Што бараат атеисти на форум за религија?

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Што ти бре на тебе?!? Како нема наметнување во 21 век? Се читаш ли што пишуваш? Светот е поделен религиски, имотно и културолошки! Кое човештво е слободоумно? У Боцвана слободоумни ли се? Тука кај нас, кој е слободоумен?!?! Едните се ВМРО и не смеат да писнат пред фирерот, а другите се СДСМ-ОВЦИ и препотентно си драпаат газот и презриво гледаат сеир. Кој е тука слободоумен?!?! Никој глава не смее да дигне или да повиши тон. Сите се клањаат на авторитети кои од километар се гледа дека се лажни, корумпирани и наместени!

Нема неуки и прости луѓе?!?! Види ни го просекот на екстерното оценување - цели школи имаат просек 2 (ДВА - доволен) - Луѓе кај нас не знаат името да си го напишат, мислат дека „превентива“ е старогрча божица, а четврта година матуранти ме прашуваат што значи фактографија. Луѓе мислат дека „потенцијално“ значи „заразно“...

Балканот е неук и прост. Да си знаеш, а богами и да си провериш. Да не беше прост и неук немаше да бидеме во вакви гомна во кои пливаме веќе две децении.

А за она со тресењето од ракав, бујрум слика на христијанството во светот, со посебен акцент на субсахарна африка каде „има христијански војни до недоглед“:

Инаку, за информација, САД се непрестајно во војна од 1943 година. НАЈХРИСТИЈАНСКАТА земја во светот! 70 години испраќа технолошки надмоќни гладијатори да војуваат во име на „СЛОБОДАТА“ и во име на ГОСПОД!

Човештвото е можеби слободоумно, но види кои се слободоумните луѓе. Прашај колку од нив се посветени верници. Аза да не се мачиш многу, еве еден шаренолик приказ, за полесно разбирање:

„Дрскоста на атеизмот“ викаш, а? Епа друже, стварно доста се 2000 години лаги, лажни ветувања и делби според имагинарни пријатели. 2000 години се врши тортура врз слободоумните луѓе кои не признаваат догми и не трпат лаги. Повеќе од 200 години атеистите се „поучуваат“ „да не ги навредуваат чувствата“ на верниците!!!

Какви чувства бе?!?! Дали мене некој ми ги пазел и чувал илузиите за Дедо Мраз?!?! Дали некој ме охрабрувал да верувам во Спајдермен?!?

Каков е овој муабет!?!?!

Јас го разбирам вака: „Остави ги верниците нека си веруваат, пошто не се спремни да го прифатат светот каков што е!“

Или ајде вака: Ако син ти на 18 години сеуште мисли дека децата ги носи штрк (недајбоже), дали ќе му кажеш ли дека не е во право? Дали ќе му кажеш како стојат работите???

Dback смешно и дегутантно е да ја сведеш дискусијава на СДСМ и ВМРО. Дал да плачам или да пеам.
Втор пат по ред ти кажувам дека не сум друже, пошто сум женско.(со тоа гледам дека тераш само во еден правец, значи не дочитуваш што се пишува).
Трета работа. Очгледно во Paint треба да ти напишам за да сфатиш што ти зборам околу она слободоумен свет без наметнување. Кој води денес колонијални војни или поробувачки за да наметнува религија? Капитализмот ја игра играта на војните. Тоа што САД си ја зела паролата во името на Бога за да прави злосторства, не ме прави мене член на нивната дружина. Ама очилата секој ги носи со оној диоптер кој му одговара. Крстоносните војни поминаа одамна.
Балканот не е нити прост нити неук. Доволно е образован. Или и ти си прост и неук пошто си Балканец? Нејќеш генерализации, а сам ги вметнуваш луѓето под таа капа.
И конечно, не банализирај мубает со штркови и Дедо Мраз. Ајде Друже, имаш 36 години, можеш ти поасален муабет(веројатно) да извадиш од рака.
Немој ти се молам па уште да ми правиш проекција на моето однесување со околина или пак што ти ја знам со моето дете. Ти имаш асоцијација дека секој верник е проповедник. Барем јас сум најголем противник на демагогии, наметнување и перење мозоци. Моето дете ќе ја има пред себе и теоријата на Дарвин, и христијанската теза и сите други факти, научни, ненаучни, па на сопствена рака ќе одлучи дали ќе си биде верник или атеист. Во таквата определба јас како човек немам никакво право да се мешам од ниедна страна.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Ова прашање упати си го сам на себе, оти во цитираниот стих, наведов Кој Е Тој кој собира и кој (кои) е тој кој растура. Тоа значи дека Христос дојде на не собере во Неговата заедница, а кој не сака да биде Христов, самиот себе се квалификува за растурач. Затоа, не ја барај кривицата кај Христа, оти Он е собирачот, туку барај ја кривицата кај себе...
Пак не сакаш да разбереш основни концепти.

Поделба е, Мики, кога некој вика „или, или“. Тогаш, тој ги дели субјектите. Тоа го прави Исус, Јахве, Митра, Зевс и Тор. Тоа го прави секоја друга религија.

Не можеш да се правиш дека не разбираш нешто само поради тоа што не ти одговара. Се приметува тоа и смешно е.

--- надополнето ---

Dback смешно и дегутантно е да ја сведеш дискусијава на СДСМ и ВМРО. Дал да плачам или да пеам.
Втор пат по ред ти кажувам дека не сум друже, пошто сум женско.(со тоа гледам дека тераш само во еден правец, значи не дочитуваш што се пишува).
Трета работа. Очгледно во Paint треба да ти напишам за да сфатиш што ти зборам околу она слободоумен свет без наметнување. Кој води денес колонијални војни или поробувачки за да наметнува религија? Капитализмот ја игра играта на војните. Тоа што САД си ја зела паролата во името на Бога за да прави злосторства, не ме прави мене член на нивната дружина. Ама очилата секој ги носи со оној диоптер кој му одговара. Крстоносните војни поминаа одамна.
Балканот не е нити прост нити неук. Доволно е образован. Или и ти си прост и неук пошто си Балканец? Нејќеш генерализации, а сам ги вметнуваш луѓето под таа капа.
И конечно, не банализирај мубает со штркови и Дедо Мраз. Ајде Друже, имаш 36 години, можеш ти поасален муабет(веројатно) да извадиш од рака.
Немој ти се молам па уште да ми правиш проекција на моето однесување со околина или пак што ти ја знам со моето дете. Ти имаш асоцијација дека секој верник е проповедник. Барем јас сум најголем противник на демагогии, наметнување и перење мозоци. Моето дете ќе ја има пред себе и теоријата на Дарвин, и христијанската теза и сите други факти, научни, ненаучни, па на сопствена рака ќе одлучи дали ќе си биде верник или атеист. Во таквата определба јас како човек немам никакво право да се мешам од ниедна страна.
У реду је, другарице.

кога ќе бидеш спремна да извадиш нешто од мојот пост и да дадеш контрааргумент за истото, ќе праиме муабет. Овака, со „смешно“, „дегутантно“, а без аргумент е глупо да збориме.

Виде податоци за субсахарна африка. Виде податоци за напредните земји. Оспори ги или прифати ги. „Дегутантно“ не брка работа.

Ти реков да ги провериш резултатите од екстерното оценување - тоа не си го направила.

Што да ти правам?!?!

Балканот е прост и неук. Луѓето се затуцани и сеуштѕе живеат во феудална мема. Да не бевме такви ќе се мрдневме од место, барем малку.

Тоа со штркот, глеам, неќеш да го одговориш. Срам ли ти е? Што ли е?

и уште еднаш: Погледни ја сликата со 6-те најразвиени земји во светот. ШТО ТИ ЗБОРУВА ТАА? (И слободно разгледај ја Боцвана, ТЕ МОЛАМ!)

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Пак не сакаш да разбереш основни концепти.

Поделба е, Мики, кога некој вика „или, или“. Тогаш, тој ги дели субјектите. Тоа го прави Исус, Јахве, Митра, Зевс и Тор. Тоа го прави секоја друга религија.

Не можеш да се правиш дека не разбираш нешто само поради тоа што не ти одговара. Се приметува тоа и смешно е.

--- надополнето ---

У реду је, другарице.

кога ќе бидеш спремна да извадиш нешто од мојот пост и да дадеш контрааргумент за истото, ќе праиме муабет. Овака, со „смешно“, „дегутантно“, а без аргумент е глупо да збориме.

Виде податоци за субсахарна африка. Виде податоци за напредните земји. Оспори ги или прифати ги. „Дегутантно“ не брка работа.

Ти реков да ги провериш резултатите од екстерното оценување - тоа не си го направила.

Што да ти правам?!?!

Балканот е прост и неук. Луѓето се затуцани и сеуштѕе живеат во феудална мема. Да не бевме такви ќе се мрдневме од место, барем малку.

Тоа со штркот, глеам, неќеш да го одговориш. Срам ли ти е? Што ли е?

и уште еднаш: Погледни ја сликата со 6-те најразвиени земји во светот. ШТО ТИ ЗБОРУВА ТАА? (И слободно разгледај ја Боцвана, ТЕ МОЛАМ!)

Постојат лаги, поголеми лаги и статистика...
Штрк и религија=магаре и музика
Трето и најбитно, не сфаќаш што ти кажувам. Јас религијата не ја набљудувам ниту преку институција, ниту преку мнозинска прифатеност, туку како лично право.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.499
Постојат лаги, поголеми лаги и статистика...
Штрк и религија=магаре и музика
Трето и најбитно, не сфаќаш што ти кажувам. Јас религијата не ја набљудувам ниту преку институција, ниту преку мнозинска прифатеност, туку како лично право.
Атеистите викаат дека верниците биле проповедници а он тебе 5 пати ти рече „види ја сликата, види ја!“ . Conclusion?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
1. Постојат лаги, поголеми лаги и статистика...
2. Штрк и религија=магаре и музика
3. Трето и најбитно, не сфаќаш што ти кажувам. Јас религијата не ја набљудувам ниту преку институција, ниту преку мнозинска прифатеност, туку како лично право.
Така... многу убедливо полемизираш. Браво! Многу елоквентно и умесно!

Види што кажуваш:
1. Статистичките податоците на ООН за религиозноста во шесте најразвиени земји во светот СЕ ЛАГА! (...и како што гледам, викаш, у градација, НАЈГОЛЕМА ЛАГА.)
2. Не сакам да одговорам на многу директно и просто прашање, пошто ми е страв/срам каде ќе ме однесе одговорот.
3. Јас не зборам за црква ниту за конгрегација ниту за догма, туку за мојата интимна перцепција за бог која нема врска со православното или католичнкото или адвентистичкото, баптистичкото или новоправонеоправославното христијанство.

Епа, другарице, за 1. мислам дека е тотална бламажа. Ако мислиш дека целиот свет (тоа е нели, ООН) се срочил да ве лаже за податоци, што да ти кажам поише?!?

За 2. ми е глупо више да ти зборам. коа неќе некој, неќе... со сила не можеш да дадеш ништо...

а за 3, ако такво нешто правиш, тогаш ти си вонинституционална христијанка, а со тоа презрена од било која под-деноминација. Самопрогласен „испосник“. ...и не гледам зошто би ти сметале моите напади на институционализираната религија и од неа заведените коленичари?

Г

Господ

Гостин
Вистинското прашање е зошто теистите не ги сакаат атеистите на подфорумов?

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Така... многу убедливо полемизираш. Браво! Многу елоквентно и умесно!

Види што кажуваш:
1. Статистичките податоците на ООН за религиозноста во шесте најразвиени земји во светот СЕ ЛАГА! (...и како што гледам, викаш, у градација, НАЈГОЛЕМА ЛАГА.)
2. Не сакам да одговорам на многу директно и просто прашање, пошто ми е страв/срам каде ќе ме однесе одговорот.
3. Јас не зборам за црква ниту за конгрегација ниту за догма, туку за мојата интимна перцепција за бог која нема врска со православното или католичнкото или адвентистичкото, баптистичкото или новоправонеоправославното христијанство.

Епа, другарице, за 1. мислам дека е тотална бламажа. Ако мислиш дека целиот свет (тоа е нели, ООН) се срочил да ве лаже за податоци, што да ти кажам поише?!?

За 2. ми е глупо више да ти зборам. коа неќе некој, неќе... со сила не можеш да дадеш ништо...

а за 3, ако такво нешто правиш, тогаш ти си вонинституционална христијанка, а со тоа презрена од било која под-деноминација. Самопрогласен „испосник“. ...и не гледам зошто би ти сметале моите напади на институционализираната религија и од неа заведените коленичари?
Dback направи си свое писание, ја мислам најбољи ќе ти биде. За човек демек со голем капацитет не сфаќаш проста поента како индивидуално право, па шириш приказна на све стране, до ООН (или нали до Адам и Ева ) и назад.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Dback направи си свое писание, ја мислам најбољи ќе ти биде. За човек демек со голем капацитет не сфаќаш проста поента како индивидуално право, па шириш приказна на све стране, до ООН (или нали до Адам и Ева ) и назад.
Индивидуално право, работи во двете насоки. И твое и мое. а офтопиците нема да ги одговорат поставените неодговорени прашања,... ниту за штркот, ниту за христијанските војни у субсахарна африка...

Чим официјална статистика и фактичка состојба ти се no go, а „пази мирко, метак“ омилен маневар, јас и ти ионака нема да стигнеме подалеку од плитки навреди.... а ко што гледам,и муабетот ни се истн'чува.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.779
Поени од реакции
12.246
Ај и овде малку :)
Види што кажуваш:
Податоците можда се тие, но позадината не е религија...повеќето од нив (скоро сите) се или бивши или сегашни колонии што не е поврзано баш со религијата. Дали Косово е сиромашно ради религијата, дали Словенија е богата ради религијата. Лошо претставени податоци.

Јапонија според УНХЦР (инаку вк. население 127 милиони

According to the Agency's annual yearbook, 107 million persons identify themselves as Shinto, 89 million as Buddhist, 3 million as Christian, and 10 million follow "other" religions, including Tenrikyo, Seichounoie, Sekai Kyusei Kyo, and Perfect Liberty. There are an estimated 100,000 Muslims in Japan, of whom an estimated 10 percent are Japanese citizens. The Israeli Embassy estimates that there are approximately 2,000 Jews, most of them foreign-born.

As of December 2006, under the 1951 Religious Juridical Persons Law, the Government recognized 154 schools of Buddhism. The six major schools of Buddhism are Tendai, Shingon, Jodo, Zen (Soto and Rinzai sects), Nichiren, and Narabukkyo. In addition, there are a number of Buddhist lay organizations, including Soka Gakkai, which reported a membership of 8 million "households." The two main schools of Shintoism are Jinjahoncho and Kyohashinto. Roman Catholicism and Protestantism have modest followings.
Имаат и државни верски школи...не им фали ништо во развојот и толерантноста.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Ај и овде малку :)
Податоците можда се тие, но позадината не е религија...повеќето од нив (скоро сите) се или бивши или сегашни колонии што не е поврзано баш со религијата. Дали Косово е сиромашно ради религијата, дали Словенија е богата ради религијата. Лошо претставени податоци.

Јапонија според УНХЦР (инаку вк. население 127 милиони

Имаат и државни верски школи...не им фали ништо во развојот и толерантноста.
Религијата, Лурц, му се пишува на детето со неговото раѓање. Истражувањата кои ти се посочени се правени на возрасни луѓе кои се изјасниле околу местото кое религијата го зазема во нивниот живот. Едно е како те пишала мајка ти, а друго е како се осеќаш ти како старо, возрасно магаре. (Извини, не мислам на тебе :), туку воопшто)

Анкетираните луѓе од 6-те најразвиени земји ги дале одговорите како на сликата. Религијата не ја сметаат за важен фактор во нивниот живот!

Податоците, Лурц, навистина се тие. И податоците кажуваат дека земјите кои се најдалеку во својот развој се' помалку важност и придаваат на религијата. Толку помалку, што во Шведска и Данска, на пример, практично и нема религиозни луѓе настрана од првата или втората генерација доселеници кои со себе ја донеле и својата религија.

Не разбирам зошто никој од верниците не сака да обрне внимание на овие податоци. Толку ли боли развојот на човештвото и неговите навики и фокуси?

Дали ви е толку тешко да проверите која е стапката на религиозност во земјите кои се во вечна војна, како што кажа Јоан?

Очигледна е и корелацијата помеѓу степенот на интелигенција и нивото на образование од една и религиозноста, од друга страна. ОЧИГЛЕДНА! Зошто никој од верниците не го толкува или признава овој факт?!?! Страв ли е, срам ли е, што ли е?!?

На будизмот, како за информација, му недостигаат неколку клучни моменти за да може да се квалификува како религија. За почеток, тоа е Бог, кој во Будизмот ГО НЕМА!!

А сеа ти кажи ми каква е таа религија без БОГ? ...ја би рекол атеистичка, но не религија, туку филозофија. Поголемиот дел од светот се сложува со ова. Вклучително и Мики, нели.

Така, ако нешто Јапонците прифатиле како „религија“, тогаш е тоа животната филозофија на Будизмот во која нема Божества и Богови, заради тоа што јапонците, Лурц, се паметен народ и не може никој така лесно да ги лаже, како што се лажени други народи (пр. САД).

Член од
28 март 2006
Мислења
17.779
Поени од реакции
12.246
На будизмот, како за информација, му недостигаат неколку клучни моменти за да може да се квалификува како религија. За почеток, тоа е Бог, кој во Будизмот ГО НЕМА!!

А сеа ти кажи ми каква е таа религија без БОГ? ...ја би рекол атеистичка, но не религија, туку филозофија. Поголемиот дел од светот се сложува со ова. Вклучително и Мики, нели.

Така, ако нешто Јапонците прифатиле како „религија“, тогаш е тоа животната филозофија на Будизмот во која нема Божества и Богови, заради тоа што јапонците, Лурц, се паметен народ и не може никој така лесно да ги лаже, како што се лажени други народи (пр. САД).
Не се разбирам многу од тоа будизам, но и таму има божества.
во Јапонија, будизмот измешан со Шинто, кај што се обожуваат божества наречени „ками“ или „камигами“ (множинската форма на ками), создал традиција која се моли на божествата на Шинтоизмот во форма на Буда.
Дали еден или повеќе божества и виши сили...сепак е религија. Барем во јапонија. Постојат 107 милиони шинтоисти од 127, што е 84%. Сеуште се многу понапред од сите други земји и во технологија и во култура, понашање...

Проблемот е можеби поинаку поставен. Доколку во скандинавјето има 50-70% христијани, доколку некому од нив му негираш верската определба и религиозна припадност...мислам дека и на суд можеш да се најдеш. ВО земји како нашата е дозволено (го толерираме, не сме толку при срце) да се исмева со религијата и да се изнесуваат "одредени факти".

И размисли зашто, иако под силно влијание на христијанските цркви, денешните западноевропски држави биле и во средниот век и пред средниот век најсилни економски и политички. Скандинавјето, Голема Британија, Холандија...

--- надополнето ---

Еве ти и за норвежаните, според официјалната статистика
http://en.wikipedia.org/wiki/Norway#Religion Биле 86%, сега се околу 80%, само Норвешката црква. Другите се околу 5%, значи 85% се во некоја религија.

Вели, една од најсекуларните држави во скандинавјето. Дали нешто им недостасува? Сиромашни се, прости, неуки...глупи?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Budizmot e ateisticka religija toa e fakat, ucenjeto na Buda ona On so zborel jasno kazuva deka ne veruvaat vo Bog koj kao nesto se treska od zemja za nas, taka da toa e toa, a narodot mnogu znae on, citaj Buda so zborel ne ovie posle so si dodaale svasta...cak i samiot koncept na veruvanje e odfrlen vo Budizmot, oni stavaat prednost na znaenjeto i uvidot a ne na veruvanjeto i nadezta!

Член од
28 март 2006
Мислења
17.779
Поени од реакции
12.246
А што прајме со скандинавиците, норвежаните...не се будисти туку воглавно протестанти (така мислам, Норвешка црква ја викаат). Ама и тие не знаат што е биологија, дека имало диносауруси, што е абиогенеза :)
Па и ирците, енглезите...све е тоа просто и неуко

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Oni se nominalni vernici ne stvarni, ne veruvaat vo Gospod nego od raganje im napisale ti ova i ona...

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не разбирам зошто никој од верниците не сака да обрне внимание на овие податоци. Толку ли боли развојот на човештвото и неговите навики и фокуси?
DBack, пред некое време, веќе одговорив: менталните оптики со кои гледаат верните и атеистите на еднз и иста категорија, се дијаметрално различни па и спротивни. Она кое атестите го сметаат за развој или напредок, дури и за здраворазумните луѓе, стана предмет на критика, имајќи ги на ум сите последици од т.н. напредок...

За кој и каков развој зборуваме?

--- надополнето ---

Очигледна е и корелацијата помеѓу степенот на интелигенција и нивото на образование од една и религиозноста, од друга страна. ОЧИГЛЕДНА! Зошто никој од верниците не го толкува или признава овој факт?!?! Страв ли е, срам ли е, што ли е?!?
Која црна релација бе човек! Безмалку сите атеисти на форумов, папагалски ја искажуваат „тезата„ дека верните имале „опран„ мозок и немале поим од ништо друго освен трите „цаки„ кои ги поднаучиле од својата вера. А состојбата на форумов, на релација „верни-атеисти„ е токму спротивната! Па очигледно е дека верните не само што не се тупаци, туку верните имаат двојни познавања: и световни и од својата вера! И сега, ако ги споредиме верните со атеистите, верните водат барем со 2:1 во однос на обемот од своите знаења!

Лично, поставив еден куп прашања до атеститие на форумов, а како одговор добив иронија, сарказам, нихилизам и сл... Е па ако тие „одговори„ се нечиј врвен интелектуален домет, ич да не правиме муабет понатаму!

За возврат, давам одговор на речиси сите прашања упатени до мојата вера, доколку ми е познат одговорот.

И ај сеа, да измериме кој е овде паметен а кој е глуп!

Kajgana Shop

На врв Bottom