Еве те цитирам и се враќам сега а не за 1 месец, што правиме сега? Ти сеуште не си постигнал никаква поента, никаков контрааргумент. Како да осеќам нервоза кај тебе, ајде испуцај ја врз мене, докажи ми ја културата на еден рапер, кога веќе не можеш да докажеш поента.
Едуцирај ме бе златен, тоа го чекам цело време, извади го најдоброто од тебе, докажи ми поента, завземи СТАВ.
--- надополнето: 18 јуни 2012 во 15:39 ---
--- надополнето: 18 јуни 2012 во 15:40 ---
Како бе пријател да да дојдеме до мислење кога ниеден од вас тука нема став, нема аргумент, знае само да ме вреѓа мене. До кое мислење сакаш да дојдеме, дај цитирај ми кој од твоите другари излезе со издржано мислење и став, вклучувајќи те и тебе? Со болдот се согласувам.
--- надополнето: 18 јуни 2012 во 15:40 ---
Предаторе изгледа дека само ти сфати што трубам последниве постови. Фала за линкот, ќе го преслушам албумот, и ќе ти верувам на збор дека нема да биде потрошено време, па ќе ти реплицирам со впечатоци.
Drugar.OK.Te razbiram tebe i celata antipatija kon celiot muzicki ( ako moze da se narece (spored nekoi)) pravec RAPot. Go razbiram i tvojot antagonizam pred se kon nacinot na predstavuvanje na rap umetnosta vo denesno vreme i vo denesen format takov kako sto ti ja gledas i percepiras ili barem ti taka izbiras da go percepiras nestoto nareceno RAP ili aj da receme modernata predstava za Rapot.
Te gledam, sakas nekoj da ti dokaze ili pokaze kade toa rapot denes ili mozebi nekogas imal nekoja intelektualna vrednost. Jas nema da bidam taj sto kje se macam da ti dokazuvam nesto koe sto treba sam da go iztrazis za da go razberes. A i vo krajna smetka, ako do tebe ne dopira rapot kako muzika, togas uste pomalku kje dopre do tebe lirikata vo rapot.
Ete na primer, jas uste od prviot moment koga go slusnav rapot pred 12 godini, ne mi bese potrebno nekoj da mi pokazuva i dokazuva dali rapot ima nekoja vredna crta ili potencijali za da ima nekoja intelektualna mokj i vlijatelnost vrz mojot mozok i na mozokot na moite istomislenici ete da receme kako RBeatz.
Uste od prviot moment mi se dopadna energijata na muzikata, i taka pocnav da iztrazuvam STO SE toa moze da mi dade rapot i sto se toa rapot PROIZVEDUVA kako muzicka vibracija.
DA !!! Fakt e deka denes rapot stana golemo gomno bez nikakva ideja kaj 90% artistite nitu pak 90% od artistite imaat definirano stil i stil na produkcija, nestoto koe e spored mene naj vaznoto vo ovaa mokjna muzika.Okolu toa nesto delumno te razbiram iako ne si spomnal nisto okolu produkciskiot i stilniot element na muzikava.
Za kulturata ne bi zboruval, prosto bi spodelil so tebe edna kniga koja jas licno ja napisav. Ete gledam ne sakas da se pcuvame a sakas nekoj da ti posoci nekoj IZVOR kade bi mozel na po smisloven nacin da najdes nesto vredno za rapot koe ne go gledas denes nikade.
Ete ti link i procitaj koga sakas i ako sakas.
http://da-thum.blogspot.com/2008/05/eden-zivot-i-edna-filozofija-za-edna.html
Knigata sum ja pisuval pred 6 godini, zatoa da ne te cudi po prostiot nacin na pisuvanje vo samata kniga. Ali sepak ako sakas, ete ti dobar nacin da dobies informacija od golem razmer svrzana so produkcija, korenot na rapot, idejata na rapot, potencijalot na rapot i naj razlicni analizi na rap pesni, liriki i stilovi vo svetot.
Drugo nesto koe bi sakal so tebe da spodelam.
Ete i jas kako tebe razocaran od rapot koj denes e banami ljoljo pacavra, na site strani go ima, zatoa i resiv jas da se oddelam i ogradam od generalniot rap naokolu denes, bidejki ne sakam da sum vo ista kanta so 90% od raperite denes naokolu.
Zatoa si go sozdadov mojot pravec, fundamentalno svrzan so rapot, a sepak razgranicen od nego, koj jas sam go narekov JAZZY BOOM BAP.
Taka da drugar, ako ne ti se slusa rap denes so takva lirika IDI U KURAC ili nekrofilija lizi mi gzot jadi mi spermata, togas zemi obrni vnimanie na drugoto nesto vo RAPot t.e. obrni vnimanie na produkcijata.
Bidejki sum siguren i znam deka posle nekoi 10 godini ovie denesni generacii kje nemaat nikakov dostoen rap nitu pak kje se definira produkcija kako sto nekogas imase, togas resiv jas da pocnam so nesto koe vo idnina kje bide oceneto tokmu od takvi faci kako tebe koi delumno gi ima i vo moeto srce
.
Zatoa gi napraviv 4te albumi koi slobodno mozes da si gi slusnes.Nema lirika, imas samo cistokrvna rap produkcija.Taka da, namesto da plukas i da se zamaras so toa kolku rapo e sranje denes, najdi si kreativen nacin toa da go iskazes ili barem slusaj nekoj tip na muzika koj nema da te nervira, oti veruvaj site tuka toa ubavo go znaeme kolku rapot stana gomno, iako svesno ne sakame da priznaeme
.
http://dustedwax.org/dwk120.html
http://dustedwax.org/dwk124.html
http://dustedwax.org/dwk135.html
i cetvrtiot izleguva na 16.07.2012.
Taka da, mislam deka dovolno cekori ti dadov, sledi gi, uzivaj i ne se zamaraj. Siguren sum deka nema da sednes da preslusuvas stotici albumi od minatoto so cel da najdes nesto vredno vo rapot, zatoa ti spodeliv nekoi moi dela, barem da znaes deka se makedonski dela od makedonski artist so bezgranicni idei.Veruvaj site znaeme deka rapo stana gjubre. Ama ako site pcuvame i omalovazuvame, nisto nema da ostane od taa muzika narecena RAP.
A od druga strana, ne znam kakva lirika ti se slusa.Jas licno ne mozam da trpam socijalna lirika. Bolje kje slusam podzeman efekt nego li strajk.Tebe ne te znam.Ne ti se slusa IDI u KURAC.Epa brat nisto ne ostanuva.Ili gi slusas legijata ili slusas nekoja socijalna patetika ili nekoja bezveza lirika.Ili kako sto jas resiv, ostaviv mesto za produkcija, pa dragi moj, ako ne ti se sviga rapot, poveli slusaj rap produkcija. Ete na primer slusaj si go DJ Krush
.Ne e raper, ali celata muzika mu e fantasticna i 75% od negovite dela se tesno povrzani so rap produkcijata, onaa starata dobra rap vibracija, iako nema lirika vo negovite dela
A ako ti se slusa rap bez lirika od nasi prostori, togas ete slusni gi moite albumi.
Taka kje razberes deka nema smisal od toa sto ti go pravis t.e. GENERALNO da izplukas eden pravec.Kje razberes deka rapot ima magija, ali samo ako artistite znaea kako da ja prenesat idejata na hartija, a posle toa na mikrofon i zvucnici (ali takvo nesto denes nogu retko ima, pa zatoa i taka pljukas na rapot.Te razbiram).Povekje smisol ima vo toa da najdes del od taa rap umetnost i da mu se nasladuvas, makar i toa da bilo bez lirika, oti ete gledam lirikata ti ode na nervi
Pozdrav.