Хип хоп културата во Македонија

Rbeatz

Слакер
Член од
13 август 2009
Мислења
169
Поени од реакции
99
А што е тоа битно? Колку што гледам темава е за хип хоп во Македонија, не е за мене и за каква музика слушам јас.
ок, имај убав ден, гледам дека си тука дојден за изживување, а не да дојдиме до заедничко мислење за тоа колку квалитетна е хип хоп музиката денес и колку има поента лириката. инаку пријателе драг, примерна музика не ми е хип хоп, туку џез, блуз, класика, соул итн.

До сите останати посетители на темава, направете си услуга, игнорирајте. Се гледа дека не вреди да се расправа со ваква особа. Очигледно нема да свати и да разбери што гледаме во хип хоп музиката и зошто ја сакаме. Само сака .. хмм кој е зборот... хмм, а да, сака да КЕЊА ! Си го прави денот поинтересен. За него ние сме само wanna be црнци.

Член од
11 април 2012
Мислења
123
Поени од реакции
107
Поету, ете ти пример од другар ти предатор како се брани хип-хоп култура. Секако текстот му е копи-пејст и позајмен без да стави линк од оригиналот, и цинички настапува према мене, но сепак е добар обид за почеток, и јас ќе го охрабрам. Со ваков текст јас на пример сум заинтригиран. Текстот е добро склопен и како онаа прва маркетиншка финта да привлече некое внимение, кај мене успева. Тоа е многу битно првиот впечаток и првата презентација да делува. Следен чекор што ќе го направам е да се дограбам до албумот и да го слушнам. Да видам дали на волку епитети и фалење, албумот стварно звучи добро, оти многу пати за некој бенд или група ќе пишеле дека се што ти ја знам Новите Битлси или новиот Мајкл Џексон или новиот САФ па била само испувана работа. Секако другар ти предатор ќе мора и повеќе да се потруди затоа што една ластовичка не прави пролет, ќе треба уште материјали да ми вади. Ако на една асална рап песна јас му извадам 50 срања, ништо не ми докажал за хип хопот и културата, иако барем за разлика од тебе он се потруди.
--- надополнето: 18 јуни 2012 во 15:09 ---
Текстот е копиран за да го прочитаат повеќе луѓе пошто мислам дека ако стаам линк не би ги заинтригирало до толку.. Инаку албумот може да го преслушаш тука - http://www.youtube.com/playlist?list=PLF0E6780775D16122&feature=plcp

Ти гарантирам дека потрошеното време за преслушување на албумот ке ти се исплати и нема да се каеш. Ајде, чекор по чекор!

Mark Renton

I live by the tune, I die by the book
Член од
12 ноември 2009
Мислења
5.374
Поени од реакции
4.917
Текстот е копиран за да го прочитаат повеќе луѓе пошто мислам дека ако стаам линк не би ги заинтригирало до толку.. Инаку албумот може да го преслушаш тука - http://www.youtube.com/playlist?list=PLF0E6780775D16122&feature=plcp

Ти гарантирам дека потрошеното време за преслушување на албумот ке ти се исплати и нема да се каеш. Ајде, чекор по чекор!
Доста бе остај го не се замарај..

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.082
Поени од реакции
25.222
Најјаки ми сте кога ќе преслушате песни од Слаткар, Токсикологија и Тони Зен и одма станувате експерт за хип хоп културата. Како прво тие не се хип-хоп како второ преслушај квалитетен рап па сери (ќе ти дам песни само речи). Трето, немаш појма од мене, а си земаш за право да кажваш каква музика слушам. Четврто, ако почнам да се замарам ќе затнам, али неможи пошо немаш појма од рап, а сакаш да провоцираш. Жити се, не ме цитирај и врати се по еден месец.

Еве те цитирам и се враќам сега а не за 1 месец, што правиме сега? Ти сеуште не си постигнал никаква поента, никаков контрааргумент. Како да осеќам нервоза кај тебе, ајде испуцај ја врз мене, докажи ми ја културата на еден рапер, кога веќе не можеш да докажеш поента.

Не мислиш дека треба првен да се едуцираш за нешто па да плукаш ?
Едуцирај ме бе златен, тоа го чекам цело време, извади го најдоброто од тебе, докажи ми поента, завземи СТАВ.
--- надополнето: 18 јуни 2012 во 15:39 ---
ок, имај убав ден, гледам дека си тука дојден за изживување, а не да дојдиме до заедничко мислење за тоа колку квалитетна е хип хоп музиката денес и колку има поента лириката. инаку пријателе драг, примерна музика не ми е хип хоп, туку џез, блуз, класика, соул итн.

До сите останати посетители на темава, направете си услуга, игнорирајте. Се гледа дека не вреди да се расправа со ваква особа. Очигледно нема да свати и да разбери што гледаме во хип хоп музиката и зошто ја сакаме. Само сака .. хмм кој е зборот... хмм, а да, сака да КЕЊА ! Си го прави денот поинтересен. За него ние сме само wanna be црнци.
--- надополнето: 18 јуни 2012 во 15:40 ---
Како бе пријател да да дојдеме до мислење кога ниеден од вас тука нема став, нема аргумент, знае само да ме вреѓа мене. До кое мислење сакаш да дојдеме, дај цитирај ми кој од твоите другари излезе со издржано мислење и став, вклучувајќи те и тебе? Со болдот се согласувам.

Текстот е копиран за да го прочитаат повеќе луѓе пошто мислам дека ако стаам линк не би ги заинтригирало до толку.. Инаку албумот може да го преслушаш тука

Предаторе изгледа дека само ти сфати што трубам последниве постови. Фала за линкот, ќе го преслушам албумот, и ќе ти верувам на збор дека нема да биде потрошено време, па ќе ти реплицирам со впечатоци.

Rbeatz

Слакер
Член од
13 август 2009
Мислења
169
Поени од реакции
99
примарна* - пешатна грешка

Towelie

теХАЦЕ
Член од
26 јуни 2011
Мислења
307
Поени од реакции
254
Сусаро, едно прашање, кој ги знаеш од Македонскиот Рап? Чиста, Аго, Легијата и Токсикологија.

Напиши на youtube:
podzeman efekat
kiskinov
divizija
tha titanium
chronic

Mark Renton

I live by the tune, I die by the book
Член од
12 ноември 2009
Мислења
5.374
Поени од реакции
4.917
Знајте шубо изгледа темава ко ќе му маните игнорирај.

М

Мартин`

Гостин
Не гледам каква закана сум ти јас. Јас само реков дека во глобала со ретки исклучоци хип-хоп културата кај нас е срање. Поетот одма ми се нафрли со прости навреди, само да ми ја докаже поентата. Сите напишаа 2 реченици со кои или мене ме вреѓаат или не содржат никаков контрааргумент. Јас не знам ти што слушаш па да видам дали е продуктивно. Иди у курац зошто не ме боли кур за тебе, боцкаме мезиња плескаме газиња ААААААААААА Ново Лисиче будало, брммм брмммм мадафакааааа, чекерааааууууууц се врв на сељачизмот за мене. За Тони Зен па уста не отворам не па во хип хоп култура да го ставам. Ако за тебе тоа е продуктивна музика имаш сериозни проблеми со слух. Ти напиша 4 реченици. Во ниедна од тие 4 реченици сосе тоа ахахаха, никаква поента не ми доловуваш, никаков контраргумент. И зашто мислиш дека јас се замарам? Мене ми е интересно да ви реплицирам на вас, чисто да видам дали на форумов има компетентни деца кои може да го изгураат хип хопот од дното во кое се наоѓа моментално. Изгледа такви јунаци нема, се на што наидов е горе долу простотилук и сељачизам какво што е всушност и самата музика деновиве. Малце од малце предаторов обеќа, да видиме дали може да склопи сопствен текст и став.
--- надополнето: 18 јуни 2012 во 15:09 ---
Чисто да ти реплицирам околу болдот како прво Тони Зен никој познавач на рап музика не го почитува ниту смета за хип-хоп/рап заедно со цела багра од Слаткаристика и не сите за газиња, мезиња итн. Ислушај повеќе од рапот па дојди повторно да дадеш мислење за оваа музика.. ете имаш на последните 10-15 страни еден куп добар материјал и тоа свеж да слушнеш ;)

Овие ти ги давам како последни што ги слушнав на плејлистава, а кога веќе збориш општо за рапот ѕирни и ова ..

А еве ти и за гето, улица, пари, газиња што спомна горе :pos:

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.315
Поени од реакции
21.509
Поету, не сум ти јас крив што си избрал и така сам си го турил во глава дека рапот е нешто фундаментално свето за тебе. За мене може е свет фудбалскиот тим Барселона а тебе ич да не ти дреме за тој тим. Бидејќи е ова демократија имам право и на оваа тема да коментирам, и да не ми е баш гајле што за тебе е рапот. А немој да ми изиграваш светец дека ти на ништо не си мрчел што за други луѓе е битно. Дали ти е слаба страна исто така не ми е битно. Мене Барселона ми се слаба страна, па кога играат како дрва, јебем ли га дрва се. Нема што да се љутам кога е така и кога некој другар ми пука сеир. Ама тоа е разликата меѓу мене и тебе. Моите ставови секогаш ги ставам да бидат подложни на критика. Ти не го правиш тоа. Рапот ми е мене се, не дирај таму. Жал ми е другар ќе дирам, затоа што мислам дека не го бива, на овој новиов мислам со ретки исклучоци. Твое е да ми се спортиставиш, да ме нападнеш со контрааргументи. Кога ме вреѓаш мене лично, го покажуваш нивото на твојата култура, а бидејќи си по рапот, преку тебе и другиве 2-3 ца ми покажуваш мене каква е културата на еден рапер. Од прва вака да ти кажам-не е арна. Тоа што успеав да те изнервирам е твоја кривица а не моја. Со твојата нервоза покажуваш слабост ми оставаш мене простор да те дриблам и да те играм на таа твоја нервоза. Нема полесна мета од изнервиран соговорник. Бесот секогаш е твој непријател, те исфрла од контрола. Јас успеав во тоа, а замисли ова е само форумска дебата. Успеа да те изнервира човек, кој нит го знаеш, нит го познаваш во животот со кој дури и не комуницираш очи во очи, за кој по правило ич не треба да ти е гајле. Утре-задутре за посериозни работи од животот ќе сакаат да те играат вака, погоди кој ќе губи. Ова за твое добро го кажувам, да беше пред некој година, ќе направев се што е во моја моќ да ја изедеше тастатурата дома. Тоа што јас ти одговорив дипломатски не ме прави поинтелигентен од тебе ама ме прави покултурен. Вака од страна гледано, ако некој ни ги чита репликиве, неутрален човек ќе си помисли дека овој раперов е простак а овој другиов е многу покултурен. Си забиваш нож во колено, и забиваш на хип-хоп културата нож во колено. Значи установивме дека сум покултурен од тебе под а), установивме дека можам да те изнервирам под бе што сериозно ја разнишува твојата интелигенција. Не сакам да те матирам, ти давам простор да се поправиш. Значи ти реплицирав што значи ти си на потег. Можеш и понатаму да ме вреѓаш и да ме тераш да се обесам, односно да тонеш се повеќе во простотилук, можеш да ми продаваш лекции за карми и слични офтопици со кои докажуваш дека не си способен да се одбраниш, или можеш за промена да направиш нешто паметно и да ми реплицираш зошто мислиш дека јас не сум во право, и зошто хип-хопот не е простачка култура. До сега ти и сопартијците твои само ми ги потврдувате ставовите. Ќе бидеш ли попаметен да одгвориш како што треба? Ете е таква кармата пријателе. Ако имаш капацитет, размисли за се што пишав, па реплицирај ми не туку ми рипај како прле пред магаре. Ако немаш капацитет, ќути си оти ќе излегуваш се посмешен. Втора шанса синко, биди разумен и биди објективен.
Ах бе пријателе! :) Mоментално ми се вртат илјадници мисли и реченици што сакам да ги напишам како контра-реплика на твојот обемен пост. Постот би зафатил 3-4 пати поголема обемност од твојот, но верувај, тоа би било премногу губење време на банални работи и докажување на ораторски вештини пред некој непознат форумџија. Не се исплаќа двајцата да трошиме време на овие банални работи, мајкеми! :)

Неможеш да процениш човек врз основа на еден пост! Мислиш дека си ме изнервирал? :) Баш напротив твојот пост го прочитав со насмевка на лицето. Очекував дека ќе продолжиш да играш на таа карта, реплицирајќи ми дипломатски и со зајадливи делови, филувани на културен начин, мислејќи дека таквиот стил на изразување кај мене ќе поттикне одредена доза на нервоза и несигурност, ставајќи ме на пониско интелектуално ниво од твоето.

Тоа што се изразив навредливо во мојата прва реплика на твојот прв пост, не значи дека моето ниво на култура е помало од твоето! Напротив, според проценка од прва рака, заклучив дека треба да се спуштам и јас на твое ниво (дури и подолу) и да ти одговорам со навреда (како што се постави и ти), со цел подобро да ме разбереш, бидејќи доколку ти одговорев културно, според таа моја прва проценка, ти не би ме разбрал што сакам да кажам!
И уште еднаш, НАРАВОУЧЕНИЕ: Неможеш да процениш човек врз основа на еден пост!

Ај да ти одговорам и на двете прашања кои ми ги постави:

1. Зошто мислам дека не си во право кога кажа дека рапот е простачка музика напишана од необразовани црнци кои знаат само да зборат за пички, пиштоли, дрога, криминал, макроа и гето и слични сељачки мотиви кои се слават како фраерски?
- Бидејќи мислам дека не си доволно компетентен да го тврдиш тоа, врз основа на неколку преслушани траки. Како што кажав и претходно, преслушај барем 2500+ македонски рап траки, оформи објективно мислење, па збори генерално после.
НАРАВОУЧЕНИЕ: Неможеш да процениш стил на музика врз основа на неколку преслушани траки!

2. Зошто хип-хопот не е простачка култура?
- Во хип-хопот има простаци кои создаваат погрешна слика кај недоволно упатените слушатели, дека хип-хопот е простачка култура, а рапот е простачка музика со сељачки мотиви.

Очигледно дека си недоволно упатен во овие води, и мислиш дека тоа што го гледаш на ТВ од типот "шоп-шопинг", "спушти се доле" "тунајт тунајт тунааајтттт...", "да ти го истура в цицки, в нос... " и сл. претставува РАП. Се лажеш! Доколку ти треба совет, песна, албум и сл. разговараш со вистинскиот човек. Имам преку 120 македонски рап албуми, и уште мноооооогу песни кои не се на албуми, спотови...

Еве за почеток, преслушај ја оваа. Се надевам ќе ги разбереш метафорите и уметничката вредност на текстот.

http://www.youtube.com/watch?v=Vq6t5rlPgRc

Член од
1 март 2008
Мислења
1.396
Поени од реакции
1.050
Еве те цитирам и се враќам сега а не за 1 месец, што правиме сега? Ти сеуште не си постигнал никаква поента, никаков контрааргумент. Како да осеќам нервоза кај тебе, ајде испуцај ја врз мене, докажи ми ја културата на еден рапер, кога веќе не можеш да докажеш поента.

Едуцирај ме бе златен, тоа го чекам цело време, извади го најдоброто од тебе, докажи ми поента, завземи СТАВ.
--- надополнето: 18 јуни 2012 во 15:39 ---

Како бе пријател да да дојдеме до мислење кога ниеден од вас тука нема став, нема аргумент, знае само да ме вреѓа мене. До кое мислење сакаш да дојдеме, дај цитирај ми кој од твоите другари излезе со издржано мислење и став, вклучувајќи те и тебе? Со болдот се согласувам.

Предаторе изгледа дека само ти сфати што трубам последниве постови. Фала за линкот, ќе го преслушам албумот, и ќе ти верувам на збор дека нема да биде потрошено време, па ќе ти реплицирам со впечатоци.

Drugar.OK.Te razbiram tebe i celata antipatija kon celiot muzicki ( ako moze da se narece (spored nekoi)) pravec RAPot. Go razbiram i tvojot antagonizam pred se kon nacinot na predstavuvanje na rap umetnosta vo denesno vreme i vo denesen format takov kako sto ti ja gledas i percepiras ili barem ti taka izbiras da go percepiras nestoto nareceno RAP ili aj da receme modernata predstava za Rapot.
Te gledam, sakas nekoj da ti dokaze ili pokaze kade toa rapot denes ili mozebi nekogas imal nekoja intelektualna vrednost. Jas nema da bidam taj sto kje se macam da ti dokazuvam nesto koe sto treba sam da go iztrazis za da go razberes. A i vo krajna smetka, ako do tebe ne dopira rapot kako muzika, togas uste pomalku kje dopre do tebe lirikata vo rapot.
Ete na primer, jas uste od prviot moment koga go slusnav rapot pred 12 godini, ne mi bese potrebno nekoj da mi pokazuva i dokazuva dali rapot ima nekoja vredna crta ili potencijali za da ima nekoja intelektualna mokj i vlijatelnost vrz mojot mozok i na mozokot na moite istomislenici ete da receme kako RBeatz.
Uste od prviot moment mi se dopadna energijata na muzikata, i taka pocnav da iztrazuvam STO SE toa moze da mi dade rapot i sto se toa rapot PROIZVEDUVA kako muzicka vibracija.
DA !!! Fakt e deka denes rapot stana golemo gomno bez nikakva ideja kaj 90% artistite nitu pak 90% od artistite imaat definirano stil i stil na produkcija, nestoto koe e spored mene naj vaznoto vo ovaa mokjna muzika.Okolu toa nesto delumno te razbiram iako ne si spomnal nisto okolu produkciskiot i stilniot element na muzikava.
Za kulturata ne bi zboruval, prosto bi spodelil so tebe edna kniga koja jas licno ja napisav. Ete gledam ne sakas da se pcuvame a sakas nekoj da ti posoci nekoj IZVOR kade bi mozel na po smisloven nacin da najdes nesto vredno za rapot koe ne go gledas denes nikade.

Ete ti link i procitaj koga sakas i ako sakas.

http://da-thum.blogspot.com/2008/05/eden-zivot-i-edna-filozofija-za-edna.html

Knigata sum ja pisuval pred 6 godini, zatoa da ne te cudi po prostiot nacin na pisuvanje vo samata kniga. Ali sepak ako sakas, ete ti dobar nacin da dobies informacija od golem razmer svrzana so produkcija, korenot na rapot, idejata na rapot, potencijalot na rapot i naj razlicni analizi na rap pesni, liriki i stilovi vo svetot.

Drugo nesto koe bi sakal so tebe da spodelam.
Ete i jas kako tebe razocaran od rapot koj denes e banami ljoljo pacavra, na site strani go ima, zatoa i resiv jas da se oddelam i ogradam od generalniot rap naokolu denes, bidejki ne sakam da sum vo ista kanta so 90% od raperite denes naokolu.
Zatoa si go sozdadov mojot pravec, fundamentalno svrzan so rapot, a sepak razgranicen od nego, koj jas sam go narekov JAZZY BOOM BAP.
Taka da drugar, ako ne ti se slusa rap denes so takva lirika IDI U KURAC ili nekrofilija lizi mi gzot jadi mi spermata, togas zemi obrni vnimanie na drugoto nesto vo RAPot t.e. obrni vnimanie na produkcijata.
Bidejki sum siguren i znam deka posle nekoi 10 godini ovie denesni generacii kje nemaat nikakov dostoen rap nitu pak kje se definira produkcija kako sto nekogas imase, togas resiv jas da pocnam so nesto koe vo idnina kje bide oceneto tokmu od takvi faci kako tebe koi delumno gi ima i vo moeto srce ;).

Zatoa gi napraviv 4te albumi koi slobodno mozes da si gi slusnes.Nema lirika, imas samo cistokrvna rap produkcija.Taka da, namesto da plukas i da se zamaras so toa kolku rapo e sranje denes, najdi si kreativen nacin toa da go iskazes ili barem slusaj nekoj tip na muzika koj nema da te nervira, oti veruvaj site tuka toa ubavo go znaeme kolku rapot stana gomno, iako svesno ne sakame da priznaeme ;).

http://dustedwax.org/dwk120.html
http://dustedwax.org/dwk124.html
http://dustedwax.org/dwk135.html

i cetvrtiot izleguva na 16.07.2012.

Taka da, mislam deka dovolno cekori ti dadov, sledi gi, uzivaj i ne se zamaraj. Siguren sum deka nema da sednes da preslusuvas stotici albumi od minatoto so cel da najdes nesto vredno vo rapot, zatoa ti spodeliv nekoi moi dela, barem da znaes deka se makedonski dela od makedonski artist so bezgranicni idei.Veruvaj site znaeme deka rapo stana gjubre. Ama ako site pcuvame i omalovazuvame, nisto nema da ostane od taa muzika narecena RAP.

A od druga strana, ne znam kakva lirika ti se slusa.Jas licno ne mozam da trpam socijalna lirika. Bolje kje slusam podzeman efekt nego li strajk.Tebe ne te znam.Ne ti se slusa IDI u KURAC.Epa brat nisto ne ostanuva.Ili gi slusas legijata ili slusas nekoja socijalna patetika ili nekoja bezveza lirika.Ili kako sto jas resiv, ostaviv mesto za produkcija, pa dragi moj, ako ne ti se sviga rapot, poveli slusaj rap produkcija. Ete na primer slusaj si go DJ Krush ;).Ne e raper, ali celata muzika mu e fantasticna i 75% od negovite dela se tesno povrzani so rap produkcijata, onaa starata dobra rap vibracija, iako nema lirika vo negovite dela ;)
A ako ti se slusa rap bez lirika od nasi prostori, togas ete slusni gi moite albumi.
Taka kje razberes deka nema smisal od toa sto ti go pravis t.e. GENERALNO da izplukas eden pravec.Kje razberes deka rapot ima magija, ali samo ako artistite znaea kako da ja prenesat idejata na hartija, a posle toa na mikrofon i zvucnici (ali takvo nesto denes nogu retko ima, pa zatoa i taka pljukas na rapot.Te razbiram).Povekje smisol ima vo toa da najdes del od taa rap umetnost i da mu se nasladuvas, makar i toa da bilo bez lirika, oti ete gledam lirikata ti ode na nervi ;)

Pozdrav.

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.082
Поени од реакции
25.222
Така бе поету, ова го чекав цело време, врати малце свежина и надеж на темата. Дури и нема да продолжам за мојата компетенција и слично. Иако ако веќе цепидлачам треба да кажам дека со твоево објаснување за спуштање на ниво правиш убав спин правиш за да се испереш за првиот пост и за навидум ненервозата али во знак на добра волја ќе го прогледам тоа низ прсти.
Значи покажуваш први знаци на култура. Ајде сега да видиме колку си објективен. Мојата провокација на темава како тест балон си ја достигна поентата. Почнувајќи на жалост со тебе а продолжувајќи со твоите другарчиња, стоевте на стаклени нозе. И токму тоа е проблемот со таа култура денес.

Одличен пост, токму ова сакав да видам дали го има во денешницата во хип-хоп културата, мораше на оној прљавиот начин да го испровоцирам ;), битно го добив тоа што го сакав. Миста нема што да ти додадам на постот, се разбираме и се согласуваме. Можам само да ве искарам малце (не мора да значи тебе конкретно туку групата на останатите во кои сам се ставаш) поради пасивност и поради тоа што многу некако лесно дозволувате тињата да завладее со етерот наместо содржината. Добро знам дека кај вас поради специфичноста на стилот публиката која можете да ја придобиете е ограничена, оти народот повеќе сака лимонатки за тресење газови од креација, ама поправи ме ако грешам, сепак мислам дека не сте го извадиле максимумот од себе од аспект на грабање, агресија и дејствување.

Ти посакувам среќа и успех во понатамошната работа.

Член од
1 март 2008
Мислења
1.396
Поени од реакции
1.050
Така бе поету, ова го чекав цело време, врати малце свежина и надеж на темата. Дури и нема да продолжам за мојата компетенција и слично. Иако ако веќе цепидлачам треба да кажам дека со твоево објаснување за спуштање на ниво правиш убав спин правиш за да се испереш за првиот пост и за навидум ненервозата али во знак на добра волја ќе го прогледам тоа низ прсти.
Значи покажуваш први знаци на култура. Ајде сега да видиме колку си објективен. Мојата провокација на темава како тест балон си ја достигна поентата. Почнувајќи на жалост со тебе а продолжувајќи со твоите другарчиња, стоевте на стаклени нозе. И токму тоа е проблемот со таа култура денес.

Одличен пост, токму ова сакав да видам дали го има во денешницата во хип-хоп културата, мораше на оној прљавиот начин да го испровоцирам ;), битно го добив тоа што го сакав. Миста нема што да ти додадам на постот, се разбираме и се согласуваме. Можам само да ве искарам малце (не мора да значи тебе конкретно туку групата на останатите во кои сам се ставаш) поради пасивност и поради тоа што многу некако лесно дозволувате тињата да завладее со етерот наместо содржината. Добро знам дека кај вас поради специфичноста на стилот публиката која можете да ја придобиете е ограничена, оти народот повеќе сака лимонатки за тресење газови од креација, ама поправи ме ако грешам, сепак мислам дека не сте го извадиле максимумот од себе од аспект на грабање, агресија и дејствување.

Ти посакувам среќа и успех во понатамошната работа.

Jas licno se osekjam kako agresiven rap aktivist osobeno koga stanuva zbor za onie istite limonadi za koi i ti zboruvas.Ako bev vo makedonija kje napravev nogu za da gi atakuvam onie istite mekushari na site medii.
Ali ima eden drug faktor koj treba da ti go kazam.
Prljava igra e vo prashanje ;).Konspiracija :).Dolga i siroka e ali vo kratki crti brat sega kje ti raskazam moja gledna tocka sprovedena od dolgogodisni analizi od slucuvanja na muzicki plan.
Vo makedonija imase mnogu mnogu kvalitetni Rap artisti.Site tie recisi gi snema i ostanaa samo Legijata i Toksikologija kako naj aktivni i naj rasprostraneti.Mnogu e vazen brat faktorot REKLAMA i medijno razprostranenie na muzickite dela.Vo toj pogled i vo toj kontekst Toxika i Legija imaat najmnogu vrski za taa rabota.Znaci jas nekoj si mocko od Stip kako mislis deka ako bi napravil i 6 albuma ( ete nesto slisno na STRESS od bitola koi nikogas ne stignaa na vrvot) jas bi bil na nivo blisku do Legijata, a ne poznavam NIKOJ koj bi me pobutnal vo tie sveri, makar da bi bil i bratuced na 2 pac voodnos na lirikata ;)
BRat ..... ne e taka lesno.Za edna zurka da organiziram kolku maka sum vidol, a ne pak za da me ima na TV ili pak nesto po grandiozno.
Rapot e osuden na propast i toa e intriga napravena od mnogu daleku i dosta nazad u vremeto.Vistinskiot rap so vistinska poraaka ideja i praven od srce i naj vazno lojalen, sekogas kje bide dolu zakovan.A onoj multikolor rap, so ne definirana produkcija i stil, sekogas kje bide turkan na TV za pogolem publicitet, oti od takov rap imat interes nekoi strukturi ;).Cist primer kje ti dadam za legijata.Pred 10 godini slusni gi starite pesni i slusni gi denesnite.Kje ides korenna razlika vo stilot, so cel pogolema ekspanzija i povekje profit bez razlika dali e od srce lirikata ili ne.Fakt e deka so korekcija na stilot se stiga na TV.Veruvaj, Podzeman i Stress nikogas nema da go imaat toj publicitet kako legijata pa kolku i da sakale da bidat dobri.
Zatoa brat ne ne obvinuvaj nas mene i takvite kako mene deka sme vinovni sto go ispustivme rapot od race.Delumno i SME, bidejki mnogu stari raperi od minatoto se otkazaa od rapot i go dadoa na faci ne dostojni na korenot.Mnogu od starite kvalitetni raperi denes se utepuvaat da rabotat za da preziveat, drugi izbegaa od makedonija, a na treti im serodija deca, a ete na mene mi se tovarija na glava problemi so zakonot.
Zatoa brat, rapot ima takva sudbina ...... ona sto e od dusa da bide izritano, a ona sto e manipulativno i podlezi na korekcii da bide prifateno bidejki nekoj ima interes od celata rabota, i moze da iskoristi profit.I pred se imase edna recenica odese vaka.

Sinkooo, zasto kje ti e diploma koga nemas vrski.

Istoto e i so rapot.

Brateeeee sto oti si dostoen i lojalen na stariot dobar rap, koga nemas vrski u TV a i TVto ne saka takvi kako tebe ;).

Pozdrav ..... ja odaman prestanav da se zamaram i barem se trudam da ostavam nesto moe od dusa i srce, bez nikakvi korekcii.Kako go slusnav rapot i produkcijata pred 12 godini, taka i prodolzuvam da ja pravam kako naj lojalen artist na denesnicata bez razlika dali sum na TV ili se krijam od zakonot.

Pozdrav i slusaj gi moite JAZZY BOOM BAP albumi ;).Denovive kje izleze i 4tito album za koj mislam deka e naj dobriot do sega :) :p ..... mala reklama :p

Ajt ...........

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.315
Поени од реакции
21.509
Можам само да ве искарам малце (не мора да значи тебе конкретно туку групата на останатите во кои сам се ставаш) поради пасивност и поради тоа што многу некако лесно дозволувате тињата да завладее со етерот наместо содржината. Добро знам дека кај вас поради специфичноста на стилот публиката која можете да ја придобиете е ограничена, оти народот повеќе сака лимонатки за тресење газови од креација, ама поправи ме ако грешам, сепак мислам дека не сте го извадиле максимумот од себе од аспект на грабање, агресија и дејствување.
Ние нон-стоп ги повикуваме на војна, ама ништо од тоа брат, пичиња се, никако да прифатат! Гледај го спотов, и види зошто е дебелиот толкав! :pos:

Rapot e osuden na propast i toa e intriga napravena od mnogu daleku i dosta nazad u vremeto.Vistinskiot rap so vistinska poraaka ideja i praven od srce i naj vazno lojalen, sekogas kje bide dolu zakovan.A onoj multikolor rap, so ne definirana produkcija i stil, sekogas kje bide turkan na TV za pogolem publicitet, oti od takov rap imat interes nekoi strukturi ;).Cist primer kje ti dadam za legijata.Pred 10 godini slusni gi starite pesni i slusni gi denesnite.Kje ides korenna razlika vo stilot, so cel pogolema ekspanzija i povekje profit bez razlika dali e od srce lirikata ili ne.Fakt e deka so korekcija na stilot se stiga na TV.Veruvaj, Podzeman i Stress nikogas nema da go imaat toj publicitet kako legijata pa kolku i da sakale da bidat dobri.
Мешаш некои работи! 10 години во рап е многу. Пред 10 години повеќето од тие артисти биле деца, со поинаков начин на размислување и нормално поинаков стил на пишување и творење. Денес, тие фаци се веќе созреани и поинаку размислуваат, па нормално е да има и некои измени во стилот.

Викаш дека Подземан Ефект никогаш нема да го имаат тој публицитет како Легијата, па колку и да сакале да бидат добри? - Подземан Ефект постигнаа многу, за кратко време, а се релативно млада група. На 26 Јуни ќе бидат предгрупа на Public Enemy. Иднината е пред нив.
Неможеш да ги споредиш со Легијата, бидејќи Легијата е 12 години на сцена. Не заборавај дека Легијата е ГРУПАЦИЈА составена од повеќе групи и MC-ja, секој од нив има сопствен стил, различен од другите. А секој од тие стилови си има посебна група на слушатели. Кога ќе собереш се заедно, добиваш голем круг на слушатели.

Рапот не е осуден на пропаст, туку дел од "рапот" е скапан. Се' останато е прашање на вкус. Можеби мене или тебе не ни се свиѓа стилот и текстовите од Џака Накот, но има многу други кои го сакаат тој стил. Да речеш дека Џака е шитнат, неможеш. Си слушнал негова трака да пее за пичиња, клубови, цицки? - Не! Тоа што тој го прави, си го прави на негов начин, по своја желба, веројатно до срце.

Треба да се цени тоа што го прават некои, не треба да ги кењаме само затоа што, како што викаш ти, Легијата немале дефиниран стил на продукција. Како да имаат ист стил сите, кога 20 души се во екипа? Ги почитувам, придонесуваат многу за мак рапот. На 26ти имаат настап на Скопје Гори, им средија и на Подземан Ефект да настапат, 27ти и 28ти јули организираат Хип-Хоп Камп Во Охрид, Градиште. Милион екипи ќе добијат настап, пекол ќе биде! Ами албуми, спотови, траки.. што излегуваат редовно од кај нив..

Член од
11 април 2012
Мислења
123
Поени од реакции
107
Викаш дека Подземан Ефект никогаш нема да го имаат тој публицитет како Легијата, па колку и да сакале да бидат добри? - Подземан Ефект постигнаа многу, за кратко време, а се релативно млада група. На 26 Јуни ќе бидат предгрупа на Public Enemy. Иднината е пред нив.
Неможеш да ги споредиш со Легијата, бидејќи Легијата е 12 години на сцена. Не заборавај дека Легијата е ГРУПАЦИЈА составена од повеќе групи и MC-ja, секој од нив има сопствен стил, различен од другите. А секој од тие стилови си има посебна група на слушатели. Кога ќе собереш се заедно, добиваш голем круг на слушатели.
Извини срцкаст и во 2003 Легијата била ГРУПАЦИЈА составена од повеќе групи и МC-ја со различни стилови па ги споиле и добиле еден финален тврдокорен продукт - зашто сакале. Биди реален, факт е дека омекнаа за допрат до увото на повеќе луѓе, да ги истуркаат на ТВ и автоматски да профитираат.

Да те потсетам како звучеа

Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
Легијата можеби го смениле звукот но сепак си се држат до стилот не им е премногу променет само во текот на годините за нијанса промениле некој ствари неможе цело време исто те исто мора нешто да се промени монотоноста не чини.
Според мене сеуште си се држат до стилот и прават квалитетен рап.
Што не му чини на ова ?
?

Kajgana Shop

На врв Bottom