RocknRolaa
Rafa Para Siempre
- Член од
- 21 февруари 2010
- Мислења
- 6.869
- Поени од реакции
- 9.740
Што ти бре на тебе?!? Како нема наметнување во 21 век? Се читаш ли што пишуваш? Светот е поделен религиски, имотно и културолошки! Кое човештво е слободоумно? У Боцвана слободоумни ли се? Тука кај нас, кој е слободоумен?!?! Едните се ВМРО и не смеат да писнат пред фирерот, а другите се СДСМ-ОВЦИ и препотентно си драпаат газот и презриво гледаат сеир. Кој е тука слободоумен?!?! Никој глава не смее да дигне или да повиши тон. Сите се клањаат на авторитети кои од километар се гледа дека се лажни, корумпирани и наместени!
Нема неуки и прости луѓе?!?! Види ни го просекот на екстерното оценување - цели школи имаат просек 2 (ДВА - доволен) - Луѓе кај нас не знаат името да си го напишат, мислат дека „превентива“ е старогрча божица, а четврта година матуранти ме прашуваат што значи фактографија. Луѓе мислат дека „потенцијално“ значи „заразно“...
Балканот е неук и прост. Да си знаеш, а богами и да си провериш. Да не беше прост и неук немаше да бидеме во вакви гомна во кои пливаме веќе две децении.
А за она со тресењето од ракав, бујрум слика на христијанството во светот, со посебен акцент на субсахарна африка каде „има христијански војни до недоглед“:
Инаку, за информација, САД се непрестајно во војна од 1943 година. НАЈХРИСТИЈАНСКАТА земја во светот! 70 години испраќа технолошки надмоќни гладијатори да војуваат во име на „СЛОБОДАТА“ и во име на ГОСПОД!
Човештвото е можеби слободоумно, но види кои се слободоумните луѓе. Прашај колку од нив се посветени верници. Аза да не се мачиш многу, еве еден шаренолик приказ, за полесно разбирање:
„Дрскоста на атеизмот“ викаш, а? Епа друже, стварно доста се 2000 години лаги, лажни ветувања и делби според имагинарни пријатели. 2000 години се врши тортура врз слободоумните луѓе кои не признаваат догми и не трпат лаги. Повеќе од 200 години атеистите се „поучуваат“ „да не ги навредуваат чувствата“ на верниците!!!
Какви чувства бе?!?! Дали мене некој ми ги пазел и чувал илузиите за Дедо Мраз?!?! Дали некој ме охрабрувал да верувам во Спајдермен?!?
Каков е овој муабет!?!?!
Јас го разбирам вака: „Остави ги верниците нека си веруваат, пошто не се спремни да го прифатат светот каков што е!“
Или ајде вака: Ако син ти на 18 години сеуште мисли дека децата ги носи штрк (недајбоже), дали ќе му кажеш ли дека не е во право? Дали ќе му кажеш како стојат работите???
Dback смешно и дегутантно е да ја сведеш дискусијава на СДСМ и ВМРО. Дал да плачам или да пеам.
Втор пат по ред ти кажувам дека не сум друже, пошто сум женско.(со тоа гледам дека тераш само во еден правец, значи не дочитуваш што се пишува).
Трета работа. Очгледно во Paint треба да ти напишам за да сфатиш што ти зборам околу она слободоумен свет без наметнување. Кој води денес колонијални војни или поробувачки за да наметнува религија? Капитализмот ја игра играта на војните. Тоа што САД си ја зела паролата во името на Бога за да прави злосторства, не ме прави мене член на нивната дружина. Ама очилата секој ги носи со оној диоптер кој му одговара. Крстоносните војни поминаа одамна.
Балканот не е нити прост нити неук. Доволно е образован. Или и ти си прост и неук пошто си Балканец? Нејќеш генерализации, а сам ги вметнуваш луѓето под таа капа.
И конечно, не банализирај мубает со штркови и Дедо Мраз. Ајде Друже, имаш 36 години, можеш ти поасален муабет(веројатно) да извадиш од рака.
Немој ти се молам па уште да ми правиш проекција на моето однесување со околина или пак што ти ја знам со моето дете. Ти имаш асоцијација дека секој верник е проповедник. Барем јас сум најголем противник на демагогии, наметнување и перење мозоци. Моето дете ќе ја има пред себе и теоријата на Дарвин, и христијанската теза и сите други факти, научни, ненаучни, па на сопствена рака ќе одлучи дали ќе си биде верник или атеист. Во таквата определба јас како човек немам никакво право да се мешам од ниедна страна.