Храна за кучиња

Член од
18 октомври 2012
Мислења
166
Поени од реакции
29
Nie na Garo vo selo mu davame sto ni ostane nas od masa, jade i leb i urda i piperki ama na koski i meso uziva. Nisto ne mu fali sto ne jade moderni hrani od prodavnica i pogolem e od site kucinja vo selo. Tato vikase deka ima malku volk vo nego, ama jas ne veruvam deka volcite jadat mnogu ovci koga se gladni a garo gi cuva i koga e gladen.

Член од
21 октомври 2007
Мислења
99
Поени од реакции
58
Не ти дале листа. Треба првите 5 состојки да ги видиш. Кога ќе ти каже месо или живинско месо и тие нус производи - тоа е ѓубре. Првите 5 состојки треба да се поише месо, да кажат точно какво. Лично јас не би ја дала оваа храна на кучето мое :(
Само ова можев да го најдам на интернет. Јас сега му давам Брит Премиум која содржи 27% протеини, а оваа наводно содржи 30% па затоа се збунив, си реков да не е добра храна, зошто не се разбирам баш. Фала во секој случај, најверојатно ќе си останам на Брит.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Не, не ... повеќе протеин не e = на поголем квалитет.
Многу е поважен составот на храната, мора да има месо во првите состојки што се наведени во составот на дехидратот.
Ако нема месо на прво месо (и да е наведено од кое животно потекнува месото) тогаш = ѓубре.

Во МК има мизерен избор за квалитетна храна на кучиња.

Tomasino

За својот народ и за тебе, морав јас да робувам.
Член од
19 март 2009
Мислења
9.252
Поени од реакции
19.549
Се сложувам дека изборот на квалитетен дехидрат е лимитиран..
Посебно за Битола..Скопје би требало да е подобро...:cautious:
Па овие газдите на дуќаните за домашни миленци не знам од кај набавуваат храна..ама изгледа шитка некој фалш роба...:cautious:
Барам во еден дуќан Фармина...се чуди дечкото ШО ХРАНА Е ОВАА?:facepalm:
Во друг дуќан најдов Фармина,ама изгледа не natural&delicius ,....гледам на вреќата нешто друго пишува и не е таа слика од официјалниот сајт на Фармина....:facepalm:
Којзнае шо работат...:нинџ:
Има само Педигре,Чапи...дрн,дрн...читај ѓубре...80 денари килограм,,,ма немој да ме јебеш... подобро леб со паштета да му намачкам на кучето за тие пари...:tapp:

• Ми се допаѓа
Reactions: Lu
L

Lu

Гостин
Само ова можев да го најдам на интернет. Јас сега му давам Брит Премиум која содржи 27% протеини, а оваа наводно содржи 30% па затоа се збунив, си реков да не е добра храна, зошто не се разбирам баш. Фала во секој случај, најверојатно ќе си останам на Брит.
Од каде ја купуваш Брит Премиум и која е цената на вреќа ? :)

Па овие газдите на дуќаните за домашни миленци не знам од кај набавуваат храна..ама изгледа шитка некој фалш роба...:cautious:
Барам во еден дуќан Фармина...се чуди дечкото ШО ХРАНА Е ОВАА?:facepalm:
Е за ова како сум се изнервирала пред некоја недела, абе од такт се извадив :mad:

Мајка ми поминувала низ Аеродром и видела некој Пет Шоп и влегла да разгледа што и како има, и таму продавал стар човек (60+ години) и мајками прашала нешто за храни за кучиња, и стариов вика имам една многу добра храна Purina ProPlan, вреќа од 15 кг. за 2.700 денари, последна ми е останата.

И мајка ми ми се јави да ме праша дали сум сакала да земам Purina ProPlan вреќа од 15 кг. за 2.700 денари.
И јас прво ептем се зачудив, како е можно ПроПланот да е толку многу евтин, обично цената на вреќа е над 3.500 денари.
А како второ многу сомнително ми падна, тоа што вреќата е 15 кг. бидејќи ProPlan вреќите се по 14 кг.
Но, ајде ОК и кажав на мајка ми да му каже на човекот да ми ја чува вреќата и дека за 2 - 3 саати ќе поминам да ја земам.

И јас бидејќи живеам во Центар, специјално запалив кола и отидов до Аеродром ради храната, и кога влегов во Пет Шопот - ШОК.
Стариов ми вика, еве ти ја храната, и ми покажува вреќа Purina Dog Chow :vozbud:
И јас му викам, абе ова не е ProPlan, ова е Dog Chow ... и замислете стариов почна да ме убедува дека Purina ProPlan била фирмата, а Dog Chow бил типот на храната.

Според неговата логика храната се викала Purina ProPlan Dog Chow:pos: ... и јас 10 минути го убедував дека Purina е брендот, а ProPlan тип на храна, и на крај идиотов ми вика (го цитирам) “Абе ајде ти ќе ми кажуваш што храна е ова, јас 17 години се занимавам со овој бизнис„ ... и јас му реков дека џабе му се тие 17 години бизнис, кога сеуште не ги знае храните, и дека неможе мене да ми подметнува Dog Chow како да е ProPlan.

Така може да им подметнува на други кои што не се разбираат во квалитетот и составот на дехидратите, али неможе мене будала да ме прави ;) налетал на погрешна личност :)
Тоа и всушност беше најголемата причина што се извадив од такт, тоа што сакаше да направи мајмун од мене!
Тоа ме вади од такт, кога нешто знам, и знам дека сум во право, и друг да ме прави будала, епа нама да дозволам.

Значи секакви кретени работат по ова Пет Шоповиве :cautious:

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
^ Lu и ти си ми чудна ... што уопште има да се расправаш со неписмен народ.
Кратко и јасно, благодарам, ама не е тоа што барам и чао пријатно.
За некои луѓе кои се слепо врзани за нивното мислење неможеш да им докажеш, затоа не се ни обидувај :)

Член од
21 октомври 2007
Мислења
99
Поени од реакции
58
Од каде ја купуваш Брит Премиум и која е цената на вреќа ? :)
Brit Premium ја купив од една продавница на Рузвелтова, Pet Supplies (значи кај кројач Ангелковски се врти лево, па втората улица десно, на ќошот е продавницата, се симнуваш долу по скали, мислам дека е доста снабдена).
Јас купив Брит Премиум за јуниори, вреќа од 15 кг е 2.900 ден. Имаше и Брит Супер Премиум, тие беа нешто поскапи, ама мислам и 12 кг.
Која храна би ми ја препорачале за 5 месечен златен ретривер да е од прилика оваа цена? Би останала на Брит, ама некако мислам дека многу кака, не знам дали е до храната тоа или таков му е метаболизмот.

• Ми се допаѓа
Reactions: Lu
L

Lu

Гостин
^ Lu и ти си ми чудна ... што уопште има да се расправаш со неписмен народ.
Кратко и јасно, благодарам, ама не е тоа што барам и чао пријатно.
За некои луѓе кои се слепо врзани за нивното мислење неможеш да им докажеш, затоа не се ни обидувај :)
Имаш право, али голем инает сум и не се откажувам додека не докажам дека сум во право ... али на прост народ неможеш да му докажеш :)

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
Lu Немало ама навистина потреба да се објаснуваш, едноставно продолжи си го патот. Прости имало и ќе има.

patnik Ако изметот на кучето му е преобилен значи или не му одговара храната како што треба или пак премногу јаде. Мој совет е да пробаш да го смалиш количеството на храна што му го даваш е евентуално ако после ова нема промена (прати го во период од 3-5 дена) тогаш смени му ја храната зашто не ја искористува како што треба и ја исфрла.
Можеш да пробаш со Trainer Top Breeder, во однос на Brit-от се тука некаде по квалитет.

L

Lu

Гостин
Lu Немало ама навистина потреба да се објаснуваш, едноставно продолжи си го патот. Прости имало и ќе има.
Имаш право, али ептен се изнервирав бидејќи специјално до Аеродром отидов за храната, за да на крај испадне да ми подметнува некоја друга :cautious:

Brit Premium ја купив од една продавница на Рузвелтова, Pet Supplies (значи кај кројач Ангелковски се врти лево, па втората улица десно, на ќошот е продавницата, се симнуваш долу по скали, мислам дека е доста снабдена).
Јас купив Брит Премиум за јуниори, вреќа од 15 кг е 2.900 ден. Имаше и Брит Супер Премиум, тие беа нешто поскапи, ама мислам и 12 кг.
Која храна би ми ја препорачале за 5 месечен златен ретривер да е од прилика оваа цена? Би останала на Брит, ама некако мислам дека многу кака, не знам дали е до храната тоа или таков му е метаболизмот.
Фала за одговорот, знам кој Пет шоп е тоа, ќе поминам деновиве да разгледам што и како има.
Инаку околу дехидратот Brit, ако кучето јаде нормална количина на храна, а изметот му е обемен, тоа значи дека организмот не ја искористува добро храната и ја исфрла во поголем обем.
Најверојатно Brit не му одговара на организмот на твоето куче и затоа има обемен измет.

Пробај со Natural Trainer или Farmina Team Breeder, и двата дехидрати имаат сличен состав и слична цена со Brit.

Член од
28 април 2010
Мислења
89
Поени од реакции
30

patnik Ако изметот на кучето му е преобилен значи или не му одговара храната како што треба или пак премногу јаде. Мој совет е да пробаш да го смалиш количеството на храна што му го даваш е евентуално ако после ова нема промена (прати го во период од 3-5 дена) тогаш смени му ја храната зашто не ја искористува како што треба и ја исфрла.
Можеш да пробаш со Trainer Top Breeder, во однос на Brit-от се тука некаде по квалитет.
се согласувам за trainer,токму оваа храна е сега на промоција во фауна.пробајте па ќе видите што е минимален измет
--- надополнето: 21 октомври 2012 во 02:59 ---
Имаш право, али ептен се изнервирав бидејќи специјално до Аеродром отидов за храната, за да на крај испадне да ми подметнува некоја друга :cautious:

Фала за одговорот, знам кој Пет шоп е тоа, ќе поминам деновиве да разгледам што и како има.
Инаку околу дехидратот Brit, ако кучето јаде нормална количина на храна, а изметот му е обемен, тоа значи дека организмот не ја искористува добро храната и ја исфрла во поголем обем.
Најверојатно Brit не му одговара на организмот на твоето куче и затоа има обемен измет.

Пробај со Natural Trainer или Farmina Team Breeder, и двата дехидрати имаат сличен состав и слична цена со Brit.
уф не би рекол дека Farmina Team Breeder е добра бидејќи измет има многууууууууу
--- надополнето: 21 октомври 2012 во 03:04 ---
Морам да напишам и ова... добив пофалба за OK Dog на Nova Food дека е супер.
Храната не е супер премиум, туку премиум, мегутоа еве кај кучка во скотност и моментално што дои се покажа феноменално, малите напредуваат супер, на недела дена старост имаат топ цврста столица.
Јас здравје планирам за мојата да земам и да ја пробам. А што е најдобро има и прикладна цена.
јас ја користев 6 месеци,и риба и јагнешко и пиле и говедско.хммммм........не е лоша,не е да фрламе камења по неа али сееееепак е знак на финансиска немоќ.тоа ни е реалноста
--- надополнето: 21 октомври 2012 во 03:08 ---
Не знам зошто линкот не се отвора. Еве го составот:
Specifications

Protein: 30%
Fats: 14%
Fiber: 2,5%
Ash: 6,7%
Moisture: 10%
Maestro High Energy dry food for adult dogs, is a completely balanced food, with cereals (rice 10%), meat (poultry meat 17%) and meat derivatives, fish and fish derivatives, oils and fats, by-products of vegetable origin, minerals and vitamins A, D, E.
It offers strong immune system, health skin and shiny coat.
Every bag contains 15kg of product.
It is produced in Greece and the typical analysis is the following:

Protein 30,0%
Fats 14,0%
Fiber 2,5%
Moisture 10,0%
Calcium 1,2%
Phosphorus 0,9%

Added Substances:
Vitamin A: 20.000 UI/Kg
Vitamin D-3: 2.200 UI/Kg
Vitamin E(a-tocopheroles): 120 mg/Kg
Copper: 15mg/Kg
Antioxidant BHT: 150 mg/Kg
фрли тоа во канта.Грција има квалитетна храна колку Македонија фабрика за Мерцедеси

Член од
16 март 2009
Мислења
18
Поени од реакции
1
Чувам мешанче старо 4 и пол месеци. Го хранам со сува храна, само не знам по колку грама дневно да му давам. Јас му ја полнам чинијата и тоа јаде само кога е гладно, па ако видам дека му е испразнета му ја полнам повторно. Е сега, мислам дека ова не е правилно, ама немам претстава колку грама на ден би требало да јаде, а не сакам да е гладно. Колку грама дневно треба да му давам отприлика?
И уште нешто ме интересира, апчиња за глисти на колку време треба да му давам? И кога треба да се врши вакцинација пак? Тоа прими едно апче 10 дена пред првата вакцина, тогаш имаше околу три месеци, па сега на 15 октомври прими и ревакцина.

SaltNPepa

Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Чувам мешанче старо 4 и пол месеци. Го хранам со сува храна, само не знам по колку грама дневно да му давам. Јас му ја полнам чинијата и тоа јаде само кога е гладно, па ако видам дека му е испразнета му ја полнам повторно. Е сега, мислам дека ова не е правилно, ама немам претстава колку грама на ден би требало да јаде, а не сакам да е гладно. Колку грама дневно треба да му давам отприлика?
И уште нешто ме интересира, апчиња за глисти на колку време треба да му давам? И кога треба да се врши вакцинација пак? Тоа прими едно апче 10 дена пред првата вакцина, тогаш имаше околу три месеци, па сега на 15 октомври прими и ревакцина.
Кутрето е во развој, и да му даваш повеке сега нема да му штети. Штом даваш дехидрат на вреката ја пишува грамажата, ако немаш врека знаеш која е храната, побарај на интернет. Јас мојата до 7 месеци некаде ја чистев секој месец, потоа ја почнав 4х годишно. Вакцинација, тоа твојот ветеринар треба да знае да ти каже, во ветеринарната книшка треба да има запишано и дехелментизација и кога да биде следната вакцина. Прашање, зошто првата вакцина е примана на три месеци? До тогаш треба да биде завршена втората, а не тек првата???
--- надополнето: 21 октомври 2012 во 12:32 ---
oliver-police, храната за тие пари е добра и добро се има покажано, барем за мене... сите знаеме што е најдобро, ама кога еден Про План чини 4000 денари во најмала рака, секако дека ке бараш алтернатива која ке ти одговара на џебот а во исто време ке ти го задоволи и кучето.

Член од
16 март 2009
Мислења
18
Поени од реакции
1
Значи книшка нема, имам јас еден втор братучед ветеринар и кај него го носев. И тој и жена му се ветеринари. Инаку, го вакциниравме на три месеци оти така ни рече тој, дека треба да наврши три месеци, ние не знаевме точно колку е старо, ама тој го прегледуваше и по забите заклучи дека сеуште нема наполнето три месеци, па ни даде апче за глисти и ни рече за десетина дена дојдете пак. Јас сега сум во Скопје и планирам тука да почнам да го носам на ветеринар...
А за апчињата за глисти, кога е во ред пак да му дадам апче, има ли врска што е скоро вакцинирано, на 15 октомври?

Храната е е од пет шоп, но врска немам што марка е, рефус е, ја купувавме 140 ден. килограм, а таму ни рекоа дека треба да јаде сто грама дневно...Ама мене тоа некако многу малку ми се чини, една полна рака само, без врска ми е, мислам да не треба повеќе. Ама јас колку што му давам најверојатно многу му е, еве од сабајле два пати одевме во веце, по голема, а тек до вечер не знам уште колку пати ќе отиде. Да ја дотрошам оваа и ќе му купам некоја друга храна, што пишува на неа колку грама да му давам.

ЕДИТ: Сега се слушнав со татко ми, ќе му правеле некаков си чип, електронска книшка, така го разбрав од тоа што ми го кажа.. Значи книшка ќе има до крајот на месецот:icon_lol:

SaltNPepa

Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Значи книшка нема, имам јас еден втор братучед ветеринар и кај него го носев. И тој и жена му се ветеринари. Инаку, го вакциниравме на три месеци оти така ни рече тој, дека треба да наврши три месеци, ние не знаевме точно колку е старо, ама тој го прегледуваше и по забите заклучи дека сеуште нема наполнето три месеци, па ни даде апче за глисти и ни рече за десетина дена дојдете пак. Јас сега сум во Скопје и планирам тука да почнам да го носам на ветеринар...
А за апчињата за глисти, кога е во ред пак да му дадам апче, има ли врска што е скоро вакцинирано, на 15 октомври?

Храната е е од пет шоп, но врска немам што марка е, рефус е, ја купувавме 140 ден. килограм, а таму ни рекоа дека треба да јаде сто грама дневно...Ама мене тоа некако многу малку ми се чини, една полна рака само, без врска ми е, мислам да не треба повеќе. Ама јас колку што му давам најверојатно многу му е, еве од сабајле два пати одевме во веце, по голема, а тек до вечер не знам уште колку пати ќе отиде. Да ја дотрошам оваа и ќе му купам некоја друга храна, што пишува на неа колку грама да му давам.

ЕДИТ: Сега се слушнав со татко ми, ќе му правеле некаков си чип, електронска книшка, така го разбрав од тоа што ми го кажа.. Значи книшка ќе има до крајот на месецот:icon_lol:
Најдете си ветеринар, тој ке ви води евиденција за се...зошто вашиот братучед така ви кажал стварно не знам...јас студирам ветерина па ви кажувам дека тоа е касно. Доколку можете да си дозволите, купете врека храна, јас погоре напишав за една, 15кг вреќа мислам дека е околу 2000 денари. Почекајте уште малку па некаде на крајот на месецот дадете му пак апче. П.с. Во врска со чипувањето, ако може да напишете што и како иде процедурата, чисто ме интересира, а и колку кошта, бидејки претходно имаше најавено некоја цена...

Kajgana Shop

На врв Bottom