Што ако Грција стави вето за Влез во НАТО?

Член од
1 јуни 2007
Мислења
404
Поени од реакции
2
Нема да го прекршат.

Договорот е: “Првата Страна нема да го попречува членството на Втората Страна во меѓународни организации под референцата БЈРМ“.

Така да, според тој договор, имаат право да се бунат ако сакаме преку леб погача, т.е. ако на мала врата, и покрај ваква меѓународна обврска, сакаме да го протнеме името Македонија како референца.

Тие би сакале исто така да бидат итри, да ја искористат приликата па да ни тутнат перманента наместо привремена референца. Со раководство и преговарачи какви што ги имаме, сосема е разбирливо што се надеваат дека некој од триковите ќе им успее.
ЕЈ...Дај боже да си во право со ова....
Јас искрено се надевам на таков исход....
Иначе и ние самите сме многу добро свесни дека Македонија на мала врата да се протне нема шанси..... Кога зборувам НИЕ мислам и на нашите претставници во власта.....

Мислам дека баш ова треба да се потенцира....
И решението лежи баш тука.....
Без добро обрзаложение...немаат право на вето....а ако стават ќа ја прекршат спогодбата која тие самите ја потпишале.....и дури тогаш ќе го јадат......

Шо мислите за ова?
Вреди ли да запнеме со таква аргументација......

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.340
Поени од реакции
6.020
По нивните плодови ќе ги познаете...
Објасни го повеќе ова..Какви плодови?Досега мислам дека добро се држат, не им имаат попуштено на хелените(овој состав) а за порано друго прашање со фиромизацијата

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Објасни го повеќе ова..Какви плодови?Досега мислам дека добро се држат, не им имаат попуштено на хелените(овој состав) а за порано друго прашање со фиромизацијата
Па обратно постави го проблемот, а што добро направија?

Што е за тебе добро држење бе друже? хехе тапкање во место?

Камо да бар тапкавме во место, немаше да дојдеме до ситуација да не условуваат со откажување на идентитетот. Се полоша ни е позицијата..а тоа значи едно..не ги бива нашите политичари,преговарачи,дипломати... неможе само на еден да падне вината,никако..сите тие ја укашкаа,барем во тоа покажаа невидена слога.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Абе ако влезиме под Фиром супер е..
Нема да го прекршат.

Договорот е: “Првата Страна нема да го попречува членството на Втората Страна во меѓународни организации под референцата БЈРМ“.

Така да, според тој договор, имаат право да се бунат ако сакаме преку леб погача, т.е. ако на мала врата, и покрај ваква меѓународна обврска, сакаме да го протнеме името Македонија како референца.

Тие би сакале исто така да бидат итри, да ја искористат приликата па да ни тутнат перманента наместо привремена референца. Со раководство и преговарачи какви што ги имаме, сосема е разбирливо што се надеваат дека некој од триковите ќе им успее.

NE POSTOI BE BJRM, AMAN REFFERENCE NAME E SAMO the former Yugoslav Republic of Macedonia.

FYROM e kovanica izmeslena od grcija za da ne se koristi ni vo taa forma delot kade ima Republic of Macedonia.

No, sami si go koristime, neli. Poednostavno eotkolku da se pisuva celoto, a potoa se zalime.

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.340
Поени од реакции
6.020
Па обратно постави го проблемот, а што добро направија?

Што е за тебе добро држење бе друже? хехе тапкање во место?

Камо да бар тапкавме во место, немаше да дојдеме до ситуација да не условуваат со откажување на идентитетот. Се полоша ни е позицијата..а тоа значи едно..не ги бива нашите политичари,преговарачи,дипломати... неможе само на еден да падне вината,никако..сите тие ја укашкаа,барем во тоа покажаа невидена слога.

Донекаде е така..А како не би не условувале кога хелените се членки и во ЕУ и во НАТО?Кој и преговарач да беше немаше шанса да ги натера хелените да се откажат од нивните позиции..Е сега финтата е и ние да не попуштаме и да се бориме со петни жили за нашиот идентитет и за нашето име..Добро држење според мене(во поглед на преговорите) е да се заштити нашиот идентитет,да не им се потклекнува на хелените макар никаде да не не примат..Друго што досега никој од нашиве политичари не му има текнато е да направи некој монумент, споменик на Александар Македонски, да се почне со некаква културна прогресивна политика внатрешно во земјата, да се крене македонштината на повисоко ниво..Последните протести покажаа дека кај нас тлее патриотизмот, дека кај нас постои огромен потенцијал и да докажеме дека си имаме свој идентитет (зошто сепак и ние народот треба да им помагаме на политичарите при донесување на храбри одлуки)Под хитна постапка да се крене споменик, улиците наместо Маршал Тито да го носат името на Александар Македонски,Филип 2 итн...Се лутат за аеродромот?А што е со споменикот на Александар Македонски од грчка страна на преминот Меџитлија?После нас ни викаат дека е провокација....

edit..Сега на Сител кажаа дека времената спогодба завршила..Сега немора Грција да се плаши дека ако стави вето дека ќе го прекрши договорот!Докога...

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.340
Поени од реакции
6.020
Оли Рен: Нерешавањето на спорот за името ќе има последици за членството на Македонија во ЕУ

Нерешавањето на спорот за името меѓу Скопје и Атина ќе има последици за претпристапниот период на Македонија во Европската унија, изјави денеска во Брисел еврокомесарот за проширување на ЕУ, Оли Рен.
Тој ги повика властите во Македонија да ги засилат напорите за постигнување на спогодба во однос на прашањето за името, а со цел да биде избегнато евентуалното грчко вето на членството на Скопје во Унијата.

Автор на веста: Нетпрес
Објавена на 05.03.2008 16:00:53

Добро бе..Со кое право вака се закануваат..Дволични мршојадци...Македонија да се однесува малку поладно кон Европа па да видите каква ќе биди и нивната политика..Нашиве политичари од уста не ја имаат извадено таа европа, а тие видете колку не сакаат..Се само кога ќе им требаш!Ама тоа е...:(

Zemzela

носител на титулата ултимативен клабер
Член од
19 јули 2006
Мислења
5.045
Поени од реакции
152
Се мислам дека овој Јап де.....како и да е понатаму не не сака многу а...се прави јак тами со Бакојани и Караманлис...Грција е членка а вие не :tapp: топла вода ајде сите на бањање...незнам мислам дека оваа влада нема да попушти пред притисокот Името или Нато...одговорт е еден и единствен

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.814
Абе јас незнам зошто уште се замарате.... кога има само три тези за иднината на Македонија...

1.Македонија ја лажат со НАТО и ЕУ само за да им направат услуга на хеленчињата(кој се доволно паметни со тоа што покрај парично задоволство додадоа и *bip* задоволство од бакојанчето за големите имиња во горе наведените посрани институции).

2.Тезата на Мирка Велиновска: Ни ја пуштаат пеперутката....ама според мене изгледа ние сме толку глупи што постојано рипкаме да ја дофатиме пеперутката со двете раце а притоа заборавајќи дека во рацете го држиме нашиот идентитет...и затоа нема да видиме ни НАТО ни ЕУ поради тоа што ќе не срвстат во најглупите народи на земјинава топка(за џабе да не трошат пари на нас).....

3.Но третава теза ја надополнува втората поради причината дека ако сфатат дека сме екстремно продадени души(да не се изразам глупи...*ме фана тешка нервоза додека го пишувам ова*)....ке им биде тест за тоа за колкава територија за воена база на НАТО сме спремни да одвоиме од нашево напатено државиче.(а според статистикава поради зголемениот број на продадени души способни сме да си дадеме и така поголемичок дел од земјава за НАТО експерименти)....

од сеа почнувам да си кулиркам....ништо не ме занима...едино пак некој протест ако се одржи таму сум....

:smir:

Член од
18 декември 2007
Мислења
448
Поени од реакции
51
е така си е нашето...секогаш и така било...и орото ни оди 3 чекори напред 2 назад...само што овај пат повеќе наназад туркаме...сите претходни политичари што не донесоа на ова дереџе инфериорно од горе како богови му ги гледаат маките на владата на груевски...

badluckguy

Оган под ѕвездите
Член од
8 октомври 2007
Мислења
2.925
Поени од реакции
131
Право до ви кажам,преку кур ми е!!!!!!!!
Она гомното циганско Куроманлис го гледам повеќе на вести одколку спикерите како дроби за некое си вето.Аман досадо една!!!!!!!!!!!
Ако ставаш вето-ставај,само прекини да сериш!!!!!!!
Лајната данајски НЕМА да стават вето,само лаат....

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.340
Поени од реакции
6.020
Денес имаше изјава Црвенковски со која потврди дека секоја од двете страни можат да ја прекинат времената спогодба, но после барањето треба да помине една година па да се поништи решението!Дотогаш, ако Македонија не влезе во НАТО (со грчко вето) македонското прашање иди на гласање во ООН, каде имаме мнозинство кои не признаваат, а исто имаме мнозинство и во Советот за Безбедност...Само ова е онака грубо дефинирање...

Член од
14 јули 2005
Мислења
1.428
Поени од реакции
43
NE POSTOI BE BJRM, AMAN REFFERENCE NAME E SAMO the former Yugoslav Republic of Macedonia.

FYROM e kovanica izmeslena od grcija za da ne se koristi ni vo taa forma delot kade ima Republic of Macedonia.

REFFERENCE NAME E, ама за што?

На почетокот од темата ја цитираш резолуцијата на Советот за безбедност на Обединетите Нации број 817 од 1993:

"The Security Council, ... Recommends to the General Assembly that the State whose application is contained in document S/25147 be admitted to membership in the United Nations, this State being provisionally referred to for all purposes within the United Nations as "the former Yugoslav Republic of Macedonia" pending settlement of the difference that has arisen over the name of the State;"

ФИРОМ не е кованица измислена во Грција, туку кованица измислена во Советот за безбедност на Обединетите Нации; таа не е референца за Македонија, туку за некојаси држава (Тhe State) што поднела молба за прием во ООН.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Idejata, pardon poentata mi e deka najmalku treba makedoncite, duri i na makedonski forum da go koristat derogativniot termin FYROM izmislen od grcitye, tuku ako veke moraat togas, for all discussion purposes barem celoto refference name, koje vprocem isto taka e derogativno.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Republika Makedonija ne e "the state", tuku e bash Republika Makedonija. Duri i da e napishano taka, the state se odnesuva na Republika Makedonija.

Znachi Republika Makedonija e taa koja vo ON e primena pod privremena referenca!

"FYROM" kako zbor ne postoi, toa e besmislen izraz vo bilo koj jazik, kako shto e na primer "Kkljrdmpshmrpkrp".

Vo 1995 Republika Makedonija i Grcija potpishaa dogovor, bez razlika shto vo nego se pretstaveni so drugi termini, kukavichki i najpederski, sepak toj dogovor se odnesuva na tie dve drzhavi.

Liprandi, bidi malku pokonstruktiven, zoshto sekoj mozhe da bide negativen vo ionaka teshkava situacija!

Kajgana Shop

На врв Bottom