Хелиоцентризам - религија или лажна наука?

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.203
Поени од реакции
9.926
во науката се започнува со верување и надеж и се оди да се најдат формули и пропорции и математички модели кои ќе предвидат настан во иднина дека ќе однесува според тие законк и правила
Како на пример крушковидниот облик на земјата? Ти лично како ја замислуваш земјата како совршена топка или крушковидна ти се чини? Што вика твојата наука каков облик има земјата? Ајде да видиме колку си конкретен...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.336
Како на пример крушковидниот облик на земјата? Ти лично како ја замислуваш земјата како совршена топка или крушковидна ти се чини? Што вика твојата наука каков облик има земјата? Ајде да видиме колку си конкретен...
Нема моја или твоја наука, една е науката која се труди да најде објаснување за дејствувањето на сите сили во универзумот и зошто баш така дејствуваат.

Ова некаде наназад го пишуваше, за крушковидна, де најди од кај ти е ова крушковидна во кој контекст е напишано, од кој (википедија, некој од овие тв научниците?) - сум испозаборавил сешто пишувате и тука и на онаа другата тема која мислам ја заклучија, Рамна земја :)
А и оваа е всушност рамна земја исто пакување со исти луѓе...

Се што се врти и се движи (за вас христијаните се е неподвижно - знам) но сепак некој одамна рекол: сепак се врти, така да - верувањето е за по дома, во светот ќе те убие бидејќи многу често не ја одсликува реалноста во која се наоѓа субјектот кој што верува дека боговите ќе го спасат само тој треба да верува дека нештата се така како што тој сака да верува дека се.

Земјата не е совршена топка... но се упростува нејзината форма за да дабови глави малку од малку ја опфатат идејата и разберат истата како нештата се поставени во универзумот, бидјеќи општи и едноставни нешта не им се учат и да сакаат да ги разберат, не пак реалноста на „Обичниот смртник“ да му ја плеснеш во фаца - ќе се самоубие или ќе убие друг од забегување!

Не може да биде совршена топка... крушковидна, не можам ниту да замислам како тоа изгледа, како круша? o_O
Не знам каква е таа крушковидна форма, опни една слика да видам на што мислиш.

Како топка е преставена Земајата ако гледаш глобус, за да полесно се научи детето кај се наоѓаат нештата во светот и зошто Сонцето изгледа дека изгрева од исток и дека тоа се движи во однос на Земјата и нас, кои сме на Земјата, да не забегаат децата кон манастирите па да снемаме способни луѓе кои би биле добри научници и да не ги откриеме и последните тајни на универзумот. :)

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.203
Поени од реакции
9.926
Како топка е преставена Земајата ако гледаш глобус
Во ред ама мене ме интересира конкретно ТВОЕТО МИСЛЕЊЕ за изгледот односно обликот на земјата а не како е негде претставена...
Сакаш да кажеш дека земјата во реалноста изгледа исто како и глобусот или точно знаеш каков и е обликот ? Сакам конкретно да одговориш да видам на која наука и веруваш.

Автоматски споено мислење:

Не може да биде совршена топка...
Тогаш и не ни знаеш како изгледа нели ? Само си нагаѓаш и претпоставуваш?
Screenshot_2023-09-28-23-18-00-36_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Нема моја или твоја наука, една е науката која се труди да најде објаснување за дејствувањето на сите сили во универзумот и зошто баш така дејствуваат.
Многу строго некако ми делува да не речам фанатично... Јас верувам дека и други се трудат да ја пронајдат вистинската наука која за среќа не е една како што ти сакаш да биде :)

Ова некаде наназад го пишуваше, за крушковидна, де најди од кај ти е ова крушковидна во кој контекст е напишано, од кој (википедија, некој од овие тв научниците?)

Последно уредено:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.336
Не, не те интересира. И на други теми доаѓав што си ги отварал и сум ти зборувал за наука а ти си вртиш на верување, не си видел, не си проверил итн за да докажеш на сите како луѓе кои се заморуваат со наука и тие се верници. Кои глупости зборување од твоја страна.

Прво ќе научиш малку од малку математика и малку од малку физика, каде што се применува математиката за објаснување на нештата - за да бараш некој да ти каже како нештото изгледа и нормално ЗОШТО е така нештото.
Бидејќи бараш некој да видел ова или она, а не бараш да го видиш богот или креаторот во кој веруваш!
Малку - матиш вода со твоите прохристијански секташки догмички тука на подофорумот Мистерии, нели? :)

Ете гледаш, со ваков муабет: да видам во која наука веруваш човек гледа дека слабо наука, а бараш научни докази (а не веруваш во науката ниту знаеш нешто од наука). Доста бре со тие догматски религиозни ставови да ги шиткате насекаде. :)
Тоа го оставам на старо-еонските „мудреци“ кои науката им е исто како религијата - да се верува, за да се има некоја + надеж, што - од надеж само фајде има :)

Не ти кажувам каква е Земјата, и зошто е баш таква. Бидејќи сметаш дека некој верува во нештата бидејќи така прочитал некаде, да таква е... но секој суди според самиот себе. Не ти земам за зло, не секој е способен за разбирање на она што го опкружува ниту пак има волја и сили да проиба да надмине. Некои сметаат и дека не треба да се надминува.
Ти читаш и прифаќаш нешто само ако може да се самозадоволуваш со тие туѓи размисли и кои ќе ти го скокоткаат тоа малку знаење што го имаш собрано низ годините. Не знаеш да отфрлиш глупости од видеата што ги споделуваше поврзани со наука... квази наука де.
Колку може да си плиток со вакви размислувања? Многу плиток или скоро сув? :)

Почни да прашуваш: ЗОШТО! Ако ова е вака и вака: зошто? Доказот на тоа зошто, прашувај а ова зошто... итн итн...
Ќе дојдеш до еден причинител непознат - и... voila.

Почни да прашуваш а зошто Земјата е рамна? А зошто сонцето да се движи околу Земјата? А што ако нема гравитација и јас фрлам камен со брзина од 10км/h каде ќе падне каменот? И дали ќе падне?
А зошто месечината не е плоча? Уствари батали го ова, Месечината не постои! Ништо не постои над 140км, ние сме во стаклено ѕвоно и НАСА не лаже заедно со РосКосмос и Индија!
Ќе ја додадеме уште малку и Кина бидејќи и таа нема да каже што има на другата страна од Месечината!

Почнете да се прашувате вистински прашања, а не ти во што веруваш? Или како си ти замислуваш... што е бре ова? :) Како си замислуваш / веруваш за работи кои бараат учење и разбирање! Како ти ја гледаш Земјата... кое прашање за да докаже религиозниот фанатик дека и науката е религија: не си видел туку веруваш, исто како мене, големиот верник кој што не го видел богот ама си верувам во него - блажен сум. :)
Ауф.

Тоа до 20 години и помалку всушност може да се лажат момци и девојки да не одат кон науката туку да си веруваат во светите книги како настанал светот и што е светот.

Фалусот не боли кој во што верува се додека не застане заради своето верување на нечиј пат. Тогаш малку распнување и пак се враќаме на старото и секој со своето.

П.С.

Scientific methods always prevails - во детски сказни, во митови, во симболи оставени околу Земјата (со нејзината сферична форма) :)

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.203
Поени од реакции
9.926
Прво ќе научиш малку од малку математика и малку од малку физика, каде што се применува математиката за објаснување на нештата - за да бараш некој да ти каже како нештото изгледа и нормално ЗОШТО е така нештото.
Колку повеќе ми пишуваш само дополнително ме мотивираш :)

Спомна математика и физика... Значи веќе не се работи за верување туку за прецизни мерки нели? Сфаќаш нели ако се знае обемот на земјата која според твојата наука земјата е со изглед на совршена топка или сфера а за некои и дури со крушковидна форма дека според обемот може прецизно математички да се претпостави физичко закривување на земјата. Пошто нели штом изгледа како совршена топка тогаш мора НЕГДЕ да постои во реалноста ФИЗИЧКО ЗАКРИВУВАЊЕ на водна и земјена површина. Дали некаде во природата имаш забележано закривен или благо заоблен хоризонт?

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.975
Поени од реакции
22.257
Еве Зуки, ајде нека биде по тфое. Рамна е. Ама дај објасни како функционира сфе тој, зшто има годишни времиња, колко е длабока надоле земња, што има позади Антартички ѕ'дови. Што га придвижуе слнце и месечину, што су они по састаф.
Зшто има месечеви циклуси, мун и сан еклипс? Што ке каеш за други планете, ѕвезде?
За поларну сфетлину нејќу више да биду досадан. Зшто има земјотреси, што су тектонски плоче, дали се мрдаф на рам у земњу. За вулкани разбрасмо дека везе немаш.

Ајде еве ке пробам још едн пут да извлечу дебату од тебе.
Еве сс тфои зборови и у кратки црте.
Наравно без видеа!!!!!!!!!!!
И без да ме прашаш нешто.

Еве ја искрено знаеш дека знам за сфе овој сликовито да ти објасну. Нешто и ти објасни. Ајде ск ти си на ред.
Потруди се. Ајде Зуки моеш тиииии!!!

Спомна математика и физика... Значи веќе не се работи за верување туку за прецизни мерки нели? Сфаќаш нели ако се знае обемот на земјата која според твојата наука земјата е со изглед на совршена топка или сфера а за некои и дури со крушковидна форма дека според обемот може прецизно математички да се претпостави физичко закривување на земјата. Пошто нели штом изгледа како совршена топка тогаш мора НЕГДЕ да постои во реалноста ФИЗИЧКО ЗАКРИВУВАЊЕ на водна и земјена површина. Дали некаде во природата имаш забележано закривен или благо заоблен хоризонт?
Лелеееее постои ама не се гледаааа.
Човечко око е премало за да га види тој. Еве експеримент сс ласер ти докажа. Што ке каеш за тој?
А зшто од Албанију не га глеаш бреј на Италију? Зшто е далеко? Хаха
Не, зшто има закривувањеееееее.

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.203
Поени од реакции
9.926
Не ти кажувам каква е Земјата, и зошто е баш таква. Бидејќи сметаш дека некој верува во нештата бидејќи така прочитал некаде, да таква е... но секој суди според самиот себе.
Нема да релативизираме сега нели?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.336

Па добро е тоа, некој да те мотивира. Одлично.

Јас цело време зборувам за математика и физика. Кога зборуваш за универзумот не може да зборуваш преку Библијата или Куранот или некоја друга света книга. Светите книги се за... знаеме зошто се? Знаеме, да не повторуваме тука сега - но не се за опишување на реалноста на универзумот и човекот!

Земјата според мојата наука не е совршена топка. Ако според некој друг е совршена топка, сигурно ја гледа Земјата исто како христијаните: неподвижна и мртва!

Тоа ти така нафрлаш зборови, дека „според мене ваква и ваква е Земјата“. Не така... не е добро така :)
Дури и типот од видеото зборува дека Земјата заради вртењето и силите кои влијаат не може да е Земјата и било која друга планета што ротира да е совршена топка.
Но за вас, кои сте догматици, за да полесно разберете, ви ја преставуваме Земјата како топка, глобус за да малку од малку ве намамиме да студирате наука :) Поточно да ви ги земеме децата да станат научници и да откриваат нови тајни за човештвото и универзумот - да не ги затворите во ѕвоно и да не знаат ништо и само да веруваат!

Во видеото убаво збори човекот во која смисла е „крушковидна“ - јас го разбирам што сака да каже, но ти или намерно не разбираш или сешто што е тешко да се разбере од „обичниот смртник“ се обидуваш за тој ист „обичен смртник“ му кажеш како науката блада и не знае ништо. :)
Најди го целото видео, можеби има повеќе од муабетов или побарај на нет што им значи тоа „крушковидна“ и ЗОШТО би било така.
Кога објаснуваш на „обични смртници“ симболизмот и објаснувањето станува ужасно упростено и човек мора да користи понекогаш и вакви несовршени примери за да малку од малку се разбере физиката на нештата - нормално, рамноземјашите скокаат ко мајмуни по банани и се трудат да докажуваат како научниците се луди.
Да луди се - за да го разбереш универзумот и сите сили и закони кои владеат со и низ него, мора малку да си луд - над „обичниот смртник“ кој што бара докази пак бидејќи инаку се ќе му е верување.

Да повториме: Земјата не е совршена топка. Тоа е глупости. Исто како што е глупости дека Земјата е рамна плоча. Рамна е за христијаните. И нека им биде рамна - голема работа. Што ќе им смени тоа во животот?
Ништо. Ниту пак нам ќе ни смени нешто.

Бидејќи се се движи во Универзумот, мора помалото да го следи поголемото и посилното. :) Не може обратно. Тоа се сказни од библиите, Давид и Голијат, како Давид никаков и слаб, победил поголем.
Не оди тоа така во универзумот!

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.203
Поени од реакции
9.926
Еве експеримент сс ласер ти докажа. Што ке каеш за тој?
Дали го гледаше експериментот со ласер над ЗАМРЗНАТО ЕЗЕРО ? На преку 30км. нема никакво закривување на езерото. Математички мора да постои закривување и пад на хоризонтот доколку земјата е округла. Јас за таа математика сакам да си пишуваме овде :)

Во видеото убаво збори човекот во која смисла е „крушковидна“ - јас го разбирам што сака да каже, но ти или намерно не разбираш или сешто што е тешко да се разбере од „обичниот смртник“ се обидуваш за тој ист „обичен смртник“ му кажеш како науката блада и не знае ништо.
Сакаш да кажеш дека 5 века наназад не знаеле дека е крушковидна и сега Нил Де Грас Тајсон не просветлува нас лаиците со знаење? Ајде ти обиди се еве кажи ни ВО КОЈА СМИСЛА Е КРУШКОВИДНА ЗЕМЈАТА?

Најди го целото видео, можеби има повеќе од муабетов или побарај на нет што им значи тоа „крушковидна“ и ЗОШТО би било така.
:pos:

Последно уредено:

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.975
Поени од реакции
22.257
Хепта, ја се откажују, по којзнае кој пут.
За тебе незнам.
Нема логика. Ке зему на ѕ'д ке му кажују вицеви, поише има шансе ѕ' д да се насмее, него Зуки да ти даде нормалан одговор.
Јака ти душа ако продужиш сс дискусију.

Поздраф.

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.203
Поени од реакции
9.926
Во видеото убаво збори човекот во која смисла е „крушковидна“
Легенда си човек ме изнасмеа :pos:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.336
Хепта, ја се откажују, по којзнае кој пут.
За тебе незнам.
Нема логика. Ке зему на ѕ'д ке му кажују вицеви, поише има шансе ѕ' д да се насмее, него Зуки да ти даде нормалан одговор.
Јака ти душа ако продужиш сс дискусију.

Поздраф.
Уживај... ти многу се напнуваш. Во Мистерии се темиве, зарем сериозно ќе одиме тука... не смееме да откриваме тајни, се мора да остане како првиот пост кога започнала темата.
И утре има ден... тука сме да се ладиме, не да го оправаме „обичниот смртник“. Секој е она што избрал да биде, сам по своја волја, нели :)

Пишувај само долги постови и замислувај си (бидјеќи темава е да си замислуваме нели) како се препотуваат кога читаат или скокаат цели редови и мисли, само дотрчуваат да вратат со нешто без врска писание... секако нештата што ги пишуваме тука не се наменети само за соговорниците, не биди и ти ограничен.

Така нема да те лутат простачките муабети на луѓето. Секој со своето стадо на размисли за нештата.

И нормално: Сонцето е поголемо од Земјата. И месечината постои, за неа пишуваше поезија и Сафо од острово Лезбос :)
Сака докази човечкиот род - но ќе му биде даден доказот на... ај да не ја правиме голема :pos:

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.203
Поени од реакции
9.926
Да повториме: Земјата не е совршена топка. Тоа е глупости.
@парва дали и ти се согласуеш сас Хепту дека земја има крушковидан облик? Заеби га т'ј муабет сас поларне сфетлине пошто облик ни е за с'га битан. Ако и ти пишеш дека е крушковача до туј. :pos:

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.297
Поени од реакции
5.573
Верувањето (посебно во твојата категорија верување, во богови) не е практично применливо освен за осудување за туѓиот начин на живот.
Ти дава некоја сатисфакција како ти си најправедниот и најдобро веруваш. Глупости.
Во името на боговите, вие мразите наука и човештво и се што се труди човештвото да постигне и надмине. Едноставно се што не разбирате или треба знаење и читање и размислување, а оди контра верувањето во Исус (бидејќи реално и ти и другиот сте христијани и џабе се криете, муабетите ве издаваат, би умреле за боговите и би убиле за истите) вие ете глумите крстоносци - ќе го спасувате светот од наука бидејќи не може некој научник тебе да ти докаже физички закони... не гледаш дека ти и другиот сте неспособни и неуки за да разберете (намерно или не) туку маката е кај другите што не можат да ви докажат...
Многу бре вие разбирате однаука, вака ко верници - кај учевте наука? Средно техничко?

Се плашите од надминувања, се плашите од знаење - битно е само да верувате и да се надевате дека сте блажени и бедни по дух. И на секоја тема религиозно пристапувате и ги убедувате сите или ги навредувате како се е верување се е религија, креаторот ова креаторот она. Еми креатори распнува човештвото ако е за така, кога ќе претераат и тие со глупостите!
БИдете бедни по дух, верувајте во кој сакате бог, во која сакате религија, никој не ви брани, ама оставете ги другите што не веруваат во креатор и во останати религиозни сказни да си гледаат дворот :)
Не може религијата да ја опишува реалноста на светот - тоа е лага. Било лага, е лага и ќе биде лага! Доста со библии и куран и се останато кога зборувате за наука - инаку ништо не правиме. Ќе ви изгасиме струја и нема да летате со авиони - па плачете по манастирите на свеќа кај е светот и зошто така!

Реков, за „обичниот смртник“ многу мислите дека некој друг ви должи објаснување.
Не ви должи ништо бидејќи вие не барате знаење, барате да кревате врева со полуразбрани нешта и слушање на истормисленици кои снимаат видеа за пари и слава... но бидејќи ви ја задоволуваат вашата идеја за она што верувате - си терате религиозно-догматски сказни и се обидувате да ни докажете дека христијанството е вистинската наука за се - другите се сатанисти и го лажат светот. :)

Кај бре така, ве читам тука и добро е што сте во мистерии подфорумот. Кои глупости зборување напамет.
Не верувале во науката... еми кој те повика да веруваш? Не верувал другиот дека има гревитација... не знае што е маса, што е тежина и се му е исто...

Земете си крстот и терајте ајде, бидејќи ако не си земеш крстот, џабе кон Христос.
Ќе се прекрстев за малку од глупостите...
Препрочитај си го дописов и посочи ми што во него си напишал, а да е паметно....благодарам.

П.С.:
Ме мрзи да ги одговорам на секоја реченица...мојот допис би бил барем 3 пати пообемен од твојот.

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.975
Поени од реакции
22.257
Препрочитај си го дописов и посочи ми што во него си напишал, а да е паметно....благодарам.

П.С.:
Ме мрзи да ги одговорам на секоја реченица...мојот допис би бил барем 3 пати пообемен од твојот.
Боље да ќутиш.
Ти да би бија глувонем, можда би бија малце паметан хаха.

Kajgana Shop

На врв Bottom