Што бараат атеисти на форум за религија?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Дај биди троа по креативен, немој со ваквија финти „...А ла DBack...„....:P
Не се финти Мики, факти се. А сеа дали биле ала овој или ала....небитно.
Секако е креативно со финти ала протестант да кажеш дека атеистите се верници. ;)

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не се финти Мики, факти се. А сеа дали биле ала овој или ала....небитно.
Секако е креативно со финти ала протестант да кажеш дека атеистите се верници. ;)
Па то ти велам бе Атеист: атеистите веруваат дека Бог не постои и ради то, они са појаки верници и од верните, оти за да верувам во Бога, не ми треба напор, а за да не верувам во „нешто„ кое постои, за то, требит напор: тврдоглавост и инаетење, кои трошат енергија...:P

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Па то ти велам бе Атеист: атеистите веруваат дека Бог не постои и ради то, они са појаки верници и од верните, оти за да верувам во Бога, не ми треба напор, а за да не верувам во „нешто„ кое постои, за то, требит напор: тврдоглавост и инаетење, кои трошат енергија...:P
Тоа болдот е норна лага и протестанстска финта. Не постои верување дека нешто не постои,
а ако сакаш игри на зборови, јас велам Христијанството не е вера, туку е неверување дека бог не постои. Посебно кај тебе тоа е факт, бидејќи тебе ти е несватливо и не веруваш дека бог не постои.
Ако вака ги дефинираме тогаш ок, јас сум верникот а ти си неверникот.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Игрите со зборој, со турање или вањеде негации кај требит и кај не требит, ништо суштински не објаснуваат и не менуваат...Атеистите си продужуваат да не веруваат, иако цели цивилизации пред нив, веруваа во Бог или вакви и такви божества.

А ако, како велиш, „..не постои неверување дека нешто не постои....„, што е тогаш атеистичкото неприфаќање на Божјото постење?....

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.097
Поени од реакции
9.412
Eisenhorn, па ако имаше јасни, недвосмислени и егзакни докази дека Бог постои, тогаш ниту теистите ќе беа верници, ниту атеистите. Едноставно и едните и другите ќе знаеа дека Бог постои.
Од друга страна, ако имаше јасни, недвосмислени и егзакни докази дека Бог не постои, тогаш повторно и едните и другите немаше да има потреба да веруваат, туку ќе знаеа дека Бог не постои. Но, баш затоа што такви „математички“ докази нема, затоа таа дебата постои веќе со векови не само меѓу тинејџерите по форумите, туку и меѓу врвните научници, доктори по наука, нобеловците итн.
ОК, докази нема. Значи не постои.

Нешто ми е чудно дека семоќниот, сеприсутниот, сезнаечкиот надприроден створител на нас несовршените да не ни даде јасен знак дека недвосмислено постои.
Зошто ти не веруваш во Амон Ра? Можноста тој да постои е еднаква на можноста да постои твојот Јахве.

Со самото исклучување на Бог, атеистите по дифолт се принудени да веруваат во други работи, како на пример:
- Случајно настанување на Универзумот (или негово вечно постоење)
- Абиогенеза - Случано настанување на животот
- Дарвинизам (дека генетските слепи мутации создале од амеба - човек)
- Натурализам (филозофско гледиште што вели дека природните закони се единствените оперативни сили околу нас и дека не постои ништо повеќе или над тоа, дека тие и само тие се двигатели и креатори на Универзумот)
Забораваш на најбитните работи.

1. Не сме принудени. Можеме да кажеме „не знам, еден ден науката ке даде одговор“ и да си продолжиме со животот (наместо да се замарам дали ке ме казни невидливиот семоќен перверзњак кој ме следи цело време и се лути кога се плескам со девојка ми дека не сме во брак).

2.
Се од наведеното е теорија која самата остава можност да биде докажана како точна или погрешна. И нема никаков срам во тоа. На најголемите подржувачи на било која од тие теорији дај му докази дека е грешка и ке ти заблагодари и ке се ракува со тебе среќен што дознал нешто.

Верата во бог не остава таква можност. Верата го велича слепото верување без барање докази.

Јас не можам да го прифатам тоа.

Да прашаш некого дали верува дека постојат вонземјани е исто како и да го прашаш дали не верува дека постојат? ......................Тетка Вера е наша неизбежна комшика :)
Пријателе, друго е јас да ти верувам тебе дека ке ме однесеш со кола каде треба и да не ме акнеш у бандера а друго е да верувам во невидлив створител за кој нема никаков доказ дека постои.
Ти возиш со години, имаш возачка и колата (ваљда) ти поминала технички преглед.

Зошти ти застануваш на црвено? Зошто не пропичиш и не се надеваш дека господ нема да те спои со шлеперот од спротива?

Заради здрав разум колега. Заради истиот разум коге ти е болно дете го ношиш на лекар а не се молиш на господ да го излечи.

Значи ти не веруваш туку се надеваш дека докторите благордареејки на своето школуваше, знаеше, пракса и искуство ке го спасат детето.

Не ли си приметил дека никој не станал хирургг со милитва на бог да го направи хирург туку со напорна работа?

А има докази дека Бог не пости?
Вера брат само веруваш дека не постои,не знаеш,веруваш
Колега веке ти одговорив, и разложив во две посебни реченици што е верување а што одсуство на вера.

Ако не разбираш мора да се правиш наудрен со сила али еве пак:
Атеизмот е вера колку што апстиненција е секс поза.
Одсуство на вера е неверување. Значи не може да биде вера.
Немање секс е апстиненција. Значи не може да биде секс поза.

Капиш?

Ajde vaka prijatele......
Velish deka neveruvash deka Bog postoi.....taka?
Ti postoish li?....
Odgovori i kje ti dadam dokaz deka Bog postoi za da veruvash i vo nego.
Постојам. Тука сум, се гледам, осеќам она што ме боли, можам да се допрам...........

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Игрите со зборој, со турање или вањеде негации кај требит и кај не требит, ништо суштински не објаснуваат и не менуваат...Атеистите си продужуваат да не веруваат, иако цели цивилизации пред нив, веруваа во Бог или вакви и такви божества.

А ако, како велиш, „..не постои неверување дека нешто не постои....„, што е тогаш атеистичкото неприфаќање на Божјото постење?....
Менвит и то многу. Значи по таа логика ти си верник во биг бенг. Веруваш дека не се десил. И да не одиме со вербална и ментална гимнастика натаму. Те познавам, знам дека си бистар дечко, и дека ваква игра на зборови не придонесува за дискусија.
Ете болдот е тоа што ти го кажувам, тоа е вистинскиот израз. Е зошто? Јбг, секој од свои причини но тоа е друга тема за дискусија.
Тие цивилизации не го имаа Јахвета за бог, зошто ти не веруваш во некое од тие божества на тие некогашни цивилизации? Или треба можеби да кажам “зошто ти веруваш дека ниедно друго божество освен Јахве не постои“?

Да се осврнам на темава: Што бараат атеисти на форум за религија?

- Да ги симнат ваквите небулози во врска со атеистите припишувајќи се и сешто кон атеизмот.
- Да не не замарате со вашите богови, ангели, демони, светии, пророци, рај, пекол, свети книги...... ако тие вас ви вршат работа бе луѓе, никој не ве убедува да престанете да верувате, ама не ги убедувајте другите како само вашето верување е исправно. Се плашите од својот бог? Плашете се, не ги плашете другите. Се плашите од вашиот отпаднат ангел? Гледајте да не потпаднете под негово влијание, не го натурајте на другите. Ако си ги почитувате нормите од вашата книга, не ги натурајте на другите. Никој не е помалку или повеќе човек, ако не ја следи вашата религија.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
ОК, докази нема.

Нешто ми е чудно дека семоќниот, сеприсутниот, сезнаечкиот надприроден створител на нас несовршените да не ни даде јасен знак дека недвосмислено постои.
Значи не постои.
Во ред е да ти е чудно. На секого нешто му е чудно, нејасно. Не може на секого се да му е јасно. Но не треба работите кои нам не ни се јасни, да бидат основа на нашите заклучоци.
Но еве, ќе те прашам и тебе како што сум прашал десетици атеисти претходно. Какви се твоите очекувања за тој јасен знак дека Бог недвосмислено постои? Јас можам да ти редам еден по еден од оние знаци кои мене ми се јасни и убедливи, да трошам време куцајќи по тастатурава, а ти во една реченица да ги одбиваш сите велејќи: тоа мене не ми е убедливо, тој знак не е доволно јасен и недвосмислен, јас сакам поинаков знак. Затоа однапред те прашувам, каков треба да биде тој знак? Што очекуваш Бог да направи за да тоа ти биде јасен знак дека тој недвосмислено псотои.

Зошто ти не веруваш во Амон Ра? Можноста тој да постои е еднаква на можноста да постои твојот Јахве.
Затоа што сум убеден дека ткн. Амон Ра не дал никаков доказ дека постои, ниту пак сум убеден дека оние што зборувале за тој Амон Ра останале само на зборови и не дале никаков доказ, ниту пак биле потврдени со некаква потврда од нивниот бог дека тие се веродостојни сведоци за неговото постоење.

Од друга страна убеден сум дека во Библијата има доволно докази дека таа не е плод на човечка имагинација, дека е пишувана од искрени сведоци на Божјите интервенции. И најмногу од се убеден сум во објавата на Исус Христос, во веродостојноста на Неговите чуда и во веродостојноста на Христовото воскресение - како историски настан и единствената разумна причина за почетокот на христијанското движење во 1от век.

ОК, докази нема.
Пријателе, друго е јас да ти верувам тебе дека ке ме однесеш со кола каде треба и да не ме акнеш у бандера а друго е да верувам во невидлив створител за кој нема никаков доказ дека постои.
Ти возиш со години, имаш возачка и колата (ваљда) ти поминала технички преглед.
„Ваљда“ е клучниот збор овде. Има луѓе што имаат стари коли од пред 1994 година и ги регистрираат со подмитување. Од каде знаеш дека нема да налеташ на таков таксист. Јас во 2007 година имав сериозна операција и хирургот што ме оперираше беше штотуку разведен од жена му. Претходниве месеци бевме сведоци на серија самоубиства од кои неколку беа заради „љубовни проблеми“ (раскинувања, триаголници и сл.). Јас на некој начин покажав вера дека неговиот разум ќе остане стабилен.
Очигледно разумот на многу луѓе знае понекогаш, под некакви околности, многу брзо да се измести од нормала. И оние што се качија во авионите 9/11 веруваа дека безбедно ќе слетаат, веруваа дека ваљда во авионот нема така лесно обезбедувањето да пропушти терористи. Тие веруваа во исправноста на авионот, во разумноста на пилотот и во професионалноста на обезбедувањето. Сепак нешто не испадна како што треба и сите до еден загинаа.

Зошти ти застануваш на црвено? Зошто не пропичиш и не се надеваш дека господ нема да те спои со шлеперот од спротива?

Заради здрав разум колега. Заради истиот разум коге ти е болно дете го ношиш на лекар а не се молиш на господ да го излечи.
Точно така. Наспроти многуте предрасуди на атеистите и погрешни претстави за христијанскиот Бог, Тој никаде не вели да не ги почитуваме сообраќајните знаци или да не одиме на лекар кога сме болни и да изнудуваме чудо од Него. Во спротивно не би имало христијани доктори и такви кои студираат медицина. Исто така и во Новиот Завет апсотол Павле спомнува еден лекар по име Лука - од што јасно гледаме дека од самите почетоци на христијанството, христијаните разумно си верувале во Бог и си ја користеле медицината.

D

Daedalus

Гостин
Затоа што сум убеден дека ткн. Амон Ра не дал никаков доказ дека постои, ниту пак сум убеден дека оние што зборувале за тој Амон Ра останале само на зборови и не дале никаков доказ, ниту пак биле потврдени со некаква потврда од нивниот бог дека тие се веродостојни сведоци за неговото постоење.

Од друга страна убеден сум дека во Библијата има доволно докази дека таа не е плод на човечка имагинација, дека е пишувана од искрени сведоци на Божјите интервенции. И најмногу од се убеден сум во објавата на Исус Христос, во веродостојноста на Неговите чуда и во веродостојноста на Христовото воскресение - како историски настан и единствената разумна причина за почетокот на христијанското движење во 1от век.
Докази не се нешта кои се напишани во книга. Докази се директна евиденција дека нештото се случило.
Јас сум сигурен дека во Кодот На ДаВинчи има доволно докази дека Христос не умрел па да воскресне
Јас сум сигурен дека во Сатански Стихови од Салман Ружди има доволно докази дека Џибрил му ги кажувал заповедите на Мухамед.

„Ваљда“ е клучниот збор овде. Има луѓе што имаат стари коли од пред 1994 година и ги регистрираат со подмитување. Од каде знаеш дека нема да налеташ на таков таксист. Јас во 2007 година имав сериозна операција и хирургот што ме оперираше беше штотуку разведен од жена му. Претходниве месеци бевме сведоци на серија самоубиства од кои неколку беа заради „љубовни проблеми“ (раскинувања, триаголници и сл.). Јас на некој начин покажав вера дека неговиот разум ќе остане стабилен.
Очигледно разумот на многу луѓе знае понекогаш, под некакви околности, многу брзо да се измести од нормала.
Тоа е точно, ти практично вложуваш вера во тоа дека докторот ќе биде во ред. Но таа вера е базирана на рационалана проценка која ја создаваш како резултат на знаењата кои ги имаш за докторите, докторот е практично реален и тука, те оперира, така што валидноста на твојата претпоставка е дека 99.99% нема да се самоубие и да те убие истовремено. Така функционира и науката. Колку поголема е веројатноста феноменот да е објаснат преку некоја хипотеза или теорија, толку поцврста е хипотезата/теоријата. Но, твојата вера во Бога е базирана на 0.000000000(многу нули)1% веројатност.
Така да компарацијата помеѓу верата во докторот и верата во Бога е несоодветна за случајов.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Значи по таа логика ти си верник во биг бенг. Веруваш дека не се десил. .
Споредбава е апсолутно несоодветна: зборувам за верба во надприродно, конкретно и личносно битие (Бог) а не во шпекулативен настан (бууум...).

Значи, зборувам за внатрешна а не за надворешна вера, Ти текнуват?...
--- надополнето: 1 март 2013 во 11:35 ---
Или треба можеби да кажам “зошто ти веруваш дека ниедно друго божество освен Јахве не постои“?
.
На ова, веќе имам одговорено...
--- надополнето: 1 март 2013 во 11:36 ---
Ако си ги почитувате нормите од вашата книга, не ги натурајте на другите.
Де бе, кај запримети такво натурање?...:unsure:
--- надополнето: 1 март 2013 во 11:37 ---
Никој не е помалку или повеќе човек, ако не ја следи вашата религија.
Да де, ама само ако човекот го сведеш на телесно-сетилно битие, а му го убиеш духот....:confused:

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Докази не се нешта кои се напишани во книга. Докази се директна евиденција дека нештото се случило.
За жал немаме видео или аудио записи од античкото време, туку само историски записи и археолошки наоди и на основа на нив можеме да анализираме дали и како се случиле нештата, со веродостојност колку што самите извори дозволуваат.

Јас сум сигурен дека во Кодот На ДаВинчи има доволно докази дека Христос не умрел па да воскресне
Ок, извади ги доказите од книгата во некоја друга тема, па можеме да ги дискутираме.

Но, твојата вера во Бога е базирана на 0.000000000(многу нули)1% веројатност.
Така да компарацијата помеѓу верата во докторот и верата во Бога е несоодветна за случајов.
Верата во Бог има неспоредливо помалку нули (после запирката) од атеистичкото верување во случајното создавање на Универзумот и животот. Веројатноста да од големата експлозија (или кој било друг случаен настан/процес) настане Универзумот, планетата Земја со сиот свој биодиверзитет и човекот, е неспоредливо помала и од веројатноста да од експлозија во некоја печатница настане енциклопедија Британика. Впрочем само во 46те хромозоми кај човекот има информации еквивалентни на 250.000 книги (секоја книга во просек од по 230 страни, секоја страна 400 зборови, и секој збор од 8 букви). Зарем сето ова настанало случајно? Колкава е веројатноста? Каде има повеќе нули зад запирката, во теистичката или во атеистичката веројатност? За што е потребно поголема вера?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Споредбава е апсолутно несоодветна: зборувам за верба во надприродно, конкретно и личносно битие (Бог) а не во шпекулативен настан (бууум...).
Верување е мики верување, а неверувањето не е и никогаш не може да биде верување во опозититот. Бистар си ќе сфатиш. Без разлика дали е шпекулативен настан или не. Мање више и Јахве е шпекулативна појава.
Да де, ама само ако човекот го сведеш на телесно-сетилно битие, а му го убиеш духот....:confused:
Еве го и натурањето. Тоа е саде твој став. Додуше не е ни твој, туку ти е позајмен а ти ко слеп за стап се држиш за него.
Ништо помалку не си ти од било кој телесно-сетилно битие, од било кој кој што верува во друг бог или пак не верува во ниеден.
А не си “богами“ ни Повеќе нешто “духовен“ од некој си друг.

П.С. Натурањето се однесуваше на сите верници (ма која и религија да се). Ако примети Имаше пауза па осврт кон темата.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Мање више и Јахве е шпекулативна појава.
.
Јавхе...Хмм, ај нека е Јахве, иако Црквата не го користи тоа име, ама и Јахве има повеќе очевидци отколку Амон Ра или било кој бог-идол...:sneaky:
--- надополнето: 1 март 2013 во 12:18 ---
Ништо помалку не си ти од било кој телесно-сетилно битие, од било кој кој што верува во друг бог или пак не верува во ниеден.
Атеист,
не ме изедначувај со себе/Тебе...:sneaky:
--- надополнето: 1 март 2013 во 12:18 ---
А не си “богами“ ни Повеќе нешто “духовен“ од некој си друг.
.
Само духовен човек може да препознае духовни луѓе...

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Јавхе...Хмм, ај нека е Јахве, иако Црквата не го користи тоа име, ама и Јахве има повеќе очевидци отколку Амон Ра или било кој бог-идол...:sneaky:
Твое мислење, пардон туѓо прифатено мислење за кое веруваш дека си во право, со кое не морам да се сложам.
Атеист,
не ме изедначувај со себе/Тебе...:sneaky:
Боже сачувај. :D
Само духовен човек може да препознае духовни луѓе...
Па стани духовен човек, ќе ги препознаеш духовните. Мојата духовност тебе не те препознава како духовен.

Kajgana Shop

На врв Bottom