Хомосексуалност (општо)

Дали ги оправдувате хомосексуалните врски,бракови и посвојувањето на деца од страна на хомосексуалци

• Вкупно гласачи
    1.127
S

staycalm

Гостин
Добро, полека, немој само да ми го пуштиш страшилото од профилната да ме тепа. :icon_lol:

Ај да скратиме, доволно е ова. Значи не сте дискриминирани. Имаш право на приватна тужба против неколку основа. Најмалку ти треба закон против сексуална ориентација. Има напад, навреда, нарушен углед....а ти ми бараш нешто кое не ни треба да постои. И да бидам искрен, и јас би се смеел. Тоа е смешно. Можам да замислам како сте реагирале.

Не ти треба закон за затита на лгбт. Ако се направи таков специјален закон, ќе треба да се направат тон специјални закони за заштита на разно-разните здруженија и појави во општеството. Ако ги има сите потребни елементи, каде можеш да го тужиш по само еден основ, тоа ти е полн погодок. Но ако целите кон закони, барања, глумење жртви, тогаш ќе следува изолација. Башка тоа што сте имале право и да одите кај народниот правобранител. Тој јасно и многу детално ќе ви посочел, каде имало прекршок, каде сте можеле да тужите, ќе ви ги кажел правата, ќе ги посочел институциите кои може да ги тужите/жалите и ќе ви понудел решение на проблемот. До него сте можеле да одите со која и да било форма, и да ви искочел во пресрет. Значи дека апсолутно нешто што ви е скратено, освен правото на брак и правото да посвојувате деца.
Прво, тоа беше измислена случка. Не ми се случила мене. А смеењето е вистинско, само не било за за случај од геј пар, туку од геј лице. Тоа шо и ти би се смеел покажува дека нит за професор не си, нит за полицаец :)
Тоа не е специјален закон, закон за дискриминација постои, и за тоа немаш поима.
http://mtsp.gov.mk/WBStorage/Files/diskriminacija_konsolidiran.pdf
има формирано комисија што се занимава со тоа. а уствари таа комисија работи по наредба на власта што е во заминување, така да ништо од таа комисија кога станува збор за ЛГБТИ популација. Сега скоро одбија приговор за одреден учебник во кој имало нешто за ЛГБТИ лица, со одговор дека тоа бил став на авторот?!
Тоа што ти и останатите дежурни хомофоби на темава велат дека ги уживаме нашите права не е точно. Ниту на хартија, ниту во пракса не ги уживаат правата ЛИЦАТА ШТО СЕ ОТВОРЕНИ ЗА НИВНАТА СЕКСУАЛНОСТ.
А за аватарот:
[DOUBLEPOST=1496090926][/DOUBLEPOST]Плус не се секирај, ако си исплашен тука е катинаклталиана да ти побае од уплав! :icon_lol: а и Лет3 може да помогне

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
....[DOUBLEPOST=1496090926][/DOUBLEPOST]Плус не се секирај, ако си исплашен тука е катинаклталиана да ти побае од уплав! :icon_lol: а и Лет3 може да помогне
Каков лик! Значи не зборуваме за законот за Заштита од дискриминација, туку за специјалниот кој повторно и повторно го бараш. Мило ми е што конечно се сложи дека во Македонија не сте дискриминирани. Ако зборуваме на глобално ниво, сте. Значи колку ова општество и да е конзервативно, глупаво, патетично, мизерно (како се’ го нарече) е многу поадекватно за вашиот слободен живот, па и е отворено за некаков прогрес на вашите права, секако ако се координирате и започнете да се борите за нив.

Кога веќе го постира. Брак е заедница на живот исклучиво на еден маж и една жена во која се остваруваат интересите на брачните другари, семејството и општеството; :coffee:

И по која основа би биле дискриминирани?
Дискриминација е секое неоправдано правно или фактичко, непосредно или посредно правење на разлика или нееднакво постапување, односно пропуштање (исклучување, ограничување или давање првенство) во однос на лица или групи кое се заснова на пол, раса, боја на кожа, род, припадност на маргинализирана група?!, етничка припадност, јазик, државјанство, социјално потекло, религија или верско уверување, образование, политичка припадност, личен или општествен статус, ментална и телесна попреченост, возраст, семејна или брачна состојба, имотен статус, здравствена состојба или која било друга основа; :cautious:

И ова:
Маргинализирана група е група од поединци кои ги обединува специфична положба во општеството, кои се објект на предрасуди, кои имаат посебни карактеристики кои ги прават погодни за одредени видови на насилство, имаат помала можност за остварување и заштита на сопствените права или се изложени на зголемена можност за натамошна виктимизација. Ова е општо, ако сакате да бидете прецизирани, тогаш за тоа треба специјален закон, или не мора да биде специјален, може да биде и регуларен каде ќе биде конкретно определена вашата улога и положба во општеството. Значи, во ова можете и истовредено не можете да бидете. Маргинализирана група можат да бидат и ромите, и жените, и старците, и албанците, и македонците некаде во земјава (можат, што и не значи дека тврдат дека се, да не збориш после)......Сите тие можат да бидат маргинализирани. Затоа не знам што сакаш да постигнеш. Јас многу бев јасен што мислам и како мислам, а тоа што погрешно си сфатил, навистина не е мој проблем.

Против Чаки ми треба егзорцист, а не бајачка. :)

S

staycalm

Гостин
Секако дека се согласив дека не сме дискриминирани во Македонија. Продолжи да живееш во твој свет со розеви наочари.

btw
mar·riage
the legally or formally recognized union of two people as partners in a personal relationship.
Ова е правилната дефиниција. Дефиницијата од 1950 што е во Македонија е со поминат рок.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Секако дека се согласив дека не сме дискриминирани во Македонија. Продолжи да живееш во твој свет со розеви наочари.
Дај пример. Или барем кажи како, кога сте заштитени на секое поле. :cool:

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Веќе немаш ни поента што сакаш да ја докажеш, само бладаш едно исто, ко и другар ти.
Нема член со кого не си се скарал. Тоа говори за тебе, а не за мене. :)

И прашањето останува неодговорено. Каде или како!? Знам дека немаш одговор, но нека седи, па можеби некој конечно ќе го одговори.

S

staycalm

Гостин
Нема член со кого не си се скарал. Тоа говори за тебе, а не за мене. :)

И прашањето останува неодговорено. Каде или како!? Знам дека немаш одговор, но нека седи, па можеби некој конечно ќе го одговори.
И само што сфатив дека изгубив буквално саати пробувајќи да дебатирам со хомофоб што одговорил „не“ на темава. Да, сега можам да те наречам хомофоб, иако претходно не мислев дека си. Не знам дали стварно постојат хомосексуалци што би ти биле другари, ако има такви и ти ги знаат ставовите, жал ми е за нив. Мора да се некои од оние себемразачките вмровци. А инаку членови со кои не сум се скарал се 95% од членовите овде.[DOUBLEPOST=1496107689][/DOUBLEPOST]Впрочем би се зачудил доколку се согласувам со луѓе со закоравени мислења и тешки конзерви. Така да верувај, подобро што сум се скарал. (Најдобро да не сум дошол до контакт со такви, али јебига)

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
И само што сфатив дека изгубив буквално саати пробувајќи да дебатирам со хомофоб што одговорил „не“ на темава. Да, сега можам да те наречам хомофоб, иако претходно не мислев дека си. Не знам дали стварно постојат хомосексуалци што би ти биле другари, ако има такви и ти ги знаат ставовите, жал ми е за нив. Мора да се некои од оние себемразачките вмровци. А инаку членови со кои не сум се скарал се 95% од членовите овде.
Одговорив со Не, и ако има референдум повторно ќе одговорам со Не. Но тоа не ме право хомофоб, да ве мразев, тоа јасно ќе го кажев. Патем никој ниту ме знае, ниту ме познава на форумов. Па така ти реков дека повеќе сум се занимавал околу модерниот феминизам, отколку со хомосексуалците.

Зошто да ти е жал за нив!? Јас ги ценам карактерните особини, а не ставовите. Тоа што тие можат да се соочат со моите факти, тоа ги прави поцврсти личности и секогаш имаат да кажат нешто ново, што значи дека се интересираат за темата и за својот поинаков живот.

И мислам дека бев еден од тие конзервативци кој рече дека треба да пробате да се борите за вашите права, јас најмногу што можам е да заокружам Не, или пак вака од форум да галамам. Не би трошел врезе за безвредни протести, како оние што се организираат за време на парадата на гордоста. :)

S

staycalm

Гостин
Одговорив со Не, и ако има референдум повторно ќе одговорам со Не. Но тоа не ме право хомофоб, да ве мразев, тоа јасно ќе го кажев. Патем никој ниту ме знае, ниту ме познава на форумов. Па така ти реков дека повеќе сум се занимавал околу модерниот феминизам, отколку со хомосексуалците.

Зошто да ти е жал за нив!? Јас ги ценам карактерните особини, а не ставовите. Тоа што тие можат да се соочат со моите факти, тоа ги прави поцврсти личности и секогаш имаат да кажат нешто ново, што значи дека се интересираат за темата и за својот поинаков живот.

И мислам дека бев еден од тие конзервативци кој рече дека треба да пробате да се борите за вашите права, јас најмногу што можам е да заокружам Не, или пак вака од форум да галамам. Не би трошел врезе за безвредни протести, како оние што се организираат за време на парадата на гордоста. :)

a9mkd

Љетиф
Член од
14 јуни 2015
Мислења
543
Поени од реакции
281
Добро болен сум, еве излечи ме со твоите Шамански моќи.

a9mkd

Љетиф
Член од
14 јуни 2015
Мислења
543
Поени од реакции
281
A дали сакаш да бидиш излекуван?
И да пробаш нема да успееш, исто како со мене ти ако пробаш еднаш нема да станеш хомо. Барем не од еднаш, понатаму ако засакаш и ти се угоди пак твој проблем.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
И да пробаш нема да успееш, исто како со мене ти ако пробаш еднаш нема да станеш хомо. Барем не од еднаш, понатаму ако засакаш и ти се угоди пак твој проблем.
Првиот чекор е да се признае проблемот. :P

Да речеме дека имаш 20 г. Зошто немаш 80 г.!? Имаш правна и легална можност на(д) 18 г. да си го промениш името и презимето, полот, домот или живеалиштето, да се откажеш од државјанството, па некаде може и да се променат годините, затоа што биле “ирелевантен фактор“. Нема да зборуваме за тоа дека дел од овие нешта можат да се променат и пред 18 г., правните пречки или пак што може од ова кај нас да се применни (/промени), гледаме генерално на глобално ниво. Сега ако некој го промени полот, затоа што се чувствува обратно, зошто истото не може да се примени и со годините? Патем ако си 18 г. тинејџер, кој врска нема од општиот хоризонт и нема зрело изградени ставови, мислења и намери, зошто некој би посегнал кон прилично болни радикални решенија, кога првенствено е монгу полесно да се соочи со проблемот. И да се вратиме на прашањето. Ти можеш да викаш дека имаш 80 г., а да имаш и изгледаш како да си во раните 20-ти, и притоа треба тоа да се смета за нормална појава затоа што треба да бидеме флексибилни кон промените во општеството! Замисли да биле прифатени и цезаризмот и бонапартизмот! Или пак расизмот и ропството, како нормални појави! Или пак смртната казна како смела санкција! Тука нема никаква општествена вредност, која е главниот водич низ општествениот подвиг на човекот. Така изопачените и погрешните идеали стивнувале, престанувале и се укинувале, и останале генерално истрајните идеи кои не прават подобри од претходните генерации. Сега во тој процес е нормално да се појават и вакви идеи, но со текот на времето или ќе стивнат самите или ќе престанат по некаква сила. :)

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Мислев дека педрите се од љубов а не “леле шубо ми е ко ќе ми го опнеш“
У ствари статистиките покажуваат дека еден педер во тек на својот краток живот има од сттина па до иљади партнри, така да педерлуко во основа се сведува на телесна дразба и ништо повеќе

Kajgana Shop

На врв Bottom