Фридрих Ниче

Член од
5 декември 2008
Мислења
698
Поени од реакции
211
Ниче е ѓубре кое ги труе со погрешна филозофија младите и сеуште не добро информирани души . Бог никогаш не може да умре а гледам дека ни лугето немаат особини на богови. Со неговата борба во која опстојуваат најсилните напарави раздор и борба мегу лугето, светски војни, изгубеност на младите во сеопштото модерно лудило. По неговата идеологија е створено и денешното општество во кое се е оправдано аку сте малку свесни ке сватите дека сето тоа што го нуди општествово преку медиумите,забавата, модата, законите политиката и се останато е само пример за едно ДЕМОНкратско општество.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
deka silnite vladeat so svetot i deka mokta e pravo i korist na posilniot e vistina od koa postoi svetov, Nice samo toa go povtoril deka taka e no i kazal deka sekoj treba da teznee kon mok i da ne dozvoli da bide pokoren, koj kolku moze se razbira, toa za bog e mrtov e metafora, za nice koj e ateist bog nikogas ne ni postoel nego on sakal da kaze deka bog i kako ideja e mrtov to est ubien od samite luge koi ne se pridrzuvaat do bozjite naredbi, bog e samo poim koj verbalno se obozuva no spored ona sto lugeto go pravat Bog ne se svaka seriozno. Nice kazal vo ljubovta bidete prvi, sto znaci sekoja omraza, pravedna pobuna i odmazda doaga so pricina odposle a ne otprvin. Nice bil onoj covek koj padnal vo nesvest oti bil sokiran od gletkata koga nekoj konj bil svirepo kamsikuvan od negoviot gazda. Nice e eden od najgolemite filozofi, sto se odnesuva za ona sto obicno se veli za Nice pa toa e stara vistina za koja govori i biologijata deka vo svetot najsilnite uspevaat samo ne e bas dobro svaten Nice, spored nego nasilni najcredni poedinci se kreativnite luge, umetnicite koi imaat vrednost vo sebe i toa se za nego najsilnite, a rekol najslabite pobedija, vo smisla deka slabite koi se poltroni, imitatori, osredni se mnogu i kako taka vo mnozimnstvo gi gusat vrednite poedinci. Kaj Nice volja za mok e ustvari volja za vrednost.

Вештица

love&reason
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.524
Поени од реакции
856
Го поштуем Ниче
Кој шо сака нека каже, ама Хитлер и Ниче светот ќе ги памети уште илјада години сигурно. И ве молам немојте да ми зборите за морал, утврден морал денес нема, денес секој како му одговара си прави и сите си измислуваме некој наш морал од курташак
Господ е мртов, нека живеат луѓето.

Член од
5 декември 2008
Мислења
698
Поени од реакции
211
Го поштуем Ниче
Кој шо сака нека каже, ама Хитлер и Ниче светот ќе ги памети уште илјада години сигурно. И ве молам немојте да ми зборите за морал, утврден морал денес нема, денес секој како му одговара си прави и сите си измислуваме некој наш морал од курташак
Господ е мртов, нека живеат луѓето.
По твојот ник можам да сватам за што личност се работи и не се чудам на твојата заслепеност и затапеност зошто никој нормален човек на светот без разлика од која и религија да е нема да го возвеличува името на еден ништожник, диктатор и убица, да знам дека некои луге се запаметени но секогаш е важно по што ке бидиш запаметен.Да утвреден морал денес НЕМА тоа е то што го донесоа наследниците на деструктивниот нихилизам, антихристите. Не очекувам и да размислувате поинаку Македонија е едно мало парче на кои живееат луге кои се што ке прочитаат и видат земаат здраво за готово толку убедени дека се во право, секоја чест на поединци.
Бог не е мртов, бог умираше во срцата на лугето при воздигнувањето на нихилизмот во 20 век.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
По твојот ник можам да сватам за што личност се работи и не се чудам на твојата заслепеност и затапеност зошто никој нормален човек на светот без разлика од која и религија да е нема да го возвеличува името на еден ништожник, диктатор и убица, да знам дека некои луге се запаметени но секогаш е важно по што ке бидиш запаметен.Да утвреден морал денес НЕМА тоа е то што го донесоа наследниците на деструктивниот нихилизам, антихристите. Не очекувам и да размислувате поинаку Македонија е едно мало парче на кои живееат луге кои се што ке прочитаат и видат земаат здраво за готово толку убедени дека се во право, секоја чест на поединци.
Бог не е мртов, бог умираше во срцата на лугето при воздигнувањето на нихилизмот во 20 век.
Nice rekol prvioti edinstven hristijanin umrel na krstot, znaci Isus ne e protiv hristijanstvoto kako ideja tuku protiv faktickoto hristijanstvo, ona koe postoi polno so demagogija, licemerie i idolopoklonici. Inaku Isus rekol nemaj idoli, a toa e bas ona sto go veli Nice, nemaj idoli, ne obozuvaj covek, a denes samo idolopoklonici nasekade, ne ja svatile sustinata.

Член од
4 јануари 2009
Мислења
48
Поени од реакции
4
Eve nekolku odgovori za nekoi dilemi okolu Nice. Nice e voluntarista isto kako i Sopenhauer, no razlikata e vo toa sto Niceoviot voluntarizam se karakterizira kako herojski voluntarizam nasproti Sopenhauroviot pesimisticki voluntarizam. Imeno i Nice trgnuva vo svojata filozofija od istata osnova kako i Sopen. deka vo osnovata na bitieto i svetot i covekot e voljata za razlika od Hegel koj tvrdese deka vo osnovata na svetot i bitieto lezi logosot, umot, ratio. Sopenhauer otide vo sosema sprotivna nasoka i rece deka vo osnovata na svetot e voljata i taa e iracionalna i vo osnovata na covekot se naoga istoto, voljata koja go vodi kade i kako saka, i zatoa zivotot e stradanje. ( sop. e mnogu slicen so idniskata fil. posebno so budda) Sea za ova ima mnogu da se pisuva ama go naveduvam vo kratki crrti. Nice trgnuva od istata predpostavka deka voljata e izvorot i osnovata ama ne zavrsi vo pesimizam tuku vo herojski voluntarizam bidejki smeta deka iako zivotot e ispolnet so bolki i stradanja sepak vo covekot postoi onoj tvorecki impuls koj mu dava smisla i cel vo zivotot. Covekot treba da se odvoi od tolpata koja go ogranicuva i zatvara ( posebno hristijanskiot moral, soc. institucii i site vidovi na avtoriteti) Covekot treba da go oseti toj zivoten povik i da trgne po nego i da stane umetnik na zivotot, tvorec, posebna i silna individua, i tuka zavrsuva so idejata za natcovekot, koj ima pred se kulturolosko-eticka smisla, i e duhovna velicina. Taa licnost e od onaa strana na dobroto i zloto, vozdignata e i moze da gi prekrsuva zakonite i moze da pravi sto saka. E sea ke rece nekoj znaci moze i da ubiva. Ne naprotiv Natcovekot e umetnik na zivotot toj go ljubi zivotot, pa kako moze togas nekoj sto ljubi da pomisli da ubie nekogo? Moralot e za slabite koi preku nego gi kontroliraat prirodno pojakite i pomoknite. Vo osnovata na svetot Nice veli deka kade i da pogledne gleda volja za mok. I kaj obicniot sluga veli gledam deka saka da stane gospodar. Pa taka Hr. moral so tezite deka sme ednakvi itn. vsusnost gi potisnuva silnite i mokni individui da ne mozat da se razvijat i odvojat zasto ke go zgazat poslabiot pa taka toj nasol sredstva i nacini kako da go kontreolira pojakiot sekako na necesen nacin. Ubedeni sme veli Nice deka postoi nekoj nadsetilen svet, pekol i raj itn. i ne sme sposobni da se svrtime kon ovoj konkretniov svet, i da ja prepoznaeme voljata za mok koja ke ne razvie kako posebna individua, Natcovekot. ( Sea moze mnogu da se pisuva ovde ama me mrzi he ako insistira nekoj togas ok).
MNOGU BITNO: Nice e mesan so Hitler poradi toa sto Hitler sakal da stvori mokna i silna nacija ( plavata zverka) i isto i Nice se zalagal za sozdavanje na Natcovekot, no Nice vo mnogu svoi dela eksplicite veli deka e protiv sekoja nacija. Nice smeta deka isto kako i hristijanstvoto, moralot, dr. religii itn isto taka smeta deka mora da izumre i sekoja nacija i drzava i e protiv sekakov vid na kolektivitet. Nice se zalaga za silna i mokna INDIVIDUA a ne NACIJA kako sto sakal Hitler. Nice gi prezira drzavite i naciite. Isto taka da po smrtta na Nice negovata sestra Elizabet Nice Fester go vika hitler vo nejziniot dom i so pomos na nejziniot maz gi menuvaat odredeni Niceovi dela i gi nasocuvaat vo polza na Hitler. Megutoa Nice e totalno sprotiven od Hitler. Nice ne priznava nikakov kolektivitet ni nacija, smeta deka tie mora da izumrat, i na nivno mesto da dojde novata kultura na mokna i silna individua.

Nice e protiv sekoe hristijanstvo, tuka si go pomesal Nice so Kirkegor koj isto e egzistencijalista i kriticar na svoeto vreme no se zalaga za edno prahristijanstvo i e protiv denesnoto oficijalno hristijanstvo. Megutoa Nice e protiv sekoe hristijanstvo.

Nice rekol prvioti edinstven hristijanin umrel na krstot, znaci Isus ne e protiv hristijanstvoto kako ideja tuku protiv faktickoto hristijanstvo, ona koe postoi polno so demagogija, licemerie i idolopoklonici. Inaku Isus rekol nemaj idoli, a toa e bas ona sto go veli Nice, nemaj idoli, ne obozuvaj covek, a denes samo idolopoklonici nasekade, ne ja svatile sustinata.
Nice e protiv sekoe hristijanstvo, tuka si go pomesal Nice so Kirkegor koj isto e egzistencijalista i kriticar na svoeto vreme no se zalaga za edno prahristijanstvo i e protiv denesnoto oficijalno hristijanstvo. Megutoa Nice e protiv sekoe hristijanstvo

Ниче е ѓубре кое ги труе со погрешна филозофија младите и сеуште не добро информирани души . Бог никогаш не може да умре а гледам дека ни лугето немаат особини на богови. Со неговата борба во која опстојуваат најсилните напарави раздор и борба мегу лугето, светски војни, изгубеност на младите во сеопштото модерно лудило. По неговата идеологија е створено и денешното општество во кое се е оправдано аку сте малку свесни ке сватите дека сето тоа што го нуди општествово преку медиумите,забавата, модата, законите политиката и се останато е само пример за едно ДЕМОНкратско општество.
Hehe malce ti se izmesale rabotite izlea. Kako prvo Nice ne vika deka Bog e mrtov tuku deka nasata verba vo Bog e mrtva. Tokmu tie koi ti vikas deka se najsilni vsusnost se najslabite spored Nice ( pa i jas tuka se soglasuvam so nego ) i tie se onie koi go izmisluvaat moralot itn tie se tie avtoriteti koi pravat vojni vo svetot. Nice e kriticar i nihilista i e predvesnik na duhovnata kriza na graganskiot coivek koja najdobro se gleda vo denesno vreme. Toa znaci deka Nice ja kritikuva ovaa mass kultura denesna a ne e sozdadena po negova ideologija, kako prvo kaj Nice nemas ideologija. Nice ja mrazi ovaa mass kultura sto vikas ti na pr. tv. perenje mozoci itn. t.e na ovoj kolektivitet i smeta deka mora da izumre preku dolgo razdobje ne nihilizam i na nejzino mesto da dojde novata kul. na individualizam kaj sto nema da postojat drzavi, nacii (so toa ni ovie vojni koi ti gi spomnuvas) nema da postoi ni religii ( koi se najgolemiot pricinitel za vojnite denes ako malce otvoris oci, i se plodna pocva za manipulacija i odalecuvanje na covekot od sebe si) ni moral ni institucii ni televizija ni nisto od ova denes tuku ke postoi samo individuata so nejzinite vnatresni moki.

Член од
5 декември 2008
Мислења
698
Поени од реакции
211
Ничевата филозофија не е војна на народ против народ, ниту пак војна на човек против човек туку тоа е војна на човекот против бога. Кажете ми само каде во библијата Бог го спречува човекот да го следи својот внатрешен повик па да биде уметник, творец или што и да е. Ако моралот го затвора и ограничува човекот кажете ми вие двајца горе тогаш што преостанува, слободно да се препуштиме на она што ни го нуди сатаната да бидиме една изгубена генерација икс што веке и сме, без цели, без идеали само натпревар натпревар. Тоа е она што не учат од мали Животот е суров натпревар па сега ајде кој е посилен нека ги испоубие другите нека создаде од нив робови и како му е по волја тоа богами не трпи здрав разум, на што му се восхитувате на Ниче не можам да сватам .

Член од
4 јануари 2009
Мислења
48
Поени од реакции
4
Ничевата филозофија не е војна на народ против народ, ниту пак војна на човек против човек туку тоа е војна на човекот против бога. Кажете ми само каде во библијата Бог го спречува човекот да го следи својот внатрешен повик па да биде уметник, творец или што и да е. Ако моралот го затвора и ограничува човекот кажете ми вие двајца горе тогаш што преостанува, слободно да се препуштиме на она што ни го нуди сатаната да бидиме една изгубена генерација икс што веке и сме, без цели, без идеали само натпревар натпревар. Тоа е она што не учат од мали Животот е суров натпревар па сега ајде кој е посилен нека ги испоубие другите нека создаде од нив робови и како му е по волја тоа богами не трпи здрав разум, на што му се восхитувате на Ниче не можам да сватам .
Hej glej sea vaka. Kako prvo te molam nemoj da me mesas mene so toj sto go mesa Hitler so Nice nemoj me pogodi vo srce te molam ili so toj dr. sto go mesa so Kirkegor, isto taka. Vtoro pocetokov na porakava mi lici kako nekako neznam kako da ti lebdi vo vozduh na prvata recenica mislam, nema nikakva smisla kako prvo nigde ne rekov deka Niceovata fil e vojna na narodi so narodi itn. ( nema smisla ova ) posle Deka e vojna na covek so covek toa moze ama malce ne vo taa forma ti koja sto ja zamisluvas, a deka e vojna na covekot protiv Bog ne sum videl Nice deka rekol takvo nesto negde od ona sto sum od nego, ne sum procital se od nego taka da ne me fakaj za zbor no eve da receme neznam moznoe negde da rekol takvo nesto ama ne mi se veruva. Te molam kazi kaj si go procitala izvorno kaj nego. Ili moze si go procitala opd nekoi egzibicionisti od forumov koi nemaat procitano niedno delo od Nice. Inace Nice vika ndeka treba da se izgubi verbata vo Bog i vo dogmite, t.e taa da umre, nigde ne sum sretnal negde vojna na covek protiv Bog?

Isto ne mi e jasno (ne sum ja cital cela biblija) ama znam nekoi delovi. Ne mi e jasno kako moze da veruva nekoj vo takvi dogmi od tipot onaa za Adam i Eva. kade sto Isus go brka Adam od rajskata gradina samo zasto adam kasnal od jabolkoto. Znaci ako otecot e tolku strog sto go kaznuva i brka od rajot samo zaradi toa, togas fala ne mi treba takov tatko. Plus sto bara zmija vo rajot? Ili deka isus voskresnal negde tamu neznam kade a nikoj ziv ne moze toa da go dokaze, ili deka Marija bila nevina i go rodila Isus, neverovatno. Tuka nesto dlaboko ne e vo red. Isto kako moze da zboruvame za sozdavanje na umetnik, tvorec na zivotot a pod uslov da se bide hristijanin ili del od bilo kakov kolektivitet? koga hristijanstvoto e totalno ne kreativno i se sostoi od dogmi, pravila i zakoni.

Член од
5 декември 2008
Мислења
698
Поени од реакции
211
Hej glej sea vaka. Kako prvo te molam nemoj da me mesas mene so toj sto go mesa Hitler so Nice nemoj me pogodi vo srce te molam ili so toj dr. sto go mesa so Kirkegor, isto taka. Vtoro pocetokov na porakava mi lici kako nekako neznam kako da ti lebdi vo vozduh na prvata recenica mislam, nema nikakva smisla kako prvo nigde ne rekov deka Niceovata fil e vojna na narodi so narodi itn. ( nema smisla ova ) posle Deka e vojna na covek so covek toa moze ama malce ne vo taa forma ti koja sto ja zamisluvas, a deka e vojna na covekot protiv Bog ne sum videl Nice deka rekol takvo nesto negde od ona sto sum od nego, ne sum procital se od nego taka da ne me fakaj za zbor no eve da receme neznam moznoe negde da rekol takvo nesto ama ne mi se veruva. Te molam kazi kaj si go procitala izvorno kaj nego. Ili moze si go procitala opd nekoi egzibicionisti od forumov koi nemaat procitano niedno delo od Nice. Inace Nice vika ndeka treba da se izgubi verbata vo Bog i vo dogmite, t.e taa da umre, nigde ne sum sretnal negde vojna na covek protiv Bog?
Погрешно ме разбра тоа што ве прашував се однесуваше конкретно на ова да го коментирате:
Ако моралот го затвора и ограничува човекот кажете ми вие двајца горе тогаш што преостанува, слободно да се препуштиме на она што ни го нуди сатаната да бидиме една изгубена генерација икс што веке и сме, без цели, без идеали само натпревар натпревар. Тоа е она што не учат од мали Животот е суров натпревар па сега ајде кој е посилен нека ги испоубие другите нека создаде од нив робови и како му е по волја тоа богами не трпи здрав разум, на што му се восхитувате на Ниче не можам да сватам .
А за тоа дека човекот е во војна против Бог е извадок од една книга ивие сте потив то, гледате во Ниче некој идеал, па нели тој го создаде Антихристот и на војната против бога се не се мисли буквално таа е започната веке помасовно и очигледно во 20 век само погледни околу тебе и ке видиш колку многу лугето одстапиле од бога.

Член од
4 јануари 2009
Мислења
48
Поени од реакции
4
Inace moze da se upati samo slednava kritika do Nice. Imeno rabotat e sto Nice vrsi dekonstrukcija na sekakov kolektivitet i e protiv sekoj kolektivitet, i se zalaga za filozofijata za Natcovekot. megutoa koga site bi se stremele kon natcovekot i koga site bi stanale Natluge, togas povtorno bi se sozdal kolektivitet od Natluge, a Nice e protiv bilo kakov kolektivitet no idejata na Natcovekot nuzno zavrsuva vo kolektivitet, taka da...

Член од
5 декември 2008
Мислења
698
Поени од реакции
211
Isto ne mi e jasno (ne sum ja cital cela biblija) ama znam nekoi delovi. Ne mi e jasno kako moze da veruva nekoj vo takvi dogmi od tipot onaa za Adam i Eva. kade sto Isus go brka Adam od rajskata gradina samo zasto adam kasnal od jabolkoto. Znaci ako otecot e tolku strog sto go kaznuva i brka od rajot samo zaradi toa, togas fala ne mi treba takov tatko. Plus sto bara zmija vo rajot? Ili deka isus voskresnal negde tamu neznam kade a nikoj ziv ne moze toa da go dokaze, ili deka Marija bila nevina i go rodila Isus, neverovatno. Tuka nesto dlaboko ne e vo red. Isto kako moze da zboruvame za sozdavanje na umetnik, tvorec na zivotot a pod uslov da se bide hristijanin ili del od bilo kakov kolektivitet? koga hristijanstvoto e totalno ne kreativno i se sostoi od dogmi, pravila i zakoni.
А и мене не ми е јасно како некои можат да веруваат во дарвин(кога и самиот себе си не си верувал туку го направил она што му го рекле масоните) дека сме настанати од мајмуни за некои поцнувам да верувам дека се :)

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Nice i Isus se isti po prasanjeto covek da nema idoli i da ne bide idolopoklonik, no nasproti toa imas zbirstina na idolopoklonici i tolpa slepci koi edvaj cekaat nekoj koro da gi povede ili nekoj da gi vodi. Satanizmot nema vrska so ona sto hristijanstvoto go vika za nego. Edino ateistickiot satanizam go poreknuva Bog kako licnost i individualnata besmrtnost i rajot i pekolot, no toa e na dogmatsko nivo, n aparkticno nivo satanizmot predstavuva, ljubov i respekt kon onie koi toa go zasluzuvaat, a i site sme takvi, iako verbalno velime deka gi sakame site, vsusnost ne vodime ljubov so site, ne davame pari na site, ne vikame na gosti sekogo, tuku samo onoj koj go znaeme, koj ni e blizok, prijatel, koj zasluzil. Znaci osnovata e ista, rabotta vo hristijanstvoto e sto ne go pravat ona sto go zborat, dodusa hristijanite i sami velat deka se gresni i ne znam zasto se mislat deka samo oni se nesto posebno, koga isto se gresni kako i bilo koj drug, ako ne i poveke imajki predvid kako se polni na usta so ljubov i prostevanje.

Член од
5 декември 2008
Мислења
698
Поени од реакции
211
Nice i Isus se isti po prasanjeto covek da nema idoli i da ne bide idolopoklonik, no nasproti toa imas zbirstina na idolopoklonici i tolpa slepci koi edvaj cekaat nekoj koro da gi povede ili nekoj da gi vodi. Satanizmot nema vrska so ona sto hristijanstvoto go vika za nego. Edino ateistickiot satanizam go poreknuva Bog kako licnost i individualnata besmrtnost i rajot i pekolot, no toa e na dogmatsko nivo, n aparkticno nivo satanizmot predstavuva, ljubov i respekt kon onie koi toa go zasluzuvaat, a i site sme takvi, iako verbalno velime deka gi sakame site, vsusnost ne vodime ljubov so site, ne davame pari na site, ne vikame na gosti sekogo, tuku samo onoj koj go znaeme, koj ni e blizok, prijatel, koj zasluzil. Znaci osnovata e ista, rabotta vo hristijanstvoto e sto ne go pravat ona sto go zborat, dodusa hristijanite i sami velat deka se gresni i ne znam zasto se mislat deka samo oni se nesto posebno, koga isto se gresni kako i bilo koj drug, ako ne i poveke imajki predvid kako se polni na usta so ljubov i prostevanje.
Човек си се побиваш самиот себеси како можи сатаната кој е симбол на одпадништво сега некој слепец во 20 век да го изврти па и од сатаната да створи позитивно божество имате ум малце? немој за такви секти ич не ми зборви ги има милион нема основа а кој колку го исполнува она што е кажано во библијата то е веке прашање на секоја личност посебно. Каков сатанизам бе со пентаграм на цело секташи опрани и ми го оправдуваш ич не ми се дискутира од каде имаш добиено такво мислење дека сатаната може да биде позитивен ти се чудам!

Член од
4 јануари 2009
Мислења
48
Поени од реакции
4
Погрешно ме разбра тоа што ве прашував се однесуваше конкретно на ова да го коментирате:
Ако моралот го затвора и ограничува човекот кажете ми вие двајца горе тогаш што преостанува, слободно да се препуштиме на она што ни го нуди сатаната да бидиме една изгубена генерација икс што веке и сме, без цели, без идеали само натпревар натпревар. Тоа е она што не учат од мали Животот е суров натпревар па сега ајде кој е посилен нека ги испоубие другите нека создаде од нив робови и како му е по волја тоа богами не трпи здрав разум, на што му се восхитувате на Ниче не можам да сватам .
А за тоа дека човекот е во војна против Бог е извадок од една книга ивие сте потив то, гледате во Ниче некој идеал, па нели тој го создаде Антихристот и на војната против бога се не се мисли буквално таа е започната веке помасовно и очигледно во 20 век само погледни околу тебе и ке видиш колку многу лугето одстапиле од бога.
Glej sea temava e dolga i treba mnogu da se zbori, ama rabotite ti se malce izmesani kako i na povbeketo. Neznam dalki e toa poradi nekoi posrani prof. vo sredno sto dosle do rabota preku vrski a vrska nemaat od filozofija i kojznae na sto se ve ucele, ( mi se gadi od ova, najvise) ili sekoj si zbori onaka si pravi egzibicii sto e ok sea prosteno im e na niv. Isto kazi navedi koga citiras nekoja kniga navedi go i avtorot i knigata da znaeme koja e pa da mozeme i da proverime. Antihrist ne sum ja cital sakav da ja zemam od biblioteka ama bese izdadena vo momentot taka da ne ja citav nea. Za toa dr. neznam treba mnogu da se zbori ama toj natprevar kaj Nice sto zboris mislam deka e poveke natprevar vo stilot na Goce Delcev sto vikal. Svetot go gledam kako kul. natprevar pomegu narodite. Tka mislam deka e i kaj Nice. Deka se raboti za kul. i duhoven natprevar samo pomegu individuite, a ne natprevar za kapital i profit kako sto te ucele od mali. Toa e satanata. Inace da ne gledam loso vo toa da im se prepustime na zadovolstavata i instiktite kako sto smetal Nice, covecki e, a i prirodno e a hristijanstvo toa go potisnuva so cel da ni sozdade custvo na vina za da ne kontrolira i toa mn. dobro uspeva vo toa na zal, pa preku custvoto na vina i milion drugi mehanizmi ama kasno e sea, ne kontrolira, bas toa individualnoto nemoze da dojde na videlo. Dr. pat ke zborime dolga e temava, i moze do sabaje da zborime. Ne e loso da procitate site nekoe delo od Nice bilo koe za da ne moze posle sekoj se i sesto da ti zbori ili tamu nekoi posrani od sredno uciteli da te zaebat.

Член од
4 јануари 2009
Мислења
48
Поени од реакции
4
Lele eve gleam i Darvin ste go spomnale i eve nesto MNOGU Vazno za nego, sea mi se spie ama aj use ova na kratko. DARVIN E PREVARA. Na darvin teorijata e deka vo svetot i prirodata pobeduva posliniot, pobrziot i podobro prilagodeniot, a go ubiva pomaliot, poslabiot itn.
Megutoa vo prirodata koga ke vidime eve za primer mozeme da gi zememe okeanite i morinjata. Vo okeanite i morinjata imas milijrdi planktoni i mali ripcinja i milijardi dr. mali zivotincinja. A onie sto se pojaki i pogolemi na pr. ajkuli, kitovi itn se mnogu pomalku na broj od poslabite i pomalite. Sto e sosema sprotivno so Darvin. Vo vosduhot isto mnogu poveke na broj ima vrapcinja i slavejcinja i komarci odkolku orli i dr. grablivci, isto e i na kopnoto situacijata. Taka da spored teorijata na Darvin vo okenaite bi trebalo da plivaat samo ajkuli i kitovi a vo vozduhot samo orli i sokoli a malite treba da bidat unisteni, ili pred kraj, sto voopste ne e taka. Naprotiv malite se mnogu poveke na br. a golemite mn. pomalce. Spored mene mislam deka teorijata na Darvin e sozdadena za da se opravda ovoj bezmilosen kapitalisticki sistem vo koj pogolemite i pojaki korporacii, besmilosno gi ubivaat, i unistuvaat pomalite i poslabite, i dokolku nekoj se pobuni tie ke recat deka taka e i vo prirodata deka i tamu pojakiot go ubiva poslabiot, sto voopste ne e taka. Teorijata na Darvin e sozdadena za socijalna kontrola, i nema nisto prirodno vo nea tuku e vestacka.

Kajgana Shop

На врв Bottom