Христијански легенди - Крстот

Член на раководството

Форевер тугедер
Член од
15 март 2006
Мислења
698
Поени од реакции
20
Една од многуте легенди која е испреплетена во христијанството е и онаа за крстот.Таа е прикаска тргнува од “адамовото јаболко“ т.е дека мажите го добиле кога на Адам му запна во грлото јаболкото од дрвотона познанието. Кога Адам умира, од семките во неговото гло растат дрва (три) од кои од едното се зема за да се направи крстот на кој е распнат Исус. Во други пак поопширни легенди, семките од јаболкото му ги сади во грлото синот на Адам - Шет и тоа од дрвото на животот.Од тоа дрво прво е направен стапот на Мојсие а потоа тој стап го наоѓа Давид кој со него изведува разни чуда за на крај стапот да го посади во својата градина. Од него расти дрво кое Соломон го сечи за време на градењето на светиот Храм но не го вградува во храмот туку го фрла во ендек каде стои како мост. Преку тој мост требаше да премини кралицата од Саба но таја сфаќајќо од што е дрвото, ги собува обувките и ја преминува преку водата. На нејзин совет Соломон го вградува дрвото во храмот над вратата и го украсува со злато и сребро, но неговиот внук Абијах, ги кради украсите а дрвото го закопува. На тоа место подоцна се создава езеро чија вода благодарение на дрвото во неа станува лековито и ги лечи сите болести. Кога се доближи времето на распнувањето на Исус, дрвото испловува и оттука е земено и од него направен е крстот на кој е распнат.
 

Член на раководството

Форевер тугедер
Член од
15 март 2006
Мислења
698
Поени од реакции
20
Тоа се христијански легенди... остатоци на пагански верувања и прикаски... како денес што се останати ... бакнување на икони... амкање јајца... вапцање јајца... носење јадења на гробишта.
 

Член на раководството

Форевер тугедер
Член од
15 март 2006
Мислења
698
Поени од реакции
20
Крстот не бил користен како симбол на христијаните се до некој 5ти век. Симболизирано Исус бил преставуван како овчар, жртвено јагне (спрема Исаија и Еремија) а најчесто како риба. Рибата од памнтивек била симбол на разни божества, меѓу кои на сириската Атаргатис, на арамејската Атари, на каанската Астарта, Христијаните го усвоиле тој знак дотолку полесно што на грчки риба (ihtis) ги има теолошките иницијали “Исус Христос син на бога спасителот“ Крстот од друга страна за тогашните луѓе преставувал симбол на ужас и страв “Обесениот е проклетство Божје“ 5-та Мојсеева. На крст беа распнувани убијци, крадци, арамии, бунтовници. Смртта на крст беше тешка мачна така да и римјаните негодуваа на таков начин на казна (Цицерон, Сенека) Крстот како симбол на христијанството се јавува 100тина години по укинувањето на казната со распнување од страна на Константин, кога во главите на луѓето избледнало сеќавањето на срамната понижувачка, погрдна и тешка смрт на осудениците на крстот. Инаку крстот како верски симбол на други религии постои од памтивек. Откриени се симболи на крст во Сумер, Вавилонија, Месопотамија, Индија, Сирија, Персија,во Европа од дона на каменото доба, во индијанските култури на двете Америки, Во Галија (денешна Франција) во предхристијанско време бил во оптек монета со крст. Во Египет Крст со тркало на врвот е симбол на боженственост......

 

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.343
Ц, ц, ц, ц...што се човек нема да избрише...И веќе да не се замарате едни со други, ОК?
 

Член на раководството

Форевер тугедер
Член од
15 март 2006
Мислења
698
Поени од реакции
20
????
Озбилно ме прашуваш??
Па 20 години, читање и пручување на библистика, историја, напоредно со други религии. антропологија......
Книги?!?
Купови. Само Библии разни изданиа имам 5 а нови завети.,, можеби десетина. (не ги рачунам оние во електронски форми а кои не можев да ги набавам во пишана форма).
 
Член од
1 септември 2007
Мислења
42
Поени од реакции
0
i posle se'...pak ne veruvas?
mozebi sum greska, ama ne mi stois za teist.
sto te nateralo togas da se zanimavas so biblistika?
 

Член на раководството

Форевер тугедер
Член од
15 март 2006
Мислења
698
Поени од реакции
20
i posle se'...pak ne veruvas?
mozebi sum greska, ama ne mi stois za teist.
sto te nateralo togas da se zanimavas so biblistika?
Мислиш Атеист?
Библистиката е едно од работите кои ме занимаат, а проучување на библистика не е услов да бидиш верник, всушност библистика е НАУЧЕН пристап кон библијата (наспроти духовно - догмастичкио на црквата) и таа наука е релативно млад, се појави во моментот кога црквата веќе не можеше да те сврти на ражен заради “незгодни“ прашања околу светите писма. Денес со библистика се занимаваат и црквите (посебно католичката) но само заради тоа да понудат СВОЈ одговор на незгодните прашања а тој одговор да биди во рамките на научно прифатливото. (Тоа денес се гледа преку теми за сродност на наука и христијанство и дека цепење на артомот е библиски предвидено и дека земјата е тркалезна и се движи околу сонцето... и слични тврдења заради кој пред неколку века некој инквизитор ќе ти го истеруваше ѓаволот на тркалото или како вештер ќе те спалеше некој протестант)
 

Тикви4ка

Нарцис со сина крв
Член од
1 март 2007
Мислења
3.134
Поени од реакции
273
vaka te gledam stvarno zapoznaen so rabotava... jas epten se palam na vakvi raboti povrzani so religijata ali ne sum dotolku navlezena...
kazi mi nesto, ako znaes, a veruvam deka znaes za Torinskoto Platno so koe kako demek ili ne demek bil prekrien Isus vo grobnicata... Gledav nesto kako demek koga go spstile od krstot toj se uste bil ziv i deka Josif od Armateja (ne pamtam iminja taka da ne me fakjaj za zbor) ja imal kupeno grobnicata no ne za nego bidejki bila mn daleku od mestoto kade sto toj ziveel i ne postojat zapisi deka nekoj od negovoto semejstvo e pogreban tamu tuku deka ja kupil za Isus... Po toa sto go gledav Isus bil simnat od krstot 3 casa od koga prstanal da dava znaci na zivot i Josif go odnel vo grobnicata kade go lekuval poradi sto na platnoto se naogjaat tragi od aloe i neznam tamu sto. Na platnoto se praveni ispituvanja i starosta e odredena nekade 1290 do 1326. Ispituvanjata se vrseni vo tri razlicni laboratorii ali ne e snimen procesot na prenesuvanje na platnoto do tie laboratorii... nekoi smetaat deka primerocite se zameneti poradi toa sto takov vez koj se koristel vo Judeja na pocetokot na 1viot vek ne se koristel vo Rimskata imperija i Galileja duri ni pri krajot na 13 vek.. te ne bil poznat kako i nekoi bilki cii tragovi se naogjaat na platnoto...

onaka me interesira dali znaes nesto poveke okolu ova bidejki mene epten me zainteresira.. kolku od ova pogore e tocno i kakvi drugi prikazni ima okolu ova platno​
 

Член на раководството

Форевер тугедер
Член од
15 март 2006
Мислења
698
Поени од реакции
20
Ќе ме извниш, но ветувам одговор утре всушност може да испадне и нова тема за покривот од Торино, едноставно сум сега уморен да дадам поопширен текст а не сакам на така убаво и долго прашање да одговорам кратко.
До утре... (всушност веќе сме утре) значи до покасно...
 

Член на раководството

Форевер тугедер
Член од
15 март 2006
Мислења
698
Поени од реакции
20
Покровот или чаршафот од Торино како плен од Цариград го донел францускиот витез Ото де ла Рош и му го подарил на својот татко во 1204 година. Toj чаршав беше релативно непознат се до 1898 кога еден торински фотограф го фотографирал и ги објавил сликите. На чаршафот се наоѓа отисок на возрасен маж со брада со видливи рани на телото и главата. При раните испитувања на чаршафот имаше различни мислења како настанал отисокот, дали со хемиска реакција на амонијакот од телото и мирхата и алојата со која било намачкано телото на Исус или со некој вид на електрично празење од телото. Инаку самите обриси на телото се многу нејасни така да Италијанскиот професор Николо Мијани пресметал (врз основа на чаршафот дека Исус бил висок 162,56 сантиметри додека специјалистот за анатомија Лоренцо Фери измерил 182 сантиметри. Автентичноста на чаршафот е се уште тема на дилеми и поделени мислења, јас не ја следев целат постапка и каде е таа до сега но црквата воглавном одбива да се даде на анализа со Ц14 пошто при таја анализа треба да се жртвуваат парчиња од платното (се уништуваат). Запрашан за автентичноста еден претседател од комисиите професор Кордилјо изјавил, “Како верник, одговорот е да!, а како лекар велам се уште не е сигурно“. Инаку по правило и онака како што се погребувале покојните во времето на Исус телото НЕ БИЛО во допир со чаршафот, именоп откако покојнико се намачкувал со мирислива масла, телото се завиткувало со завои па потоа се обвиткувал со чаршафот. Инаку за напомнување е дека во време кога се појавил чаршафот (во 1200 година) беше во мода “пронаоѓање“ и тргување со свети реликвии, до денес имаме 32 шајки со кој Исус бил закован, 15 свети копја, 6 сунѓери од кој пиел оцет многу парчиња облеки за кои римските војници фрлале ждрепка и 40 (ЧЕТРИЕСЕТ) чаршафи со кој беше обвиткано телото на Исус. Мислам дека се уште ни католичката црква не зазела јасен став околу автетичноста на чаршафот од Торино.

Да се навратам само на момент на твоите други прашања, некој тајанствен Никодин носи миризливи масла за телото на Исус а мистериозниот Јосиф од Арматеја го погребал во свој гроб. Сепак овие прикаски се очигледно накнадно уфрлени за да се објасни после воскреснувањето Исусово. Имено према Римските закони распнувањето се правеше на јавни места најчесто покрај главните патишта што водеа до Ерусалем или пред самите порти за да служат за пример, кај Исуса пак имаме распнување на приватен имот (!!!!) каде случајно се наоѓа припремен гроб. По смртта телата не се предавале на роднини или приатели туку се фрлани во заеднички масовни гробници, што би преставувало проблем да се опиши прикаската за воскреснувањето (да се најди празен гроб). Значи и Никодин и Јосиф делуваат како уфрлени додатоци за да се има основ за прикаската за празниот гроб а која понатаму се надоврзува на воскресението.
 

Тикви4ка

Нарцис со сина крв
Член од
1 март 2007
Мислења
3.134
Поени од реакции
273
. Инаку за напомнување е дека во време кога се појавил чаршафот (во 1200 година) беше во мода “пронаоѓање“ и тргување со свети реликвии, до денес имаме 32 шајки со кој Исус бил закован, 15 свети копја, 6 сунѓери од кој пиел оцет многу парчиња облеки за кои римските војници фрлале ждрепка и 40 (ЧЕТРИЕСЕТ) чаршафи со кој беше обвиткано телото на Исус. .
No sto so faktot deka vezot so koj e napraveno platnoto vo 13 vek ne bil poznat i ne se primenuval vo Evropa, no bil upotrebuvan vo Judeja vo prviot vek?
Ili pak so dupkite na carsafot vo oblik na bukvata L koi se naogjaat i na slika sto bi pretstavuvala ne se sekavam tocno nekoj crkoven sobir vo Ungarija koj se slucil mislam nekade okolu 10tiot vek znaci pred periodot 1290-1326 za koga e vostanoveno nastanuvanjeto na platnoto...?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom