Хелиоцентризам - религија или лажна наука?

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.975
Поени од реакции
22.268
Зуки, Пророк.
Некои работе немора да се видиф сс голо око за да се сфатиф.
Ви као тешки верници, виделе ли сте га бога сс сфои очи?

Зуки, еве ти експеримент, нели ти кажа ичера дека и рамноземњаш сам си праи овакф експеримент и остана без зборови.
А еве прост пример у WW2, у битку за Соломонски Острови, пилот кажуе дека глеа јапанску флоту од небо, а испод њега његови бродови не гу глеаф флоту. Сфаќаш?

Па Маи су пресметале колко земњени д'нови трае година на Венеру, Маи еј, пред 1000 године. Стои си тој запишано у Дрезденски кодекс. Наши предци су знале колко е месечеф циклус около планету, 18 ипол године.

Различни цивилизацие у различан период су пресметале дека иамо 365 д' на. Како? Па наравно, врти се, удриле математику, посматрале га с' лнце.

Значи погледнете само нагоре, погледнете у телескоп. Сфи небесни тела су округли, само ми рамна плоча у некое си стаклено ѕвоно?

Пророк.
Ја ги спомна тија не како научници, него аналогно по редослед, људи кои почнале да га сфаќаф хелиоцентризам.

Аристарх прф е соомнаја дека ми се вртимо около слнце, а не обратно.

Ератостен тој га докажа сс математику и сенку у два различни бунари у Египет, одалечени около 500 км, на исти дн од годину. Јебига, промаши за около 5000 км, ама тој се десило пред 2200 године.

Бруну га запалиле, да, тија како тебе што имале едноумие. А ск цркфа што вика, рамна ли е? Зшто не не запалиф нас глобусари? Па зшто и цркфа сфатила дека не е рамна.
И Коперник исто, јес да малце су му биле примитивни равенке, ама јасно и гласно се изјаснија протиф цркфу и едноумие.

Магелан иако не успеа жиф да се врати, његова експедиција прва га заобиколи сфе сс брод, кој се вика Викторија. Значи победа, значи доказ!

Како бе може да помислите дека слнце е помало од планету и оно кружи над наше небо. КАКО?
Стфарно не ми е јасно.

Што праимо сс помрачувње на слнце и месечину? Или и тој е локално, а?
Хаха

Последно уредено:

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.298
Поени од реакции
5.573
Зуки, Пророк.
Некои работе немора да се видиф сс голо око за да се сфатиф.
Ви као тешке верници, виделе ли сте га бога сс сфои очи?

Зуки, еве ти експеримент, нели ти кажа ичера дека и рамноземњаш сам си праи овакф експеримент и остана без зборови.
А еве прост пример у WW2, у битку за Соломонски Острови, пилот кажуе дека глеа јапанску флоту од небо, а испод њега његови бродови не гу глеаф флоту. Сфаќаш?

Па Маи су пресметале колко земњени д'нови трае година на Венеру, Маи еј, пред 1000 године. Стои си тој запишано у Дрезденски кодекс. Наши предци су знале колко е месечеф циклус около планету, 18 ипол године.

Различни цивилизацие у различан период су пресметале дека иамо 365 д' на. Како? Па наравно, врти се, удриле математику, посматрале га с' лнце.

Значи погледнете само нагоре, погледнете у телескоп. Сфи небесни тела су округли, само ми рамна плоча у некое си стаклено ѕвоно?

Пророк.
Ја ги спомна тија не како научници, него аналогно по редослед, људи кои почнале да га сфаќаф хелиоцентризам.

Аристарх прф е соомнаја дека ми се вртимо около слнце, а не обратно.

Ератостен тој га докажа сс математику и сенку у два различни бунари у Египет, одалечени около 500 км, на исти дн од годину. Јебига, промаши за около 5000 км, ама тој се десило пред 2200 године.

Бруну га запалиле, да, тија како тебе што имале едноумие. А ск цркфа што вика, рамна ли е? Зшто не не запалиф нас глобусари? Па зшто и цркфа сфатила дека не е рамна.
И Коперник исто, јес да малце су му биле примитивни равенке, ама јасно и гласно се изјаснија протиф цркфу и едноумие.

Магелан иако не успеа жиф да се врати, његова експедиција прва га заобиколи сфе сс брод, кој се вика Викторија. Значи победа, значи доказ!

Како бе може да помислите дека слнце е помало од планету и оно кружи над наше небо. КАКО?
Стфарно не ми е јасно.

Што праимо сс помрачувње на слнце и месечину? Или и тој е локално а.
парва,

не можу да те разберу кд ми писујеш на дијалект...:icon_lol:

Ај да не должам...ме мрзи да ти ја коментирам секоја реченица одделно, иако имам соодветни коментари.

Ај вака...

„Рамноземјашите„ излегуваат на терен, поставуваат опрема која им е достапна, мерат, систематизираат, изведуваат заклучоци...

„Глобусарите„ не чинат ништо од погоре наведеното и што друго им преостанува, освен папагалското преповторување за тоа што кажале во НАСА, во ЕСА, во ФИФА, во ЕУ, во НАТО...

Приклонувањето кон „едните„ или кон „другите„ е „ствар укуса„ и лично (пред)убедување...

Кога бев мал, меѓу учениците имаше една пракса; на прашање „Од кај знаеш дека тоа и тоа е така и така?„, одговорот беше: „Па така пишува во учебникот по тој и тој предмет бе!„...

И сега, клучното прашање; каде се научните докази и како тие докази „изгледаат“?...

Последно уредено:

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.203
Поени од реакции
9.926
пилот кажуе дека глеа јапанску флоту од небо, а испод њега његови бродови не гу глеаф флоту. Сфаќаш?
Секој може се и сешто да си каже ама без докази овде не играме.
Од кај ги вадиш информацииве? Во Библијата нигде не се спомнати некакви планети кога се создавал светот нејсе... До 19 век се учело дека земјата е рамна и верувале во Бог се додека не се појавил некој свештеник во вид на научник со име Џорџ Лематре за да каже дека од космичка експлозија светот магично се претворил во летачка топка и човек како Чарлс Дарвин да ти каже дека луѓето настанале од газот на некоја мајмунка.

Стфарно не ми е јасно.
И мене не ми е јасно ти како можеш да прифатиш дека зраците на сонцето паѓаат паралелно на земјата кога во реалноста не е така?

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.975
Поени од реакции
22.268
Ако не е спомнато у Библију, значи готово, не постои. Ajooooj.

Епа тај е тај разлика Зуки. Ви само на Библију ву веруете и на некои теорие на заговор дека наука л'же, сфе е фејк.
Треа да се разлистаф повише работе, да се види како различни сфетски цивилизацие глеаф на на овуј проблематику.
За мегалолитске опсерваторие слушнаја ли си? За мајански Ел Каракол, за арапски астрономи, кинески?
За Набта Плаја, Небра скај диск?
Или сфе е фејк. Библија рулззззз.
Планете, соѕвездија, поларни сфетлине су спомнати у много пишани преданија од различно цивилизацие.

Не еди само јабуку, има много похранливи и поукусни овошја!

Зраци на слн'це паѓаф паралелно, ама па затој се прекршуеф од озон и ти изглеаф такој како што изглеаф.
Знаеш ли што е с' лнце, што е фотон?
Фузија? Брзина на сфетлину?

Значи сфак сноп на сфетлину, под призму се дели на 8 бое. Некои су високо, некои ниско фреквентни. Некои јако продираф, некои слабо.
Сложена е овај проблематика Зуки, не е само да каеш ајде бе најди ми закривену воду или слично.

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.203
Поени од реакции
9.926
соѕвездија
Секогаш се појавуваат на исто место и астрологија никогаш не зема у предвид вртење на земја затоа што и не постои. Тоа како ќе си го објасниш?
Автоматски споено мислење:

Сложена е овај проблематика Зуки, не е само да каеш ајде бе најди ми закривену воду или слично.
Демек тоа е полесниот дел од проблематиката? Физичко закривување?
Ти лично
каде имаш видено физичко закривување на земјата? Велиш земјата е огромно пространство као и водата нели ама негде мора да се појави ФИЗИЧКО ЗАКРИВУВАЊЕ кое математички според формулата за закривеност и "ОБЕМ НА ЗЕМЈИНА ТОПКА" може и точно да се предвиди доколку навистина постои во реалноста. Арно ама ете не постои. И сега ќе продолжиш да веруваш на фото пеинт сликички на НАСА? Или ќе се согласиш со мене?

Последно уредено:

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.975
Поени од реакции
22.268
Зуки.
Еве ке ти објасну. Наша планета па и наше слн'це, е само зрно песак у огрооооомну плажу што се вика Милки Веј. А растојанија измеѓу ѕвезде су фрапантни.
Еве наша најблиска ѕвезда, Проксима Кентаури е далека "само" 4,6 сфетлосни године. Или у превод, ако ги смалимо и двете ѕвезде на големину на баскет топку, една топка ке е на Кип Слободу у Њу Јорк, а друга топка негде на Хаваи.
Значи огрооомна дистанца.
Пречник на Милки Веј е около 100 000 сфетлосни године.
Значи тој е огрооомно нешто големо кое спирално се врти у круг. Наше небо е мало за да видимо сфе у ист момент.
Сфе се движи кружно на небо, кумова слама што се глеа, 88 именувани соѕвездија, безброј непознати ѕвезде, мал и голем Магеланоф облак, Андромеда. А само планете се движиф на небо, тачно по исти редослед цело време, сс милениуми и милениуми, што значи дека су блиско до нас и кружиф около матичну ѕвезду заедно сс нас. Само Венера се движи у обратну насоку, а Уран е кружи бочно около сфоју оску.
Па имаш туј ретроградно движење, што личи како планета да иде на кратко у рикврц. Па затој се викаф и планете. Планета на старогрчки значи луталица.
Али ако нешто се врти у круг, мора да има сфоју ротациону тачку илимити ѕвезда Поларис. Она е ептен далеко и такој е поставена што ми мислимо дема увек е на исто место на небо и сфе се врти около њума. А у реалност не е такој. Исто како месечину, ротира помалце у спротиван правац и ротира плус около нас, тачно толко за да увек гу глеамо исту страну.

Еи Зуки.
Најде га ја тој видео. Ај глеај га, кратко е ептен. Ајде образложи што си видеја. Дечко е ист како тебе, убеден дема нема закривување. Али еве на крај си остана без зборови.
Или образложи кратко и јасно што се деси у видео или шшшшш тишина и ти и Пророк.

Последно уредено:

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.203
Поени од реакции
9.926
Проксима Кентаури е далека "само" 4,6 сфетлосни године. Или у превод, ако ги смалимо и двете ѕвезде на големину на баскет топку, една топка ке е на Кип Слободу у Њу Јорк, а друга топка негде на Хаваи.
Од каде до каде е една светлосна година? Дали можеш тоа растојание да си го преведеш? На кој начин се мерат тие светлосни години? Како може да се проверат тие растојанија и дестинации?

Ајде образложи што си видеја

Последно уредено:

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.975
Поени од реакции
22.268
Около 10 миљарде километри. Вика се сфетлосна година, иако е мерка за растојание, затој што на фотон му треба 1 година за да га пројд тој растојание сс брзину од 300 000 км на сат.
Еве слн'це од нас е одалечено 8 мин и 30 секунде сфетлосни. Тој значи на зрак за да дојде до нас, треа му толко време. Или у превод ако га снема слнце, ми ке гу глеамо његову сфетлину још 8м. и 30 с.
Или проста математика. Слнце е одалечено 150 миљонa km од нас.
150 000 000(растојание) ÷300,000(брзина) =500 секунде или около 8 мин нешто над 30 секунде.Сфати ли ме?

Сфетлина путуе Зуки, најбрзо у универзум. Сфе што глеамо материјално е само одсликување од сфетлину, одраз. Темно е само недостаток на сфетлину, јасно нели.

Епа растојание измеѓу ѕвезде се мери според тој, колко ву треа на сфетлину да дојде од едно до друго место.
А наука е толко развиена што постоиф радио и инфраред телескопи, кои пуштаф бранови кои путуеф приближно до брзину на сфетлину и мериф колко му треба на бран да стигне до тело на кое сакамо да му измеримо растојание до нас. Па после можеш сс помош на различни спектарски снопови, да видиш од кои елементи е составена далечна небула, месечина на Јупитер например, да видиш која галаксија се движи у кој правац. Па такој е откриена Андомеда галаксија. Прво су мислеале дека е ѕвезда, ама Едвин Хабл сс помош на тија инфраред телескопи, открија дека наша галаксија не е единстфена, него дека ги има безброј, некои викаф бројка варира од 200 до 400 миљарде, само галаксие, а сфака галаксија има од 100 до 400 миљарде ѕвезде. Глава да те заболи.

Еве например Месечина е около секунду ипол одалечена од нас. У превод ск ако лупне јак метеор тамо, ми ке га видимо удар за секунду ипол.

Одогвори ми на мое видео сс тфои зборови, а не сс аматерско америчко дугачко видео од кое се будиф синуси.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.298
Поени од реакции
5.573
Од каде до каде е една светлосна година? Дали можеш тоа растојание да си го преведеш? На кој начин се мерат тие светлосни години? Како може да се проверат тие растојанија и дестинации?
Не можат да се проверат од обичен смртник и во тоа е „кваката„; ако сакаш да докажеш дека некој научно-теоретски став е точен и да ги убедиш луѓето во таа точност, тогаш (на луѓето) понуди им „доказ„ кој е непроверлив...

Непроверливите докази се предмет на верување во самите докази, што не значи дека доказите се точни, уште помалку проверливи.

Затоа, не постојат појаки верници од атеистите, кои веруваат во сите научни вистини, кои се „веќе докажани„, а од доказите не можеме да видиме или провериме практично ништо...

Науките се новата религија, научниците се модерните апостоли, а атеистите се модерните верници...се‘ е модерно...и секако, „научно докажано„, така да нема потреба и причина за сомнеж во „докажаните„ нешта.

Двајца Руски истражувачи велат дека бризната од светлината се намалува, што значи дека во некои минати времиња била и поголема а не фиксна, како што не‘ убедуваат „апостолите„, кои често посочуваат апсурдни и неверојатни вистини, како што е фиксната брзина од светлината, небитно дали се движиш во иста или спротивна насока од/со самата светлина...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.336
Не можат да се проверат од обичен смртник и во тоа е „кваката„;
Чудно е што мноштвото на „обични смртници“ мисли дека нештата во светот токму тие треба да ги проверуваат (иако не мора да се знае за стварите) или некој ним да им ги докажува... едноставно нема бегање од законите на природата.
Дури и боговите се покоруваат на законите во овој универзум!
Сакаш доказ? :)

Не им доволно на ваквите ликови што користат технологии кои се темелат на знаења и пракси кои се дел од огромна слика за која дрдорат како не е докажлива или ним не може да им се докаже... :)
бидејќи им се коси со идеите за боговите во кои веруваат. Уживајте, ништо не постои, се е верување. ;)

Многу од работите „обичниот смртник“ до пред 20-30 години ниту знаеше дека постојат - им го тупнаа во раце нетот и сите информации што дојдоа со него и сега како црвци извадени од кутија, оди па врати го во нормала човештвото... збудале! Не беше тоа целта море другари...

И денес за тој „обичен смртник“ сите нешта се религија и верување, бидејќи во неговиот универзум не постои друго освен верување во она што тој сака да верува...
Верувајте, но ако нема практична примена или не може ништо со тоа верување - кој фалус заморување?
Променете нешто.

П.С. И за верникот кој што е дел од било која религија се е апостоли и верување. И тоа е во ред, иако не е точно...

Последно уредено:

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.975
Поени од реакции
22.268
@The Savior

Зуки нема те нешто. Океј е ако имаш обврске, али ако бегаш од дискусију, срам да ти е хахаха
А еве коначно нормалан муабет, без глупи амерички видеа или муабет у стилу "абе иди види дали е асфалтирана улица у Рајкову куќу" или "бегај бе тебе ке ти објаснувам".
Поинтересно е да си праимо муабет или да си лепиш видеа?

Еве ја испадна фер и објасни ти што знам за воду, соѕвездија, сфетлосну годину.
Ајде ти објасни ми ги видеа ја што ги постира. Ретко закачују видеа ја, сакам нормалну диакусију сс сфои зборови, сс прашања, објаснувања, еве ти ке научиш нешто од мене, ја од тебе.
Објасни ми зшто и у двете видеа(едно е сс глобусари, едно сс рамноземњаши) испадна по мое. Доказ за закривување на воду а сс тој и на планету.

Озбиљно прашање до тебе, наравно ако знаеш, зшто постоиф поларни сфетлине. Па нели ако е рамна, Бориелис океј, ваљда имате објаснување, а како ке га објасните Австралис? Како е могуќе по цел тј ваш Антартички ѕид да се појави овј феномен. Објасни ако знаеш.
Хаха ѕид бе, мислиш у Гејм од тронс живимо.
Ако не слободно кажи ја ке ти објасну.
Знаеш ти дека у мене има сфакакфо знање, не сам ја само некој шарлатан атеист што ги нервира сфи сс куманофски дијалект.

Ајде развиј дискусију. Иам још прашања за тебе. Еве слободно прашај и ти.

Пророк ти не се мешај.
Везе немаш и муабети су ти сакам кажам незнам речам.
Немаш харизму и много апострофи и запирке стављаш.
Зуки е барем забаван на моменти, иако ме нервираше порано зшто много му беше ниско ниво на дискусију.
Зуки мора да те пофалу дека си поинтересан и посериозан за муабет од порано.

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.203
Поени од реакции
9.926
Пророк ти не се мешај.
Зошто да не се меша? Човекот културно ти одговара ниту те навредува ниту пцуе.
Ти не ги ни гледаш моите видеа тогаш зошто би продолжил дискусија со тебе? Моите видеа се одговор на твоите ако до сега не сфати имам време ќе те почекам...

Не си конкретен. Треба да се изјасниш конкретно кога разговараш со некој кој е на повисоко ниво на знаење од тебе. Што конкретно сакаш да знаеш од Пророк? Јас добронамерно сакам да развиеме убава дискусија а не препукувања.

@The Savior

Зуки нема те нешто. Океј е ако имаш обврске, али ако бегаш од дискусију, срам да ти е хахаха
А еве коначно нормалан муабет, без глупи амерички видеа или муабет у стилу "абе иди види дали е асфалтирана улица у Рајкову куќу" или "бегај бе тебе ке ти објаснувам".

Еве ја испадна фер и објасни ти што знам за воду, соѕвездија, сфетлосну годину.
Ајде ти објасни ми ги видеа ја што ги постира. Ретко закачују видеа ја, сакам нормалну диакусију сс сфои зборови, сс прашања, објаснувања, еве ти ке научиш нешто од мене, ја од тебе.
Објасни ми зшто и у двете видеа(едно е сс глобусари, едно сс рамноземњаши) испадна по мое. Доказ за закривување на воду а сс тој и на планету.

Озбиљно прашање до тебе, наравно ако знаеш, зшто постоиф поларни сфетлине. Па нели ако е рамна, Бориелис океј, ваљда имате објаснување, а како ке га објасните Австралис? Како е могуќе по цел тј ваш Антартички ѕид да се појави овј феномен. Објасни ако знаеш.
Хаха ѕид бе, мислиш у Гејм од тронс живимо.
Ако не слободно кажи ја ке ти објасну.
Знаеш ти дека у мене има сфакакфо знање, не сам ја само некој шарлатан атеист што ги нервира сфи сс куманофски дијалект.

Ајде развиј дискусију. Иам још прашања за тебе. Еве слободно прашај и ти.

Пророк ти не се мешај.
Немаш харизму и много апострофи и запирке стављаш.
Зуки е барем забаван на моменти, иако ме нервираше порано зшто много му беше ниско ниво на дискусију.
Зуки мора да те пофалу дека си поинтересан и посериозан за муабет од порано.
Што му одговори нему не се сеќавам?

Последно уредено:

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.975
Поени од реакции
22.268
Не бе брат, ако сакаш дискусију сс мене, заеби видеа.

А за Пророка конкретно, не ми треа дискусија сс некога што у сфаку тему убацуе апостоли, божју силу и слично.
Дискусија сс некога што вика еден е господ ама устфари троица. Едн седи у среде, а двоица лево и десно.
Па нели господ е насекаде?
И под дрво и под камен, барај ме, секаде ке ме најдеш.

И дај не биди педер :D
Поларна сфетлина чека да биде разјаснета.

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.203
Поени од реакции
9.926
Не бе брат, ако сакаш дискусију сс мене, заеби видеа.

А за Пророка конкретно, не ми треа дискусија сс некога што у сфаку тему убацуе апостоли, божју силу и слично.
Дискусија сс некога што вика еден е господ ама устфари троица. Едн седи у среде, а двоица лево и десно.
Па нели господ е насекаде?
И под дрво и под камен, барај ме, секаде ке ме најдеш.

И дај не биди педер :D
Поларна сфетлина чека да биде разјаснета.
Ова ме интересира:

Каде имаш во природа, во реален свет видено вакуум што не затворен во цврсто тело? Ова прашање важи и за тебе @Хептаграм XI

Последно уредено:

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.975
Поени од реакции
22.268
Па одговорија ти Сталкер.
Земи баскет дома, заврти га едн пут рамномерно, измери по екфатор и времетраење на цел круг, вуала.
Абре врти сееееее.
Не се осеќа зшто е голема планета и постои атмосфера сс сфи сфои подсфере и не штити да не не издува цело тој движење у неповрат.
А еве и гравитација да не постоеше, ке пуштесмо едно мало афтиче по мазну улицу(за да гу ублажимо силу на триење, или па и она не постои, а? Хаха).
Епа афтиче ке шиба сфе док не га заустави нешто. А у реалност што га спречуе да шиба бесконачно? Гравитација.
Па знаеш ли дека посто гравитација у сфак атом, што ги спречуе електрони и протони да избегаф. Зшто се вртиф они около јадро?

Или и тој не постои?
Сфе е божја честичка хаха.
За микрофизику знаеш ли? Сакаш ли да дискутирамо за тој?

Ете видиш. Одговарам јасно сс мои зборови. Ајде пробај и ти.

Поларна сфетлинаааааааа?????

Ps.
Киду да се туширам. Ако виду вакум ке викну гласно Еурекаааааа.

Kajgana Shop

На врв Bottom