Eisenhorn, па ако имаше јасни, недвосмислени и егзакни докази дека Бог постои, тогаш ниту теистите ќе беа верници, ниту атеистите. Едноставно и едните и другите ќе знаеа дека Бог постои.
Од друга страна, ако имаше јасни, недвосмислени и егзакни докази дека Бог не постои, тогаш повторно и едните и другите немаше да има потреба да веруваат, туку ќе знаеа дека Бог не постои. Но, баш затоа што такви „математички“ докази нема, затоа таа дебата постои веќе со векови не само меѓу тинејџерите по форумите, туку и меѓу врвните научници, доктори по наука, нобеловците итн.
ОК, докази нема. Значи не постои.
Нешто ми е чудно дека семоќниот, сеприсутниот, сезнаечкиот надприроден створител на нас несовршените да не ни даде јасен знак дека недвосмислено постои.
Зошто ти не веруваш во Амон Ра? Можноста тој да постои е еднаква на можноста да постои твојот Јахве.
Со самото исклучување на Бог, атеистите по дифолт се принудени да веруваат во други работи, како на пример:
- Случајно настанување на Универзумот (или негово вечно постоење)
- Абиогенеза - Случано настанување на животот
- Дарвинизам (дека генетските слепи мутации создале од амеба - човек)
- Натурализам (филозофско гледиште што вели дека природните закони се единствените оперативни сили околу нас и дека не постои ништо повеќе или над тоа, дека тие и само тие се двигатели и креатори на Универзумот)
Забораваш на најбитните работи.
1. Не сме принудени. Можеме да кажеме „не знам, еден ден науката ке даде одговор“ и да си продолжиме со животот (наместо да се замарам дали ке ме казни невидливиот семоќен перверзњак кој ме следи цело време и се лути кога се плескам со девојка ми дека не сме во брак).
2.
Се од наведеното е теорија која самата остава можност да биде докажана како точна или погрешна. И нема никаков срам во тоа. На најголемите подржувачи на било која од тие теорији дај му докази дека е грешка и ке ти заблагодари и ке се ракува со тебе среќен што дознал нешто.
Верата во бог не остава таква можност. Верата го велича слепото верување без барање докази.
Јас не можам да го прифатам тоа.
Да прашаш некого дали верува дека постојат вонземјани е исто како и да го прашаш дали не верува дека постојат? ......................Тетка Вера е наша неизбежна комшика
Пријателе, друго е јас да ти верувам тебе дека ке ме однесеш со кола каде треба и да не ме акнеш у бандера а друго е да верувам во невидлив створител за кој нема никаков доказ дека постои.
Ти возиш со години, имаш возачка и колата (ваљда) ти поминала технички преглед.
Зошти ти застануваш на црвено? Зошто не пропичиш и не се надеваш дека господ нема да те спои со шлеперот од спротива?
Заради здрав разум колега. Заради истиот разум коге ти е болно дете го ношиш на лекар а не се молиш на господ да го излечи.
Значи ти не веруваш туку се надеваш дека докторите благордареејки на своето школуваше, знаеше, пракса и искуство ке го спасат детето.
Не ли си приметил дека никој не станал хирургг со милитва на бог да го направи хирург туку со напорна работа?
А има докази дека Бог не пости?
Вера брат само веруваш дека не постои,не знаеш,веруваш
Колега веке ти одговорив, и разложив во две посебни реченици што е верување а што одсуство на вера.
Ако не разбираш мора да се правиш наудрен со сила али еве пак:
Атеизмот е вера колку што апстиненција е секс поза.
Одсуство на вера е неверување. Значи не може да биде вера.
Немање секс е апстиненција. Значи не може да биде секс поза.
Капиш?
Ajde vaka prijatele......
Velish deka neveruvash deka Bog postoi.....taka?
Ti postoish li?....
Odgovori i kje ti dadam dokaz deka Bog postoi za da veruvash i vo nego.
Постојам. Тука сум, се гледам, осеќам она што ме боли, можам да се допрам...........