1,- Радосната вест, навестена од Исус кој е Христос, пренесена од Неговите апостоили, преточена во теологијата на Католичката и Православните цркви од една страна и наведими која политичка партија во својата програма ја имаа оваа Радосна Вест и истата може да ја исполни?
Споредувањето на есхатологијата со времена власт, за одредено време - нема споредба.
2,- Верата во Господ Исус Христос и пренесувањето на Радосната Вест, не е пропаганда од едноставна причина ако тоа е пропаганда, а не верување, човекот со тоа не добива никаква милост пред Бога, туку напротив осудување. Теологијата не е пропаганда, туку наука која може да се познава но не е битна за спасение на душата. Битна е верата. А за да веруваш не мораш да знаеш теологија.
3,- Јас не одговорив во името на СИТЕ католици, правосалвни, протестанти, муслимани. Јас одговорив во мое име, а тие што не одговориле, тоа е нивно право. Можеби си мислат дека нема смисла да одговарат на вакви прашања.
4,- Тоа ти го одговорив во воведот.
1. Каква радосна вест тоа исполнила католичката црква? Секоја политичка партија ветува „Радосна вест“ која втува дека ќе ја исполни. Ретко која тоа и го прави. Католичката црква не е исклучок, туку напротив, лидер во неостварувањето на својата „радосна вест“ - 2000 години мачка очи со иста лага тнр. „Радосна вест“.
2. Бујрум дефиниција за
Пропаганда. Секоја религија мора да се пропагира и шири. Католицизмот е пропаганда-ветеранот. Не заебавај.
3. Ако зборуваш во име на христијанството и Бог, како го објаснуваш неговото повеќегласие? Од каде толку варијанти на вечната вистина на Јахве?!?
Религиите се академии за манипулација и менторите на политиката. Тие се прирачници за заведување и изнудување покорност од своите субјекти. Лажни ветувања кои никогаш не се, ниту некогаш ќе се остварат. Целата човечка историја е
преполна со митови и фолклор од кои хриситијанството воопшто не се разликува.
Ниту една религија (околу 5000 so far), никогаш досега, не исполнила ниту едно од своите ветувања. Не исполнила ниту една „Радосна вест“ и ниту еден „Страшнен Суд“.
Само лажат. Ништо друго.
--- надополнето ---
Да ти откријам една тајна. Јас сум пушам цигари, и велат дека пушењето цигари го скратувал животот на половина. Замисли да не пушев цигари, сега ќе имав 70, не 80, не 90, не можам да пресмета, но дупло повеќе одколку што имам сега. Колку ми го скратиле животот овие цигари. Дали си размислувал за тоа?
Хмммм... Мислам дека тука има крива логика, друже.
Нема да си имаше 70, 80... туку исто толку колку што си имаш сега.
Околу ова со Католици, Православни, протестанти, сведоци, адвенти, правоправославни (Аце), баптисти, лутеранци, мормони (да, и тие ви се у друштво) и останатите
200-300 тековни, не ти е малце смешно?!? Бараш од атеисти да ги владеат сите делби и караници на верниците овде кои
тврдат дека се молат на исти бог - Јахве (тука се и муслиманите и евреите, by the way, и ти тоа добро го знаеш), а ни вие самите не можете да се договорите кој е кој и што е што.
И све тоа 2000 години.
И нема Радосна вест.