Хелиоцентризам - религија или лажна наука?

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.295
Поени од реакции
5.573
Значи изворот на тие сили што ти ги признаваш, доаѓа од процес наречен движење, а ти го негираш движењето. Без движење, нема взаемно дејство, нема ништо, едноставно ништо нема да постои.
Ај пак?

Движењето е извор на силите? А движењето, како се п(р)ојавува? Настанува само од себе или е потребна сила „од страна„ која ќе го принуди телото да се движи или да запре?

Како се поставени нештата во макро светов?

Каузално и термодинамички.

Не може движењето само од себе да „роди„ сила, а движењето, како иницијален настан, да се случи само од себе...

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
11.660
Поени од реакции
29.454
Младиќу,

тука има(ш) еден „мал„ проблем; правилата во макро светот, кого можеме да го осознаме сетилно-разумно, не важат во светот од атомите и обратно.

Ако физиката ни вели дека енергијата можеме да ја гледаме како феномен со две природи, и како енергетски бран и како честичка (браново-корпускуларно), не значи дека истото тоа може да се пренесе и во видливиов Свет.

Затоа славниот чифутин и немал познавање од квантната механика, ниту нешто посебно ја сметал за точна.

А тоа дека нешто било докажано со овој или оној експеримент, веќе станува предмет за мајтап, а не предмет за научно докажување...
Караџиќу,

Па тоа и ја го викам дека макро и микро светот се различни и дека заради овие работи во микро светот испаѓа дека макро светот е плод на нашата перцепција.
Ако чифутинот е Ајнштајн се согласувам.

Тешка глупост е ова. Не се слагам.
А тоа дека нешто било докажано со овој или оној експеримент, веќе станува предмет за мајтап, а не предмет за научно докажување...
Тогаш која е поентата нешто да се истражува ако не се прават експерименти ?
Автоматски споено мислење:

Па не си баш во право. Така не можеш да се извлечеш со таков одговор. Конкретно за овие движења на земјата што ги спомна Пророк всушност се наводно измерени и се располага со прецизни мерења. Јас мислам дека токму тие дезинформации (како измерена брзина на вртење ама не ја чувствуваш) го креираат матриксот.

Има премногу да се пишува на оваа тема поготово за обликот на земјата и наводните мерења што никој не може да ги провери ама вака накратко да ти доловам конкретно за што се работи и како јас гледам на матриксот како поим кој во никој случај не е убава работа.
Не се однесуваше постот на 5те движења. Конкретно за нив не знам што да напишам зошто не можам да изградам став зошто не сум запознаен со некои поцврсти факти. А за матриксот ќе ти кажам дека не е страшен зошто сами си го создаваме со нашата потсвест. Ако лоши работи имаш во потсвеста тогаш е лош ако добри добар. А и ова е дискутабилно зошто Шеки АИ ботот од темата Воук смета дека во неговиот матрикс да се сечат гениталии на деца е нормална работа.

Не може движењето само од себе да „роди„ сила, а движењето, како иницијален настан, да се случи само од себе...
Зошто мислиш дека правилата на физиката што важат на земјава, важат и во универзумот ?

Последно уредено:

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.203
Поени од реакции
9.926
важат и во универзумот
Како знаеш дека постои тој твој замислен универзум? Го имаш видено ? Си бил ли таму? Ете за ваков тип на Матрикс ти пишувам. Лош е затоа што имаш погрешна претстава за светот во кој живееш.
"Перење на мозок" е најзлобна психолошка манипулативна тактика.

Со каков експеримент ќе ја измериш брзината на вртење на земјата околу својата оска?

Не се однесуваше постот на 5те движења. Конкретно за нив не знам што да напишам зошто не можам да изградам став зошто не сум запознаен со некои поцврсти факти.
Затоа што и не постојат тие движења. Невозможно е да постојат нема никаква смисла. Затоа немаш став. Прашањето на Пророк е реторичко што мислиш некој друг има изградено став и ќе ти одговори? Самото прашање е исмејување на целиот концепт на хелиоцентризмот.

Последно уредено:

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.295
Поени од реакции
5.573
Зошто мислиш дека правилата на физиката што важат на земјава, важат и во универзумот ?
Тоа и јас го велам; не постои сигурност дека физичките закони кои се важечки и проверени на Земјава, делуваат на ист начин и на другите тела низ Вселенава.

Несомнено е дека на пример, структурата од атомите е иста низ целава Вселена, но само на атомски размер.

Експериментот и заклучоците од тој експеримент, се наметнаа како единствена научна метода за осознавње на вистините од материјалниот Свет.

Према томе, научните тези се докажуват (или побиваат) преку експерименти...кои не мораат да се исклучив начин за докажување на одреден научен став или научна вистина.

Искуството т.е. експериментот како начини за доаѓање до „вистината„ се востановени уште во времето од емпиризмот и рационализмот во XVII век (Бекон, Беркли, Хјум...).

Караџиќу,

Па тоа и ја го викам дека макро и микро светот се различни и дека заради овие работи во микро светот испаѓа дека макро светот е плод на нашата перцепција.
Ако чифутинот е Ајнштајн се согласувам.

Тешка глупост е ова. Не се слагам.
Да, чифутинот е Ајнштајн.

Макро светот е единствено „нешто„ во чие постоење можеме да бидеме сигурни, а се‘ друго, особено научното теоретизирање, повеќе е „ствар„ на прагма и на верба...

Последно уредено:

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
11.660
Поени од реакции
29.454
Како знаеш дека постои тој твој замислен универзум? Го имаш видено ? Си бил ли таму? Ете за ваков тип на Матрикс ти пишувам. Лош е затоа што имаш погрешна претстава за светот во кој живееш.

Со каков експеримент ќе ја измериш брзината на вртење на земјата околу својата оска?

Затоа што и не постојат тие движења. Невозможно е да постојат нема никаква смисла. Затоа немаш став. Прашањето на Пророк е реторичко што мислиш некој друг има изградено став и ќе ти одговори? Самото прашање е исмејување на целиот концепт на хелиоцентризмот.
Зошто мораш на се да контрираш а ништо не сакаш да пробаш аналитички да протумачиш ?!

За матриксот истото што ми го пиша и ја ќе ти го пишам :

И сега чив кур е поголем, мојов или твојот ? Мериме кур со муабетов на ваков начин. Глуп муабет е со негирање и напаѓање да се дискутира. Затоа ти викам дади ми факти за тоа што знаеш и ја ќе ти дадам за тоа што знам.
Еве зошто мислиш дека рамна земја не е матрикс а универзум дека е матрикс ?
За мене девете се матрикс зошто се две различни перцепции на гледање.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.494
Поени од реакции
7.853
Ај пак?

Движењето е извор на силите? А движењето, како се п(р)ојавува? Настанува само од себе или е потребна сила „од страна„ која ќе го принуди телото да се движи или да запре?

Како се поставени нештата во макро светов?

Каузално и термодинамички.

Може може, центарот од каде потекнува движењето ти го нарекуваш Бог. :anco:

одговорете на болдираното за да не помислам дека намерно ми прескокнуете прашања ;)
Ти друже само за една суроица плачеш. Самиот во главата не знаеш кај тераш. Те има сили, те нема сили, те 3 биле, те имало движење, ама планетава не се движела. Првин среди си тоа лејката, па после.

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.203
Поени од реакции
9.926
Еве зошто мислиш дека рамна земја не е матрикс а универзум дека е матрикс ?
Рамна земја располага со факти,експерименти и мерења кои можат да се проверат, докажат и повторат. За разлика од хелиоцентризмот каде што целото знаење ти е од книга јас излегувам на терен да ти докажам дека твоето знаење е погрешна идеја за вистинскиот свет каде што живееш.
Хелиоцентризмот располага со теории, равенки, дефиниции и повеќе од пола материјал нема никаква конекција со реалноста во која живееме...
Ти не си виновен за тоа ниту јас туку целиот образовен систем во светот. Образовниот систем те учи на тоа да веруваш во планети оддалечени со милијарди километри, да веруваш во некаква сликовита претстава за универзум која нема никаква допирна точка со реалноста и конечно целиот образовен систем те учи како да бидеш послушен и потчинет роб во лажно општество наречено Матрикс.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.295
Поени од реакции
5.573
Може може, центарот од каде потекнува движењето ти го нарекуваш Бог. :anco:
Да, точно, ако си сериозен во ова кое го пишуваш...:icon_lol:

Навистина, во мојата вероисповест а и од „општа култура„., познато е дека сам Бог Е „прапричина за сите нешта„ и „прв двигател„ на сите феномени во Светов.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.494
Поени од реакции
7.853
Да, точно, ако си сериозен во ова кое го пишуваш...:icon_lol:

Навистина, во мојата вероисповест а и од „општа култура„., познато е дека сам Бог Е „прапричина за сите нешта„ и „прв двигател„ на сите феномени во Светов.
Сериозен сум де. Ти го викаш Бог, други поучени, универзален центар.

Не е убаво од твоја страна да негираш некои работи кои се општо познати и на кои креатор е бог :anco:

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
11.660
Поени од реакции
29.454
А некој ќе може да ми објасни што е тоа бог ? Некој Рамбо со громови во рацете, белокос неишишан и неизбричен дедо, човеколик рептил, млада секси и плодна девојка со големи газови и цицки, црн ѓавол со рогови и копита ?! Како изгледа тоа чудо бог ?

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.974
Поени од реакции
22.257
Ама не те прашав да ми објаснуваш за гравитацијата, туку зашто би не лажел Каку:

И пак ќе повторам, не е само овој, туку и други докажани гении истото го кажале и докажале пред 100 години.
Ееее брат сори, немога одма да ти врату. Искрено од сфи тија познат
и гении као што викаш ти, Каку ми е ептен најшарлатан. Много почна да фантазира и футуристички да манипулира. Не ме чуди да е улегнаја у некои од овија нови агенде.
Ја престана да га прату откако почна да збори за тика паралелни униврзуми, вортекси, телепортирања. Као демек математички изводљиво, а у реалност скроз нереално.
Демек постоиф безконечан број на паралелни универзуми и тамо има безброј Парвиња и Бафриња и сфако нешто што не се деси у едн, ке се деси у друг универзуѓ. Муда ми настрану.
Прф пут слушам дека некој научник вика дека гравитација дејстфуе одозгора. Озбиљно.
А овј више измрда, паре напраи сс књиге и ск шљапа глупости.
Глеам и Де Грас почнаја некоју елџибити агенду.

Последно уредено:

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.295
Поени од реакции
5.573
Сериозен сум де. Ти го викаш Бог, други поучени, универзален центар.

Не е убаво од твоја страна да негираш некои работи кои се општо познати и на кои креатор е бог :anco:
Уааааууу!...
А Бог и „универзален центар„ му доаѓа „едно и исто„?...:)

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.494
Поени од реакции
7.853
Уааааууу!...
А Бог и „универзален центар„ му доаѓа „едно и исто„?...:)
Зависи за кого како, односно кој како гледа на работите.
И сега планетава се движи или е стационирана во едно место?

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.295
Поени од реакции
5.573
Зависи за кого како, односно кој како гледа на работите.
И сега планетава се движи или е стационирана во едно место?
- Не можеш да поистоветуваш жив Бог, Кој сам по себе е живо, разумно, слободно волно битие, со апсртактен поим како што е „универзален центар„, кој ем не е живо битие, ем не може сам од себе да створи било што, ако во себе нема разум.

- Земјава не се движи, не можам да го видам нејзиното движење, но со леснотија гледам (!) дека и Сонцето и Месечината се „вртат„, т.е. се движат. „Тајм-лапс„ видео-записите велат дека и целиот небесен свод и се‘ што е на него „прикачено„, се „врти„ околу Земјава. Земјава, секако, е средишно поставена во однос на целата Вселена.

Kajgana Shop

На врв Bottom