Фридрих Ниче

MSV

Член од
24 март 2005
Мислења
2.423
Поени од реакции
38
NightFuneral напиша:
,додека пак кај ниче ја имаме само мизнтропијата.
WoW-ЊоЊ, човече!!!
Твоето будно око забележува детаљи кои никој досега неможел да ги воочи, па човече ти си Делскиот њуркач на Сократ....WoW-ЊоЊ!!!:tapp:

N

NightFuneral

Гостин
Bada Bing! напиша:
А ако навистина го цениш Шопенхауер (а и сопствениот ник:)), следи го примерот на сараевските студенти и самоубиј се. Не ти доаѓа баш ко Нирвана, али е ефективно. :)
Не се сараевски туку се од словенија(колку што паметам)А што се однесува до нив,сосема погрешно ја сфатиле филозофијата на Шопенхауер.Не сфакаат сите луѓе исто,remember?:helou:И мојот ник нема блага веза со Шопенхауер:)

N

NightFuneral

Гостин
MSV напиша:
WoW-ЊоЊ, човече!!!
Твоето будно око забележува детаљи кои никој досега неможел да ги воочи, па човече ти си Делскиот њуркач на Сократ....WoW-ЊоЊ!!!:tapp:

Маци што да ти кажам земи учи филозофија или барем прочитај ја неговата биогарфија па види.Не се кажуваат ствари,колку само да бидат кажани.:helou:

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
NightFuneral напиша:
додека пак кај ниче ја имаме само мизантропијата.
Очигледно не си го разбрал баш најдобро кога го тврдиш ова. Тоа ти е итекако површна констатција. Исто као да тврдиш дека рецимо Хитлер бил голем естета и префинета особа пошо сакал да слика.

MSV

Член од
24 март 2005
Мислења
2.423
Поени од реакции
38
NightFuneral напиша:
Маци што да ти кажам земи учи филозофија или барем прочитај ја неговата биогарфија па види.Не се кажуваат ствари,колку само да бидат кажани.:helou:
Ај, важи...:zlo:

N

NightFuneral

Гостин
Финтата со мизантропијата ај ниче,што ја напишав беше со цел,да не се мешаат шопенхауер и ниче,затоа што некој(не се секавам кој точно)имаше напишано дека и песимизмот е застапен кај ниче.Целта ми беше да кажам дека мизантропијата е кај ниче а песимизмот е кај Шопенхауер.Како и да е...:)

MSV

Член од
24 март 2005
Мислења
2.423
Поени од реакции
38
АМА ШТО ЗБОРИИИШ ТИИИ ЧОВЕЧЕЕЕЕЕЕ???!!!???!!???!!???!!???!!!
КАКВА Е ТАА МИЗАНТРОПИЈА???!!!!:uvo:

Gadfly Baba

Registered Loser
Член од
20 февруари 2007
Мислења
997
Поени од реакции
21
Ниче и песимизам не идат заедно,самиот поим не припаѓа у речникот на Ниче.Чоекот знаел шо збори и затоа ми е омилен.А Хитлер шо го сватил така а ние вака,нема врска тоа ти е филозофијата,па да не бил Ниче немало да има чистенка,ќе имало и тоа поголема.Ниче го ценам шо го сере моралот,шо покажува дека нема еднаквост што е точно па кој сака нека се буни.Ти ќе буткаш слаби,слабите ќе буткаат послаби а најслабите ќе го јадат,така е тоа.И доста за тоа кој влијаел на кого,нишо нема да смени тоа.

rowling

Desperate Cranberrie
Член од
31 март 2007
Мислења
290
Поени од реакции
8
Некоја мисла од Ниче(пред се некоја моја омилена):

"In truth there was only one Christian,and he died on the cross."

"Man is the cruelest animal"

"What does not kill me,makes me stronger"

"To predict the behaviour of ordinary people in advance,youonly have to
assume that they will always try to escape a disagreeable situation with the smallest possible expenditure of intelligence."

"The individual has always had to struggle to keep from being overwhelmed by the tribe.If you try it,you will be lonely often,and sometimes frightened.But no price is too high to pay for the privilege of owning yourself"

"When you stare at the abyss,the abyss stare back to you."

"Man of knowledge must not be able just to love his enemies,but to hate his friends too."

И доста толку...

Член од
8 февруари 2008
Мислења
4
Поени од реакции
0
Филозофијата на Ниче

Што мислите за филозофијата на Фридрих Ниче?
Дали таа филозофија може да се вклопи во денешново општество,дали неговата филозофија е прифатлива,дали изреките-Бог е мртов,а со него умреа сите безбожници има некакво значење денес или пак Ниче е филозоф на далечната иднина?

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Темите се споени затоа што и двете се однесуваат на аспекти филозофијата на Фридрих Ниче. Па, повелеле:brm brm:

Член од
10 септември 2007
Мислења
184
Поени од реакции
1
uste neam uceno za Niche ali sea nabrzo i nego kje go ucime u skolo pa da vidam sto coek bil toj.
a inache iam slusano deka negovata filozofija e dobro prifatena i iskoristena od iTler :)

aneta:)

animal lover
Член од
3 јули 2007
Мислења
449
Поени од реакции
13
:pos2: Ниче Ниче ќе го памтам Ниче секогаш ама поради една другарка :pos2: и мислам дека треба да даде коментар на темава :pos:

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
:pos2: Ниче Ниче ќе го памтам Ниче секогаш ама поради една другарка :pos2: и мислам дека треба да даде коментар на темава :pos:
Фино...Еве сите заедно паѓаме од смеење за твојата дешавка со другарка ти. ха, ха , ха...патос.

Но затоа што тука треба да се дискутира за филозофијата на Ниче, вакви коментари (значи овој и оној над твојот) не се во склоп на темата и нема да бидат толерирани.

Се надевам дека ќе го почитувате тоа:smir:

Kajgana Shop

На врв Bottom