Чудо во црквата Свети Димитрија- фреските „крвават“ и сами се чистат

• Креатор на темата Паган-др
  • Време на започнување

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
А покрај тоа истиов го изјави и ова:

“ Ние како народ и како црква треба да дадеме поддршка на оние кои раководат со државата, кои деноноќно работат и се трудат да не извадат на правиот пат, а еве Бог ни го покажува вистинскиот пат. Тоа е патот на спасението,патот на радоста и во овие воскреснати денови воскресението за вечен живот, наведе митрополитот Повардарски“
Па тоа е всушност вистинската улога на црквата низ историјата...да биде поддршка на владетелите и да го убеди народот дека секоја власт е од Бога дадена, без разлика колку е диктаторска и нехумана...

Да го замајува и дефокусира народот од вистинските
проблеми со некакви бајки за спасение и вечен живот...
Као, на овој свет ќе мизерувате, ќе трпите за леб, ама затоа после портите од рајот ви се ширум отворени...

Не се работи за никаква духовност, се работи за борба за власт, моќ и пари...

Член од
25 октомври 2010
Мислења
736
Поени од реакции
704
А покрај тоа истиов го изјави и ова:

„Бог не повикува сите нас да се покаеме бидејќи живеевме во еден период на едноумие, кога го распнувавме Христа. Сега сме во страсната седмица на овие Велигденски пости и токму овие денови се случува ова чудо. А ние и последните години го распнувавме Христа. Прво го распнувавме со оддалечување на веронауката од училиштата ги осакативме нашите деца, потоа со организирањето на младите архитекти пред плоштадот во Скопје за изградба на нова црква, изградбата на црквата на Калето, со ред политички настани организирани од опозицијата. Бог сакајќи да се спасиме како македонски библиски народ не повикува да се покаеме, рече владиката Агатангел.“

“ Ние како народ и како црква треба да дадеме поддршка на оние кои раководат со државата, кои деноноќно работат и се трудат да не извадат на правиот пат, а еве Бог ни го покажува вистинскиот пат. Тоа е патот на спасението,патот на радоста и во овие воскреснати денови воскресението за вечен живот, наведе митрополитот Повардарски“

Е сега прашање, .личи ли ова на изјава на свештено лице, на човек во служба на бога, на духовен водач на целиот македонски народ?!
Не те разбирам што е тоа што не личи овде?

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Ако се праиме сега слепи што и фали на изјава добро, ама како што рече еден член што ме цитираше, он е духовен водач на православните македонци а не на припаднците на ДПМНЕ, ова ли се изјави што личат на вештено лице:
. Прво го распнувавме со оддалечување на веронауката од училиштата ги осакативме нашите деца, потоа со организирањето на младите архитекти пред плоштадот во Скопје за изградба на нова црква, изградбата на црквата на Калето, со ред политички настани организирани од опозицијата.

Ние како народ и како црква треба да дадеме поддршка на оние кои раководат со државата

Туку јас заборавам, убаво ме потсети Мачорка на улогата на црквата, од официјалното прифаќање од страна на Римската Империја па се до денес.

Член од
17 јануари 2009
Мислења
687
Поени од реакции
662
Ако се праиме сега слепи што и фали на изјава добро, ама како што рече еден член што ме цитираше, он е духовен водач на православните македонци а не на припаднците на ДПМНЕ, ова ли се изјави што личат на вештено лице:
. Прво го распнувавме со оддалечување на веронауката од училиштата ги осакативме нашите деца, потоа со организирањето на младите архитекти пред плоштадот во Скопје за изградба на нова црква, изградбата на црквата на Калето, со ред политички настани организирани од опозицијата.

Ние како народ и како црква треба да дадеме поддршка на оние кои раководат со државата

Туку јас заборавам, убаво ме потсети Мачорка на улогата на црквата, од официјалното прифаќање од страна на Римската Империја па се до денес.
Да те прашам нешто , дали човекот нешто излажал - НЕ, па дали сакаш да подржат некого кој директно или индиректно работи против нив.

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Он прво не ни треба да дава такви изјави, а не да подржува една или друга страна.А тоа дали излажал или не, тоа е веќе друга тема и друга дебата, ти мислиш едно, јас мислам друго, а некој трет, сосем друго.

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Протестот против изградба на црква на плоштад Македонија го крстија НЕ ГО СИЛУВАЈТЕ СКОПЈЕ. Е па каква реакција очекуваат? Веронауката ја отфрлија некрстените удбаши од уставен суд. инцидентот со црквата-музеј на кале беше во изведба на Албанци но македонски медиуми(а ла ФОКУС) со денови претходно трубеа за некаква црква на Кале и ги поттикнуваа албанците. Мислам дека изјавата е можеби премногу отворена но многу вистинита!

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Реков дека не сакам на ова тема да ги дебтирам овие прашања ама ја уште ова.

Црвка на плоштад гледам нема ниту ќе има, и не заради оние што протестираа ниту заради опозицијата, туку заради меѓуколаициски дил и бизнис интереси.

Веронауката еднставно беше противуставна. Точка.

За инциндетот на Кале, владини функционери ги ослободуваа рушачите на објектот, одоворност не понесе никој.

А само што ја чув изјава на владиката Агатангел изворно на ТВ, значи уште полоша е кога ќе ја чуеш отколку кога интепретирано ќе ја прочиташ. Човекот отворено зборува како само опозицијата и сите кои не мислат како владата и МПЦ требало да се покајат, според него тие МПЦ и владата се безгрешни за ништо не треба да се кајат, наводното чудо ќе ја спасело држвата. Оти друго ништо не може да ја спаси.

Член од
1 декември 2011
Мислења
2.680
Поени од реакции
3.053
Претпоставувам дека сме среќни тука, оти те имаме тебе. Ти имаш точно определени сознанија за тоа што би можело да влезе во категоријата чуда, а што не.
Имам солидни познавања од Библијата, за разлика од останатите христијански верници на поднебјето на Македонија, а посебно припадници на Македонската Православна Црква.
Свесна сум дека Бог забранува секакви идоли, икони и било каков вид на воздигнување на предмети, животни и луѓе што не се Исус.
Фреските и иконите не се ништо друго, освен идолопоклонство.

Не сте среќни што ме имате мене, туку сте несреќни што не знаете да читате Библија.
Кај што не читате, туку одозгора и наивно и слепо им верувате на лажливците.

S

Sagan

Гостин
И за митрополитот Повардарски, Агатангел чистењето на фрескоживописот е „чудо “. Тој ова го толкува како повик до народот и до црквата да им дадат поддршка на оние кои раководат со државата и деноноќно се трудат да не извадат на правиот пат.
http://vesti.alfa.mk/default.aspx?mId=36&eventId=48503

Не ли е срамота, бе попе?
Па не сме 15-16ти век, ни па тија што раководат со државата се кралеви од благородничко потекло, претставници на самиот бог на земјата...

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Смешни ми се тезите дека верата и науката не оделе заедно. Па модерната наука почнува да се развива преку научници верници и со благослов од црквата. Еве еден список на научници кои биле и се познати по својата посветеност на христијанската вера. Замислете има и програмери! http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Christian_thinkers_in_science
Прашај го Џордано Бруно дали му било смешно кога го печеле на клада.

LaChupacabraLoca

jedi master
Член од
13 октомври 2011
Мислења
3.531
Поени од реакции
5.063
Имам солидни познавања од Библијата, за разлика од останатите христијански верници на поднебјето на Македонија, а посебно припадници на Македонската Православна Црква.
Свесна сум дека Бог забранува секакви идоли, икони и било каков вид на воздигнување на предмети, животни и луѓе што не се Исус.
Фреските и иконите не се ништо друго, освен идолопоклонство.

Не сте среќни што ме имате мене, туку сте несреќни што не знаете да читате Библија.
Кај што не читате, туку одозгора и наивно и слепо им верувате на лажливците.
Слагам се , иконите , вапцањето јајца и други елементи кои народи ги смета за христијански немат никаква конекција со христијанската вера и Библијата.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Слагам се , иконите , вапцањето јајца и други елементи кои народи ги смета за христијански немат никаква конекција со христијанската вера и Библијата.
кој ги измислил иконите и која година? значи првите цркви биел без икони?

LaChupacabraLoca

jedi master
Член од
13 октомври 2011
Мислења
3.531
Поени од реакции
5.063
кој ги измислил иконите и која година? значи првите цркви биел без икони?
поправи ме ако сум грешка , ама јас во Библијата нигде не сретнав каде пишува дека треба да се прават икони ан светци и да се молеш ан нив .. А Библијата е основата на Христијанството ..

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
поправи ме ако сум грешка , ама јас во Библијата нигде не сретнав каде пишува дека треба да се прават икони ан светци и да се молеш ан нив .. А Библијата е основата на Христијанството ..
Јас имам слушнато дека фреските служеле како сликовница, како книга за да научат луѓето за словото божје кое пишувало во билбијата. Тие се цртеле од проста причина што тогаш еден бил учен и писмен а широки народни маси биле неписмени и преку цртежите или фреските сакале да им ја раскажат приказната за господ исус христос и што тој проповедал.

Kajgana Shop

На врв Bottom