Царина

Член од
7 јануари 2008
Мислења
69
Поени од реакции
8
За лап топот ...
Фала за одговорот. Ја избрав третата опција за лаптопот.

Сега сакам да ми пратат по обична пошта матична + процесор + рам во вредност од 650$. Дали мора праќачот да плати осигурување или зависи од твој избор. Да не имаш некои информации колку кошта осигурувањето и шипингот? Тежина на пратката ќе биде 6,25 pounds или 2,84 kg.

Дали ќе ме одерат за царина овде за овие делови и дали е поефтино да стои оригиналната сметка за деловите или може да се изостави, па тие да пресметаат по таа нивна тарифа?

Член од
7 јануари 2008
Мислења
69
Поени од реакции
8
Дали некој знае колку е царинска стапка за процесор, матична, графичка и рам т.е. дали воопшто се наплаќа царина за тие делови?

Член од
9 ноември 2007
Мислења
395
Поени од реакции
6
Фала за одговорот. Ја избрав третата опција за лаптопот.

Сега сакам да ми пратат по обична пошта матична + процесор + рам во вредност од 650$. Дали мора праќачот да плати осигурување или зависи од твој избор. Да не имаш некои информации колку кошта осигурувањето и шипингот? Тежина на пратката ќе биде 6,25 pounds или 2,84 kg.

Дали ќе ме одерат за царина овде за овие делови и дали е поефтино да стои оригиналната сметка за деловите или може да се изостави, па тие да пресметаат по таа нивна тарифа?
Тој што прака немора да плати осигурување, и највероватно е дека и нема да ги добиес деловите или нешто ке ти недостасува.

Кога јас пракав поскапи работи обавезно земав осигурување на реалната сума која што сум ја платил во продавница и никогас не сум пратил ресит во македонија, мислам дека се плака само ддв на сумата на која што е вредноста на пакетот.

Член од
7 јануари 2008
Мислења
69
Поени од реакции
8
Ми стигна графичка картичка по пошта и од царина ми удрила данок 18%. Се бунев и после три дена ми викаат дека било 18% дека се одвивало по брза постапка и дека ако сум сакал 5% требало со шпедиција и да сум носел декларација. Има ли некој информации повеќе за ова, дали е стварно така?

GrD

Член од
27 октомври 2008
Мислења
289
Поени од реакции
5
Ми стигна графичка картичка по пошта и од царина ми удрила данок 18%. Се бунев и после три дена ми викаат дека било 18% дека се одвивало по брза постапка и дека ако сум сакал 5% требало со шпедиција и да сум носел декларација. Има ли некој информации повеќе за ова, дали е стварно така?
Jas kako sto znam ako odis so brza posta ke ti udrat spedicija i 15% carina.
Taka se zezna drugar eden za telefon od internet sto go naraca.

Inace ako ti naplakjaat nesto i ako DDV e 18% i Carina 15% TOGAS MU doagja 1/3 od cenata na proizvodot+zaedno za shiping sto davaat.

petar_joker

OLD ROCKER
Член од
5 септември 2007
Мислења
1.249
Поени од реакции
57
Прашав на друга тема ама не ми беше баш јасно. За електронски компоненти (отпорници, ттранзистори и такви работи) дали се плаќат царина и колку би изнесувала отприлика??

Член од
7 јануари 2008
Мислења
69
Поени од реакции
8
Абе очигледно нема некој на кој му се јасни работиве. Иначе постои само една царинска тарифа утврдена од Владата. На страницава од царина има да си го симнеш Законот за Царинска тарифа и плус Водич за царинење стоки. Во овие двете се пишани кои се стапките за царина и кои се стапките за ддв.

Е сега мене ме заебаа во Испостава Пошта и ја оданочиле пратката со графичка на 18% со оправдание дека било некоја си брза постапка. Во Законот пишува дека е 5%. Го контактирав Секторот за царински систем и од тамо ми вратија дека ме заебале. Еве дел од писмото што разјаснува до некаде како треба да тече постапка за обична пошта.

Висината на данокот е иста (5 или 18%) без разлика на постапката (редовна или скратена). Ограничувањата кои постојат дали стоката ќе се царини со ЕЦД (преку шпедиција) или ЦПД се однесуваат само на вредноста на стоката, до 800 ЕУР -на ЦПД, над 800 ЕУР – со ЕЦД .
Постапката на поднесување на приговор е опишана во Упатството за поштенски сообраќај, објавено на интернет страната на Царинската управа. Согласно упатството имате право на приговор до моментот на подигање на пратката од поштенски шалтер. Се додека не е подигната пратката (не сте потпишале дека сте ја примиле во поштенската книга) имате право да поднесе писмен приговор. Поштенскиот работник пратката заедно со приговорот ги враќа на пошта за царинење, пошта за царинење го известува шефот на царинската испоставата, а тој формира комисија и за разгледување на предметот. Ако наводите од приговорот се во ред, се носи решение во скратена постапка, со забелешка на поднесениот приговор, ЦПД- то се корегира и се враќа назад на испорачен шалтер.
Доколку имате дополнителни прашања, слободно обратете се повторно.

А ова ЕЦД изгледа значи Единствена Царинска Декларација, а тоа ЦПД - Царинска Патничка декларација. Првата мислам дека треба да пополнува документи, декларации шпедицијата, а втората поминува со усна декларација.

Тој што прака немора да плати осигурување, и највероватно е дека и нема да ги добиес деловите или нешто ке ти недостасува.

Кога јас пракав поскапи работи обавезно земав осигурување на реалната сума која што сум ја платил во продавница и никогас не сум пратил ресит во македонија, мислам дека се плака само ддв на сумата на која што е вредноста на пакетот.
Што сакаш да кажеш со ова? Дека некој од нашиве цариници поштари може да украде некој дел, или од држават кај што се праќа? Или мислиш по патот кај што поминува некој вработен ќе прави финти?
Знаеш за некои такви искуства?

Член од
16 јули 2007
Мислења
12.498
Поени од реакции
4.072
Абе вака сакам да прашам, околу порачки преку нет.Порачував јас пред околу 3-4 месеца, 2 дреса од Англија ( Манчетсер ), и не побараа ништо царина тука кај нас.Едно друграче порачи пред 1 месец, 2 дуксерки, 2 мајци на крати ракави, му побараа царина 100 евра.
Во што е разликата ? Во килажата, или во цената?Мислам дека не е во цената бидејќи 2та дреса, вредат повеќе од целава негова пратка.
Благодарам однапред.

Член од
16 јули 2007
Мислења
12.498
Поени од реакции
4.072
Ај ве молам некој да ми одговори, денес има и попуст на страната од 10% да го фатам, а да знам колку можам да порачам, да не ми пукнат царина 100 евра :D

Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.379
Поени од реакции
1.968
Абе вака сакам да прашам, околу порачки преку нет.Порачував јас пред околу 3-4 месеца, 2 дреса од Англија ( Манчетсер ), и не побараа ништо царина тука кај нас.Едно друграче порачи пред 1 месец, 2 дуксерки, 2 мајци на крати ракави, му побараа царина 100 евра.
Во што е разликата ? Во килажата, или во цената?Мислам дека не е во цената бидејќи 2та дреса, вредат повеќе од целава негова пратка.
Благодарам однапред.
Разликата е во цариникот.До 45 евра си ослободен од царина,над тоа треба да платиш ама ако цариникот не види,процени дека е помалку од 45 евра,не сака да те царини итн ,нема да платиш ништо.Ти си имал среќа,другар ти немал.

Kajgana Shop

На врв Bottom