- Член од
- 20 мај 2008
- Мислења
- 1.099
- Поени од реакции
- 1.079
Јас мислам дека храброста и лудоста се различни работи и немаат допирна точка.
Денеска погрешно се гледа на храброста.Од горе напишаното може да се види дека луѓето повеќе би се восхитувале на Сузан Бојл одколку на некој кој би влегол во запалена куќа за да спаси човек.
Храброста не води напред.Недека храбрите луѓе не се плашат,туку тие имаат сила да го надминат стравот и да продолжат напред.
Прост пример...се качуваш на дрво многу високо.И најстрашно е да се симнеш.И почнуваш да се симнуваш и одеднаш се укочуваш од страв и се фаќаш за дрвото најјако што можеш и не се пушташ...треба малце време да го совладаш стравот,односно да собереш храброст и да продолжиш надоле.А ако храброста беше лудост...одма ќе се фрлиш надоле
Тешко е да се каже кој е храбар,требаат дела за да се суди
--- надополнето: Nov 28, 2011 1:11 AM ---
Денеска погрешно се гледа на храброста.Од горе напишаното може да се види дека луѓето повеќе би се восхитувале на Сузан Бојл одколку на некој кој би влегол во запалена куќа за да спаси човек.
Храброста не води напред.Недека храбрите луѓе не се плашат,туку тие имаат сила да го надминат стравот и да продолжат напред.
Прост пример...се качуваш на дрво многу високо.И најстрашно е да се симнеш.И почнуваш да се симнуваш и одеднаш се укочуваш од страв и се фаќаш за дрвото најјако што можеш и не се пушташ...треба малце време да го совладаш стравот,односно да собереш храброст и да продолжиш надоле.А ако храброста беше лудост...одма ќе се фрлиш надоле
Тешко е да се каже кој е храбар,требаат дела за да се суди
--- надополнето: Nov 28, 2011 1:11 AM ---
А која случка вас ве инспирирала...така најлесно би полемизирале што е храброст...лудост...или борба за сопстени идеали...Инспирирана од некои настани во изминативе недели, кога бев сведок на нешто што за мене лично е слика и прилика на пожртвуваност, верба во идеал и, пред се, огормна храброст да се оди напред и покрај сите пречки и по цена на туѓ подсмев, посакав да го дознаам вашиот одговор на некои прашања, односно:
Што е за вас храброст?
Кога храброста преминува во неразумност и лудост?
Дали човекот кој знае да заборави на своето јас и да се жртвува во име на некое поголемо добро, макар и добил потсмев и не успеал е храбар, или е само наивен занесеник, нешто како Дон Кихот?
Имате ли пример за храброст на кој се огледувате?
За крај, сметате ли дека сте храбри луѓе?