А каде е Мухамед споменат во Библијата? Мухамед е роден некои 5 века после оформувањето на Библијата и нелогично е да биде споменат во таа света книга.
Iako temava e druga,jas ne sum kriv
samo ke odgovoram na prasanjevo.
-------------------------------
Ako te prasam sto veli biblijata za Muhammed a.s bez malku dvoumenje ke mi odgovoris "Nisto" kako sto mi odgovarale,luge,koi bez somnenie gi poznavaat religiite poveke od tebe. Deka e Biblijata izmeneta,neznam dali ima pogolem dokaz od toa sto ne pisuva nisto za Muhammed a.s. Zboruva za tolku bezvezni raboti (se izvinuvam) a nisto za covekot koj e odgovoren za stvaranje na drustvo,koe e raspostraneto sirum svetot a koe go socinuvaat Milijoni vernici koi go sledat nego.Covek koj tolku ubavo zboruva za Isus i za negovata majka Marija. Covek koj gi priznava i ne gi osporuva cudata koj Isus gi izveduval,naravno so Bozja dozvola ? NELI MNOGU PROPUSTILE APOSTOLITE ?
Svestenicite,tvrdat deka postojat iljadnici prorocanstva koi go najavuvaat Isusovoto doaganje. Nas ne ni treba nitu edno,nie veruvame vo Isus a.s (Isa).
Pomegju tie prorocanstva (prasan e svestenikot) dali ima barem edno prorocanstvo,vo koe Isus e spomnat po ime ? Terminot Mesija,preveden kako Hrist,ne e ime,tuku e nadimak. Dali postoi prorocanstvo kade sto veli deka negovata majka ke se vika MARIJA ? Deka ke se rodi za vremeto na kralot Harod itn itn. ? Nema takvi dela ! Kako togas,zaklucuvate deka prorocanstvata se odnesuvaat na Isus ? Svestenikot odgovara: "Prorocanstvata se slika na ona sto ke se sluci vo idnina.Koga stvarta,stvarno ke se pojavi,nie gledame vo ova prorocanstvo,zivo ispolnuvanje na ona sto e pretskazano"
Ako vam vi e zadaca,da nad iljada prorocanstva opravdate so tvrdenje na ispravnosta na Isus,zasto nie da ne prifatime potpolno isto pravo za Muhammed s.a.w.s.
Na kogo se odnesuva slednovo prorocanstvo: ""Podignut cu im proroka izmedju njihove brace, kao sto si ti. Stavicu svoje rijeci u njegova usta, da im kaze sve sto im zapovijedim." ??
Sigurno "na Isusa" odgovori. No prasanje je ZOSTO ? Dali e spomnat nekade Isus ? Dali e ova prorocanstvo slika na Isus ? Ni naj malku. Pazi,naj vazni zborovi vo ova prorocanstvo se "KAO STO SI TI" "KAKO STO SI TI" "KAKO TEBE" -"KAKO MOJSIE" DALI E ISUS KAKO MOJSIJE ??? NA KOJ NACIN BIL KAKO MOJSIJE. Svestenikod na ova odgovori: Mojsije bil Evrein i Isus bil Evrein Mojsije bil Prorok i Isus bil Prorok... Radi toa Isus bil Kako Mojsie. Dali e mozno ni svestenikot tolku da ne znae ? Dali ima slicnost edna so druga,pomegju Mojsije i Isus ??? Nema. Ako se ovie edinstveni dva kriterij za dokazuvanje na prorocanstvoto vo povtoreniot zakon 18:18 vo toj slucaj kriteriumot bi mozel da odgovara na bilo koj od slednive bibliski licnosti posle Mojsije: Samuel,Izaija,Ezekija,Daniel,Hosea,Joel,Malahija,Ivan krstitel itn. Zatoa sto site bile Evrei i site bile Proroci. Zaklucokot e deka Isus naj malku bil kako Mojsije,ako gresam,koregirajte me.
Tri razliki:
Kako prvo,Isus ne e slicen na Mojsije,zatoa sto spored vas Isus e bog a Mojsije ne bil. DALI E TOCNO ?
2.Isus,spored vas,umrel za otkup na coveckite grevovi no Mojsije nemal potreba da se maci za grevovite na narodot. DALI E TOCNO ?
3.Isus bil vo pekolot na 3 dena,Mojsie nemal potreba tamu da odi. DALI E TOCNO ?
No,ova ne e celata vistina vo prorocanstvoto,ovie se raboti na uveruvanje,na koe i decata mozes da gi uveris.
Tatko i Majka.
1.Mojsije imal tatko i majka i Muhammed a.s isto taka imal tatko i majka,no Isus imal samo majka a ne i tatko covek. DALI E TOCNO ?
2.Mojsije i Muhammed se rodile na normalen,priroden nacin tj. od fizikalna vrska pomegju covek i zena.Isus e stvoren so posebno cudo. DALI E TOCNO ?
3.Mojsije i Muhammed bile ozeneti i imale deca.No Isus nemal zena nitu deca. DALI E TAKA ?
4. Dvajcata... i Mojsije i Muhammed,umrele so prirodna smrt,a po hristijanski izvori Isus e ubien nasilno. DALI E TOCNO ?
5.Mojsije i Muhammed se zakopani vo zemja a spored vas Isus se odmara na neboto. DALI E TOCNO ?
"PODIGNUCU IM PROROKA IZMEU NJIHOVE SABRACE, KAO STO SI TI...." Naglasokot e "Izmedju njihove sabrace." Mojsije i negoviot narod ovde se nasloveni kako rasen entitet,a kako takvi nivnite "sabrace" se bez somnenie Arapite.
Vidite,svetata biblija zboruva za Ibrahim a.s (Abraham) kako Bozji prijatel. Ibrahim imal dve zeni-Sara i Hadzera. Hadzera (hagara) mu rodila na Ibrahim sin-negoviot prvenec. "...A Abram (11) SINU STO MU GA RODI HAGARA NADJENU IME JISMAEL." (Ismail, alejhisselam)" (Postanak, 16:15) "Uzme zatim Abraham SVOGA SINA, Jismaela..." (Postanak, 17:23) "A NJEGOVU SINU Jismaelu bijase trinaest godina kad ga obreza." (Postanak, 17:25) Se do dobata od 13 godini Ismail a.s bil EDINSTVEN sin,seme Ibrahimovo.Bog mu podaruva na na Ibrahim a.s drugi sin so SARA po ime Isak a.s (Ishak) koi bil mnogu pomlad od negoviot brat Ismail a.s. ARAPI I EVREI. Ako Ismail i Isak se sinovi na eden tatko,tie se brakja. Taka decata na edniot brat se "SABRACE" na drugiot brat. "I pred licem drugih on ce stan podici." (Postanak, 16:12) "Zatim izdahnu; umrije i bi pridruzen svojim precima." (Postanak, 25:17) Isakovite deca se bratucedi na Ismailovite. Na slicen nacen Muhammed a.s poteknuva od Izraelcanskite bratucedi,zatoa sto toj e poteklo na Ismail a.s sin Ibrahimov a.s. "PODIGNUCU IM POSLANIKA IZMEU NJIHOVE BRACE" (Pon. zakon, 18:18)
"...I STAVICU SVOJE RIJEcI U NJEGOVA USTA..."
Sto znaci da se stavat moite zborovi vo necija usta ? Koga bi ve ucel jas Arapski jazik koj vam ne vi e poznat i ako vi velam da gi povtoruvate zborovite odkako ke gi izgovoram jas na primer: Kul huvallahu ehad.Allahus-Samed.lem jelid ve lem juled,ve lem jekun lehu kufuven ehad. Neli na ovoj nacin bi gi stavil moite zborovi vo vasata usta ? OVDEKA PATEM I ZA ONIE KOI NE JA ZNAAT ISTORIJATA KAKO NASTANAL ISLAMOT. Istorijata ni kazuva deka Muhammed a.s imal 40 godini. Bil vo pesterata,tri milji severno od gradot Mekka.Toa bila 27 nok od Muslimanskiot verski praznik ramazan.Vo pesterata melekot Dzibril mu naredil na negoviot majcin jazik: "IKRE"-Sto znaci "UCI" ili "CITAJ" ili "PROGLASI" ili "RECITIRAJ" Muhammed a.s preplasen i vo svojata zbunetost odgovoril: "Me ene bi kari'in." Sto znaci: "Ja ne znam da citam!" Melekot mu nareduva po drug pat.So isti rezultat. Po tretiot pat Melekot (Angelot)prodolzil:"Ikre' bismi Rabbikellezi halek." Sega Muhammed s.a.w.s svakja ona sto se bara od nego,da povtoruva. I toj gi povtoruval zborovite,onaka,kako sto mu bile staveni vo negovata usta. Ikre' bismi Rabbikellezi halek. 1. citaj, u ime Gospodara tvoga koji stvara, Halekal-insane min 'alek. 2. Stvara covjeka od ugruska! Ikre' ve Rabbukel-Ekrem. 3, citaj, plemenit je Gospodar tvoj, Ellezi 'alleme bil kalem. 4. koji poucava peru, 'Allemel-insane ma lem ja'lem. 5. koji covjeka poucava onome sto ne zna." Ova se prvite 5 aeti koi se objaveni do Muhammed s.a.w.s. Odma posle zaminuvanjeto na Melekot,Muhammed s.a.w.s se upatil kon negoviot dom,preplasen i celiot naznoen. Pobaral od negovata zena Hatidza da go pokrie. Koga se smiril,mu objasnal na svojata zena sto mu se slucilo,taka go uverila taa za negovoto pratenistvo koe bilo veke najaveno. Da ne ja dolzam,prodolzuvajki go ovoj razgovor bi ja videle reakcijata na Poslanikot s.a.w.s i negovata naj mala potreba za lazenje.
Da prodolzam so drugo prorocanstvo. I vaka da mi objasnis i ti so dokaz i argument.
Muhammedovoto Iskustvo vo pesterata Hira,poznata kako Dzebelun-nur - Planina na Svetlosta,i negovoto reagiranje na prvata objava,tocno go Ispolnuva drugoto Biblisko prorocanstvo: "ILI KAO KNJIGA KOJA SE DAJE cO-VJEKU KOJI JE NEPISMEN, GOVORECI: cITAJ OVO, JA TE MOLIM, A ON ODGOVORI: JA NISAM UcEN" Ili po hrvatski prevod na biblija: A dade li se kome ko ne zna citati govoreci: "citaj to!" - On ce odvratiti: "Ne znam citati." (Izaija 29:12)
Treba da zaprimetime deka nemalo Arapska biblija vo sestiot vek po hristijanska era,koga Muhammed s.a.w.s propoveduval. Osven toa,toj bil nepismen,neobrazovan. Nitui edno covecko bitie nego poducilo.Nego go ucel STVORITELOT. Ve ma jentiku 'anil-heva. 3. On ne govori po hiru svome- in huve illa vahjun juha. 4. to je samo Objava koja mu se obznanjuje, 'allemehu sedidul-kuva. 5. uci ga jedan ogromne snage." (casni k*r'an 53: 3-5)
Uste edno prorocanstvo: "A ne bude li tko poslusao mojih rijeci, sto ih prorok bude govorio u moje ime, taj ce odgovarati predamnom."
Zarem ne ve plasi ova strasna opomena. TAJ CE ODGOVARATI PRED MNOM. Allah znael deka ke ima luge,koi lesnoumno ke go izmenat noviot zavet (evangelieto) pa mudro se posluzil i vo stariot zavet.
Otvori bilo koe Qur'ansko sure (poglavje) od Qur'anot. Sekoe pocnuva so zborovite: "Bismillahir Rahmanir Rahim" "Vo imeto na Boga,Milostiviot,Somilosen" " ... MOJIH RIJEcI, STO IH PROROK BUDE GOVORIO U MOJE IME." Vo cie ime se molat Hristijanite: Vo imeto na otecot,sinot i s.duh.Vo imeto na trojca.
IMA LI NEKOJ STO MOZE NA DRUG DA IM GI PREPISE GORNITE CITATI (PROROCANSTVA) ?? SIMEON ???
Na kogo se odnesuva ova: "POZNACETE IH PO NJIHOVIM RODOVIMA. ZAR SE S TRNJA BERE GROZDJE, ILI S DRAcA SMOKVE? TAKO SVAKO DOBRO STABLO RADJA DOBRIM RODOM. SVAKO STABLO AKO NE RADJA DOBRIM RODOM, SIJEcE SE I BACA U OGANJ. DAKLE: PREPOZNAT CETE IH PO NJIHO-VIM RODOVIMA." (Matej, 7:16-20) ?
Ova: "Ako me volite drzat cete se mojih naredbi, a ja cu se moliti Ocu i On ce vam dati drugog Utjesitelja koji ce biti s vama zauvijek." (14:15-16).
Ova: "Ali Utjesitelj, koji je duh istine, koga ce Otac poslati u moje ime, potsjetit ce vas svemu sto sam vam govorio" (14:26).
Ova: "Kad vam on, duh istine dodje, vodit ce vas prema potpunoj istini, posto on ne govori od sebe, nego govori ono sto cuje, i reci ce vam o stvarima koje tek trebaju da dodju.'(16:13).
Na kogo se odnesuvaat ovie citati ?