edna bukva. Kako sto bil objavuvan taka bil ucen na pamet,zaradi toa da ne dojde i da ne ispadne prethodnata greska,koja,povtorno,bese Allahovo/Bozje iskusenie za nas. Da ne bese taka,nemase da bideme ni denes razliciti,megjutoa,Allah dozvolil takvi raboti,za preku greskite da ja doznaeme pravdinata i vistinata.

A ima,navistina,tolku vesto sokrieni citati vo koi e sokrien Muhammed a.s,tokmu zaradi toa,sto Allah znael deka ke menuvaat. Da go spomnele tocno pod imeto Muhammed,toa odma ke go izmeneja... no spomnat e kako Paraklit,koj e tocen prevod na edno od Muhammedovite a.s iminja-Ahmed. Ako citas biblija na Arapski,na mestoto na Paraklitos stoi AHMED.

Iako na edno mesto spomnato e i tocnoto ime.

5:16 Pesna nad pesnite:
"HIKKO MAMITTADIM VIKULLO MAHAMADIM ZEHDUDI VEZEM RAAI BENUTE YAPUS HALAM",

Na makedonski vaka ide: Negovata usta e naj slatka;da,toa e Muhammed,celiot od Ljubov.Ova e sakaniot moj ova e prijatelot moj o kerko erusalimska. Ona "Im" na krajot,se dodava kako respekt,kako sto e Eloh i Elohim... bez "im",doagja Mahamad.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Tokmu toa e dokaz za Ispravnosta na Islamot.
Judeite ne go prifatija Isus a Hristijanite ja odbija Torata,so toa i Mojsie. Dokaz za toa e nepocituvanje na Bozjite zapovedi,ne barem site... primer,ne pravete sliki,ne obozavajte (toa naj vaznoto)nikoj osven Mene. Ne bile toa zapovedi na Isus koj mu bile dadeni na Mojsie,tuku na TVORECOT,SOZDATELOT.
Muslimanite ne pravat razlika pomegju Allahovite/Bozji pratenici.
Muslimanite na Allahovite/Bozji pratenici gledaat kako vo poveke zapaleni sveki vo edna soba. Site pravat edno svetlo. Koga ke go izvadis sokot od stotina jabolka,dobivas eden sok i ne znaes koj sok e od koe jabolko.
Za Muslimanite,taka se SITE Bozji pratenici a.s i za site koga ke gi spomneme dodavame a.s a toa e kratenka od Alejhi Slam,sto znaci,Neka e MIR so niv.

So menuvanjeto na Torata,dojde Isa a.s da ja kaze pravata vistina za Musa a.s. Vo sprotivno,nemase ni potreba za nova objava,no bidejki Evreite ja izmenile za licni interesi Allah pratil nov pratenik a toa bese Isus a.s. koj ke gi upati i ke im ukaze na VISTINSKIOT PAT. Isus za negoviot narod bese PATOT,VISTINATA I ZIVOTOT,nie Muslimanite oa ne go poreknuvame,bidejki,toa bil i Mojsie za negoviot narod.
Posto e izmeneto i ucenjeto na Isa a.s i se izgubile ovcite,Allah prati drug Bozji pratenik voedno i posleden na kogo ke mu bide dadena Objava koja ke ostane cista i ne promeneta od samiot pocetok do SUDNIOT DEN.
Toa e dokazano,deka od Kur'anot do denes ne e smeneta nitu edna zapirka nitu edna bukva. Kako sto bil objavuvan taka bil ucen na pamet,zaradi toa da ne dojde i da ne ispadne prethodnata greska,koja,povtorno,bese Allahovo/Bozje iskusenie za nas. Da ne bese taka,nemase da bideme ni denes razliciti,megjutoa,Allah dozvolil takvi raboti,za preku greskite da ja doznaeme pravdinata i vistinata.

A ima,navistina,tolku vesto sokrieni citati vo koi e sokrien Muhammed a.s,tokmu zaradi toa,sto Allah znael deka ke menuvaat. Da go spomnele tocno pod imeto Muhammed,toa odma ke go izmeneja... no spomnat e kako Paraklit,koj e tocen prevod na edno od Muhammedovite a.s iminja-Ahmed. Ako citas biblija na Arapski,na mestoto na Paraklitos stoi AHMED.

Iako na edno mesto spomnato e i tocnoto ime.

5:16 Pesna nad pesnite:
"HIKKO MAMITTADIM VIKULLO MAHAMADIM ZEHDUDI VEZEM RAAI BENUTE YAPUS HALAM",

Na makedonski vaka ide: Negovata usta e naj slatka;da,toa e Muhammed,celiot od Ljubov.Ova e sakaniot moj ova e prijatelot moj o kerko erusalimska. Ona "Im" na krajot,se dodava kako respekt,kako sto e Eloh i Elohim... bez "im",doagja Mahamad.
Постов можам да го прифатам сако како твој став, кажан од позиција на верник-муслиман, а тој став воопшто не влијае врз мојата досегашна верисповест и нејзината вистина.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
da Miki ama ti si nevernik za nego posto on e musliman i on e nevernik za tebe posto ti si ortodox pravoslavec znaci sekoj si misli deka e vo pravo, a koj e u pravo Gospod znnae. a namesto da se prepukuvate cija vera e bolja podobro e da gi pazite etickite nacela koi sekade vo site veri se isti i taka i pred boga ke bidete najdobri.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
da Miki ama ti si nevernik za nego posto on e musliman i on e nevernik za tebe posto ti si ortodox pravoslavec znaci sekoj si misli deka e vo pravo, a koj e u pravo Gospod znnae. a namesto da se prepukuvate cija vera e bolja podobro e da gi pazite etickite nacela koi sekade vo site veri se isti i taka i pred boga ke bidete najdobri.
...болтуваново може да помине, признавам...

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
MIKI1,
Golem pozdrav naj prvo do tebe. Se raduvam navistina koga ke vidam otvoreni luge koi na krajno kulturen nacin mozat da debatiraat i da prifatat bez pogani zborovi drug stav.

Temava e "Sto veli Kur'anot za Dzihadot" a otide mnogu daleku. Jas sum gostin i tuka pa ne bi sakal da nered da napravam.Ubavo e da se drzime do temata,ako ve interesira bilo sto,raspolozen sum,kolku sto znam,insAlkah (ako dade Gospod),ke odgovoram ima i drugi brakja Muslimani,koi i tie ke odgovorat,ke prasame sto ne znaeme....

Sto se odnesuva do Vistinata. Sekoja religija za pripadnikot na taa religija e Vistinata. No edno e tocno,deka ne se site religii Vistinata,oti,imaat sosema sprotivni ucenja. Sto se odnesuva do moralot i megjureligisko pocituvanje,pravenje dobri dela,toa site go ucat,no,site se razliciti vo poimanjeto na Boga/Sozdatelot/Kreatorot.

Hristijanite veruvaat vo Mesijata (Isus) kako Bog. Dokazi za toa se cudata i cudnoto ragjanje. Jahudiite (Evreite) i tie se vo ocekuvanje na Mesijata,no ne e toa Isus. Spored Islamskite istrazuvanja i ucenja,Evrejskiot Mesija e zapravo Antihristot (Dedzal).
Muslimanite veruvaat vo TVORECOT/SOZDATELOT-OTECOT. I NIKOJ DRUG. Nitu sinot,nitu Isus nitu Muhammed nitu Mojsie.... ja sledat nivnata poraka i gi pocituvaat site pod ednakvo,no nitu eden od niv ne smetaat za Bog. Muslimanite veruvaat vo ONOJ koj go pratil i Isus i Mojsie i Muhammed... vo onoj kogo go Obozavale i Isus i Muhammed i Mojsie.....
Site Bozji pratenici veruvale i povikuvale vo Vera vo EDEN BOG. Muslimanite do toa se drzat.

Prvite dve veruvanja nemaat nikakva vtemelenost nitu podloga nitu dokaz. Dokaz za Trojstvoto i sami znaete deka NEMA. Cuda pravele site Bozji pratenici. Pokraj Isusovoto a.s cudesno ragjanje i sozdavanje,imase uste nekolku takvi cudni ragjanja. Primer Adam i Eva.... a da ne zemam primeri od gipetskite "bozestva" koi se identicni na ovie veruvanja. Od biblijata za voskresnuvanje citame isto taka i za Enoh.
Se sto napravil Isus,napravile i pred nego i posle nego nekoi Bozji pratenici.

Vo Kur'an i Hadisi,spomnata e pojava na lazniot Mesih Dedzal (antihrist),koj ke se pojavi pred Sudniot den kako naj golemo iskusenie za covekot. Ke ima mok da ozivuva duri Mrtvi,ke pravi cuda... spored ova,istiot toj Antihrist e onoj koj ja izmislil Dogmata vo Hristijanstvoto i "bozestvenosta" na Isus. Veruvanje vo Bogo-covek,bidejki koga toj ke se pojavi,za sebe ke tvrdi deka e bog,kako na toj nacin bi privlekol golem broj Hristijani.
Isus inaku poveke pati ukazal na toa deka Bog e nevidliv. "Bog e Duh i onie sto mu se klanjaat treba da mu se klanjaat so duh i vistina" na drugo mesto veli "Bog nikoj nikogas ne go videl" (dodeka Isus site go gledale,toj toa im go velel). Na treto mesto veli "A vie ni glasot negov ne ste go slusnale" Isus ova im go velel dodeka go slusale... no Pavle koj bil Otvoren neprijatel na Hristijanite ja donel idejata i dogmata za Bozestvenosta na Isus.

Muslimanite isto go ocekuvaat i Dedzal (kako pojava na LAZEN MESIJA) isto go ocekuvaat i Isus a.s kako praten od Sozdatelot za da ja kaze vistinata te. deka nikoj ne go ubil i toa deka toj ne e Bog. So toa ke go prepoznaat Isus a so tvrdenjeto deka e Bog ke go prepoznaat Antihristot bidejki Bog ne e Covek.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Dzihadom se Bosna brani
Dusmanine stani
Mi nikoga ne diramo
Mi smo Muslimaniiiiiiiiiiiiii!

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
MIKI1,
Golem pozdrav naj prvo do tebe. Se raduvam navistina koga ke vidam otvoreni luge koi na krajno kulturen nacin mozat da debatiraat i da prifatat bez pogani zborovi drug stav.

Temava e "Sto veli Kur'anot za Dzihadot" a otide mnogu daleku. Jas sum gostin i tuka pa ne bi sakal da nered da napravam.Ubavo e da se drzime do temata,ako ve interesira bilo sto,raspolozen sum,kolku sto znam,insAlkah (ako dade Gospod),ke odgovoram ima i drugi brakja Muslimani,koi i tie ke odgovorat,ke prasame sto ne znaeme....

Sto se odnesuva do Vistinata. Sekoja religija za pripadnikot na taa religija e Vistinata. No edno e tocno,deka ne se site religii Vistinata,oti,imaat sosema sprotivni ucenja. Sto se odnesuva do moralot i megjureligisko pocituvanje,pravenje dobri dela,toa site go ucat,no,site se razliciti vo poimanjeto na Boga/Sozdatelot/Kreatorot.

Hristijanite veruvaat vo Mesijata (Isus) kako Bog. Dokazi za toa se cudata i cudnoto ragjanje. Jahudiite (Evreite) i tie se vo ocekuvanje na Mesijata,no ne e toa Isus. Spored Islamskite istrazuvanja i ucenja,Evrejskiot Mesija e zapravo Antihristot (Dedzal).
Muslimanite veruvaat vo TVORECOT/SOZDATELOT-OTECOT. I NIKOJ DRUG. Nitu sinot,nitu Isus nitu Muhammed nitu Mojsie.... ja sledat nivnata poraka i gi pocituvaat site pod ednakvo,no nitu eden od niv ne smetaat za Bog. Muslimanite veruvaat vo ONOJ koj go pratil i Isus i Mojsie i Muhammed... vo onoj kogo go Obozavale i Isus i Muhammed i Mojsie.....
Site Bozji pratenici veruvale i povikuvale vo Vera vo EDEN BOG. Muslimanite do toa se drzat.

Prvite dve veruvanja nemaat nikakva vtemelenost nitu podloga nitu dokaz. Dokaz za Trojstvoto i sami znaete deka NEMA. Cuda pravele site Bozji pratenici. Pokraj Isusovoto a.s cudesno ragjanje i sozdavanje,imase uste nekolku takvi cudni ragjanja. Primer Adam i Eva.... a da ne zemam primeri od gipetskite "bozestva" koi se identicni na ovie veruvanja. Od biblijata za voskresnuvanje citame isto taka i za Enoh.
Se sto napravil Isus,napravile i pred nego i posle nego nekoi Bozji pratenici.

Vo Kur'an i Hadisi,spomnata e pojava na lazniot Mesih Dedzal (antihrist),koj ke se pojavi pred Sudniot den kako naj golemo iskusenie za covekot. Ke ima mok da ozivuva duri Mrtvi,ke pravi cuda... spored ova,istiot toj Antihrist e onoj koj ja izmislil Dogmata vo Hristijanstvoto i "bozestvenosta" na Isus. Veruvanje vo Bogo-covek,bidejki koga toj ke se pojavi,za sebe ke tvrdi deka e bog,kako na toj nacin bi privlekol golem broj Hristijani.
Isus inaku poveke pati ukazal na toa deka Bog e nevidliv. "Bog e Duh i onie sto mu se klanjaat treba da mu se klanjaat so duh i vistina" na drugo mesto veli "Bog nikoj nikogas ne go videl" (dodeka Isus site go gledale,toj toa im go velel). Na treto mesto veli "A vie ni glasot negov ne ste go slusnale" Isus ova im go velel dodeka go slusale... no Pavle koj bil Otvoren neprijatel na Hristijanite ja donel idejata i dogmata za Bozestvenosta na Isus.

Muslimanite isto go ocekuvaat i Dedzal (kako pojava na LAZEN MESIJA) isto go ocekuvaat i Isus a.s kako praten od Sozdatelot za da ja kaze vistinata te. deka nikoj ne go ubil i toa deka toj ne e Bog. So toa ke go prepoznaat Isus a so tvrdenjeto deka e Bog ke go prepoznaat Antihristot bidejki Bog ne e Covek.
Неколку коментари кон твојот пост:

- на форумов, пишувам постови за верата која ја исповедам и колку е можно избегнувам непристојни изрази иако сум бил во состојбва тоа и да го сторам;
- за односот кон другие религии и верници, мојата вера ме учи на трпение и толерантност: штом Бог допуштапосотење и на други вери и верници, тоа за мене е волја Божја;
- да, сите религии имаат свое видување за Бога а некои од нив не ни познааваат никаков Бог;
- да, јудејскиот месија ќе биде токму антихристот, па тоа е повеќе од јасно, а текот од настаниве во светот на тоа и укажуваат;
- јас, посредно, знам дека има доказ(и) за Света Троица и за тоа подоста имам пишувано на форумов;
- Исус. Синот Божји, во овој свет е роден надприродно а на Небесата е роден од Отецот, а Адам и Ева воопшто не се родени-тие се создадени;
- православните христијани веруваат во Еден Бог, во Три ликови/личности-Отец, Син и Свет Дух, единствени но неслиени.
- нелогично е да кажеш дека догмата за Исусовата божја природа ја измислил антихристот: антихристот сеуште не е роден (да беше роден, јудеите ќе трубеа по целата Вселена за тој настан!) а догмата за двојната Исусова природа е составена од Светие Оци на Вселенските Собори;
- ме тераш да барам цитати, во кои самиот Христос за Себе вели дека е и Учител и Господ и Бог-за мене лично, тука нема никаква дилема-да, Он е и Учител и Бог и Господ;
- како можеш да тврдиш дека Исус не е убиен , кога за тоа ни сведочат евангелистите, т.е. дел од Апостолите Христови? А антихристот нема да биде разобличен од Христа (оти не ни има потреба од тоа) туку ќе биде разобличен од Илија и Енох, кои се живи земени на Небесата и кои живи и ќе бидат вратени на Земјава, за да го критикуват однесувањето од нечстивиот. Нечестивиот ќе ги убие и нивните тела 3 дена ќе лежат непогребани на улиците од Ерусалим. Илија и Енох ќе бараат од нечестивиот на направи чудо, т.е. во тие последни, суви, сушни и неродни години, од нечестивиот ќе се очекува чудо со кое тој ќе створи плодна и родна година. Но, бидејќи е лажен бог и месија, не ќе може да создаде никакво чудо, а токму таа негова неспособност ќе биде причина за откажување на послушноста на народот кон него (кон нечестивиот) па дури и јудеите ќе станат христијани и тогашните хриситијани пак, неможејќи да ја трпат тиранијата од антихристот, иако сеуште неспреми и неочистени, ќе молат за што поскоро доаѓање Христово во Светов.

Ете, тоа вистината која јас ја исповедам.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
toa e vistina? apsolutna vistina za vjek i vjekov? a muhammed s.a.w.s ne go priznavas, na Ediniot Bog mu dodavas pridruznici???Toa e Golem grev.ja rekov procitaj go Kuranot za ljubov kon znaenjeto, od znaenje nema zijan, procitaj gi hadisite pa ke vidis koja ubavina e Islamot!!

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ако моето однесување и прифаќање на Христа за мој Бог е тежок грев, тогаш, многу љубам да живеам во и со таков грев.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Golem pozdrav do tebe Prijatele.

- да, јудејскиот месија ќе биде токму антихристот, па тоа е повеќе од јасно, а текот од настаниве во светот на тоа и укажуваат;
Mnogu me raduva sto sme svesni na toa.

- Исус. Синот Божји, во овој свет е роден надприродно а на Небесата е роден од Отецот, а Адам и Ева воопшто не се родени-тие се создадени;
- православните христијани веруваат во Еден Бог, во Три ликови/личности-Отец, Син и Свет Дух, единствени но неслиени.
Okolu objasnuvanjeto na Trojstvoto,mnogu golemi teolozi ednoglasno kazale deka ne se objasnuva. Da se dokaze trojstvoto e da se nacrta Kruzen Cetiriaholen Triagolnik. Isus nikade,ama BAS NIKADE ne rekol za sebe deka e Bog. Naprotiv,sekogas Isus velicel Nekoj POGOLEM od Nego. Isus se narekuva kako Gospod,no,toa e samo vo nasiot Jazik. Tamu kade sto vo Biblija na Makedonski Jazik Isus se narekuva kako Gospod,vo drugite prevodi,vo Angliskiot prevod na primer e narecen kako LORD a nikade BOG-GOD. Lord znaci Gospodin,ili Vladar....
Dalje... sozdaden e i Isus vo utrobata na Marija. Sozdatelot,koga nesto sozdava,nitu see nitu znee. Toj veli samo KUN-BIDI ! I toa Biduva.

- нелогично е да кажеш дека догмата за Исусовата божја природа ја измислил антихристот: антихристот сеуште не е роден (да беше роден, јудеите ќе трубеа по целата Вселена за тој настан!) а догмата за двојната Исусова природа е составена од Светие Оци на Вселенските Собори;
Roden e ! Duri 300 godini pred Mojsie ! Toj e dolgovecen,kako stoi vo Hadisite na Resulullah s.a.w.s. Vo Hadisite tocno e opisan negoviot Izgled,deka ke bide so edno oko defektno. Pogledni go pecatot na novcanicata od eden dolar. Tamu pisuva "vo boga veruvame" no vo koj Bog se postavuva prasanje ? Ne se misli sigurno nitu na Isus nitu na Allah. Na toj isti dolar se naogja na vrvot edno oko,okolu osvetleno,cie svetlo simbolizira letecka cinija a koj pecat e povrzan so brojot 13. Od drugata strana na istata novcanica ima orel koj so klunot drzi eden slogan na koj pisuva "E pluribus-unum" sto znaci "Odvojan od site-eden" ili razlicen od drugite.... Nad piramidata pisuva "Novus ordo seclorum" sto znaci "Nov svetski poredok" poredok na koj lider e licno Antihristot. Dolu pisuva "Annuit Coeptis" sto znaci "Nasa zavera".
Negov se izum i Leteckite Cinii i seta ovaa tehnologija koja denes ja poseduvame,koja,ne e za nase dobro,tuku za kontrola nad svetot. Toj e,kako sto kazav,dolgovecen... Ako e roden 300 godini pred Mojsie,do denes ima 3.000 godini.Ziveel so sekakvi civilizacii i so tehnologija e stotinagodini ponapred od nas.
http://www.milenko.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=413&PN=1
Tuka mozes da vidis poveke podatoci,inaku,mozes i tamu da pisuvas :)

- ме тераш да барам цитати, во кои самиот Христос за Себе вели дека е и Учител и Господ и Бог-за мене лично, тука нема никаква дилема-да, Он е и Учител и Бог и Господ;
Ucitel da. Nikoj ne ospori za toa. Uciteli za svojot narod bile i Mojsie i Muhammed i Davud i Solomon.... i site Bozji pratenici. Isto bile i spasiteli,bile patot i vistinata,bile vladeteli,godpodini i gospoda.... no Bogovi,nikoj ne bil,ni Isus a takov citat,kade sto Isus veli "Jas sum Bog" akonajdes,ete mene racunaj me za Hristijanin. So Garancija znam deka NEMA.

- како можеш да тврдиш дека Исус не е убиен , кога за тоа ни сведочат евангелистите, т.е. дел од Апостолите Христови?
Ne e Ubien. Zatoa sto nema APSOLUTNO NIKAKVA LOGIKA,bas toa. Sozdatelot,koj moze da prosti i koj prostuva i den denes dodeka gresime,ne treba da zrtvuva nikogo zaradi necii grevovi,pogotovo sinot i toa ednoroden,kako veruvate... Sozdatelot go sakase Isus i si go spasi,go vozdigna na tretoto nebo,kako stoi vo predanijata a na mestoto negovo,ubien e onoj koj zasluzil taka,te. Juda. Kako sto stoi vo Islamskite literaturi,taka stoi isto i vo edno od Apokrifnite Evangelija,te. Evangelie po Barnabi.
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]215 [/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
Kad se vojnici sa Judom privukoše blizu mjesta gdje je bio Isus, Isus začu približavanje mnoštva naroda, zato se on sa strahom povuće u kuću. A jedanaestorica su spavali.
Tad Bog videći u opasnosti svog slugu naredi Gabrielu, Mihaelu, Rafaelu i Urielu, svojim izaslanicima, da uzmu Isusa sa svijeta.
Sveti anđeli dođoše i izvukoše Isusa kroz prozor koji gleda na Jug. Oni ga otkriše i smjestiše u treće nebo u društvo anđela koji vječno slave Boga.
[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]216 [/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
Juda uđe hitro u sobu prije svih, odakle je Isus uzdignut. A učenici su spavali. Nato je čudesni Bog čudesno djelovao tako da je Juda bio tako izmijenjen u govoru i licu nalik Isusu da smo mi vjerovali da je on Isus. A on je, probudivši nas tražio gdje je gospodar. Mi smo se tome čudili i odgovarali: "Ti gospodaru, si naš gospodar; zar si nas sad zaboravio?"
A on, smješeći se reče: "Pa jeste li ludi pa ne znate da sam ja Juda Iskariot!"
I dok je on ovo govorio vojnici uđoše i spustiše svoje ruke na Judu, jer je on po svemu bio sličan Isusu.
Mi, pošto smo čuli šta Juda kaže, i vidjevši mnoštvo vojnika, pobjegosmo kao izvan sebe.
A Ivan, koji je bio umotan u laneno platno, se probudi i uteče, a kad su ga vojnici ščepali za laneno platno, on ostavi laneno platno i pobježe go. Jer Bog je čuo molitvu Isusovu i spasio jedanaestoricu od zla.
[/FONT]
Za da ne zavzemam mnogu mesto,nema da prodolzam.Ova e toa sto od prilika go zboruva i Islamot,sto se odnesuva do "voskresnuvanjeto".

I Isus e isto taka ziv zeden od Zemjata i seuste smrt nema vkuseno,toa e i edna od pricinite za vtoroto doagjanje. Sekoe zivo bitie ke vkusi smrt.
2.Da demantira deka go ubile.
3. Da demantira deka e Bog.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Možda bi se držao principa da treba kamenovati ženu do smrti ukoliko na prvoj bračnoj noći otkriješ da nije djevica (takvo pravilo stoji u Bibliji, ne piše nigdje: ovo pravilo više ne važi, bar ne u Bibliji). Uglavnom - svi vele da se baziraju na Bibliji, i da je uvažavaju 100%, ali zapravo svaka Hrišćanska religija ručno bira ono što će poštovati iz te knjige, i tome daju različit prioritet (Mojsijevi zakoni i načela Starog zavjeta, Sv. Trojstvo, čista i nečista hrana, dan svetkovanja, spašavanje djelima ili vjerom, novčani prilozi crkvi itd. itd. itd.).
sad ispada da su se ljudi ubijali iz razonode dok Isus nije dosao i rekao da to ne valja.

Член од
13 септември 2008
Мислења
70
Поени од реакции
1
Citajki gi site vasite misljenja bi sakala na nekoi od niv da dadam komentar. Prvo sakam da kazam deka i vo Stariot Zavet site prorostva se odnesuvaat na doaganjeto na Isus, na jagneto Bozjo koe ke go dade svojot zivot za spasenieto na svetot.
Isus i samiot veli deka ne e dojden da go izmeni zakonot, tuku da go ispolni. Toa se odnesuva na Mojsieviot zakon.
Soul-Of-Space velis deka hristijanite go prekrsuvaat zakonot so obozavanje na sliki, no koi hristijani? Tocno deka e zabraneto idolopoklonstvo, no tie sliki koi ti gi spomenuvas gi ima vo pravolavieto, a ne kaj site hristijani.
Ponatamu, sakam da kazam deka samiot Isus veli za sebe: Jas sum pocetok i kraj, alfa i omega. Isto taka veli: Se sto ke pobarate od otecot vo moe ime, ke vi se dade.
Sakam da kazam deka Isus e Sin Bozji, spored naseto veruvanje, koj sto postoi uste pred sozdavanjeto na svetot.
A sto se odnesuva do antihristot sto ke dojde pred vtoroto Hristovo doaganje, vo Biblijata se veli deka ke moze da pravi cuda, bidejki i lucifer bil angel. Ke moze se da imitira, osven samoto Hristovo doaganje koe vo eden mig ke go vidi celiot svet.
Da ne dolzam, toa se samo nekoi kratki moi razmisluvanja, spored verata koja me uci na toa.
Sepak, temata mislam deka e druga, pa bi sakala da znam,bidejki ne sum zapoznaena, sto veli Koranot za vtoroto Hritovo doaganje.
Isto taka, vo nekoja tema lucajno procitav deka vo Koranot se veli deka site muslimani se povikuvaat na dzihat, odnosno da gi pokorat site onie koi ne se muslimani i koi nema da go prifatat muslimanstvoto. Mozebi sum greska, no ako nekoj znae bi sakala da mi odgovori sto e vsusnost namerata na dzihatot. Tocno e toa sto sum go procitala ili ne?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Големиот Џихад е борба против цопствените страсти, а малиот џихад е да се браниш во случај на напад, како напад таква адекватна одбрана, ако некој не разбира друг јазик освен насилство треба со сила да се возврати на насилие, инаку Џихад значи напор да се бориш против се она што те прави слаб и подложен на гревови и угодувања на телото.Џихад е и да се каже вистината на неправеден владетел.Имав запишано имаше неколку објаснувања на тој поим во арапскиот јазик ама сега по сеќавање ова.

Kajgana Shop

На врв Bottom